петък, 9 април 2010 г.

ВЕРЕСИИТЕ НА СТОЛЕТНИЦАТА 4

26.02.2010

Бившите управляващи продали 800 дка край Варна на безценица

Областният управител разкри 27 сделки, при които земи от Държавния горски фонд са харизвани под 2 лева на квадратен метър.
Правителството на тройната коалиция не само е заменяло гори на скандално ниско цени, но още по-евтино е продавало терени от Държавния горски фонд. Това стана ясно от проверка на варненския областен управител Данчо Симеонов, който представи вчера списък с 27 сделки, сключени между 2004 и 2007 г.
В справката има сделки, при които държавни терени са продавани за под 2 лева на кв.м. В скандала със заменките ставаше дума за гори по Черноморието, оценени по 5 лв. за квадрат.
През този период само във Варненско са продадени 873 215 кв.м терени за 4.528 млн. лв. В с. Самотино например, което се намира между Шкорпиловци и Бяла, държавата се е разделила с редица терени на скандално ниски цени точно в годините на невиждан инвеститорски бум. "Варна комерс 96" ООД купува там над 46 декара по 1.92 лв. за квадрат. "Изоламат" АД получава 37 декара за 1.93 лв. кв.м. "Хоризонт Ангелов" ООД пък се сдобива с 46.5 декара за 1.95 лв. кв.м. С 1 стотинка по-скъпо плащат "Атлас пропъртис" ООД и Иван Димитров Байчев.

09.03.2010

„Станишев” профукал 1,2 млрд. лв. за 7 месеца

В последните 7 месеца от мандата на правителството на Сергей Станишев с 37 отделни постановления на Министерския съвет са одобрени и разпределени допълнителни средства за разходи в общ размер на около 1,2 млрд. лева. От тях 400 млн. лв. са от резерва за непредвидени и неотложни разходи, който се съхранява като буфер на бюджета срещу непредвидени кризи. Разпределението на този огромен ресурс е било непрозрачно. Това се казва в съобщение на финансовото министерство. През януари 2009 г. е одобрено харченето на 400 млн. лв. от резерва за непредвидени и неотложни разходи. За февруари с две постановления на кабинета на Сергей Станишев са разпределени нови 100 млн. лв. За март - още около 273 млн. лева. През април има нови девет правителствени постановления за одобряване на допълнителни средства в общ размер на около 383 млн. лева. От цялата сума 211 млн. лв. са отишли за национални доплащания на хектар земеделска земя и за животновъдите, по 94,5 млн. лв. за железниците и за социална инфраструктура. По 100 млн. лв. са изхарчени за увеличаване на държавното участие в капитала на „Национална компания индустриални зони" ЕАД и плащания по договори по спряната по това време програма САПАРД. Други 76,7 млн. лв. са били разпределени по бюджетите на различни министерства и ведомства, като от тях 56 хил. лв. е взело президентството. 207 млн. лв. са били предназначени за заеми по договори по програма ФАР. Още в първото тримесечие на 2009 г. експертните оценки на финансовото министерство са показвали неизпълнение на приходите от над 6 млрд. лв., което впоследствие достигна до над 7,5 млрд. лв. Въпреки това са се приемали нормативни актове с ясното съзнание, че подобни ангажименти няма как да бъдат финансирани, без да се изпадне в свръхдефицит.


20.03.10

Доган взел 1500000 лева за “Цанков камък”

Лидерът на ДПС Ахмед Доган е взел солидна сума - 1,5 млн. лева, като консултант по четири мегапроекта на предишното правителство - хидровъзел “Цанков камък”, “Доспат”, каскада “Горна Арда” и язовир “Тунджа”.
Изплащането на парите е уредено с договор за консултантски услуги от януари 2008 г. между Ахмед Демир Доган и Института по минно дело чрез “Минстрой холдинг”, представляван от Николай Вълканов.
По силата на този документ лидерът на ДПС става “мениджър на проучванията” за “Цанков камък” и останалите три хидроенергийни обекта.
Според първоначалния договор от януари 2008 г. лидерът на ДПС е трябвало да получи 1,950 млн. лева за мениджърската си работа по четирите проекта в сферата на хидроенергетиката.
Година по-късно - през февруари 2009 г., Ахмед Доган взема 1,5 млн. лева. Той от своя страна възлага изпълнението на проектите на четирима специалисти, които са служители на “Минстрой холдинг”. Така според документите Данаил Тафров, бивш изп. директор на НЕК, получава за работата си 25 000 лева, Ани Христова - 10 000 лева, Жулиета Христова - 7,5 хил. лева и Марияна Захариева - 7,5 хил. лева.


22.03.2010

Кабинетът “Станишев” завлякъл бизнеса с 2,158 млрд. лева
150 договора и анекси висят без финансиране. Неосигурени договори на стойност 2,158 млрд. лева е подписало предишното правителство в нарушение на Закона за държавния бюджет. За това съобщи вчера премиерът Бойко Борисов в Министерския съвет. За тези контракти обаче няма финансово обезпечение и в настоящия бюджет, защото на практика те не съществуват в главната сметка на държавата и в 2009 г. и в другите предходни години. Синдикатите и работодателите вече са запознати с тревожните факти. В нарушение на Закона за бюджета - изведнъж ми цъфват тези никъде неописани в бюджетите на предишното правителство пари. Ако накарам министър Дянков да ги изплати, той също ще наруши закона и ще станем като предишните управляващи.

24.03.2010

Разследват Румен Овчаров за скандална сделка с ток

Частната EFT AG изнасяла на ниски цени вместо НЕК.На мушката още са Милко Ковачев, Мирослав Севлиевски и Петър Димитров.Договорът с EFT AG е сключен през 2004 г., когато министър на енергетиката е Милко Ковачев, а анексите са сключвани и по времето на Румен Овчаров.
Четирима бивши министри на енергетиката, сред които и Румен Овчаров, са разследвани за проявена престъпна безстопанственост по отношение на сделките на НЕК за износ на електричество.
Прокуратурата е образувала досъдебно производство за престъпна безстопанственост заради сделката на НЕК с компанията EFT AG. Контрактът с фирмата е подписан през 2004 г. и действа до 2007 г. В този период министри на енергетиката и съответно принципали на НЕК са Милко Ковачев, Мирослав Севлиевски, Румен Овчаров и Петър Димитров.
Частната фирма получава право да продава ток в чужбина вместо държавната компания. Това съобщи Медиапул, която се позова на източници от прокуратурата.
Първоначалната информация е за изнесения ток в съседни държави на стойност 316 млн. евро. По-късно обаче се оказало, че износът е за около 400 млн. евро.
Цените, по които НЕК продава енергията на това дружество, са по-ниски от тези на вътрешния пазар. Разликата с цената за износ остава като печалба за частното дружество.
Разследването за проявена престъпна безстопанственост и търговия с влияние е започнало, след като е станало ясно, че има налична кореспонденция между НЕК и енергийното министерство, която информира принципала за случващото се.
НЕК избира EFT AG за посредник при износа на електроенергия за съседни държави без търг или конкурс. От държавната компания са заявили пред разследващите, че са уведомили няколко западни фирми за процедурата, но никоя не е проявила интерес.


09.04.2010

Човек от кръжеца “Станишев” с три обвинения

Съветникът на бившия премиер Азер Меликов също може да отиде на съд.Иво Николов присвоил 23 000 лева от „Информационни технологии”.
Човек от кръга на бившия премиер Сергей Станишев се сдоби вчера с три обвинения.
Иво Николов е бил дясната ръка на бившия председател на съвета на директорите на "Информационно обслужване" АД Азер Меликов.
Обвиненията срещу Николов са за неумишлена и умишлена безстопанственост, както и за присвояване на пари от дружеството, съобщиха от Софийската градска прокуратура. Той беше изпълнителен директор на софтуерната компания от началото на 2008 година до средата на 2009 г. Запознати обясниха, че получил поста благодарение на топлите си контакти с Меликов, който дълго време беше съветник на бившия премиер Сергей Станишев.
Според обвинението, в периода от 29 януари 2008 г. до 30 април 2009 г., в качеството си на длъжностно лице Николов не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването и запазване на повереното му имущество. Според прокуратурата Николов е извършил престъпления, извършени от длъжностно лице по отношение на поверено му имущество. Приблизителната сума от настъпилите вреди е в размер на 101 000 лева.
Прокуратурата обвинява Николов и затова, че като шеф на „Информационно обслужване" е присвоил 23 500 лева от дружеството. Заради тези престъпления му е определена мярка за неотклонение

Няма коментари:

Публикуване на коментар