сряда, 20 януари 2016 г.

ПОСЛЕДСТВИЯ 41




Окончателно: Вальо Топлото ще лежи три години в затвора .Срещу Димитров има още няколко дела – за валутно престъпление, пране на пари и длъжностно присвояване.
19.11.2015
Върховният касационен съд (ВКС) потвърди присъдата от 3 години затвор на Апелативния съд на София по делото с подсъдим Валентин Димитров – Вальо Топлото, бивш изпълнителен директор на „Топлофикация София”, съобщава БГНЕС.
Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.
Това дело срещу Вальо Топлото стана известно с разкритите екзотични „представителни разходи” в дружеството, сред които джет и джакузи.
Срещу Димитров има още няколко дела – за валутно престъпление, пране на пари и длъжностно присвояване. По последното ексшефът на „Топлофикация” получи 14 години затвор на първа инстанция, но след няколко съдебни лупинга процесът започна наново в Софийски градски съд.
 
ВСС уволни Ченалова и заведе дисциплинарно дело на Янева .
19.11.2015
Временно отстранената съдийка от Търговското отделение на Софийския градски съд Румяна Ченалова получи  най-тежкото дисциплинарно наказание  - уволнение. Висшият съдебен съвет взе решението единодушно, с нито един въздържал се и нито един против.
Самата Ченалова не се яви, за да бъде изслушана, а преди това е коментирала, че е знаела от 3 ноември за предложението на дисциплинарния състав. Тогава излезе и първият запис от разговорите на бившата председателка на СГС Владимира Янева с Ченалова, които разтресоха върховете на съдебната власт.
Уволнението на Ченалова дойде след протакане на дисциплинарните дела, които бяха три, а впоследствие обединени. Едното заради изнасяне на информация по същество на сайта на СГС  делото на френската компания "Белведере" и дъщерните й фирми в България, второто за забавяне написването на мотиви на над 50 дела, третото - по искане на правосъдния министър Христо Иванов за нарушения, открити при  проверката на синдика Панайот Велков, с когото Ченалова е работила.
Още когато бяха образувани дисциплинарните производства на Ченалова юристи обърнаха внимание, че те може да  бъдат минирани тъй като в дисциплинарните състави участват членове на ВСС, които са и предложили завеждане на делата -  Галя Георгиева и Даниела Костова. Това  противоречи на стандартите на Европейския съд по правата на човека за безпристрастен процес. Наред с това има и практика на Върховния административен съд, пред който се обжалват наказанията. Ченалова настоя да се коригира това - да се оттеглят споменатите членове на ВСС и на тяхно място да влязат други, за отвод настоя и министърът на правосъдието Христо Иванов, но Георгиева и Костова не се оттеглиха.
Медиите са писали за недостатъци  и нарушения в работата на съдия Ченалова, но кадровият орган се активизира едва след като френският посланик остро постави въпроса, и беше извършена проверка.
Срещу Ченалова има още едно висящо дело – заради разследване в Македония за източването на тютюнев холдинг, за което тя твърди, че било прекратено.
Едва от днес дисциплинарно дело срещу Янева за "Червеи" - след два отказа на ВСС
Едва днес - след като два пъти през март отказа, ВСС образува дисциплинарно дело срещу Владимира Янева за нарушенията при даването на разрешения за СРС по разработката "Червеи". През март министърът на правосъдието два пъти поиска от съвета да бъде образувано дисциплинарно производство, и двата пъти мнозинството около главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на ВАС Георги Колев отказа.
Образуваното през февруари наказателно производство срещу Янева не пречеше за дисциплинарно производство. Но при дисциплинарните дела са разглеждат детайлно фактите и се обсъждат хипотези вътре в съвета, което означава, че дисциплинарните производства, макар и закрити, осигуряват повече прозрачност на разследванията. Докато при досъдебните производства прокуратурата поставя под контрол публичността  и само тя преценява кога каква информация да се подаде. Ето защо мнозина смятат, че и двата отказа на ВСС за дисциплинарно производство са били част от скритата операция за спасяване на Янева, за която тя говори в записаните си разговори с Ченалова, докато по същото време открито се е афиширало образуването на досъдебното производство и привличането й като обвиняема.
Сега  се добавят записите на разговорите й с Ченалова, от които се разбира  за сговаряния на високите фигури във ВСС и за завоалиране на доказателства, с което  силно е уронен престижът на съдебната власт от всички замесени - председателите на комисии  във ВСС Ясен Тодоров, Димитър Узунов, Милка Итова, и от главния прокурор Сотир Цацаров, а и  за търговия с влияние, което е престъпление според Наказателния кодекс.
 
33-ма са арестуваните за подкупи митничари от "Капитан Андреево"
13.12.2015
 
33-ма служители от митнически пункт "Капитан Андреево" са задържаните при днешната акция на ДАНС и ГДБОП под ръководството на Апелативната специализирана прокуратура.
Това съобщи на пункта шефката на прокуратурата Даниела Попова.
"Извършени са 100 претърсвания и изземания. 90 от тях са с предварително разрешение от Специализирания наказателен съд", уточни прокурор Попова.
В хода на процесуално-следствените действия са иззети общо 100 000 лева в различни видове валута - лева, долари, евро и турски лири, уточни шефът в Специализирана прокуратура Андрей Андреев.
След изтичане на 24-часовото полицейско задържане и анализ на доказателствата щели да бъдат предявени обвинения в организирана престъпна група.
Схемата на получаване на подкупи била прилагана от няколко митнически смени и на трите трасета - за леки автомобили, автобуси и камиони.
Служителите искали и получавали подкупи, за да не осъществяват щателни митнически проверки. Рушветът бил от 5 до 250 евро, в зависимост от превозното средство и неговия товар.
 
Оставиха в ареста първите трима от аферата за пране на пари .
12.01.2016
Пловдивският апелативен съд потвърди наложените от окръжния съд в града под тепетата мерки за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на Владислав Кълвачев, Станко Илиев и Стоян Конджов. Това са първите трима от общо девет задържани около Нова година по голямата афера свързана с източване и изпиране на над 2 милиона евро от над 10 фирми в Западна Европа.
Тримата са обвинени в опит за изпиране на пари – тежко умишлено престъпление против финансовата система, представляващо особено тежък случай. Текстът от Наказателния кодекс предвижда от 5 до 15 години затвор и глоба 10 до 30 хиляди лева.
Обвиняемите бяха доведени с белезници в съдебната зала, като се опитваха да скрият лицата си. Делото за мярката обаче бе гледано при закрити врати, тъй като ден по-рано по него са постъпили секретни доказателствени материали. Затова журналистите останаха извън залата.
Съдът даде възможност на тримата защитници на задържаните да се запознаят със секретните материали в секретното деловодство на Съдебната палата в продължение на половин час. След това делото бе възобновено.
Магистратите мотивираха решението си да потвърдят наложената от окръжния съд мярка за неотклонение „задържане под стража“ с това, че съществува реална опасност тримата да се укрият и да извършат друго престъпление. Определението им е окончателно и не подлежи на обжалване.
Припомняме, че други трима от арестуваните бяха освободени под гаранция от 3000 лева, други трима бяха оставени в ареста с постоянна мярка „Задържане под стража“ миналия петък. Това са 35-годишния Александър Александров, 24-годишния студент Стефан Стефанов от Априлци и 24-годишния Анатолий Хунев от Мадан. Повече вижте ТУК! Всички те са задържани при мащабна съвместна операция на ДАНС, МВР и прокуратурата.
Полицията все още издирва и пловдивчанина Георги Христов Георгиев, който е сочен за един от главните действащи лица в схемата. Той е рецидивист с 12 присъди срещу финансовата система. Вижте повече ТУК!
По самото дело има много въпроси, които не намират някакъв логичен отговор, съдейки от механизма на престъплението, изнесен на пресконференцията на прокуратурата, заяви след мярката адвокатът на Станко Илиев Недялко Шилев.  Според него, тези въпроси пораждат много сериозни съмнения дали изобщо на територията на Европа е извършено такова престъпление.
„Поставен беше въпроса от мен и от колегите за начина, по който е извършено това престъпление и трансграничните трансфери на въпросните пари“, каза още Шилев. По думите му липса на всякаква житейска и търговска логика е, главният счетоводител или лицето, което оперира с парични средства да извърши трансфер само на базата на имейл, единичен с този на прекия му ръководител. „Самият факт, че този служител не е извършил проверка при положение, че не е установено въпросните европейки дружества да са имали търговски взаимоотношения с България, поражда въпроси, на които прокуратурата не даде отговори“, посочи юристът.
Според него още по-притеснителен е фактът, че първокласни европейски банки извършват трансфери на сравнително сериозни суми, при това, че има европейски директиви, според които банката при трансфер над 15 000 при необичайна сделка, освен да идентифицира клиента, би могла да поиска документите въз основа на който се извършват тези трансфери. Действието на служителите в българските банки не са по-различни от тези в други европейки държави, каза още адвокат Шилев. Той допълни, че Станко Илиев е теглил значителна сума пари, но и той не е получил логично обяснение, обяснил е, че го е направил на базата, че има договор за заем, по който той е трябвало да получи парите.
Адвокатът потвърди, че сред източените фирми освен големия концерн „Панасоник“ има и още десет, повечето от които са от ранга на крупната компания. Това са фирми от Франция, Швейцария, Испания и още две държави.
 
Църи от Бандата на Чуковете се гръмнал заради тежка лична драма!
12.01.2016
Тежка лична драма е в основата на опита за самоубийство на човека на Таки от Бандата на чуковете - Цветан Миленов - Църи, съобщиха пред БЛИЦ източници от ъндърграунда.
Както БЛИЦ съобщи преди всички още в неделя, Църи е в кома в "Пирогов". Негови приближени съобщават, че лекарите не хранят надежди за живота му, тъй като той се е прострелял в главата и има тежки поражения върху мозъка.
Първоначално негови приятели направиха връзка между опита за самоубийство и разстрела на един от ликвидаторите на ВИС Веселин Стоименов - Веско Дебелия. 
Близки до семейството на Църи обаче са категорични, че Църи прибегнал към крайната постъпка заради изключително тежкото и безнадеждно състояние на член от семейството му, което той не можел да преживее ????
 
Екскметът изнасилвач Евстатиев остава в ареста .
19.01.2016
Бившият кмет на Пазарджик и Стрелча Иван Евстатиев остава в ареста с обвинение за изнасилването на 16-годишно момиче, реши съдът в Панагюрище.От думите на съдия Диана Стателова стана ясно, че ученичката е отишла при Евстатиев, защото му е вярвала – той е познат на родителите й.
Тя е изпила голямо количество алкохол, като се смята, че след това е била насилена. Защитата все пак настояваше за по-лека мярка, но искането не беше уважено.
Десетки съграждани на бившия стрелчански кмет се събраха пред съда. При изнасянето му те го освиркаха, а по-рано през деня се заканиха, че ако не бъде произнесена справедлива присъда, ще се саморазправят с него.
Голям полицейски апарат пазеше съда и обвиняемия. И тази вечер в Стрелча се проведе протест. Хората искат делото да се гледа от състав извън Пазарджишка област, защото смятат, че политическото влияние на Евстатиев ще му позволи да се измъкне ненаказан.
Адвокатът на Евстатиев обяви, че ще обжалва постоянния арест. На 28 януари пред парламента ще се проведе национален протест.
Жителите на Стрелча изпращат и гневно писмо до главния прокурор Сотир Цацаров, с което настояват разследването да бъде обективно, а процесът – публичен.
Утре на извънредна сесия на общинския съвет в града жителите ще настояват да бъде отнето почетното звание на Евстатиев, с което той е направен почетен гражданин на Стрелча.
Освен това настояват той да бъде изключен и като общински съветник. Оказва се обаче, че тази процедура е твърде сложна, защото самият той трябва да подаде декларация, за да се оттегли като общински съветник.
 
 
 
 
 
 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар