четвъртък, 17 октомври 2013 г.

Добрите лоши момчета






Кристи Петрова

 

 
С какво се занимават днес бизнесмените, които се бяха превърнали в нарицателно за тъмната страна на икономиката? Кои са "генералите" сред тях, кои "лейтенантите" и кой гласува с чужди карти в криминалния парламент
 
 
Една група бизнесмени у нас са заложници на своето минало. Преди избори те се радват на особена почит. С парите им се организират митинги, лепят се плакати, раздават се помощи, купуват се гласове. Те плащат данъци за легален бизнес и осигуряват нови работни места, докато политиците обещават да разрешат проблема с безработицата.
Те са тези, които осигуряват на хората развлечения, спонсорирайки щедро спортни клубове, певци и артисти. Строят храмове и отопляват сиропиталища. Въпреки това все се намират хора, които да им припомнят откъде са тръгнали. Всъщност много по-интересно е да се види докъде са стигнали.
Битката между младите
и старите
Изчислено е, че класическият период за превъртане на капиталите и късане с криминалния произход е 6-7 години. Когато цикълът се превърти, се вижда кои са успели действително.
Популярно в момента е да се прави паралел между структурата на МВР и гангстерските среди. За босовете на подземния свят се говори като за генерали, под които има полковници, майори, лейтенанти, редови полицаи. Има и "бивши служители на системата" - такива, които са изчистили напълно имиджа си, но продължават да са авторитети в тези среди. Ако използваме тази схема, "генералите" в подземния свят са четирима - Георги Илиев, Красимир Маринов, Алексей Петров и Слави Бинев. Те са хората, които имат право да седнат на масата за преговори на най-високо равнище.
Еволюцията на бившите силови групировки всъщност се изразява в това, че те вече не се стрелят за щяло и за нещяло, когато могат да разрешат противоречията си по мирен път. Сферите на дейност са разпределени, така че за повечето от нещата се постига консенсус. Това обаче е твърде неизгодно за някои току-що проходили бандити, които също искат да се качат на мерцедеси. Мнозина от тях вече не се задоволяват с процента, който им се дава за всеки откраднат автомобил или за пласираната дрога. С това се обясняват зачестилите престрелки по улиците в последно време. Случва се и бандити, които работят за дадена структура, да въртят "частен бизнес". Това най-често се наблюдава в последно време при искането на откуп за откраднат автомобил. Вместо да съобщят на прекия си началник за плячката, гангстерите проявяват самоинициатива, свързват се със собственика и преговарят. Ако бъдат хванати от полицията обаче, се опитват да прехвърлят отговорността. Доскоро се смяташе, че това е единична практика, която не буди основание за тревога. Ако имаше реална статистика за откраднатите автомобили, би се видяло, че броят на извършените престъпления напомня за онези години, в които бившите спортисти излязоха на улицата. Така, че е прав ген. Бойко Борисов, като казва, че ще има още стрелби. Барабар с младите място под слънцето продължават да търсят и редови гангстери като Димитър Джамов, който при всичките му усилия през годините не можа да израсне повече от майор.
С най-огромна и най-добре структурирана армия в подземните структури разполага най-своенравният от "генералите". "Георги Илиев никога не би могъл да достигне нивото на брат си, тъй като е непредсказуем", оплакват се хора от неговото обкръжение. Някои даже казват, че главната задача на многобройната свита, която неизменно го съпровожда, била да го пази от самия него. Каквито и инциденти да се случват край него обаче, кюстендилският борец продължава да се държи като глезено момче, на което му се играе. Той знае, че всички пакости в крайна сметка ще му бъдат простени, и злоупотребява редовно с това. Силните хора след Жоро Илиев в групировката са Николай Цветин-Близнака и Антон Боянов. Командването до голяма степен всъщност е в техни ръце. С по-нисък чин, но въпреки това достатъчно високо в йерархията, е Методи Методиев-Мето Илиянски.
Най-голямо израстване като личност сред "генералите" демонстрира Красимир Маринов от СИК, наричан Големия Маргин. Ако нещо изобщо хвърля сянка върху имиджа му днес, това е по-малкият от двамата му братя Димитър, чието име продължава да фигурира в криминалните разработки.
В края на февруари Софийският районен съд ще гледа възобновеното дело за хулиганство, заведено срещу Георги Илиев през октомври 2000 г. от друг "генерал", чийто ресор са местата за развлечение. На Слави Бинев принадлежат едни от най-посещаваните заведения в столицата -
БИАД, "Библиотеката", "Империал", "Куул Плейс" и т. н. Покрай конфликта на двамата стана ясно, че край Бинев има няколко умни момчета. Георги Стоянов и Михаил Стефанов, които са лявата и дясната му ръка в "МИГ груп", успяха да извлекат максимална реклама от една битова случка и да привлекат общественото мнение на страната на Бинев. Инициативата "Антимутра", която подеха тогава, всъщност не е техен личен патент. Същото преди години се опита да направи и певецът Дони, като занесе списъци с имената на топбандитите на България на президента Желю Желев. Идеята му се дискредитира от факта, че върху неговите албуми стоеше емблемата на близката до висаджиите музикална компания "Ара".
Най-интересен сред "генералите" е Алексей Петров, който илюстрира логиката да се търси сходство между МВР и организираната престъпност. Престрелките в средата на миналата година се свързаха с опитите на ексбаретата да вземе ключова роля в бизнеса с наркотиците. Хората на Алексей Петров имат сериозни позиции в застраховането, макар и да не могат все още да се конкурират с бившата СИК в това отношение. Попречи им сериозно забавянето на застрахователния лиценз на ЗК "Левски-Спартак". Компанията успя да вземе важния документ чак след излизането на Богомил Бонев от кабинета на Иван Костов. Казват, че заслугата за лиценза е на друг бивш министър, който бил почерпен подходящо за случая. Твърди се, че Алексей Петров държи кормилото и на най-голямата таксиметрова фирма в София "Такси-С-Експрес", която доскоро возеше на 30 стотинки за километър. Със стикера на фирмата и кръгла лепенка на брокерската застрахователна компания "Левски-Спартак" отстрани се движат около 3500 автомобила. Привилегията за кръглата лепенка струва 25 лв. Всички коли задължително се застраховат в "Левски-Спартак", като цената на една полица за "Гражданска отговорност" е около 90 лв. Говори се, че участието на Алексей Петров в таксиметровата компания е замаскирано като израелски капитали, както и в "Левски-Спартак". Той не афишира и сериозния дял, който има в бизнеса с интимни услуги.
Проституцията
Само в София функционират над 80 публични домове, разделени на категории - като клубове за компаньонки и масажни салони. Всички заделят проценти за бивши силови групировки. Това всъщност беше първата сфера, в която мутрите се разбраха още през 1995 г. Тогава групировките се споразумяха да работят на еднакви тарифи и да се конкурират на база момичета. Клубове с традиции са "Мираж", "Алис", "Фокс Лейди" - на ВИС, "Сладък грях" - на "Спартак", "Дама Пика" - на Пашата, "Бонита" - на СИК. Някои групировки имат по 5-6, други и повече клубове за компаньонки. "Спартак" е лидер в това отношение. Напоследък обаче много клубове правят откровен дъмпинг. Чистата седмична печалба на клуб е около 1000 - 1500 DM. Всеки клуб плаща 50-60 на сто от печалбата на структурата, която го пази (това включва и даването на пари, където трябва, за да може полицаите да си затварят очите или да правят акции в конкурентни клубове). Представителите на криминалните структури са и най-голямата категория клиенти. Така сумите от кражби на коли и обири на апартаменти се превъртат и в крайна сметка от тях отново печелят покровителите на клубовете. По същия начин стоят и нещата в хазарта.
Спортът
Има два случая, в които тълпата реве екзалтирано: "Ма-фи-я!" - на митингите и по стадионите. Хората дори не осъзнават колко са прави понякога.
На пръв поглед е трудно да се намерят допирните точки между олимпийските идеали и законите, които действат в подземния свят. Всъщност между големия спорт и организираната престъпност има много общи неща.
Да вземем например корупцията. Големият спорт означава договорени мачове, подкупи за съдии. Човек, който познава добре тази схема, лесно може да я приложи за корумпирането на нисши и висши чиновници, което си е част от организираната престъпност. Или връзката с наркотиците. Големият спорт заставя борците за медали да гълтат анаболите с шепи, опитвайки се да излъжат допингконтрола. Това означава процъфтяване на фармацевтичния бизнес, граничещ с наркобизнеса. Най-важното обаче е спортната дисциплина. Никак не е случайно, че мутрите у нас станаха популярни и с прозвището "борци". Вътрешните правила, на които се подчиняват състезателите в този спорт, са без аналог. За мнозина оттеглянето от спорта в първите години на демокрацията беше свързано с невероятна морална травма. Те не знаеха какво да правят с мускулите си. Хората, които създадоха групировките в България, обаче бяха наясно с тяхната мощ.
През ноември 2001 г. главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов каза, че "петима от мафиотите, които контролират цялата страна, са шефове на някои футболни отбори".
Кюстендилският "ВАИ Холдинг" спонсорираше последователно столичния "Левски", варненския "Черно море" и пловдивския "Локомотив". Жоро Илиев стана собственик и на "Велбъжд". Приживе Маймуняка беше президент на ФК "Хебър" и вицепрезидент на ФК "Беласица". Отборът на бившата СИК пък е "Славия". Начело стои Венцислав Стефанов, а акции държат още Младен Михалев-Маджо, Антон Григоров и Георги Лялев. Юли Галев е шеф на ФК "Рилски спортист".
Преливането на средствата
Лидерът в петролния бизнес е "Литекс" на Гриша Ганчев, основен доставчик на суровина за "Нефтохим". В бизнеса с горивата ВИС оперира чрез фирмите си "ВАИ петролиум" и "Ейнджъл". Петролният бизнес на СИК се движи от "Интерпетролиум енд партнърс".
Гриша Ганчев е собственик на футболния отбор "Литекс" (който за кратко се казваше "Ловеч"), на една от най-силните търговски марки за натурални сокове у нас "Куинс", както и на ловешкия винзавод "Винал", който изнася вино за Полша и водка "Екстаз" за Украйна и САЩ. Неотдавна македонски телевизионен канал обяви, че фирмата "Литекс Комерс" е закупила контролния пакет от акции на завода за захар в Битоля, като е заплатила по 71 евро за всяка. Гриша Ганчев проявява интерес и към зимните ни курорти.
"ВАИ Холдинг" реализира добри печалби от хотелиерство чрез варненската фирма "Ел Би Джей" и притежава акции в "Златни пясъци 2000". Жоро Илиев има участия още в кюстендилската фирма "Велбъжд-94", в софийската "Ви Кей Джи груп", в "Граф Цепелин" ООД, "Тони" ООД, "Хепи-94", "Юто" ООД, "Буржоа" ООД, "Люси" ООД, "Микомекс". Вицето му Николай Цветин, който се води за мозъка в холдинга, е в борда на "Спестовно-осигурителна компания" и има дялове в "Биг-1". Антон Боянов се занимава с търговия на едро и дребно чрез фирмите "АППА", "Брилянт-63" и "ВИС трейд". Ресторантьорският му бизнес се свързва с фирмата "Ганимед". "ВАИ Холдинг" се занимава и с разпространение на кино- и видеофилми чрез "Музикален център" ООД.
Митници
Според източници от НСБОП контрабандата на акцизни стоки по море се контролира от СИК, а по суша - от ВИС. През 2001 г. НСБОП атакува канал на Маймуняка, при което бяха задържани 28 ТИР-а с контрабандни стоки. Митничарката Шинка Манова, чието име фигурираше в полицейските разработки тогава, неотдавна беше повишена от шефа на Агенция "Митници" Асен Асенов с пост в централното управление. При сегашния стил на ръководене на митниците биха могли да се очакват конфликти, тъй като на клона се накачулиха твърде много митнически служители с разтворени човки. Консултантите от "Краун ейджънтс" засега само регистрират този процес.
Земеделието
Според шефа на Софийската стокова борса Христо Миленков търговията със селскостопански стоки е запазена територия на криминални структури. Стоката се изкупува от стопаните на смешната цена от 120 - 130 лв. за тон и след това върху нея се слагат комисиони. Така продуктът се оскъпява минимум с 30%. Истината обаче е друга. В бизнеса със зърнените култури в комбина работят бивши служители на МВР и на групировките ВИС и СИК, твърди и бившият шеф на НСБОП ген. Кирил Радев. Според него структурата е изградена подобно на пирамида. На най-ниското ниво в йерархията стоят криминални фигури, отгоре са търговците със зърно, а на върха - износителите.
Светлините на големия град
Дефицитът в бюджета, от който се оплака преди дни кметът Стефан Софиянски, за мнозина прозвуча почти арогантно. На два пъти през годините той отправи обвинения към групировките. Първия път обяви по БНР, че групировки държат над 30-40% от масите по пазарите. Сутрин те минавали по сергиите и определяли цените. Второто му остро изказване беше след взрива в столичния хотел "Амбасадор". Софиянски и хората му обаче определено са на "ти" с групировките.
Холдингът на Жоро Илиев е акционер в дружеството "П.А.П.-94" ООД заедно с Диян Пачеджиев. Участват в съвместно дружество с общинската фирма
Софийски имоти" - "Строителна компания за строителство и развитие". Общината даде на групировката и лятната къпалня "Мария-Луиза", която преди се държеше от братята Венцислав и Божидар Прокопови. Официално плажът се стопанисва от фирмата "Селф Соф", управлявана и представлявана от Георги Илиев.
Бившата ВИС сложи ръка и върху един доста апетитен бизнес в големия град, какъвто са паркингите и гаражите, чрез фирмата "Абоба 2000" на Красимир Каменов-Къро, което веднага навява асоциациите и към Мето Илиянски. Той пък беше съдружник във фирмата "Гала интербилд" ООД заедно с бившия шеф на общинската фирма "Паркинги и гаражи" Георги Василев, който понастоящем е председател на постоянната комисия по транспорт в СОС. Иначе двамата не се познавали.
В класацията на стоте най-големи фирми в България, която в. "Труд" прави въз основа на продажбите, печалбата, внесените данъци и дълготрайни материални активи, фигурира и "Волф `96". Това име е познато на столичани от боклукчийските камиони по улиците. Водещият акционер в тази фирма е Румен Гайтански, съдружник и в другата фирма за сметосъбиране - "ДИТЦ". Бивши собственици във "Фаст Ком" са Дмитрий Минев-Руснака и Красимир Маринов-Маргина. Фирмата държи 33% от капитала на "Волф`96". През ноември 2002 г. "Волф`96" купи на търг 95 на сто от капитала на "Универинвест" за 455 хил. лв. Покойният Иво Карамански пръв надуши парите, заровени в боклука. Очаква се скоро да бъде реализирано и намерението му да участва в приватизацията на цирка. Казват, че терените до складовата база
Илиянци" били точно като за бившата ВИС.
 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар