вторник, 24 септември 2013 г.

БЪЛГАРСКАТА ТЕМИДА Е ГЛУХОНЯМА …8




Прокуратурата прекрати делото срещу Огнян Донев и Любомир Павлов

08.03.2013
 

Софийската градска прокуратура е прекратила преди ден разследването за пране на пари срещу Огнян Донев и Любомир Павлов, мажоритарни собственици на "Медийна група България Холдинг", издаващи вестниците "Труд" и "24 часа".
От прокурорското постановление, с което Mediapool разполага, става ясно, че разследващите не са намерили никакви данни за пране на пари чрез продажба на дружествени дялове, за каквото бяха подведени под отговорност двамата.
Следовател по това дело бе прясно назначеният за шеф на столичното следствие Петьо Петров, известен в магистратурата с прозвището си Пепи Еврото. При повдигането на обвиненията от защитата на Донев подадоха жалба с мотива, че не може да има престъпление при продажба на дялове, тъй като няма никакви данни, че средствата, с които преди това те са били закупени, са с престъпен произход.

 

Съдбата на делото "Октопод" е в ръцете на Висшия съдебен съвет


09.04.2013

    Наказателното дело срещу Румяна Ченалова в Македония не може да повлияе на работата й като съдия в процеса "Октопода", освен ако Висшият съдебен съвет (ВСС) не реши да я уволни за нарушение на Етичния кодекс, показа проучване на Mediapool сред запознати с казуса.
    Преди ден стана ясно, че македонските власти са образували наказателно производство срещу магистрата от Софийския градски съд (СГС). Ченалова е заподозряна за участие в злоупотреби, свързани с източването на 2.5 милиона долара от македонския държавен тютюнев холдинг "Македония табак".

    Казусът е тест за ВСС. Само по себе си наказателното производство в чужда страна няма отношение към изпълнението на задълженията на български съдия в България. Ако българската прокуратура беше образувала наказателно производство за извършено престъпление у нас, то можеше да стане повод да се иска отвод на съдията по гледаните от нея дела в Софийския градски съд (СГС).

За какво се води делото в Македония


    Съдия Румяна Ченалова е заподозряна в рамките на разследване за злоупотреба с 2.5 млн. долара от държавния тютюнев холдинг "Македония табак". То е започнало през 2004 г. за източване на близо 8 млн. евро от "Македония табак". Според публикации в македонските медии управителят на фирмите "Интернационал 7" и "Македония табак 2000" Милорад Китановски прехвърлил дялове от дружеството на стойност 8 млн. евро на старозагорския холдинг "Тивамекс".

    Съществуват данни, че по онова време Румяна Ченалова като адвокат е признала от името на "Македония табак 2000" дълг към швейцарската Bighar Overseas и кипърската Pictor Co Limited за близо 2.5 млн. долара. В швейцарския търговски регистър обаче липсва информация за Bighar, но в няколко сайта се вижда, че през 2005 г. фирмата е организирала внос на цигари от Китай до България.


    В случая обаче става дума за прецедент, който не е уреден в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт.


    Поради тази причина решението сега зависи изцяло от Висшия съдебен съвет, който единствен може да прецени дали с действията си Ченалова е извършила нарушение на Етичния кодекс на магистратите.

    Етичната комисия във ВСС вече е образувала проверка по случая, но засега членовете й не разполагат с подробна информация от македонските власти. Съдебната поръчка от Македония е изпратена в районния съд в Стара Загора, където съдия Ченалова се води по постоянен адрес. Там тя ще може да се запознае по-подробно със събраните доказателства по делото.
    Към момента ВСС разполага единствено с кратък преразказ на информацията от поръчката, съобщи пред
Mediapool Галина Карагьозова, която е член на Етичната комисия във ВСС.


    "Актовете на македонските власти няма как да се ползват в България. Този случай трябва внимателно да бъде проверен от Етичната комисия. Колегата Ченалова, също като всеки друг гражданин, се ползва с презумцията, че е невинна до доказване на противното. Накрая може да се окаже, че това е скалъпено дело. В същото време непредубеденото око на обществото би намерило за скандален самия факт, че срещу нея има наказателно производство", коментира още Карагьозова. Според нея важен акцент в случая е и делото "Октопод".

    Румяна Ченалова е председател на съдебния състав, който разглежда процеса, по който основен подсъдим е бившият съветник в ДАНС Алексей Петров. Той е обвинен като ръководител на банда за рекет и изнудване.

    Ако се стигне до отстраняване на съдийката, това със сигурност ще попречи на разглеждането на казуса, тъй като в нейния състав има включен единствено резервен съдебен заседател, но не и резервен съдия.
    "При положение, че срещу този магистрат е образувано наказателно производство, би трябвало делото да бъде спряно, докато се изчака развитието на случая в Македония и се изясни дали съдия Ченалова ще бъде съдена. Другият вариант е делото "Октопод" да започне отначало, като бъде поверено на друг съдебен състав, но това зависи изцяло от решението на ВСС", коментира във вторник пред
Mediapool адвокат Васил Василев, който е един от защитниците на Алексей Петров.

    Знаковият за ГЕРБ съдебен процес все още е далеч от финал на първа инстанция, тъй като делото на няколко пъти трайно се отклоняваше от същинските обвинения, повдигнати на Петров, Антон Петров-Хамстера, Марчело Джотолов, Янко Попов, Кирил Топалов и Цеко Йорданов. Причината бе, че СГС дълго време се занимаваше единствено с мярката за неотклонение на Петров, като изслушваше множество свидетели, чиито показания нямат нищо общо с конкретните обвинения по делото.

     "Октопод" е последното наказателно дело, което Ченалова трябва да доизгледа, след като през март м.г. бе преместена по нейна молба в Търговското отделение на СГС. Тя бе проверявана от ВСС заради поведението и по делото срещу Алексей Петров. Причина за проверката стана факта, че през м.г. в продължение на три заседания тя намираше формални причини да не разгледа искането му за промяна на мярка, въпреки че по закон е длъжна да го направи веднага. В крайна сметка не последва наказание.

 

Пилето оневинен за китайската контрабанда през Кулата.Всички 19 подсъдими по делото са невинни, отсече съдът .


12.06.2013

 

    Софийският градски съд оневини всичките 19 души, подсъдими по делото за контрабанда, което се водеше срещу Николай Методиев-Пилето, митничари и шофьори.

    Държавното обвинение твърдеше в обвинителния акт, че през периода 2002 - 2003 г. те са внасяли незаконно в страната китайски стоки, като контрабандата е осъществявана през граничните пунктове Кулата и   Калотина и е била под протекцията на Пилето.

    Сумата на нелегалния внос, изчислена от прокуратурата, бе за близо 4 милиона лева. Щетата за бюджета пък надхвърляла 1,5 милиона лева.

    Делото срещу Николай Методиев продължи с години, а Пилето докрая твърдеше, че името му се спряга като участник в контрабандните схеми заради чужди интереси. 

     След днешното решение на съда прокуратурата обяви, че ще протестира оправдателната присъда.


Шокиращ анализ за правосъдната система връчен на Орешарски и Златанова

 

    На 20 септември т.г. в Министерски съвет в София се е провела среща на премиера Орешарски с граждански движения, която е била посветена на правосъдието. В срещата са участвали, освен Орешарски, и министърът на правосъдието Зинаида Златанова, информира сайтът Нarmonypragma.com. Малко след началото на срещата журналистите са излезли и тя се е провела при закрити врати. По обявената тема на срещата – правосъдната система в страната, са били направени само три изказвания – едно на министър Златанова и две на граждани.

    Изявлението на Зинаида Златанова е събудило съмнения, че информацията, която достига до нея, е достоверна и отговаря на истината. Тя е заявила, че България е правова държава и няма как съдиите да носят отговорност за действията си по време на процеса.

     Бойко Никифоров от Национална гражданска инициатива против корупцията, за честно правосъдие и правова държава е опонирал, че видно от изказването, министърката не е запозната с истинското състояние на съдебната система в България. „Тотална корупция и търговия с човешки съдби“ – така Никифоров определил българската съдебна. „Но проблемът е съвсем лесен за решаване, предпоставката да се случва това е единствено, че магистратите могат да лъжат безнаказано. Те могат да пишат в решенията и другите съдебни актове, че в делото има доказателства, които всъщност не съществуват, и да се подписват под думите си. Гарантирано е с чл. 290 на Наказателния кодекс. Ако пресечем това, ще спре и корупцията в съдилищата.“ - цитира думите на гражданският активист сайтът Harmonypragma.com.

    Бойко Никифоров е дал на премиера и министъра на правосъдието по един екземпляр от Анализ на правосъдието в България, изготвен от Гражданската иницатива, и е изразил надеждата, че след като се запознаят с него, управляващите ще приемат изложените там шокиращи факти и заключения и ще променят нещата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар