събота, 26 юли 2014 г.

СГРОМОЛЯСВАНЕ В ЧЕРВЕНО … 9


 
 "Евророма" на Цветелин Кънчев напуска Коалиция за България
15.07.2014  
Нашият девиз е Партньори - да, но слуги - не
"Евророма" обсъжда да напусне Коалиция за България. Занапред има вариант да продължим самостоятелно или да търсим и нов партньор, казва в интервю за "Преса" председателят на партия "Евророма" Цветелин Кънчев.
"Ние, от „Евророма", не сме взели решение и не съм сигурен дали ще продължим да участваме в коалицията. До дни свиквам националния ни съвет и ще видим какво ще правим. Но колегите ми са крайно недоволни и твърдят, че в БСП има много високомерие, че там страдат от звездна болест. Те твърдят, че не омаловажавали нашия принос, но в действията си показват друго. А в Библията е казано: По делата ще ги познаете", каза Кънчев.
Според Кънчев Сергей Станишев е закъснял много с някои кардинални решения. Скандалите им не са тайна за никого и те вече не са новина за обществото, казва той. По думите му в столетницата нямат проблем с АБВ и тези, които отидоха при Георги Първанов, а с онези, които все още не са отишли в партията на президента.
Цветелин Кънчев разказа още: "Преди да се разделим с ДПС, седнахме да поговорим с големия според мен политик в България Ахмед Доган. Тогава аз му казах, че дребните интриги в ДПС ми идват в повече и затова е редно да се разделим. Той обаче ми отговори така: „Братко мой, вярвай ми, че там, където си решил да отиваш - при БСП, ще разбереш истинския смисъл на думата интрига."
Така той коментира възможността за коалиционно управление в България. Кънчев смята, че ще мине много време, преди коалиционните отношения да добият по-модерен и европейски вид. Коалиции, с ясни правила и коректност, тук засега са само въжделение, каза той и добави: Ахмед Доган винаги е казвал, че един партньор трябва да е предвидим. Също така - далновиден и перспективен. Така че много внимателно ще решаваме. Но предпочитаме да сме с партиите вляво и в центъра. Нашият девиз е „Партньори - да, но слуги - не".
 
 
Партията на Бареков се разпада
20.07.14 
 Операция „чисти ръце“, с която той толкова се хвали, със Софиянски и Пеевски ли ще я реализира?!”, пита Ангел Славчев.
След като Националният фронт за спасение на България отказа на „България без цензура“ и реши да покани ВМРО за коалиционен партньор, заместник-председателят на ББЦ Ангел Славчев излезе в отворено писмо, с което обявява оставката си. „България без цензура“ се създаде с идеята да не бъде лидерска партия, а бе превърната в диктаторска. Николай Бареков е само формалният лидер на тази партия, а истинският се казва Делян Пеевски, пише зам.-председателят на „България без цензура” Ангел Славчев в отвореното си писмо.
Той ще се допита и до членовете на неговото движение „Граждански контрол” дали те искат „да останат част от един политически субект, обслужващ чужди интереси или ще напуснат с достойнство този фарс, наречен „новият политик“ Бареков. Защото той се оказа просто „книжният тигър“ на Делян Пеевски и ДПС”.
От писмото се разбира, че повод за раздялата са действията на секретаря на ББЦ Стефан Кенов, който разполагал с голяма власт. Той бил син на кмет от ДПС, а освен това се познавал с Делян Пеевски от младежкото НДСВ.
В един от последните си разговори с Бареков, Славчев поставил въпроса, че секретарят създава интриги и раздори, а в местните структури влизали все повече хора от обкръжението на ДПС, докато в същото време застъпници от евроизборите продължавали да си чакат парите.
Бившият ТВ водещ бил непреклонен: “Докато аз съм председател, Кенов ще бъде главен секретар и ще отговаря за структурите, а който иска неговата оставка, значи иска и моята. Партията ще бъде като ДПС – председателя си има главен секретар.“
Славчев разказва, че Бареков и Пеевски всекидневно водели разговори, като лидерът на ББЦ имал за целта специален телефон с чужда карта. „Неслучайно след всеки разговор следват указания какво да се прави и каква нова теза да се защитава”, разказва един от предводителите на зимните протести през 2013 г.
„Само преди дни от Бареков бе лансиран и новият стар политик г-н Софиянски като част от ББЦ и финансов съветник. Този солов акт на действие от страна на Бареков за пореден път доказа, че той олицетворява всичко останало, но не и реална алтернатива в политиката. Операция „чисти ръце“, с която той толкова се хвали, със Софиянски и Пеевски ли ще я реализира?!”, пита Ангел Славчев.
„Незачитането на колективния орган доведе дотам, в публичното пространство да се лансират противоречиви тези, като желанието да се възстанови ту монархията, ту народната република. Пласират се и абсурдни идеи, а някои са направо идиотски”, пише Славчев.
Той посочва, че вече е получавал заплахи чрез обаждания и SMS съобщения, намеци, съпътствани от грубиянски тон, както и подмятания, че „имаме едни борци, които ако направиш грешна стъпка, ще те смачкат, пък имаш и деца“.
 
 

Татяна Дончева раздаде поредната порция шамари и обяви, че „Движение 21” отива на избори. Част от върха на правосъдието е заровен в КТБ, заяви известното бивше политическо острие на БСП

26.07.2014
Личният сблъсък на банкера на обръчите и изпълнителният директор на обръчите доведе до сегашната политическа и финансова криза – заяви лидерът на „Движение 21 Татяна Дончева по Нова телевизия. Тя обяви, че  движението, което през февруари стана партия, ще вземе участие в предстоящите парламентарни избори.
 „Досиетата на КТБ, което вчера обяви президента, може би трябва да се разшифрова”, каза Дончева и поясни как го разбира. „Темата с банката (КТБ, б.ред),  с нейното бъдеше и с българския преход е основна тема на тези избори. И политическите сили трябва да дадат решение на тази задача. Проблемът е в няколко посоки, а експертите говорят за дървото, но не виждат гората.
Той засяга преди всичко икономическата система на България. Парите на оръжейната индустрия са в КТБ, парите на голяма част от енергетиката, на много общини, на много болници са в КТБ. Банковите гаранции и акредитивите, създадени за големи строителни поръчки и за общините и за фирмите са в КТБ. Въпросът въобще не е в 100-те хиляди евра, които законът уредил депозантите да си получат или ония, които имат по-големи влогове. Това означава – един от двата основополагащи въпроса е банката да остане” – категорична е Татяна Дончева.
 „Когато магистрати имат пари с неясен произход или са били на хранилката на КТБ, а днес разследват делото КТБ или упражняват активно участие в неговото разследване, включително какви действия да бъдат предприети, как и срещу кого, това вече не е правосъдие”, отсече Дончева.
 Тя заяви, че трябва да се разбере кой е бил на хранилката на КТБ, защото когато висшият мениджмънт на КТБ и предишният и сега говорят, чу има необясними кредити, необясними консултантски договори и необясними влогове За да не е клюка в селска кръчма трябва да стане обществено достояние.   
„Да се опитва едната част от групировката да окраде друга част от групировката под защитата на правосъдието при положение, че част от върха на правосъдието е също заровен в банката, ми се струва, че трябва да сме наивници, и политическият свят, който иска да участва в изборите, трябва да има отговор на тези въпроси”, смята Татяна Дончева.
 По въпроса за конгреса на БСП в неделя, Дончева каза, че според нея „няма никакво значение, който ще е председателят на БСП. Това ще са хората, които са от обкръжението на Сергей Станишев, които имат реформаторски потенциал, стигащ да артикулира революционни фрази, но и да седнат, наистина да се нагърбят с истинска реформа в БСП. Смятам, че и такава е невъзможна и от истински реформатор”, обясни Дончева.
По отношение на това, дали съществува коалиция между ГЕРБ и ДПС, Дончева и на мнение, че това не е коалиция, а е единодействия по въпроси от взаимен интерес, което е обичайно в политиката. Според нея лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов няма да прави никаква коалиция, докато ДПС имат интерес да се „присламчат”. От Движението за права и свободи смята, че имат електорален резултат и ако бъдат необходими при съставянето на следващо правителство биха имали ресурс да извиват ръце, подчерта тя.
 
„Група сериозни задкулисни играчи, които бихме идентифицирали с обръчите на Ахмет Доган, хванаха през тази година целия български политически живот, доминираха в правителството. Може би бе прав политологът Огнян Минчев, като каза вчера, че не Пламен Орешарски е управлявал – управлявали са кръговете, които са го поставили и които днес не могат повече да го държат”, обясни Дончева. По думите й, тези кръгове са различни и са достатъчно мащабни и че едната част от тях се намират в чужбина.
 Дончева още веднъж потвърди, че „Движение 21” ще участва в тези избори и че е трябвало време, за да се изградят структурите в страната.
 Татяна Дончева е адвокат на една от обвиняемите служителки по делото КТБ.
 
Vevesti.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар