четвъртък, 19 септември 2013 г.

ВИЙ ЖЕРТВА ПАДНАХТЕ ...105




Застреляха от упор “посланика” на Чечения във Варна

20.09.1999

    Неизвестен убиец застреля от упор чеченския гражданин Абдул Патаев миналата седмица във Варна. Около 20.00 часа на ул. “Пирин” убиецът застигнал чеченеца, изстрелял четири куршума в него и се отдалечил по посока ул. “Братя Миладинови”. Минути преди това Патаев оставил волвото си на платен паркинг и тръгнал уверено към дома си на ул. “Шар” по осветения плочник. Убийството било наблюдавано от няколко продавача на дини, които обаче не разбрали точно какво става. Вероятно пистолетът, с който е стреляно, е бил със заглушител. Според сведения на очевидци пред варненски журналисти са се чули само няколко припуквания. Чеченецът се свлякъл на плочника, докато убиецът му крачел бързо към съседната улица, където вероятно го е чакал автомобил. Под тялото на Патаев се образувала локва кръв. Минаваща наблизо линейка качила тежко ранения чужденец, но по пътя за болницата той умира. На местопрестъплението не са били открити гилзи от патроните. Според една от очевидките, цитирана в пресата, високият мъж, който се е приближил до Патаев, е носел платнена черна чанта и държал ръката си вътре. Което обяснява липсата на гилзи около улучения чеченец.

Чеченският приятел на руснаците

    Трийсет и осем годишният Абдул Назърдиевич Патаев е законно пребиваващ във Варна от няколко години. Има две дъщери, а жена му е бременна с трето дете. Той се представяше ту за “посланик”, ту за държавен представител на президента на Чечения в морския град. Такива титли обаче чеченците нямат. Патаев твърдеше, че е работил в руската милиция и има чин старши лейтенант. Чеченецът не криеше добрите си контакти с бившия руски консул във Варна Владимир Купцов. Осведомени твърдят, че чрез руското представителство той е решавал някои от своите проблеми в бизнеса. Затова подозренията, че е свързан със специалните служби на Русия, също имат основание. В подкрепа на тази теза е и интересът, който е бил проявен от руски представители веднага след убийството му. МВР дори публично обяви, че покушението на Патаев ще се разследва заедно с руски спецслужби.

    Абдул Патаев е добре известен на варналии. Мненията за него са доста противоречиви - от жалостив благодетел до човек от подземния свят. Двете му фирми “Вайнах” и “Маршал груп” се занимават с търговия на дървен материал, захар, цигари и други стоки към кавказките републики. Твърди се обаче, че той е свързан с трафика на крадени автомобили към Русия, контрабанда и пране на пари. От вътрешното министерство също обявиха, че чеченецът е имал връзки със силови групировки. Патаев със сигурност е представлявал интерес и за българските спецслужби. Информациите, които се появиха в някои варненски версии, че са правени опити той да бъде вербуван като агент на нашето МВР, май ще се окажат верни.

Защо спецслужбите се интересуват от Патаев

    Първоначално с разследването на убийството му е започнала да се занимава службата за борба с организираната престъпност. По-късно то е поето от сектор “Тежки престъпления срещу личността” към националната полиция. Местопроизшествието е било посетено от полк. Ботьо Ботев. На друг език това означава, че двете служби ще работят успоредно по случая - самият акт на убийството и причините, които са довели до него. НСБОП вероятно има информация за подземните контакти на Абдул Патаев.
Във Варна битуват поне четири версии за покушението срещу Патаев - поръчково убийство заради дълг от 100 000 долара, разчистване на сметки между чеченски и арменски групировки в морския град, изтласкване на Патаев от контролираните канали за търговия с руските провинции и дори назидателна наказателна акция от сънародници заради връзките на Патаев с Москва. Първата версия със сигурност може да отпадне - никой не убива длъжника си, ако не е сигурен, че не може да получи по друг начин парите си. А Патаев със сигурност е имал начини да върне парите, ако ги е дължал наистина. В подкрепа на версията за разчистване на сметки между арменската и чеченска мафия във Варна е съобщението, че два часа след изстрелите на ул. “Пирин” след скандал близо до хотел “Орбита” е бил смъртоносно намушкан 25-годишният арменец от Ереван Арман С., който починал в шоковата зала на окръжна болница. Засега полицията мълчи дали има пряка връзка между двата случая. Малко странно е обаче да се смята, че ако е имало някакво напрежение между чеченци и арменци във Варна, Патаев е щял да върви спокойно по улицата без охрана.

Пътят към Кавказ

    Друга вероятна причина за смъртта на “посланика” може да бъде бизнесът му с Русия и кавказките републики. Неслучайно се коментираше, че контролът на ро-ро линия Варна - Поти е една от вероятните причини за убийството на наместника на СИК в морския град Йордан Марков преди три години. Не е изключено Патаев да е пречел на някоя от мощните варненски силови структури, които завземат територии във все повече области, след като софиянци свиха знамената в морския град.
Четвъртата версия също заслужава внимание - не е тайна, че чеченците в чужбина плащат данък на родината си, като отчисляват вноски от успешния си бизнес. Ако Абдул Патаев е отказал да плаща дълга си, наистина може да е бил застрелян от радикално настроени ислямисти - чеченци. Интересът на руските спецслужби към това убийство не е никак случаен - за колко убити руски граждани е имало такива запитвания. Освен ако Патаев наистина не е бил агент на КГБ у нас.

 

Разстреляха адвокат на пъпа на Варна

20.09.2005

    Известният варненски адвокат Митко Димитров бе разстрелян пред дома си в центъра на Варна. Убиецът го издебнал привечер до входа на жилищната кооперация на ул. "Александър Стамболийски". 50-годишният юрист бил повален с няколко куршума във врата и корема на метри от оживения кооперативен пазар. Димитров е един от най-добрите варненски адвокати по наказателни дела. Защитавал е руснака Александър Багаев, който беше търсен от властите в родината си за измама в особено големи размери и екстрадиран през 2003 г. Името на Димитров се свързва и със защитата на Петър Мъсев, който е един от задържаните по аферата с първата разбита печатница за фалшива валута във Варна. 50-годишният юрист е работил като следовател, а след това преминава на частна практика като адвокат по Наказателно право. "Потресен съм. Това показно убийство е пореден знак за продължаващата безнаказаност на престъпниците у нас", заяви председателят на Варненската адвокатска колегия Йордан Митков.

 

Небезизвестният Калоян Стоянов с прякор Рижата е бил убит днес в "Меден Рудник"
20.09.2009
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
     Млад мъж е бил прострелян в Бургас, съобщиха очевидци. Инцидентът е станал в комплекс „Меден рудник". На мястото има полицейски коли и линейка. От пресцентъра на полицията потвърдиха за случая.
 
   Оттам съобщиха, че на кръстовището до блок 410 между четирима мъже, които са се придвижвали с лек автомобил „Ауди" и мотоциклетист, е възникнало пререкание. След като спрели автомобила, мъжете наобиколили мотоциклетиста. С цел да се отбранява, той извадил законно притежавания си пистолет и стрелял по най-близкия до него човек. Прострелян е 24-годишен мъж, който е починал.
    По данни на полицията това е Калоян Стоянов, известен с прякора Рижата. Tой е криминално проявен и далеч не безизвестен сред жителите на квартала. Мъжът е починал в следствие на огнестрелната рана.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар