понеделник, 22 април 2013 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 123



Младен Михалев - Маджо


Младен Михалев - Маджо е роден на 13 октомври 1964 г.Той е бивш борец от училището "Олимпийски надежди", където се отглеждаха бъдещите шампиони на социалистическа България.

След 1990 г. се сформира Бригада на борците, която започва да се занимава с трафик на крадени автомобили, валутни измами, рекет, прикрит зад охранителни фирми. Самият Михалев, както и част от останалите, израства около Илия Павлов и още в началото на 90-те се включва в хазартната фирма Ай Джи Ем АД.

Младен Михалев винаги е бил с едни гърди пред съотборниците си и съдружниците си. Името му нашумя, когато през 1993 г. избухна гангстерската война между хората на Карамански и борците. Маджо беше човекът, чиито нерви не издържаха и изпразни един пълнител във входа на казино "Севастопол" на ул. "Раковски" в столицата. За зла негова участ Карамански беше устроил засада и от апартамент от отсрещната страна Михалев беше прострелян. След това успя да стигне до площад "Славейков" с джипа си ранен и беше откаран във Военномедицинска академия.

"Бизнес кариерата" му минава през петролни доставки за Сърбия по време на югоембаргото и силовото застраховане. Първоначално борческите структури около Маджо охранявали композициите с цистерни за Сърбия на "Мултигруп". По-късно и те започнали да нарушават югоембаргото.

Михалев е един от четиримата основатели на СИК в края на 1994 г., към които по-късно се присъединиха Красимир Маринов-Големия Маргин, Дмитрий Минев-Руснака. Впоследствие шестимата - Младен Михалев, Венцислав Стефанов, Красимир Маринов, Румен Гоцев, Дмитрий Минев и Милчо Бонев, създадоха фирмата "Интерпетролиум енд партнерс", която се занимаваше с доставка на горива. През 1995 г. Младен Михалев изкупи Първа източна международна банка - ПИМБ, наскоро преименувана на "Интернешънъл асет мениджмънт". Предполага се, че Маджо и досега е основен акционер в банката чрез подставени лица.

През 1996 г. Михалев приватизира няколко хотела в Боровец. Впоследствие купи и построи още няколко хотела на Слънчев бряг. След като през 1997 г. застрахователна компания СИК не получи лиценз, нейните структури започнаха да си сътрудничат с "Булинс", а "Интергруп енд партнерс" се превърна в един от големите дистрибутори на горива.

В началото на 2000 г. взаимоотношенията в групировката се влошават и тя се разцепва - от едната страна застават Младен Михалев, Милчо Бонев и Стоил Славов, от другата са Дмитрий Минев-Руснака, Красимир Маринов-Големия Маргин и брат му Николай, Румен Николов-Пашата се явява нещо като балансьор между групите. След убийствата на Стоил Славов и Дмитрий Минев-Руснака Младен Михалев и Венцислав Стефанов остават единствените собственици на "Интергруп енд партнерс". Именно поради заплаха от страна на Маргините от две години Младен Михалев живее в чужбина, главно в Швейцария.

Беше пуснат слух за покушение срещу него в Женева, но той беше опроверган.

Твърди се, че действията на Маджо са насочвани от бившия министър на вътрешните работи и зам.-шеф на Първо главно управление на ДС ген. Любен Гоцев. Поради тази причина ген. Гоцев е бил нарочен за убиване от Маргините. Самият генерал не отрича, че се познава с Маджо, но отрича да има влияние върху него.

Маджо натрупва сериозни финансови ресурси още по време на югоембаргото. Твърди се, че и до днес контролира пазара на горивата “на черно”. Негови фирми продават тон гориво с 80 лева отстъпка, докато отстъпката на петролната рафинерия на ЛУКойл в Бургас е едва 25-30 лева на тон. Чрез фиктивен износ прави дъмпинг на цените. Според източници от службите, чрез продажбата без фактури фирми контролирани от Маджо нанасят големи загуби на бюджета. Негови са и бензиностанцийте “ГЕЯ”. Фирмата "Бент ойл" също се контролира от хора на Маджо. Тази фирма поема клиентите на покойния Стоил Славов-Телето, който бе убит в сградата на СИК в началото на 2004г. Това става след като “Бент оил” измества “Приста ойл”.

През 2001 г. влиза в конфликт с Красимир Маринов-Маргина, заради противоречия за учасието им в трафика на наркотици. Това е втора от вероятните причини за раздялата между бившите партньори. Близки до Маргините твърдят, че Маджо е настоял да поеме бизнесът с дрогата, докато Красимир Маринов е бил твърдо против и не искал да се замесват. Кръговете близки до братята Маргини, които от края на октомври 2005г. са в НСлС и ще бъдат съдени за подготовка на три убийства, твърдят, че Маджо стои зад няколко от показните убийства през 2004-2005г. При ареста на Маргините в медиите се появява слух, че Младен Михалев е прострелян в Швейцария. Информацията не е потвърдена, въпреки, че Маджо наистина е посетил лечебно заведение в Цюрих. Към момента няма категорична информация къде се намира Маджо. Слуховете са, че той е в България, Швейцария и дори Куба. Твърди се, че три месеца преди убийството на Емил Кюлев фирми на Младен Михалев-Маджо са започнали да изкупуват акции от ДЗИ банк. На 6 август 2005 г. един от най-близките на Маджо - Рахмат Сукра /Рашо/, който поема бизнеса на Стоил Славов и президента на “ВАИ холдинг” Георги Илиев влизат в остър конфликт.

Това става в комплекса на Илиев “Мултиплейс” в Слънчев бряг. Присъствали разказват, че между двамата почти се е стигнало до бой, а няколко от бодигардовете им са си разменили удари. Три седмици по-късно Георги Илиев е убит в "Мултиплейс".

Маджо купува хотела на Мая Илиева

Младен Михалев - Маджо планира внушително завръщане в родния бизнес, твърдят негови приближени. Той бил все повече забелязван в родината, което било ясен сигнал за намеренията му. Както е известно доскоро Михалев живееше предимно в Швейцария и се прибираше в България за по ден-два през няколко месеца. Сега нещата били обърнати наопаки и той прекарвал повечето си време в родината. Според запознати това било свързано с намеренията му да направи крупни инвестиции в сферата на туризма, тъй като смятал, че сега е подходящото време да купува, докато заради кризата цените са ниски. Вече бил финализирал сделка за хотел в Банско, следял ситуацията и в други зимни курорти. Не възнамерявал да се ограничи обаче само с това и възнамерявал да се сдобие и с имоти по морето. Сред набелязаните обекти бил и прословутия хотел “Дюн” на убития Георги Илиев, който вдовицата му Мая от години безуспешно се опитва да продаде. В началото тя искаше за суперлуксозния хотел 12 милиона евро, днес обаче цената му е паднала до 2 милиона, а се говори, че тя била готова дори и за още компромиси. Както е известно, „Дюн” бе построен буквално на плажа в Слънчев бряг във времето, когато „ВАИ холдинг“ бе държава в държавата. След убийството през 2005 година на висаджийския бос Георги Илиев, имотът бе наследен по право от вдовицата му Мая, която се опитва да го продаде още от 2008 година заради проблемите с РДНСК-Бургас и постоянната заплаха от събаряне. От друга страна заради лошото управление досега той й носи само загуби. Тогава обаче тя иска за него 12 милиона евро. Макар впоследствие да предложи оферти на вече над 100 кандидат-купувачи, до сделка така и не се е стигнало. Като основна причина бил изтъкнат неясният статут на хотела и опасността той да бъде съборен. Михалев очевидно е запознат с този проблем и не се притеснява, че ще успее да го заобиколи.


/препечатано със съкращения/

В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Веселин Марешки.











Няма коментари:

Публикуване на коментар