вторник, 19 януари 2016 г.

АНТОЛОГИЯ НА НЕОКОМУНИЗМА 54




Схема за милиони с почистването на коритото на река Чепинска . Фирма „Стройкомерс” незаконно добива камъни и строителни материали .

26.06.2015

Вече години наред фирма „Стройкомерс” има разрешение да чисти коритото на река Чепинска – един километър по продължението на реката с дълбочина около метър и половина. Целта е да бъде освободена от наносите, за да тече водата свободно и да се ограничат рисковете от наводнения. На място обаче екипът на bTV заварва точно обратното. Коритото на реката е издълбано много повече от позволеното, а част от нивите вече не съществуват.
Хора от няколко села в общината ни разказват, че само преди месеци това било тясна и спокойна река. Според тях вместо да почиства реката от наноси фирмата започнала да добива камъни и строителни материали. Ненужните наноси пък изхвърляла директно върху нивите.
Подземни богатства са изключителна държавна собственост и могат да се добиват само с концесия. „Стройкомерс” обаче извлича камъни и чакъл без да има такава. Всичко се случва през нощта. А нивите, които уж не били затрупани, вече ги няма.
Стойчо Секулов наследил от баща си нива. През нея сега минава път, който превозва материалите от реката до складова база. А миналата година – вместо ечемика, който засял, открил насип.
Докато снимахме около кариерата, бяхме под непрекъснатия контрол на джип. А в него кметът на село Варвара Георги Пенев и други трима мъже. Карали след нас, за да защитят фирмата, която трябва да почиства реката:
И кметът защитник, и хората, останали без ниви, посочват като отговорен бизнесменът Марин Рачев. Георги Пенев убеждава, че щетите върху нивите са от наводненията, а не заради изкопите на фирмата.
По документи „Стройкомерс” не се води на Марин Рачев. С този аргумент той отказа разговор с нас. Формалният собственик е сестра му Татяна Петлова. Тя затвори телефона, след като ѝ се представих.
Съсобственик на сестрата на Марин Рачев и управител на „Стройкомерс” е Йорданка Стефанова. Тя казва, че който има разрешително, той добива. На въпрос откъде са добитите камъни, Стефанова отговаря: „От космоса, изпратиха ги извънземните”.
От въздуха се виждат струпани количествата строителни материали. Хората твърдят, че са от река Чепинска. Те многократно надвишават 14-те хиляди кубика наноси, които фирмата има разрешение да добива. Базата за съхранение се оказва недостатъчна за добитите камъни.
А големи количества от тях се съхраняват върху общински терени, жалват се от кметството. Не мога да преценя какво е количеството спрямо собствения си ръст, но е очевидно, че само тази купчина затрупва поне 5 тополи до короните им.
Кметът на Септември Петър Бошев е обезпокоен, защото знае, че добитите от реката строителни материали се използват за релсовия път между Пловдив и Септември. „Това е материал, който най-вероятно после ще влезе в употреба като някаква подложка за линията, по която ще минава скоростния влак”, казва той.
Забелязваме, че вече ни следва втора кола, а в нея – снимачен екип. Спираме, за да разговаряме с хората в нея. Единият вече го познаваме – служител във фирмата „Стройкомерс”. А другите двама се представят за служители в Обществената телевизия на Септември. Такава не съществува.
До края на престоя ни в Септември снимачният екип на несъществуващата обществена телевизия продължи да следи работата ни.
В студиото на „Тази сутрин” кметът на Септември заяви, че нощем се копае непрекъснато. Бошев обясни, че е бил много настоятелен пред институциите да започнат проверки. Дори ги е предупредил, че е говорил с bTV, за да могат да си свършат работата. Според него се печелят милиони от незаконния добив.
Има груби нарушения на това място, това е част от обръчите на ДПС, заяви и председателят на парламентарната комисия по сигурност Атанас Атанасов. По думите му такива неща се случват, защото законът не е равен за всички, има политически чадъри и по тази причина Реформаторският блок настоява за реформа в правосъдието.
След като bTV направи репортажа, от Министерството на околната среда и водите съобщиха, че отнемат разрешителното на „Стройкомерс” да почиства река Чепинска.

 

Официално: Василев източил главозамайващите 5 664 715 146 лева от КТБ . 90% от раздадените заеми потънали в свързани с Василев фирми.

07.01.2016

Главозамайващите 5 664 715 146 лева е източил от КТБ банкерът-беглец Цветан Василев. Точният размер на дупката, отворена от мажоритарния собственик на фалираната банка лъсна от списък на необезпечените кредити, раздадени от трезора под негово управление, пише Монитор.
От всички малко над 6 млрд. лева, раздадени заеми, се оказва, че близо 90% са потънали в свързани с Василев фирми, повечето от които кухи. Срещу огромните заеми те не са предоставили или никакви или абсолютно символични обезпечения, става ясно от списъка. Милиардите са потънали в 131 фирми, свързани със забегналия зад граница и криещ се вече над година в Сърбия от БГ правосъдието Василев.
От списъка става ясно също, че той самият е получил близо 10 млн. лева необезпечен кредит от КТБ.
По-рано през деня стана ясно, че освен тези пари, с които са ужилени вложителите в КТБ, кръгът около Василев вече е успял да завлече държавата с още близо 600 млн. лева. Това са прихващания на кредити срещу виртуални влогове, с които са заличени дължими заеми на фирми, свързани с банкера-беглец. Операциите са направени, за да може да бъдат освободени и реално наново откраднати едни от малкото реални активи, купени с пари на КТБ, които държавата би могла да осребри, за да си върне поне част от милиардите, вложени за разплащане с гарантираните вложители.

 

Фалирали банкери и кредитни милионери с 16 хил. лв. Пенсии. Около 1000 души биха имали над 10 хил. лв., но вземат 910 лв. заради тавана.

07.01.2016

А някои получават и минималната от 157 лв. заради недостиг на трудов стаж или заради ниско заплащане, докато са работили.
Бивши шефове на фалирали през 90-те години банки и кредитни милионери биха получавали фантастични обезщетения за прослужено време от 10 до 16 хил. лв., ако нямаше таван. Това съобщиха два независими един от друг източници пред "168 часа".
В началото на декември на кръгла маса за пенсионната реформа, организирана от в. "24 часа", зам.-министърът на труда и социалната политика Николай Николов хвърли бомба, като обяви, че има хора, които са вземали такава заплата, че в момента биха получавали между 10 и 16 000 лева обезщетение за прослужено време. Заради тях стоял таванът, така че до тях достига само максималната пенсия. Тя е 910 лв.
Николов не уточни кои са фантастичните пенсионери, но "168 часа" откри, че става въпрос за кредитни милионери и шефове на фалирали през 90-те години банки. Тогава те са се осигурявали на баснословни суми.
Не е имало нито горна осигурителна граница, нито таван. Те не може да се впишат в общата категория на българските пенсионери, които мизерстват със средна пенсия от 338 лв. Тези бивши шефове на фалирали банки надминават по начислени пенсии дори най-богатите възрастни хора - тези от Люксембург.
Новите правила за пенсиониране се въвеждат през 1997 г. Дотогава са се вземали само трите най-изгодни за човека години, когато е получавал най-голямата заплата. Оттогава вече при изчисляване на пенсията значение има размерът на получаваното възнаграждение във всяка следваща година.

 

Румен Вълка си купи „Летище Горна Оряховица“. Аеропортът е най-удобната дестинация за мастити бизнесмени за пътуване до Габрово и Велико Търново, посочи пред BIG5.BG кметът на града инж. Добромир Добрев.

14.01.2016

 Държавното „Летище Горна Оряховица“ става владение на Румен Гайтански - Вълка. Работната комисия в ресорното министерство на транспорта вече е избрало победител в процедурата за отдаването му на концесия консорциум „Гражданско летище Горна Оряховица“. В момента тече съгласуване на това решение с всички заинтересовани страни, преди то да бъде гласувано от Министерския съвет. След това има двумесечен срок за подписването на концесионния договор. За аудиторията той е познат от времето, в което беше монополист в почистването на София. Концесията на летището е интересна и с това, че тя създава прецедент, в който държавното дружество, което търси частен стопанин да го развие, участва с 5% в обединението концесионер. С присъствието се покрива условието за летищен опит, който липсва при частния партньор в консорциума.
След неуспешен опит за намиране на концесионер през 2011 г., през 2015 г. се пуска нова процедура, а по всичко личи, че Вълка ще е новият владетел.
„Знам, че Консорциум гражданско летище Горна Оряховица взима летището и това е по-важно. Не знам, а и не ме интересува кои са имената в него. Ние като община ще продължим да следим то да функционира", това заяви пред BIG5.BG инж. Добромир Добрев, кмет на Горна Оряховица. Той е категоричен, че 2015 г. е най-силната за аеропорта от 25-годишното му съществуване. "Тендценцията показва възходящо развитие и затова беше много важно летището да продължи да работи", доволен е инж. Добрев. Аеродрумът е под шапката на Министерство на транспорта и досега има 3 неуспешни опита да се даде на концесия. Към обекта интерес проявяваха и чуджи инвеститори, но в крайна сметка остана в ръцете на родни бизнесмени. Местната управа се явява страна по изпълнение на договора, защото летището е на територията на общината. Тя е била страна по съгласуването, тъй като я касаят инвестициите, строежа на бизнеспаркове, ще съдействат за изграждането на комуникации и в инфраструктурни проекти, обясни пред BIG5.BG инж. Добромир Добрев.
„Ако се спазват всички критерии и условия няма да има никакви проблеми. Вижте, летището ни има почти всички лицензи, необходими да продължи да функционира и да се развива във възходяща линия, както през 2015 г.", категоричен е кметът. За разлика от летищата край Русе - Щръклево, което правителството го даде на общината, преди година и това в Стара Загора перспективата пред Горна Оряховица е доста по-добра. Обектът има почти всички лицензи, а и в Горна има и митница. Аеропортът се ползва от държавници, влючително на него е кацал и бразилският президент Дилма Русеф. Ползва се и от много спортни отбори, като футболния тим на Лудогорец. Мястото е в центъра на България и е удобно за пътуване до всяка точка на страната. До момента то се явява като най-удобната дестинация за мастити бизнесмени за пътуване до Габрово и Велико Търново. „Ефективното му функциониране ще повиши и туристическия поток към Велико Търново, Габрово и други големи градове, тъй като има и много чартъри и карго", обясни с оптимизъм кметът на Горна Оряховица.
При първия опит за концесиониране от кандидатите се искаше да имат регистриран капитал не по-малко от 1 млн. евро, балансовата стойност на активите им да е минимум 5 млн. евро, да докажат приходи от експлоатация на гражданско летище за поне една от последните 10 години, не по-малки от 3 млн. евро, пътникопоток над 200 хил. души или товари над 10 хил. тона.
Срокът за концесията е 35 години. От документацията за участие става ясно, че концесионерът има гратисен период от 48 месеца от влизането в сила на договора, през които не дължи концесионно плащане. След това той ще плаща годишно по-голямата от следните две суми - 10% от общия размер на нетните приходи от всички дейности за текущата година, които са свързани с ползването на обекта и дължимия ДДС върху сумата, или 70 хил. лв. без ДДС, коригирана с инфлацията. Летище Горна Оряховица съществува от 1925 г. На него се извършват основно тренировъчни полети, малко карго и полети с цел пръскане на посевите. За 2014 г. обработените там товари са 115 тона, а пътниците - 286.
В бизнес идеите на стоманеното сърце на конструкторката, която дълги години се бори с родните бедствия и аварии - майор Емел Етем, също фигурира изграждането на летище, но в градчето, управлявано от „созополския Аполон" Панайот Рейзи. Проектът щял да се реализира на мястото на бившия селскостопански аеропорт и е проектирано да приема малки частни самолети на богаташи.

 

Кой друг се фука с 6 апартамента? Лозан Панов притежава десетки скъпи имоти!

14.01.2016

Над 1 млн. лв. в имоти притежава шефът на ВКС Лозан Панов, предава Блиц. Той се превърна в брънка от опита за пуч срещу властта преди няколко месеца, когато подкрепи опозорения вече бивш правосъден министър Христо Иванов в скандала с фалшивото становище на ЕК за главния прокурор Сотир Цацаров.
Панов не спира да говори за задкулисие и да призовава обикновените граждани „Стига вече”. Оказва се обаче, че самият той обаче е всичко друго, но не и обикновен българин. Това показва показва финансовата му справка. Някои от имототе са придобити на странно ниски цени.
Такъв е случаят с една от последните му придобивки – вила с двор от цели 480 км. м. във Варна, която съдията купува преди 2 години за едва 26 хил. лв. Рутинна справка сочи, че пазарната й стойност е поне 4 пъти по-висока и към днешна дата, въпреки спада на цените на недвижимите имоти в последната година.
Не по-малко странна е сделката, която прави през 2008 г. вторият му баща Йордан Панов. Парцел в Банкя от над декар, 1190 кв.м., който струвал едва 88 хил. лв. Сега цената му е три пъти по-висока. Най- младият шеф на ВКС в историята има още куп имоти – 6 апартамента в София, вила на морето, магазин, гаражи и парцел и два нови семейни автомобила. В допълнение Панов и родителите му имат и банкови влогове за над 150 хил. лв.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар