понеделник, 3 септември 2012 г.

ПРИКАЗКА ЗА КАБИНЕТА 12



Тодор Коларов подаде оставка като шеф на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество.


24.02.2012

Бойко Борисов приема оставката, защото Тодор Коларов не можел да работи с институциите
Председателят на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, Тодор Коларов депозира оставката си в кабинета на министър-председателя Бойко Борисов.Това съобщи пресслужбата на Министерския съвет.
Като мотиви Коларов посочва липсата на реформаторско мнозинство в Комисията и на политическа подкрепа от Народното събрание и от президента.

"Още утре ще подпиша оставката на Коларов. Не мога да приема човек, назначен от мен за председател на комисия и получил политическото ми доверие, да предизвиква постоянни скандали вътре в комисията и да оправдава невъзможността си да организира работата й с институциите, в това число с парламента и с президентството", заяви премиерът Борисов, цитиран от пресслужбата.

Оставката ще бъде подписана утре след изтичане на двудневния отпуск на министър-председателя. През април 2011 г. премиерът Бойко Борисов назначи Тодор Коларов за председател на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, оглавявана преди това от Стоян Кушлев, който беше освободен от премиера.
Причина за освобождаването на Кушлев пък бе извършената от Главния инспекторат на Министерския съвет проверка и установената несъвместимост за заемане на длъжността, поради участие на Кушлев в управителни органи на неправителствени организации.
В края на юни миналата година Коларов заяви, че няма реформаторско мнозинство в комисията и е най-добре двама от членовете на Комисията по установяване на имущество придобито от престъпна дейност да подадат оставки, а именно Николай Желев и Красимир Тодоров - назначени през лятото на 2010 г. от парламентарната квота.



Калина Илиева в далавера за 200 000

06.08.2012

Разследващи са по следите на нова афера на бившата шефка на фонд “Земеделие” Калина Илиева, която бе уволнена заради фалшивата си немска диплома. Преди месец срещу нея в прокуратурата е постъпил сигнал за отклонени 200 хиляди лева чрез фалшиво зададени данни на обществени поръчки.

Сигналът е постъпил в прокуратурата от бивш шофьор на фонд “Земеделие”. Според него Калинка е въртяла далавери с обявления на обществени поръчки за горива, масла и антифриз за автомобилите на фонда. Това тя е правила като началник на техническата поддръжка на автопарка, пише в “Всеки ден”.

Илиева възлагала обществени поръчки за по 30 000 лв на малки фирми, които се водели на нейни близки. Параметрите за горива и масла били подготвяни предварително чрез фалшиви технически експертизи и така те се печелили от роднините.

Само за половин година, от март до септември 2008 г., Калинка организирала 13 обществени поръчки на стойност 207 000 лв. Аферата на измамницата била разкрита, след като Илиева обявила поръчка за безоловен бензин и , пропан-бутан и дизел на стойност от половин милион. Тогавашният началник на фонд “Земеделие” Асен Друмев спрял далаверата и искал да уволни Калина Илиева. Това не станало, тъй като за младата мошеничка се застъпил министър от кабинета на тройната коалиция, а на Друмев било обяснено, че далаверажийката се ползва с доверието на ОЛАФ.

Шофьорът, който издал Илиева, твърди, че през 2008 г. сам взел 700 лв подкуп, за да напише до началника си молба за закупуване на антифриз. След това Калинка обявила обществена поръчка за 27 000 лв и си прибрала 10 000.

В момента от Сметната палата се проверяват одитите на фонд “Земеделие” за 2007, 2008 и 2009 г., както и всички обявени обществени поръчки с подписа на Калина Илиева.

Припомняме, че през 2007 г. Калина Илиева е назначена във фонд “Земеделие” с фалшива диплома от Берлин.По-късно Калинка оглави ведомството с подкрепата на висши чиновник от Европа – един от шефовете на ОЛАФ Арно Хайнен. След като гръмна скандалът, Калина Илиева забременя набързо, което я спаси от арест.

Преди месец Илиева бе осъдена на 3 години условно с 5 години изпитателен срок след сключено споразумение с прокуратурата.



Пиарките на Найденов лапнали парите от туитъра

21.08. 2012

50-те хиляди лева, дадени от Министерството на земеделието и храните за изготвянето на Туитър и Фейсбук акаунти, са отишли във фирмата на бивши PR-ки на Агенцията по храните.
Агенцията по храните е пряко подчинена на министъра на земеделието Мирослав Найденов, който е и възложител на поръчката.
Скандалните акаунти, които бяха привлекли едва 3 последователи в Туитър и малко повече във Фейсбук, трябваше да популяризират Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Доскоро обаче беше пълна мистерия кой е взел апетитната сума от 100 000 лева, половината от които бяха за въпросните акаунти, а другата половина – за реклама из форуми.
Щастливите получатели на сумата са две бивши PR-ки на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), основали фирмата „КЕЙ ЕМ КОМ“ ООД. 25-годишната Кристина Спасова и 24-годишната Лора Ди-митрова са сключили договора с министерството на Мирослав Найденов на 12 януари т. г.
Интересен факт е също, че въпросната фирма е учредена само 3 месеца преди подписването на договора – на 26 септември 2011 г. До тази дата Кристина Спасова е работела като старши експерт в „Административно обслужване, връзки с обществеността и инвестиции“ в Агенцията по храните.
От МЗХ обаче са категорични, че е проведена тръжна процедура и „КЕЙ ЕМ КОМ“ ООД е спечелила с най-ниска цена.
Пред БГНЕС собственичката на внезапно успялата фирма Кристина Спасова разказва случилото се през своята гледна точка: „Подадохме документи за участие на 1 декември 2011 г. Общата стойност на договора е 47 500 лева без ДДС, а до момента сме получили 15 833,33 лева без ДДС. Работата по изработването на профилите на ПРСР започна в средата на януари 2012 г. Първият етап по изработката им беше обработването на информация за програмата с приблизителен обем от около 20 000 страници. Вторият етап беше техническата изработка на приложенията на страницата, които се довършват и в момента, тъй като датата за официалното представяне на страницата е насрочена за 01.09.2012 г. Към момента страницата във Фейсбук е на 95% готова“, казва тя. Целта им е в страницата да има най-малко 1300 активни потребители. За момента обаче феновете са едва 55.



Бившата земеделска пиарка се оказа и крупна земевладелка

24.08.2012


Напористата земеделска пиарка се оказа и крупна земевладелка, е водещата новина за в. „Сега”. Става въпрос за бившата служителка от Агенцията по храните - 25-годишната Кристина Спасова, която се прочу покрай скандалния договор за 47 хил. лева за популяризиране на програмата за селските райони във Facebook и Twitter.
Сумата е колосална, защото всеки средно грамотен може да си направи сам профил във фейсбук и туитър. В същото време сумата парите не стигат за покупка дори на офисите. Като съдружничка в хладилното предприятие за преработка и консервиране на диворастящи плодове и гъби "Био ем ди"Спасова вече е дългосрочна арендаторка на над 1000 декара земеделска земя в Берковица. 25-годишното момиче е и съсобственик на 455 декара земи на завода. Трети ден след разгарянето на скандала земеделското министерство продължава да отказва на "Сега" информация по договора със Спасова, изтъква още изданието.
За по-малко от година след като регистрира фирма, 25-годишната вече бивша пиарка на земеделското министерство Кристина Спасова успява да накупи офиси, имоти и дялове в компании, както и да стане крупен арендатор на земи, за над един милион лева общо. Пазаруването става без да се използват банкови кредити или заеми от приятели.
Младата дама вади парите си от оборота на новорегистрираната фирма с капитал от 2 лв. по собствените й признания. Финансовият отчет на компанията за 2011 г. обаче показва, че това няма как да се случи на практика.



Симеон Дянков и любовницата му Ирина Велкова харчат държавни пари за пътешествия

30.08.2012

Финансовият министър Симеон Дянков и младата му любовница и съветничка Ирина Велкова обикалят света на гърба на данъкоплатеца. Последният им романтичен воаяж беше до Шанхай, по повод световното Експо.
Не е ясно по каква работа са били там, едва ли за подкрепа на българското представяне, което беше повече от катастрофа – родният щанд напомняше на описания от Алеко Константинов в „До Чикаго и назад” – народни носии, калцуни и розово масло. Посетители нямаше – дори Симеон Дянков не уважи българския павилион. Какво тогава е правил в Шанхай?
Министерството на Дянков е ведомството, което харчи най- много за самолетни билети. Като пътниците обикновено са самият министър и държанката му. Преди няколко месеца, отново нашумя скандално пътешествие на прелюбодейците. Навръх рождения си ден Дянков беше в Брюксел. За да не празнува сам, любовницата му Ирина Велкова на държавни разноски отиде на партито. Скандалът обаче беше умело потулен.
Финансовият министър обаче не спря дотук с подаръците за метресата си.
Ирина Велкова беше назначена за шеф на кабинета му. В резултат от издигането в длъжност, студентката получава заплата на висш държавен служител и ведомствено жилище. Назначението обаче е абсолютно незаконно, защото младата госпожица още не се е дипломирала. Симеон Дянков обаче хич на се интересува от хорското мнение. Затова, освен че уреди Ирина с дом, лично й помогна да го обзаведе. Финансистът беше забелязан преди седмица, заедно с Велкова, да товарят кашони с електроуреди в минибус на паркинга на хипермаркет.
Дянков обаче си има тактика – след всеки нов скандал около извънбрачната му връзка, веднага започва да се появява на публични места със съпругата си Керълайн и двамата си сина. Семейна идилия, но само докато отшуми скандалът.



Няма коментари:

Публикуване на коментар