четвъртък, 15 ноември 2012 г.

ГЕРБ ХРОНИКА 33


Депутатка от ГЕРБ точи еврофондове с фирма на мъжа си


19.10.2012

Червените в Бъргас искат депутатката от ГЕРБ Вяра Петрова да бъде разследвана от прокуратурата. Областният лидер на БСП в крайморския град Атанас Зафиров днес е сигнализирал Парламентарната комисия за борба с корупцията и предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси с настояване да бъде проверена Петрова. Тя е от Карнобат и е член на Постоянната комисия по труда и социалната политика в НС. Именно заради това й качество разследването ще засегне нейния съпруг Димитър Петров, който е заподозрян за източване на еврофондове за безработни и социалнослаби по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ - схема „Адаптивност“.

Петрова ще бъде проверявана в колко Бюра по труда и Служби по заетостта е въздействала, за да пробута Центъра за професионално обучение, чийто представител е бил именно съпруга й. Най-драстичен е случаят в Бургаското Бюро по труда, където негови служители свидетелстват, че са изплатени стотици хиляди левове на работодателя „Елените“, затова че е “пращал“ на съкратен курс за преквалификация персонала си в разгара на сезона – между юли и средата на септември, разкрива Бесове.бг.

Ще се проверява дали ръководствата в Бюрото по труда и Службата по заетостта в Бургас са действали под натиск от София или са част от корупционната практика.

„Моята съвест и ръцете ми по случая с „Елените“ са чисти“, каза бургаският директор на Службата по заетостта Кольо Колев. По същото време ръководителят на Бюрото по труда Живко Янакиев пък е бил в отпуск, а двете му подчинени служителки Златомира Вълкова и Петя Гущерова отказват да разговарят с медиите по въпроса.

„Имаме данни, че фирмата на Димитър Петров е „пробила“ и е опитвала да пробие по този начин и в други общини в Бургаска област“, каза лидерът на БСП Атанас Зафиров, ще предоставим всичко, с което разполагаме на Комисията. Ако оттам не свършат работата си докрай БСП щяла да подаде сигнала до ОЛАФ. Засега червените се ограничавали да разгласят случая само у нас от съображения да не бъдат спрени парите ни по тези европрограми. Зафиров призова и Окръжната прокуратура да се самосезира и да почне проверка.

„Очаквахме някаква реакция от страна ГЕРБ, но повече от седмица такава липсва, за първи път върху бургаски депутат пада подобна голяма сянка на съмнение, ние не можем да мълчим“, заключи Зафиров.

Освен далавери с фондове герберката е уредила с държавни постове и цялата си рода. Сестрата на Вяра Петрова – Анна Желева е настанена в „Социално подпомагане“-Карнобат. Първата братовчедка на Вяра Петрова – Светла също работи в "Социално подпомагане" в Карнобат, а съпругът на Светла – т.е. зетят на Вяра Петрова – Благо Иванов е директор на Карнобатското Бюро по труда. Всичките са събрани в една сграда за да е по роднинска атмосвера, иронично подмятата хората в Карнобат.


Гербаджийска пиарка, човек на Андрей Иванов, стана шеф в АЕЦ Козлудуй

22.10.2012

Вестник „19 минути” информира, че лявата ръка на Андрей Иванов, бивш председател на ОбС – София – Валя Чилова е поела още един отговорен пост, след като вече е шеф (освен на собствената си фирма) и на Столичната агенция за приватизация. След доставчика на храни за детските градини Валентин Николов, който оглави АЕЦ Козлодуй, сега пиарката Валя Чилова е влязла сред директорите на Водно-електрическата централа към Първа атомна.

Понеже имала много ангажименти като шеф на частна пиар агенция, на Столичната агенция по приватизация, като международен секретар на Предприемачи – ГЕРБ и не на последно място като общински съветник в София, Валя Чилова нямала време дори да отскача до дунавския град. Това означава, че подчинените й се налага да минават стотици километри до столицата и обратно, за да й носят документи за подпис и да й пращат изкараните с пот на чело пари.

Интересно е обаче как успява да изпълнява отговорната си работа, която е жизнено важна за АЕЦ Козлодуй, за енергийната система, а оттам и за цялата държава. Когато човек хем не е експерт, хем няма и време да отдели за поста, на който е назначен и за навлизане в работата, чудно е защо точно на него се пада честта да управлява подобен стратегически, а на всичко отгоре и опасен обект, питат се колегите от „19 минути”.

На всичкото отгоре и резултатите на СОАП, управлявана от Чилова, били плачевни. Агенцията била превърната по нейно време просто в хранилка за общински съветници от разни цветове, които получавали по 3 бона на месец за нищо и половина. Сделките са около нулата по брой и недостатъчни по стойност, а програмата не се изпълнява.

От „19 минути” анализират, че набутването на Валя Чилова на този пост означава, че Андрей Иванов, когото иначе всички смятат за отстранен от властта, не просто се завръща, но и придобива нови лостове във властта.



Строителят на Цветановите апартаменти печели обществени поръчки за милиони

03.10.2012

Фирмата Ти Ви Би, от която вътрешният министър Цветан Цветанов си купи два апартамента на безценица, продължава да печели обществени поръчки за милиони. Цветанов е кум на дъщерята на собственика Тодор Бояджиев, който е близък както с ГЕРБ, така и с политици от ДПС.

Преди дни в Кърджали е открит нов парк, където лентата реже не Бойко Борисов, а кметът на града Хасан Азис. Редом до него при официалните лица са семейният приятел на Цветанов – бизнесменът строител Тодор Бояджиев, депутати от ДПС и областният управител на ГЕРБ. Хората на управляващите дори чуват специалното поздравление от лидера на ДПС Ахмед Доган, но не се притесняват от това. Депутатът Неджми Али честити на жителите на града новата придобивка и обявява, че изграждането на парка е част от предизборната платформа на кандидата за кмет от ДПС Хасан Азис.

Източници от Кърджали разказват, че паркът наистина е преобразен, но сумата от близо 9 милиона лева би стигнала за три такива с подобни размери.

Паркът „Арпезос-север“ е построен на мястото на бившите казарми в града. Парите са осигурени от Европа по Оперативна програма „Регионално развитие“. Още с обявяването на обществената поръчка за запознатите с местните игри е ясно, че фирмата изпълнител няма да е случайна. Така е избрана Ти Ви Би на Тодор Бояджиев, който е близък на вътрешния министър Цветан Цветанов.

Общинари от бастиона на Доган разказват, че апетитната хапка за фирмата на ГЕРБ не е дадена случайно. Според тях фирмата на управляващите е усвоила милионите срещу прекратяване на разследване срещу кмета на Кърджали Хасан Азис за огромни злоупотреби с пари на общината. Хасан Азис е сред любимците на Ахмед Доган, а депесари от Кърджали твърдят, че се готви и за депутат на следващите парламентарни избори.

„Далаверата с водното огледало е нищо в сравнение с парка ,Арпезос-север“ – разказва общественик от Кърджали. – Със сигурност не са дали комисиона, за да станат изпълнител на проекта, но са си спестили доста разходи и не са похарчили повече от 4 милиона лева за това. Усвоили са близо 9 милиона лева, къде е разликата?

Това ще е дъвка в устата на следващите, които ще управляват държавата.“

Въпреки, че печели поръчки за милиони, отпускани от Европа, фирмата на строителя и приятел на Цветанов поголовно губи дела в съда от свои партньори, които са излъгани. Ти Ви Би дължи пари на доставчици и работници, но от договори преди ГЕРБ да вземе властта.

След ноември 2008 г., когато фирмата продава евтино два апартамента на Цветанов, Тодор Бояджиев започва да печели масово конкурси за милиони от държавата и общините. Тенденцията се засилва, след като ГЕРБ печели изборите през следващата година. Оттогава Ти Ви Би има поръчки за над 30 милиона лева. Ремонтира и строи всичко, парите за което се отпускат от държавата. Има договори с „Топлофикация – София“, общината в Димитровград, Кърджали и Казанлък. Освен това фирмата на Цветановия строител е облагодетелствана със сертификат от Министерството на екологията, който й дава предимство при кандидатстване по проекти за „Красива България“.



Цирк: Президентът напусна възмутен, спря клетвата на Марковска

15.11.2012


Президентът Росен Плевнелиев отказа да присъства на клетвата на Венета Марковска като конституционен съдия. Плевнелиев си тръгна от сградата на Конституционния съд веднага след като тримата други избрани за конституционни съдии положиха клетва.

Така Венета Марковска не успя да положи клетвата си като конституционен съдия, защото в Закона за КС е записано, че клетвата се полага само в присъствието на президента.Президентът каза, че няма да присъства на полагането на клетва на последния член на Конституционния съд.

"Не може в съда да бъде допуснат човекът, в който има и капчица съмнение. В тази институция трябва да влязат най-моралните и най-достойните. Затова искам да съм сигурен, че всеки един има безусловна репутация. Получих писмо от Прокуратурата, което още повече ме подтикна към това решение да не присъствам днес на полагането на клетвата", каза президентът Росен Плевнелиев.

Президентът посочи, че самата Марковска е поискала да не встъпва в длъжност преди да са изяснени обстоятелствата. Той поздрави новите членове на Конституционния съд, съобщи агенция Фокус.Новите членове на Конституционния съд, които положиха клетва, са Георги Ангелов, съдия от Върховния административен съд - избран от съдебната квота, бившият главен прокурор Борис Велчев, посочен от президента и избраните от Народното събрание - Анастас Анастасов, депутат от ГЕРБ.



150 гавази пазят Тигрите и Бойко от 150 зрители (снимки)

15.11.2012

Премиерът Бойко Борисов изведе футболния отбор Витоша (Бистрица) срещу Мастер (Бургас) за титлата на ветераните, съобщи БГНЕС.

Мачът се играе на стадион “Берое” в Стара Загора, където има само около 150 зрители. По информация на БГНЕС от ГЕРБ-Стара Загора са изпращали SMS-и на своите членове да присъстват на стадиона.

Срещата се охранява от толкова полицаи, колкото са и зрителите – около 150.



Няма коментари:

Публикуване на коментар