понеделник, 5 април 2010 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 18

05.04.2009

Ваклин Стойновски - олигарх ли?

В българската класика има произведение на име “Вестникар ли”. Не може да не се сещате за него поне от спектакъла на телевизионния театър с участието на бургазлията Георги Калоянчев и на други светила на родната комедия.
И ако преди век, когато се развива действието, мнозина кой знае защо не са имали доверие на вестникарите, то днес в подобна роля са хората, които привикнахме да наричаме “олигарси”. Сигурно причината е, че им се иска по думите, а не по делата им да ги познаем.
Те не живеят само в София, както биха си помислили мнозина.
Младият олигарх от Бургас Ваклин Стойновски е едно от доказателствата, че в България няма случайно забогатели, а само такива, които получават онова, което си пожелаят. Но понякога си пожeлават повече от това, което могат да изпълнят.
Бившият кандидат за кмет на морския град е роден на 26 юни 1968 г. в Бургас. Възпитаник е на местната езикова гимназия. След това бързо е приет в УНСС – София, където завършва финанси.
На 24 години стартира собствен бизнес и бързо натрупва пари. Според мълвата, младата ''звезда'' получила лесен заем, с който светкавично се превръща в олигарх!?!?
Видял се с възможности, Стойновски решава да направи име. Отваря фабриката за мечти. Обявява построяването на първия истински небостъргач в България, който трябва да се извисява в Морската градина на Бургас.
Сградата, на която за разлика от химерата Софийски завод за боклук, поне има проект, е предвидена да бъде много по-висока от 110-метровия шампион, построен точно преди четвърт век – столичния хотел Родина.
Небостъргачът засега си остава просто мечта...Което пък кара някои зложелатели да приписват на съгражданина си качества от арсенала на известния литературен герой от руската класика Остап Бендер.
Стойновски обаче, за разлика от одесита, си има съвсем реален бизнес. Той е собственик в "Матрис" и дори в "Българска Кеч Лига" според регистъра ДАКСИ.
Младият бизнесмен основава, съвсем в духа на ВИП Брадър, и фондация "Обичам Бургас". Сигурно на това се дължи фактът, че на последните местни избори печели сериозен процент от вота на гласувалите бургазлии за своята листа. В момента той е общински съветник, но това явно не му помага да започне строеж на небостъргача.
Стойновски е твърдо против изграждането на джамия в кв. Меден Рудник, в който живеят около 80 000 души, а част от тях са роми. Известно е, че тя се подкрепя от кмета и изобщо от партия ГЕРБ, която подпомага изграждането на ислямски център и в другия голям град, който управлява – София.
Черна точка в биографията му е стрелбата по неговия съдружник Антон Йорданов през 2002 година. Както много такива случаи, които бяха ежеседмична практика по времето на Бойко Борисов като главен секретар на МВР, и този не е доизяснен.
/препечатано със съкращения/
В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Георги Крумов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар