събота, 12 юли 2014 г.

ВАШ’ТА БАНКА ....12


 

3,5 млрд. лева липсват от КТБ . Сметките на граждани и фирми се местят в „Креди Агрикол България” .
11.07.2014
    „Дупка” от 3,5 милиарда лева от общия кредитен портфейл от 5,4 млрд. лева на Корпоративна търговка банка е открита от квесторите на БНБ. Корпоративна търговска банка ще остане без лиценз, а сметките на гражданите и фирмите ще бъдат прехвърлени в дъщерната й "Креди Агрикол България", която ще бъде одържавена и преименувана. Това стана ясно от изявлението пред медиите на управителя на БНБ Иван Искров в петък.
Резултатите от прегледа на независимите одитори в Корпоративна търговска банка говорят, меко казано, за действия, несъвместими с добрите практики, заяви Искров и добави, че заради липсите се е наложила промяна в първоначалния план за оздравяване на банката.
По думите му обаче, след одита е установено, че „Креди Агрикол България" е много добре управлявана банка и за нея ще бъдат осигурени достатъчно средства от Фонда за гарантиране на влоговете, държавния бюджет и Българската народна банка. Единственото изключение ще бъде мажоритарният собственик в КТБ и свързаните с него лица и фирми - техните средства няма да бъдат гарантирани от държавата, заяви Искров
Всеки гражданин ще може да разполага със своите сметки в пълен размер, както е предвидено, и вложителите ще имат достъп до своите сметки на 21 юли 2014 г., посочи Искров.
Чрез трето лице мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев е изтеглил в кеш близо 205 887 223 лева, като по-голямата част от сумата е била в евро. Това се е случило на 19 юни, като парите са взети само срещу разписка.
На 18, 19 и 20 юни след множество медийни и една странна пресконференция на членове на управителния съвет на Корпоративна търговска банка са изтеглени 1 млрд. лева. Квесторите не са успели да открият досиетата на кредитори за 3,5 млрд. лева, като общият кредитен портфейл на Корпоративна търговска банка е 5,4 млрд. лева. Не може да се оцени финансовото състояние на длъжниците и дали могат да обслужват кредитите си, допълни Искров.
По думите му става дума за умишлени действия. Докладът на квесторите, както и на независимите одитори в Корпоративна търговска банка, ще бъдат предадени на главния прокурор.

Малко по-късно вътрешният министър Цветлин Йовчев обяви, че има данни за извършено тежко .

Двама души са задържани във връзка с изнасянето на голяма сума пари от КТБ, на единият е повдигнато обвинение, съобщи прокуратурата.
Според сигнала на управителя на БНБ до прокуратурата от трезора на банката са изнесени общо 205,9 млн. лв.
Днес в в Созопол е задържан Орлин Русев – председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на КТБ АД, за когото са налице доказателства, че лично е разпоредил горепосочените суми да бъдат изнесени от трезора на банката и предоставени на трети лица;
На 10 юли 2014г. като обвиняемо лице за извършено престъпление по чл.203 от НК (длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай) е привлечена Маргарита Петрова – главен касиер на КТБ АД. Тя е извадила горепосочените суми от трезора в чували и ги е предала на трети лица. Спрямо Петрова е постановено задържане до 72 часа и в този срок ще се изготви искане до съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.
От прокуратурата подготвят документи за призоваване по реда на международната правна помощ на Цветан Василев, който според някои медии се намира в Австрия.
Разпитани са изключително голям брой свидетели, иззети са документи и записи от охранителни камери, назначени са графологична и техническа експертизи, съобщават още от държавното обвинение.
Към момента се извършват активни процесуално-следствени действия, в това число се провежда оглед на трезора на КТБ АД.
Очаква се докладът на одиторите за прегледа на активите и пасивите на КТБ да бъде внесен в прокуратурата днес. Незабавно след получаването му той ще бъде приобщен към делото, касаещо дейността на банковия надзор на БНБ по отношение на КТБ АД, като екипът от прокурори и следователи, работещи по това дело, ще анализират констатациите и изготвят план за спешни действия по тях.


Няма коментари:

Публикуване на коментар