петък, 16 февруари 2018 г.

ПОСЛЕДСТВИЯ 51



Белезници: Бивш син кмет на Свиленград и синът му са арестувани за каналджийство при акция на ГДБОП и Спецпрокуратурата
13.12.2017

ДБОП арестува бивш кмет на Свиленград и неговия син при мащабна акция по линия на каналджийството, съобщава Дарик, позовавайки се на полицейски източници. В килията, според запознати, е д-р Христо Минков, който е бивш кмет на Свиленград, а сега е общински съветник от ГЕРБ.
 Операцията е проведена след няколко месечна разработка, при която са използвани специални разузнавателни средства.
 Освен двамата в ареста са попаднали още 8 души. Акцията е била ръководена от Специализираната прокуратура.
Πpeди вpeмe cинът нa xиpypгa бe зaдъpжaн зa тpaфиĸ нa xopa в paйoнa нa Kaпитaн Aндpeeвo. Meceци cлeд тoвa  дoмът нa ceмeйcтвo Mинĸoви, ĸoйтo e в цeнтъpa нa Cвилeнгpaд, бe oбиcĸиpaн oт пoлициятa, нo нe бe oтĸpитo нищo, пише e-svilengrad.com.
Xиpypгът бe ĸмeт нa Cвилeнгpaд в мaндaтa 1999 – 2003 гoдинa. Kaндидaтypaтa мy бe издигнaтa oт CДC пo вpeмeтo, ĸoгaтo cилният чoвeĸ в cинитe peдици бe Гeopги Шишĸoв.

Данъчен служител е прострелян в автомобила си в София .
18.12.2017

Мъж на 43 години е бил прострелян в автомобила си в София тази сутрин, съобщи МВР. Инцидентът е станал към 8.40 ч. в района на ул. "Дунав" в центъра на столицата.
Сайтът на в. "Капитал" съобщи, че раненият е Иво Цветанов Стаменов, който е началник на отдел "Фискален контрол" в НАП. Това е звеното, което осъществява контрол върху движението на стоки с висок фискален риск. От няколко месеца в списъка със стоки са добавени и горивата.
Мъжът е откаран в болница, подробности за състоянието му не се съобщават. Пострадалият е служител на Националната агенция по приходите (НАП), съобщиха БНР и Би Ти Ви. По информация на държавното радио той е прострелян на три места, най-вероятно с пистолет.
По-късно главният прокурор Сотир Цацаров коментира, че мъжът е бивш полицейски служител, който след това е започнал работа в НАП. Той е прострелян на две места, като в момента лекарите се борят за живота му.
Районът е отцепен и се извършва оглед. Стрелецът се издирва.


Поредно показно покушение - простреляха Видрата във Велико Търново .
17.01.2018
Известният в ъндърграунда на Велико Търново Юлиян Мирчев Видрата е бил прострелян снощи в апартамент във Велико Търново, съобщиха от местната полиция, съобщава "24 часа". Това е поредното показно покушения в рамките на последните седмици.
48-годишният мъж е бил докаран с линейка в 23.40 ч. в спешното отделение на великотърновската болница. Приет е във Втора хирургия с огнестрелна рана в дясното бедро. Настанен е за лечение, без опасност за живота.
Сигналът за пострадал е получен в 23.09 в ОД МВР. Случаят се изяснява.
Нова версия преобръща на 180 градуса развръзката срещу обявеното като „мафиотско“ покушение срещу търновската мутра Юлиян Мирчев-Видрата, научи БЛИЦ от разследващи. Собственикът на заложна къща и виден лихвар бе прострелян във вторник пред жилищен блок на ул. „Бузлуджа“ 24 в старата столица. В злополучната вечер Юлиян Мирчев-Видрата бил на гости на баджанака си Илиян Хаджитолев-Лорито. Какво точно се е случило в жилището все още не е ясно, но е ясно, че между мъжете е избухнал скандал. В един момент проехтели изстрели. Куршумите се забили в краката на Видрата, а той започнал да крещи. Първата му реакция, обаче била смайваща, научи БЛИЦ. Видрата изкрещял: „Намушкаха ме!“. След това бил откаран в болница, където проектилите били извадени от тялото му. По време на разпита, обаче Видрата видимо увъртал. Шикалкавел и баджанакът му, в дома на който станала стрелбата. Според разследващите е твърде вероятно двамата да се се скарали и това да е причината за пукотевицата, която покрай шесторното убийство в Нови Искър и разстрела на Петър Христов, бе определена едва ли не като мафиотска вендета. Мълчанието на Видрата и баджанака му навежда на мисълта, че оръжието, с което са произведени изстрелите, е незаконно. За момента истината остава заключена между двамата. Проверява се и версията, че Видрата е повикал длъжник в жилището, който може да се е обидил от приказките му и да е започнал да го гърми. Разследването по случая продължава.

Ториното в ареста за отвличането на Златков . Прокуратурата повдигна обвинения на четирима за похищението .
31.01.2018

Ивайло Борисов - Ториното и още трима са обвинени за отвличането на Адриан Златков, научи БТА от разследващи. Ангажирани със защитата им адвокати потвърдиха, че това се очаква да се случи днес.
Възможно е Адриан да е похитен заради дългове, отвлечен е с крадена кола.
Борисов и още близо 40 души, сред които и Златомир Иванов - Баретата бяха заведени вчера сутринта в МВР. Иванов бил освободен още тази нощ. Борисов, шофоьорът му, и още двама негови близки остават в ареста за 72 часа.
В качеството на обвиняеми са привлечени Здравка Стефанова /35 г./, Ивайло Борисов /34г./, Мартин Марков / 43г./и Георги Джамбазов /37г./
В рамките на утрешния ден СГП ще внесе в Софийски градски съд /СГС/ искане за налагане спрямо обвиняемите на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.
Процесуално-следствените действия продължават с разпити на свидетели, претърсвания, изземвания и други.
С оглед етапа на досъдебното производството и събраните до момента доказателства кръгът на обвиняемите лица не се изчерпва само с изброените по-горе.
Адриан Златков беше отвлечен на 30 август и държан от похитителите до 10 септември вечерта.
Баща му - Тони Златков, е собственик на една от големите софийски автокъщи. За живота на сина му е поискан откуп. Първоначалната сума е била 3 милиона лева. След 9 дни преговори са платени 600 000 лева.
Тони Златков потвърди за NOVA, че познава Ивайло Борисов -Ториното. Виждал съм го, да, един-два пъти съм го виждал, каза Златков. Нямам бизнес дела с него, идвал е в автокъщата ми, допълни той в отговор на въпрос къде го е виждал.
Само и единствено финансов, няма друг мотив какъв, каза още бащата в отговор на въпрос дали знае какъв е мотивът за отвличането.

Кметът на Септември е задържан за 24 часа, повдигат му обвинения .
01.02.2018

Кметът на Септември Марин Рачев е арестуван, засега - за 24 часа, съобщи пред журналисти говорителят на Главната прокуратура Румяна Арнаудова. Тя, както и ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев, заедно с шефа на дирекция "Противодействие на корупцията", пристигнаха в града по повод на течащата в момента спецакция. Тя започна рано сутринта, претърсени са сградата на общината, офиси, частни домове.
 Срещу Марин Рачев ще бъдат повдигнати две обвинения. Първото е за безстопанственост при 7 сделки с имоти, щетите от които са за над 100 000 лева. Другото също е за имот, купен от фирма, собственост на близка до градоначалника бизнес дама на нереално висока цена.
 Иван Гешев съобщи, че ще бъдат проверявани почти всички роднини на кмета и съпругата му Васка Рачева, за които е установено, че имат финансови отношения с общината. Проверката трябва да установи къде са 13 млн. лева, с които е ощетена местната хазна. Работи се по версия за организирана престъпна група, източвала милионите.
 В петък - 2 февруари, ще бъдат повдигнати първите обвинения срещу Рачев, а прокуратурата вероятно ще поиска отстраняването му от длъжност, за да не влияе на разследването.
 Това е първото досъдебно производство, по което явно се извършват действия от Специализираната прокуратура срещу кмет за корупционно престъпление след новите изменения в НПК от ноември, които дадоха възможност в Специализираната прокуратура да се разследват и такива дела.
Полиция е извършила претърсвания и на адреси в Пазарджик, свързани с близки до кмета на Септември. Единият обект е бизнес центърът на ул. "Патриарх Евтимий"1, в който съпругата на градоначалника Васка Рачева има офис, проверени са и две сгради на ул. "Ген. Гурко" близо до кръговото движение.
 Акцията на МВР, провеждана под наблюдението на Специализираната прокуратура, започна рано тази сутрин с обиски на Община Септември и изземване на документи. В нея участват над 50 служители на реда.
Претърсвания са направени в дома на кмета на ул. "Княз Борис I" в Септември, както и на негова бензиностанция, намираща се на изхода на града по посока село Злокучене - същата, която е предмет на съдебния процес срещу Рачев за укриване на данъци.

 Малко след началото на спецоперацията се разбра, че Марин Рачев е арестуван и отведен с белезници от кафене на пазарджишкия бул. "Георги Бенковски". По-късно кметът се опита да отрече това, докато го извеждаха от сградата на Община Септември. Пред намиращи се в момента на място журналисти е заявил, че не е задържан и че е в сградата, за да окаже съдействие на властите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар