четвъртък, 13 септември 2012 г.

5000 от кредитните милионери били агенти на Държавна сигурност



12.09.2012


Парламентът трябва да приеме промяна в закона за разсекретяване на досиетата, за да може да се обявяват кредитните милионери, защото около 5000 от тях са били свързани с Държавна сигурност (ДС). Това заяви пред БТВ Екатерина Бончева, член на Комисията по досиетата.

Запитана колко от милионерите са били сътрудници на ДС, тя отговори: "В момента гадаем, но при дипломатите и МВР беше по-висок процентът. Около 10% от всички структури, които сме проверели, се оказаха сътрудници на ДС".

Проверени са общо 10 500 фирми, а хората, които са били свързани с ръководството на тези фирми са 50 000 души. От този брой вероятно 5 000 души са били свързани с репресивните органи на комунистическата власт.

"Не се интересуваме дали тези кредити са били върнати, важното е кой е взел кредит и кой го е отпуснал", заяви Екатерина Бончева.

"От моите разговори със законодателите останах с впечатление, че в закона има пропуск, но не е умишлен. Сега трябва Народното събрание да гласува този текст, да вмъкне само едно изречение, за да може нещата да са изпипани докрай", добави Бончева, визирайки необходимостта от назоваването на имената на кредитните милионери.

Оказва се, че единствено в България няма закон за лустрацията. Такъв закон има в Румъния, обсъжда се в Македония, но у нас няма. "Ние много се страхуваме от лустрация в България. Големият Хавел казваше: "По-добре временна некомпетентност, отколкото постоянен саботаж". В Германия лустрацията е до 2019 година", заяви Бончева.

Според нея това, което загубихме през 90-те години, трудно може да се навакса. "Но все пак законът ни дава възможност да се оправят последствията", смята Бончева.

Тя е категорична, че преходът в България щеше да е коренно различен, ако през 90-те години управляващите са се били справили с този проблем.





Няма коментари:

Публикуване на коментар