събота, 30 януари 2016 г.

АНТОЛОГИЯ НА НЕОКОМУНИЗМА 55Как „семейният бизнес“ на Делян Пеевски храни прокурори. Собственикът на фирмата, която бившият зам.-главен прокурор Бойко Найденов управлява, е оплетена в сделки с „Булгартабак“, „Юрий Гагарин“ и „новата печатница“ на Ирена Кръстева .
 
Редно ли е бивш висш магистрат да консултира и да управлява компании с офшорна собственост?
Този въпрос се завъртя покрай последното изявление на Цветан Василев за влиянието на прокуратурата във фалита на КТБ. В своя вече наложил се стил Василев без да обявява директно намекна, че бившият зам.-главен прокурор Бойко Найденов се прехранва добре покрай „Булгартабак“. Но не само. Василев намекна и че Найденов е „компенсиран“ сега за това, че в миналото се е отказал от борбата със Сотир Цацаров кой да заеме поста главен прокурор.
Въпросът сигурно щеше да си остане във въздуха, ако Найденов не беше побързал да се обясни през сайтовете от групата „Би нюз“, която е приемана за контролирана от Николай Бареков. Та в коментара си в стил гузен негонен бяга Найденов много бързо обяви, че няма нищо общо с „Булгартабак холдинг“ – бил обикновен пенсионер и само консултант по сигурността към „фирма с 5 човека“.
Да, ама не
Картинката обаче не е толкова проста, колкото Найденов се опитва да я изкара. Бойко Найденов напусна поста си на ръководител на Националната следствена служба (НСлС) и зам.-главен прокурор през ноември 2013 г. Официалната версия е „лични причини“. Публикация на „Медиапул“ обаче твърди, че причините са „влошена комуникация“ с новоизбрания по това време главен прокурор Сотир Цацаров.
Веднага след напускането на съдебната система Найденов се озовава на поста управител на фирмата „Дореко секюритис“. Компания, за която от казаното от Василев се разбира, че има договор с „Булгартабак“.
Всичко това щеше да е една странна поредица, ако в нея не се появяваха прекалено много сигнали водещи към…Пеевски. Да, същата тази фигура, за която Сотир Цацаров раздразнено каза, че му е омръзнало да му бъде пришивана. Но пък е трудно да не бъде пришивана, когато прокуратурата прави всичко възможно кадрите й да бъдат свързвани с Пеевски и „семейния му бизнес“.
Съзвездието Doreco
Точно в този семеен бизнес цопва и Бойко Найденов. Защо ли? Защото „Дореко секюритис“ не е каква да е компания. Тя е собственост на регистрираното на Британските вирджински острови Doreco ltd., което пък е доста активно в България и все покрай фирми, свързвани с Пеевски. Офшорното дружество се представлява в България от адвокат Малина Караджова, която според публикация на „Капитал“ е бивш съдия от окръжния съд в Русе и настоящ адвокат там. Пак според изданието нейната дъщеря, адвокат Преслава Караджова, е член на управителния съвет на пловдивската фабрика за цигарени опаковки и гилзи „Юрий Гагарин“.
Офшорката е едноличен собственик „Дореко комерс“, което има търговски договор с „Юрий Гагарин“, собственик е на „Принт трейдинг“(т.нар. „нова печатница на Ирена Кръстева“) и на „Сода Комюникейшънс“ – рекламната агенция на „Булгартабак“.
„Дореко комерс“ е компания, която се презентира като лидер в доставките на суровини за цигарената и печатарската индустрията. Истината е, че досегът на „Дореко“ с този бизнес е само един – „ИПК1“ или както се нарича сега „Принт трейдинг“.
„ИПК1“ е дружество от „семейния бизнес“ на Пеевски. Компанията е създадена през 2010 г. с цел да поеме печатането не само на „семейните вестници“ от групата на „Монитор“, но и на много други. По онова време е собственост на „Обединени български вестници“. В борда на директорите на компанията тогава дори присъства директно Ирена Кръстева, майка на Делян Пеевски.
През януари 2014 г. обаче внезапно собственик на дружеството става главният дизайнер на групата вестници на Ирена Кръстева, които Делян Пеевски нарича „семейния ми бизнес“ – Яне Янев. Как Янев получава контрол над имущество за десетки милиони левове истинска загадка.
Малко след атаката по КТБ, осигурена медийно именно от семейните вестници на Пеевски, Янев очевидно е поискал да напусне това ветровито място и скоростно продава собствеността във вече наричащата се „Принт трейдинг“ компания на „Дореко комерс“.
Изграждането на цялата печатна база на „Принт трейдинг“ струва 87 млн. лв. и е кредитирано първоначално от Корпоративна търговска банка. Кредитът е обезпечен с ипотека. Впоследствие обаче собствеността преминава в „Партнер лизинг“, на свой ред кредитирана от банката.
Така дългът на „Принт трейдинг“, който вече е по лизинг, преминава в „Партнер лизинг“. Според запознати със сделката вноската на печатниците е била около 1.2 млн. лв., но пък бизнесът й е генерирал печалба от 400 000 лв. Така остава „дупка“ от близо 800 000 лв., които „семейният бизнес“ на Пеевски не е успявал да покрие. И в този момент на сцената се появява „Дореко комерс“. Компанията има договор за доставки с „Юрий Гагарин“, която по това време вече е мажоритарна собственост на две офшорки също от орбитата на Пеевски. В КТБ още се съхраняват платежни на „Дореко“, в които основанието за плащания от „Юрий Гагарин“ е „аванс по доставка на материали”.
Та, „Дореко комерс“ застава на входа на „Юрий Гагарин“ и всички разплащания с доставчици минават през него. Формата е добре позната от годините преди приватизацията в държавните предприятия и си е чиста проба точене. Но пък осигурява нелош марж. Марж, който позволява на „Дореко“ да покрива плащанията по лизинг на „Принт трейдинг“. Така през 2013 г. „Дореко“ встъпва като страна по договора за лизинг и започва да изплаща близо 2/3 от задълженията.
И така до март 2014 г., когато конфликтът между Делян Пеевски и Цветан Василев навлиза във вихъра си. Тогава всички фирми, контролирани от Пеевски, спират да плащат задълженията си. Спират и „Принт трейдинг“ и „Дореко комерс“.
В началото на юни „Партнер лизинг“ пуска покана за доброволно изпълнение към печатницата, а месец след като КТБ е вкарана в процедура на специален надзор след масивна медийна кампания от изданията на Пеевски и решителна роля на прокуратурата, печатницата съобщава, че преустановява изпълнението на договорите за лизинг и изразява готовност за предаване на активите.
Случайно или не, но лизинговата компания „Партнер лизинг“ е едно от първите дружества, за които бившите квестори на КТБ поискаха процедура по несъстоятелност.
Т.е. сега активите, сред които е и „семейната печатница“, ще се продават през синдици.
Затворен семеен цикъл
Офшорната компания Doreco затваря цикъла бизнеси, в които Пеевски има интерес – цигари, производство на цигарени гилзи и опаковки и вестници чрез друга сделка. От март 2014 г. „Булгартабак“ се сдобива с нова обслужваща агенция. В орбитата на цигарения гигант „Булгартабак“ вече гравитира нова рекламна агенция. „Сода комюникейшънс“ е регистрирана в първите дни на 2014 г., а собствеността по това време е разпределена между „Дореко комерс“ (60%) и германеца Мартин Зееле (40%).
В началото на юни 2014 г. обаче в „Сода“ директно влиза Doreco Ltd., което изкупува дела на „Дореко комерс“. По данни от Търговския регистър през август от рекламната агенция излиза и Зееле. Според LinkedIn профила му обаче той все още е съсобственик в софийската агенция.
Каквато и да е историята около Зееле, от цялото съзвездие на Doreco е видно, че през няколко договора офшорката преразпределя ресурс, изсмукван от „Булгартабак“ и „Юрий Гагарин“, който налива към други звена – печатници, консултанти, висши магистрати, пък било то и бивши.
 

Броят затрупаните под хотел на Георги Гергов . "Вероника" се разпадна над строителни работници, жертвите са поне 2
08.04.2015
10-етажен хотел, собственост на пловдивския бизнесмен Георги Гергов, се разпадна край Варна.  Все още не е ясно дали затрупаните работници под срутилия се „Вероника“ в комплекс Слънчев ден са двама или трима. Със сигурност има един загинал, който е буквално размазан, но никой не може да каже със сигурност колко са работниците под отломките, тъй като инцидентът е станал след края на работния ден. Точният час на трагедията е 17,45 часа, когато отговорниците от главния изпълнител по събарянето - фирма „Планекс“, са си тръгнали. Това разказа шефът на Инспекцията по труда във Варна Иван Иванов. Цял ден работниците, които са от фирма подизпълнител – „Бултранспорт Груп“ се опитвали да започнат демонтаж на плочите на старата сграда, но заради липса на техника не успели, съобщава "varnautre.bg".
След края на официалното работно време обаче, най-вероятно са започнали да режат арматури, тъй като на мястото на срутването са намерени машина за рязане на метал и бутилка с кислород. В инспекцията по труда вече разполагат с ЕГН на един от затрупаните работници. Според тяхната проверка обаче се оказва, че този човек не се води никъде на трудов договор. Вероятно заради масовата липса на договори, останалите строители, които са били свидетели, са се разбягали. Междувременно от фирмата подизпълнител представили документи, че те от своя страна също са наели подизпълнител. Документите, които уреждат отношенията между втората и трета фирма обаче са без печати, посочи шефът на трудовата инспекция.
До момента на мястото на трагедията представители на „Бултранспорт Груп“ не са се появили. Пълно съдействие оказвали представители на главния изпълнител на обекта – „Планекс“, които имат и офис в района.
Вече има имена на конкретни хора, останали под руините. Единият затрупан е Тодор Тодоров Димитров, на 46 години от селата край Варна. На мястото вече е съпругата му Теменужка и брат му Георги.
Борислав Асенов е вторият затрупан, на 39 години, на мястото е брат му Красимир. Всички са разстроени и в шоково състояние. Според тях първите съобщения за инцидента те са получили около 17,30 часа. Все още няма информация за загиналия работник, както и за третия затрупан работник. Работата по разчистването на отломките и издирването на работниците продължава.
В късния следобед днес се срути хотел, собственост на пловдивския бизнесмен Георги Гергов в комплекса "Слънчев ден" край Варна. „Сега научавам за инцидента, не знам подробности. Възложил съм обекта на голяма варненска фирма. Тя е наела и подизпълнители. Събаряме високия хотел „Вероника", който е на 47 години, за да построим нов. Със сигурност случилата се трагедия е там", каза Гергов пред БЛИЦ.
Частна фирма е работила по обекта, при извършване на дейности сградата се е срутила и един работник е загинал, трима са затрупани и се издирват. От първоначалните данни става ясно, че вероятно е станала трудова авария. Засега не е ясно дали са били спазени изискванията за провеждането на такива работи по сградата и има ли виновен за смъртта на работника.
Два от хотелите в "Слънчев ден" бяха планирани за срутване, защото собственикът Георги Гергов искаше на тяхно място да издигне два нови. Неотдавна шефът на пловдивските социалисти призна, че строителството на въпросните сгради преди няколко десетилетия е било изключително некачествено. Събарянето на хотелите започна малко след края на последния семинар на БСП в комплекса. По повод отлива на руски туристи Гергов разкри, че тази година вместо на тях, се разчита за летния сезон повече не българи. Комплексът е известен като една от бившите резиденции на властта по времето на Тодор Живков.


С копия от лични карти болници крадат пари .
20.01.2016
Цели кашони с ксерокопия на лични карти и празни бланки с подписи на пациенти са били заловени в няколко лечебни заведения от проверяващи инспектори на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).
С копираните документи лесно се регистрира фалшив прием в болница (както беше демонстрирано от бившия директор на болница „Св. Иван Рилски“ д-р Дечо Дечев), а непопълнените епикризи със съвсем действителни подписи правят нарушенията неоткриеваеми за контролните органи. По този начин реални клинични пътеки са се изпълнявали за несъществуващи пациенти, а здравната каса е заплащала медицинска дейност и изследвания, които не са били извършвани.
„При проверките открихме и дублиращи се хоспитализации. Става дума за хоспитализации на един и същи човек в две различни болници в един и същи момент, които са засечени от електронната система на здравната каса. Така „изскочиха“ и кашоните с копирани лични карти“, разказа Страшимир Генев, ръководител на дирекция „Болнична медицинска помощ“ в НЗОК.
По думите му преди години контролните органи са попадали и на още по-фрапиращи случаи, като предписани лекарства на починали хора. Почти всички нарушения се извършват с фалшиви документи, а противно на очакванията това затруднява разкриването им. Проблемът е, че проверките на здравната каса обикновено са предварително планирани, правят се по график след приключено лечение и само „на хартия“. Това дава достатъчно време на лечебните заведения да подготвят изрядни документи с куп прикрити злоупотреби.
 ЗЪБОЛЕКАРИ СЛАГАТ ПЛОМБА НА ИЗВАДЕН ЗЪБ
За подобни и други нарушения ведомството е наложило над 10 млн. лв. глоби за изминалите 12 месеца. По данни на финансовите експерти обаче те не могат да покрият загубата на публични средства, защото през злоупотребите „изтичат“ около 75 млн. лв. от бюджета на касата годишно.
В рамките на миналата 2015 г. НЗОК е регистрирала над 19 хил. нарушения в лечебните заведения, а както Клуб Z вече писа, 10 болници са дадени на прокурор. Имената и конкретните нарушения обаче ще останат в тайна, докато тече разследването.
Междувременно от здравната каса призоваха пациентите да им сигнализират за всеки случай, при който техни данни се ползват неправомерно, или от тях се иска сами да заплатят лечението си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар