петък, 20 септември 2013 г.

ПОСЛЕДСТВИЯ 25




Този материал се посвещава на хилядите знайни и незнайни труженици на неокомунистическата престъпна мрежа в България.

 

Разбиха организирана престъпна група, начело с Вальо Бореца

01.08.2013

 

    12 души са арестувани в спецакция срещу организирана група, водена от Валентин Янев-Вальо Бореца.

    Силова бригада от 15 души, която се е занимавала с убийства, грабежи и рекет беше разбита при акция на МВР и прокуратурата. Начело на групата е Валентин Янев-Вальо Бореца, който беше сочен за член на бандата за отвличане "Наглите". Разследващите вече са свързали поне две поръчкови убийства с Бореца и неговите хора.

     Валентин Янев-Бореца беше арестуван  в края на 2009 г. при акцията срещу бандата на "Наглите". Той обаче не седна на подсъдимата скамейка. Разследван беше и за убийствата на Иван Пайнавелов – Сапата и Юлиан Лефтеров-Кунгфуто. В крайна сметка сега Бореца излежава 5-годишна присъда за изнудване от миналата година. Сега разследващите намират негово участие в други две убийства – тези на Джиджи и Кочо са през 2009 г. Според източници на TV7 първият е убит заради допуснат гаф спрямо свои криминални партньори, а вторият заради бизнеса си с проститутки.

     Прокуратура и МВР не казват кой е поръчител и мозък на групата, но неофициални информации сочат, че бандата е свързана с подсъдими по делото "Октопод". Групата е имала и втори тартор - Марин Антов. Освен с поръчкови убийства, в свободното си време тя се е занимавала с грабежи.

     Според разследващите това е само малка част от дейността на бандата на Бореца като тепърва ще излизат данни дали групата е свързана с други мокри поръчки.

 

 

Арестуваха шефа на ДАИ за корупция!



     Изпълнителният директор на ИА „Автомобилна администрация" (ДАИ) Валентин Божков е бил задържан във вторник, научи bTV.

    При полицейската акция са задържани общо 12 души, които са работели в различни подразделения на агенцията в страната.

    Информацията бе потвърдена в сряда, едва след журналистическо запитване на bTV.

    По първоначални данни става въпрос за случай на корупция.От пресцентъра на МВР заявиха, че към момента не разполагат с никаква информация по случая.

    Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров по-рано каза, че няма да    коментира нищо по темата, свързана с "Автомобилна администрация".

 

По заповед на Цацаров: Столичната прокуратура започна разследване на Борисов!




    Главният прокурор Сотир Цацаров е преместил от Пловдив в София разследването за спецакция от декември 2003 г., водена от Бойко Борисов, тогава главен секретар на МВР, при която загина Тодор Димов-Чакъра. Това е станало в края на юли по искане на наблюдаващия военен прокурор от Пловдив Георги Згуров, обясни пред "Сега" говорителят на военното обвинение в града Ангел Узунов. Аргументът на Згуров да поиска прехвърлянето е, че почти всички, които трябва да бъдат разпитани, са в София.

    Димов бе обстрелван с гранатомети във вилата си край Харманли, където се беше барикадирал. Той бе обграден от над 100 души от МВР, включително и от повече от 30 барети. Освен гранатомети в акцията бяха използвани и ръчни и димни гранати, автомати "Калашников" и по-леки оръжия.

    "Извършва се разследване. Има график за разпитите, всеки ден някой дава показания, военният следовател работи много интензивно", обясни говорителят на военната прокуратура в столицата Елин Алексов. Той обаче не отговори колко души вече са разпитани и дали Борисов е сред тях, но обясни, че всеки разпит отнема много време, тъй като свидетелите трябва да си спомнят факти и обстоятелства отпреди 10 години. След като приключат разпитите, разследващите ще преценят дали се налага назначаването на експертизи.

    Казусът за смъртта на Чакъра бе отворен отново миналия ноември, след като Европейският съд за правата на човека в Страсбург осъди България по жалба на вдовицата и двамата синове на загиналия Димов. Държавата трябва да им плати 50 000 евро обезщетение. Евросъдиите приеха, че има прекомерна употреба на сила от страна на полицията срещу Чакъра, издирван за изтърпяване на присъда, както и че разследването за смъртта му е било неефективно. В решението на Страсбург Борисов беше посочен поименно като "генерал Б.Б.".

    След решението на Страсбург главният прокурор поиска от Върховния касационен съд да възобнови делото за смъртта на Димов. Съдиите уважиха искането и така разследването започна от нулата. През 2005 г. военните прокурори в Пловдив прекратиха предварителното производство с мотив, че употребената от полицията сила е била оправдана, както и че той не бил загинал от полицейско оръжие, а се е взривил сам с ръчна граната, тъй като на един от пръстите на дясната му ръка е намерена халка на предпазен щифт от ръчна граната, която била причинила смъртта му при самовзривяване. Димов обаче не е бил левичар и следователно би трябвало да държи с дясната ръка гранатата, а с лявата да изтегли предпазния щифт. Този факт е пренебрегнат от разследващите. Те са се задоволили с разказите на полицаите, които обаче странно съвпадали почти дума по дума, сякаш са се наговорили да твърдят едно и също.

    Преди години Борисов заяви: "Потвърдих, че аз съм дал заповедта за стрелбата. Според мен сме действали абсолютно правилно и ако отново се наложи такава ситуация, ще действаме по същия начин. Ако има някой виновен, това съм аз." След осъждането в Страсбург на България обаче Борисов вече твърдеше друго: "Това, което си спомням, е, че Тодор Димов стреля по полицаи. Той се самоуби, много добре знаете. Цял ден държа полицаи за заложници и стреля с калашник срещу тях. Като полицейски шеф никога не съм допускал да стрелят по полицаи." На въпрос не се ли чувства отговорен, Борисов отговори: "Не".

    "Димов е загинал по време на полицейска операция с употреба на смъртоносна сила срещу него. Затова въпреки че не е установено дали смъртта му е причинена пряко от изстрелите и гранатите на полицията, важното е дали операцията е планирана и извършена по начин, така че да се избегне или намали до минимум колкото е възможно всеки риск за живота. Във връзка с това трябва да се отбележи, че когато започва полицейската операция, г-н Тодоров е бил жив, когато завършва, е мъртъв, а освен това не е установено кога точно е умрял", пише в решението на Страсбург.

 

Екстрадират Ваньо Минков в САЩ идната седмица


19.09.2013


    Ваньо Минков – сочен от властите в Ню Джърси, че е участвал в заговор за кражба на лични данни, ще бъде екстрадиран в САЩ през идната седмица. На практика, този уикенд му е последен у нас, за да си вземе довиждане с близките и да подготви защитната си реч пред съда в Америка.

    Варненецът, за когото местните съдии решиха да бъде предаден на американските служби ще лети едва след като от Върховната касационна прокуратура се подготвят с документите, както и с цялостната процедура по осигуряване на представители от ИНТЕРПОЛ, които да придружат Минков до страната на неограничените възможности. Именно в САЩ, варненецът ще бъде изправен пред съд, където ще отговаря по обвинения за заговор за извършване на кражба на лични данни и банкова информация. Според обвинителния акт, Минков е правил това с помощта на Интернет. Тези престъпления са включени и в договора за екстрадиция между България и САЩ, ратифициран през май 2009 г.

    Припомняме, че в края на август Апелативният съд във Варна потвърди определението на окръжната инстанция за допускане на екстрадицията му. Въпреки, че адвокатите настояха, Минков да не бъде предаван, поради несъстоятелност на част от текста в документите на Ню Джърси, в крайна сметка решението не бе в полза на клиента им.

    “Ваньо ползва интернет чрез безжичен рутер от варненски доставчик. Не е трудно да се пробие безжична връзка, дори и да има парола. На разстояние 400 м всеки може да се е прикачил към интернет връзката на клиента ми”, казва адвокат Томов. Въпреки продължителния обиск в дома му не е открит лаптопът, търсен от американските разследващи като доказателство.

    В документите на обвинението са посочени счетоводни програми, които са били хакнати от престъпниците, но не са обявени имената на ощетените фирми и лица. Не е посочен и размерът на щетите. Тази пролет в мрежата службите улавят компютърен спец, който продава по интернет данни с информация за дебитни и кредитни карти на американци.

    Един от IP адресите, ползвани за достъп до тези акаунти, се оказал на Ваньо Минков. Така той попада сред заподозрените. Познатите му обаче не са чували той да е виртуоз на компютъра. Завършил е за барман и сервитьор в гимназията по туризъм. Не е учил повече. Пред съда Ваньо заяви, че е невинен.

    “Проблемът сега е, че той се върти в омагьосания кръг на тази спогодба”, коментира адвокат Томов. За него е странно защо нотата на US посолството е от 25 февруари, когато изобщо още не е имало обвинение от съда в Ню Джърси – издадено през април. Съдът обаче приема всички документи за изрядни.

    “Най-големият ми страх е, че ако го екстрадират, може да не го видя повече. Години могат да го влачат по съдилищата там, докато го накарат да признае нещо, без да е виновен”, плаче майката на Ваньо – Веселина.

Дни преди първото дело за екстрадиция приятелката му Атина организира акция във фейсбук “Не на екстрадицията на Ваньо”. В групата са се включили над 2000 човека, но на последното дело пред съда за подкрепа дойдоха едва 20-ина.

    “Преди дни аз и Ваньо разбрахме кои са ни истински приятели. Благодарим на тези, които ни уважиха и бяха до нас в най-кошмарния период от живота ни”, пише в мрежата Атина. Тя е приела за лична кауза защитата на българи при искане за екстрадиция. Според коментари в групата спогодбата със САЩ трябва да бъде спешно променена, а българската държава да застава мощно зад гражданите си.

    След като прекара над 60 дни зад решетките и празнува рождения си ден сред съкилийници, Ваньо Минков остава в ареста. Съдът реши, че има риск при освобождаването му да се опита да заличи следи по престъпленията, в които е обвинен.

    Според магистратите са спазени всички изисквания по договора за екстрадиция и е редно Минков да бъде съден в САЩ.

 

Бандата на “Чуковете” влиза в затвора


 
21.09.2013

    Eдна от най-страховитите наказателни бригади в родния ъндърграунд отива зад решетките. Преди няколко дни Върховният касационен съд потвърди решението на колегите си от Апелативния съд за т. нар. Банда на чуковете. Магистратите отредиха 5 години затвор за Цветан Миленов-Църо и Асен Китанов-Психото, 4 за Любомир Костадинов-Любо Младежа, 4,6 за Илия Илиев-Илийката. Васил Бекиров-Доктора се отърва с условна присъда от 2 г. с 4-годишен изпитателен срок, пише “Стандарт”.

    Така в килията отиват четирима от задържаните на 1 юни 2009 г. 11 души, обвинени, че са членове на бандата на Христофорос Аманатидис-Таки. В акцията бяха иззети фалшиви долари и наркотици. На 4 юни Софийски градски съд остави в ареста само 6 от задържаните, тъй като за останалите нямаше достатъчно доказателства. Според прокуратурата Бандата на чуковете се е занимавала с нанасяне на средни и тежки телесни повреди на конкуренти в наркобизнеса.

Наричаха Психото, Църо и Младежа Светата троица. Биеха брутално всеки, който си позволяваше да продава чужда дрога”. Това разказали свидетели при разследването на “подвизите” на Чуковете.

    При гледането на една от мерките за неотклонение Цветан Младенов-Църо се разяри, че магистратите му отказват свободата и се нахвърли с псувни и закани към прокурора Чавдар Ангелов. Бабаитът бе озаптен благодарение на бързата реакция на съдебните полицаи.

    Магистратите от Апелативния съд намалиха присъдите на всички участници в групата. През лятото на м.г. Любо Младежа получи от Софийския градски съд 8 г. затвор и бе признат за виновен за участие в организирана престъпна група за пласиране на кокаин и хероин. С решението на апелативните съдии присъдата му падна наполовина. От четирите години затвор обаче се приспадат излежаните повече от три години по арестите, докато вървеше съдебният процес. Така Любо ще търка наровете едва 5 месеца. В момента той е на свобода срещу 6 хиляди лева гаранция. Заради дългия си престой по време на ареста зад решетките тарторът на Чуковете се оплака, че в килията му се изострила дисковата херния. Докато бе навън, Любо успя да даде и тв интервю, в което отрече да познава Таки и да има нещо общо с Чуковете.
    “Държавата си избира на кого да повери определен бизнес и когато стане неудобен, се отстранява. Не мога да отговарям за техните страдания, тъй като не съм част от тези зверства”, каза пред bTV Костадинов. Като част от наркогрупата 7 г. затвор получи от градския съд Асен Китанов-Психото, но апелативният му постанови само 5 г. решетки. В момента той изтърпява друга присъда. Пуснатият под домашен арест Илия Илиев-Илийката бе осъден на 6 г., а апелативната инстанция ги намали на 4,6 месеца. Изцяло оправдателна присъда получи Владимир Иванов, считан също за член на Чуковете. Васил Бекиров-Доктора и Васил Христов бяха оневинени за участие в групата за търговия с дрога. Първият обаче получи двегодишна условна присъда за нанесени средни и леки телесни повреди. Доктора е на свобода срещу п

Няма коментари:

Публикуване на коментар