сряда, 23 октомври 2013 г.

СВЕТЪТ ЗА НАС 25


НЕМСКИ ДЕПУТАТ ПРЕДУПРЕЖДАВА, ЧЕ В БЪЛГАРИЯ ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ И ОЛИГАРСИТЕ СЕ ГОТВЯТ ДА ПЛЯЧКОСАТ СТРАНАТА

 

10.07.2013

 
    Депутатът в немския Бундестаг - Ханс-Петер Уул алармира европейските институции за случващото се в България. В специално писмо Уул пише, че продължаващите вече седмици демонстрации и протести в София срещу правителството на премиера Пламен Орешарски, свидетелстват за тежките вътрешнополитически сътресения в страната, след провелите се предсрочни избори през месец май.
     Ханс-Петер Уул се обърна и към еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, с копие до членовете на Европейския парламент, в което дава израз на своето дълбоко безпокойство от актуалната ситуация в България. Той алармира, че „организираната престъпност и олигарсите се готвят да плячкосат страната насред Европейския съюз“ и призовава настойчиво Европейската комисия да не наблюдава безучастно тези процеси, а да се намеси незабавно.
    Сериозна тревога сред германските партньори на България будят промените в сектор Сигурност. „По скандален начин, още в началото на мандата си, новото българско правителството опита да предприеме мерки, чиято ясна цел е, да обезсилят правовата държава и борбата с организираната престъпност. Възлагането на полицейски функции на контраразузнавателната служба ДАНС - на което гледаме с подозрение, тъй като германската традиция не приема подобно сливане на полицейски и разузнавателни функции, е част от тези мерки на правителството. Такъв беше и опитът му да назначи - при това не в рамките на обичайната процедура - противоречивия медиен предприемач Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Едва след избухналите граждански протести той се отказа от поста си“, пише в писмото Ханс-Петер Уул и европейските институции да реагират на кризата в членката на ЕС – България, да порицаят, и санкционират ясно подкопаването на правовата държава.
 
    Той пише, че съществува опасност досегашните успехи на България при реформиране на съдебната система и борбата с организираната престъпност, отразени в докладите по Механизма за сътрудничество и проверка, да бъдат провалени.
    В заключение депутатът от Бундестага заявява, че „мъчителното стабилизиране на страната от ЕС не трябва да остане напразно“ и моли настоятелно Гюнтер Йотингер, да запознае еврокомисарите по правосъдие, основни права и гражданство Вивиан Рединг и по вътрешен ред Сесилия Малстрьом с необходимостта от спешни действия в тази посока.

 

„Франкфуртер нойе пресе”: В България управлява организираната престъпност


19.09.2013


    В България управлява организираната престъпност, в Румъния няма независима правосъдна система, а унгарското правителство ограничава основните права на гражданите, коментира журналистката Сузане Кийдинг в германското издание „Франкфуртер нойе пресе”
     В докладите си за напредъка Еврокомисията редовно констатира хроничните дефицити на България, Румъния и Унгария, а наскоро и при хърватите, но последиците от критиките са нулеви.
    През 2008 г. ЕК замрази 800 милиона евро помощи за България. По-късно парите бяха освободени. На всичко отгоре проблемните държави имат много добра представа за уникалния си потенциал за изнудване: много важни решения в рамките на ЕС изискват консенсус.
    Така санкциите могат лесно да се превърнат в разменна монета, коментира изданието.

 

Франция казва "не" на влизането ни в Шенген


26.09.2013


 
    Нажа Вало-Белкасем, говорител на френското правителство, заяви днес, че условията за присъединяване на Румъния и България към Шенгенското пространство "не са събрани", седмица след като вътрешният министър Манюел Вал обяви, че е "повече от резервиран по този въпрос", съобщава АФП. На въпрос дали Франция ще се противопостави на влизането на двете страни в Шенген, говорителката отговори: "Днес ние смятаме, че условията не са събрани, за да могат двете страни да се присъединят в Шенгенското пространство".
    Значи Франция днес казва "не"? Да, Франция казва "не", като се има предвид фактът, че условията не са събрани, но Франция не е единствената, която го казва днес, подчерта говорителката на френското правителство.

    На 19 септември в интервю за "Франс Ентернасионал" френският вътрешен министър припомни, че до днес няма взето решение за влизането на Румъния и България в Шенгенското пространство. Това не е на дневен ред и няма да стане на 1 януари 2014 г., увери Манюел Вал. Това е датата на вдигането на допълнителните ограничения, които бяха наложени от някои страни членки при влизането на България и Румъния в Европейския съюз.

    В същото интервю Вал заяви, че е повече от резервиран към днешното отваряне на тези граници, тъй като Румъния и България не са положили известни усилия и докато не са взели мерки за гарантиране на сигурността на други страни, на други граждани.

