петък, 26 април 2013 г.

141 кандидат-депутати се оказаха с агентурно минало



26.04.2013


141 кандидат-депутати се оказаха с досиета в ДС и разузнавателните служби на Българската народна армия. Това показва списъка на Комисията за проверка на принадлежността към бившите специални служби.
Претендентите за народни представители са 7 305 лица, като 3 160 лица не подлежат на проверка, защото са родени след 16 юли 1973 година. Списъкът на кандидат-депутатите с агентурно минало е качен на сайта на Комисията по досиетата.
"В сравнение с кандидат-депутатите с картончета от бившите спецслужби за 41-вото Народно събрание, сега те процентно са по-малко", каза Екатерина Бончева от Комисията по досиетата за БНТ. Тя обаче уточни, че от изборите за Велико народно събрание през 1990 г. не е имало толкова кандидати за народни представители, както сега. Броят на родените след 1973 г. също е рекорден.
Значителна част от имената на кандидат-депутите с досие в ДС и разузнавателните служби на Българската народна армия вече са излизали в публичното пространство при предишни проверки на комисията, но има и изненади.
Прави впечатление, че нито една от познатите партии като ГЕРБ, БСП, ДПС, АТАКА, РЗС, ВМРО не прави изключение за наличие на кандидат-депутати с досиета. Такива има и в т.н. нови партии и коалиции, като Национален фронт за спасение на България, Лидер, Горда България, Българска пролет, Другата България, Нова Алтернатива и др.
Екатерина Бончева оповести в коя партия колко кандидат депутати с картончета има. Палмата на първенството държи ДПС - 16, след това е Коалиция за България - 15, ГЕРБ - 6, Атака - 4, РЗС също са 6, Горда България - 9, НФСБ са 7. Партията на Меглена Кунева - "Движение България на гражданите" и коалицията ДСБ - "Български демократически форум" имат по двама секретни сътрудници в листите си.
Бончева направи уговорката, че откритите кандидат-депутати с досиета са към момента на проверката, защото все още в комисията не са постъпили архивите на Националната разузнавателна служба и "Военна информация".

Новоткритите агенти

Сред новите лица с агентурно минало попадат трима кандидат-депутати от ГЕРБ - Любомир Христов, Красимир Ботев и Тодор Губатов. Христов е бил резидент в трето управление на ДС, а сега е в листата в Шумен. Ботев е работил като агент за трето управление, а сега е претендент за депутат в Габрово. Губатов е бил секретен сътрудник в Управление "Научно-техническо разузнаване", част е от листата на ГЕРБ в Добрич, предаде "Дневник".
В списъка попадат и три необявявани имена от листите на "Коалиция за България". Това са Христо Монов, който е бил агент в СГУ на МВР-ДС-ХI РУ, а сега е кандидат-депутат в Бургас, и Щерю Царев, работил като щатен служител в трето управление, част от листата на социалистите в Пловдив - област. Евгения Иванова, работила в Централно информационно организационно управление към ДС, за изборите е в листата в Плевен.
В листите на "Атака" има двама агенти на ДС, които за първи път са оповестени публично. Сергей Зайранов е работил в трето управление, а на изборите на 12 май е претендент за народен представител в Бургас. Елена Башова е била агент в Гоце Делчев, а за вота е част от листите на "Атака" в Благоевград.
Трима от претендентите за депутати от ДПС също за първи път са осветлени като агенти или служителите на ДС. Това са Венцислав Парпулев в листата в Смолян, Красимир Асенов - в Пловдив и Пламен Петков - във Варна.
Двамата с картонче от спецслужбите на "България на гражданите" също попадат за първи път в списъка. Никола Андреев, работил като агент в Михайловград, а сега е кандидат за депутат в Монтана, и Стефко Русев, който е бил осведомител във Военно контраразузнаване, а за изборите е в листите на партията на Меглена Кунева в Бургас.
От РЗС като нов агент Комисията по досиетата е открила само един кандидат за депутат. Велин Меледжиев е бил агент и осведомител в трето и четвърто управление на ДС, за вота е в листите на партията на Яне Янев в 25 МИР в София.
Близката до телевизия "Скат" партия "Национален фронт за спасение на България" има трима представители, които са за първи път в списъка - Димитър Димитров, Любомир Терзиев и Никола Петков.



Няма коментари:

Публикуване на коментар