    "Франс Прес" посочва, че ромите произлизат главно от тези две страни, а въпросът за свободното им движение и условията за престоя им във Франция е много чувствителен за политическата класа, още повече с наближаването на местните избори през март 2014 г. Смята се, че румънските и български роми във Франция са 15 хил. души.

    Румъния и България, които са членки на ЕС от 2007 г., се опитват да влязат в Шенгенското пространство от 2011 г., но държави като Холандия смятат, че преди това те трябва да постигнат по-голям напредък в борбата с корупцията.

 

ЕК ще ни съди заради ветропарк в района на Калиакра. Екоминистърът определи като изключително проблемна ситуацията с оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) към момента


30.09.2013

    Общо 14 са наказателните процедури срещу България в областта на околната среда, като една от тях - за нов вятърен парк в зона "Калиакра", трябва да влезе в съдебна фаза в края на октомври.

    Това каза на пресконференция министърът на околната среда и водите Искра Михайлова, която отчете резултатите от работата си в МОСВ през първите 100 дни на кабинета.

    По думите й предстои колежът на еврокомисарите да вземе решение по тази процедура, с което България вече няма да е в досъдебна фаза, а в ефективна съдебна процедура.

    Нарушението е на Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) във Варна, която е издала одобрение през 2012 г. за изграждането на нов ветрогенераторен парк от 95 перки и още 150 други обекта, сред които ваканционни селища, посочи Михайлова.

    Министърът на околната среда и водите е издал заповед за отмяна на решението на регионалната структура на МОСВ, но административния съд не е зачел заповедта и е приел решението на РИОСВ.

    Ветрогенераторният парк е с името "Смин", а инвеститорът е "Уинд енерджи", посочи в отговор на журналистически въпроси министърът. Това е случай, за който няма прецедент, коментира Михайлова разнобоя в решенията на МОСВ и регионалната му структура във Варна.

    За тази наказателна процедура има много сигнали и от неправителствени организации. Според министъра страната ни ще направи всичко възможно да намали щетите от наказателната процедура.

    За целта в най-кратки срокове ще се разшири защитена зона "Било", която към момента не покрива територията на предвидения нов ветропарк. Ще се обособи и нова защитена зона, като компенсаторна мярка за всичко вече построено в региона.

    Поела съм ангажимент пред еврокомисаря по околна среда Янез Поточник да издам заповед за забрана на всякакво строителство на територията на зона "Било", посочи още екоминистърът.

     Сред другите рискови наказателни процедури срещу България са тази за наднормено замърсяване на въздуха със серен диоксид в три български града за периода 2007-2009 г., процедура за наднормено запрашаване на въздуха в 30 общини, както и процедура за превишение на емисии от големите горивни инсталации у нас и замърсяването на въздуха от тях със серен и азотен диоксид.

    Има още процедура за неизпълнение на директивата за депата за отпадъци и несъответствието на 124 от тях с изискванията на европейското законодателство. За тези рискови процедури сме в непрекъсната комуникация с европейските институции, каза министърът.

    В коментар на разнобоя в решенията на МОСВ и РИОСВ-Варна, Искра Михайлова каза, че връзката между екоминистерството и регионалните му структури оттук нататък ще бъде много по-тясна. В момента текат конкурси за избор на директори на регионалните структури на МОСВ - екоинспекции, басейнови дирекции и национални паркове, след като министърът ги освободи преди малко повече от месец.

    Екоминистърът определи като изключително проблемна ситуацията с оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) към момента

    Общо плащанията дотук по ОПОС са 33,35% от стойността на програмата и са на обща стойност 1 174 570 лева, посочи Михайлова. Окончателно верифицираните плащания пък са 15,39% или 542 млн.лева. Проектите, които са в изпълнение, предвиждат малки плащания за строителство и подават малки суми за разплащане и верифициране на разходи.

    Предвиждаме срещи с общините за ускоряване на плащанията, коментира министърът. Тя призна, че проблем има и в управляващия орган на оперативната програма, който се бави с верификацията на плащанията, подадени от изпълнителите.

    Свръхдоговарянето на проекти по програмата е 162 на сто от стойността й. Не е лека и ситуацията с пренасочените средства от ОПОС за купуването на тролеи, за метрото и за противопожарна техника на МВР, където процедурите и одобрението на проектите също са се забавили много.

    По думите на Михайлова във водния сектор има няколко пакета проекти, които няма да се случат в този програмен период.

    При депата за отпадъци също има няколко проекта, които няма да се реализират поради обжалвания на процедурите - в Ямбол и Разлог. От МОСВ смятат да направят голям общ проект и да го представят за одобрение в ЕК, с цел удължаване на използването на средствата от ОПОС.

    При ос "Биоразнообразие" от действащата ОПОС проектите се изпълняват основно от структури на МОСВ и са на ниво "Рискови", коментира Михайлова. Към момента общото изпълнение е около 20%, като има и проекти в процедури на обжалване.

    Министърът се надява новите ръководства на регионалните структури да се справят бързо с необходимите процедури и избора на изпълнители. За следващия програмен период (2014-2020 г .) в сектор "Води" се предвижда разширяване на водоснабдяването, докато в този планов период се отделяше внимание на канализацията, каза Михайлова.

    В ос "Отпадъци" ще се постави акцент на инсталациите за сепариране, компостиране и оползотворяване. В сектор "Биоразнообразие" имаме ангажимент да се справим с казуса "Натура 2000" - планове за управление и устойчиво развитие на зоните, коментира министърът. Предвижда се и още една ос, която позволява финансиране на стратегически документи за опазване на околната среда и климата.

    Не достигат средства за дейности по наблюдението на замърсяванията на въздуха и водите, коментира на пресконференцията министърът на околната среда и водите Искра Михайлова.

По думите й от години максималната сума на разходите за основни дейности на министерството е 44 млн. лева, което е крайно недостатъчно и води до неизпълнение на ангажименти в сектора. Тя сравни сумата с тази на други министерства, които са с почти десет пъти по-голям разходен бюджет.

    Недостигът води и до забавяне в разплащането с изпълнители на проекти по програма ИСПА, където просрочването е над 3,3 млн. лева и повече от 450 дни.

     В отговор на журналистически въпрос, министърът отбеляза, че за следващата година МОСВ ще иска допълнително 10 млн. лева за изпълнение на дейностите си, над досегашните 44 млн. лева.

    Искра Михайлова каза, че от август 2009 г. до май 2013 г. освободените служители на МОСВ и регионалните му структури са 915, а новоназначените - 969, като по думите й, голяма част от новите служители нямат нужното образование и опит.

    Работата с регионалните структури досега не е била на необходимото ниво, смята екоминистърът. Затова след приключване на протичащите в момента конкурси за директори на регионалните структури на МОСВ, министърът ще очаква от новите ръководители анализ и оптимизиране на състава.

    До момента не са внасяни предложения за отмяна на мораториума за добив на шистов газ у нас, коментира Искра Михайлова. Според нея България има най-рестриктивния режим, като освен мораториум, ограничения за добива са заложени и в Закона за опазване на околната среда, който изисква пълна оценка на дейността.

    Ако постъпи сигнал за опити за проучвания, независимо от кого, ще бъде проверен, увери тя.

 
Холандски евродепутат обяви банките ни за престъпни

 
23.10. 2013

 
    Скандално изказване на холандският евродепутат Ауке Зийлстра срещу България и българските банки разбуни вчера Европейския парламент. Изявлението му бе последвано от остро изказване на българския евродепутат Илияна Йотова.

    Вчера Ауке Зийлстра обвини българските банки, че са част от престъпността в страната. Анти-българската нападка от Зийлстра беше отправена на дебата на Европейския парламент, посветен на финалния доклад на Специалната комисия по организираната престъпност, корупцията и изпирането на пари (CRIM) към Европейския парламент.

    "Абсолютно е недопустимо да се хвърлят по този начин обвинения към българските банки. Не така се борим с престъпността - така се създава престъпност", каза евродепутатът Илияна Йотова. 

    Йотова изрази позицията, че организираната престъпност, корупцията и прането на пари струват стотици милиарди евро на Европейския съюз, а европейските граждани са най-големите губещи от данъчните измами и укриването на данъци.

    Очакваме час по-скоро предложенията на комисията за обща политика срещу "данъчния рай", за което призова и Съвета преди няколко месеца, отбеляза евродепутатът. Наясно сме още така, че офшорните зони се ползват с протекциите на високопоставени политици, които нерядко са свързани или ползват услугите им, добави Йотова.

    Специалната комисия по организираната престъпност, корупцията и изпирането на пари бе създадена през март 2012 година с цел проучване и анализ на проявленията на престъпността, както и изработването на цялостен и структуриран план за борба на европейско равнище.

    На дебата в Страсбург европейският комисар по вътрешните работи Сесилия Малстрьом изрази подкрепата си към финалния доклад на Специалната комисия и изказа своето задоволство от добре свършената работа.
Комисията подкрепя създаването на Европейска прокуратура и приветства предвидените мерки в доклада против трафика на хора и кибер-престъпността.
    Малстрьом отбеляза още, че проблемът е не толкова в липсата на законодателство, колкото в липсата на анти-корупционното му прилагане. Докладът настоява за финансова прозрачност и сериозни мерки против трафика на хора, прането на пари, данъчните измами, корупцията по високите етажи и т.н.

    Според групата на Европейските социалисти и демократи в лицето на депутата Рита Борселино, мафията в наши дни не е локално, а глобално явление и ни чака дълъг път в битката с организираната престъпност.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар