вторник, 9 декември 2014 г.

БЪЛГАРСКАТА ТЕМИДА Е ГЛУХОНЯМА …9

Съдия по поръчка участва в кражба на чужди фирми . Управителят на френска компания твърди, че фирмата му е жертва на българското законодателство .
 05.12.2014
 Управителят на френска компания, инвестирала у нас, твърди, че фирмата му е жертва на българското законодателство. Френска компания за производство и търговия с вина и водка се оказва с подменен мениджмънт след съдебно решение миналия петък. Фирма, доставчик на рекламни услуги, завежда иск срещу френската компания за несъстоятелност, за неизплатени 114 000 лева.
„След няколко дни се появи друга компания и те започнаха дело за несъстоятелност. Името на компанията е „Агротехнолоджи". Според съда тази компания предлага услуги, маркетингови услуги. Ние такива услуги не сме използвали. Ние не познаваме тези хора. Те просто ни информираха - дължите ни пари, трябва да платите. Съдът реши да назначи синдик с цел да контролира моите действия и цялата дейност на компанията”, разказа отстраненият управител на компанията Николаос Смирноф.
Френската компания предприема екшън план за погасяване на задълженията си. „След няколко дни и след одобрение на синдика, ние платихме. Платихме на тези две компании в края на октомври, но продължаваме да сме в процес на несъстоятелност, въпреки че обжалваме многократно”, обясни Смирноф.
Френската фирма за производство на вино и водка очаква предварителната обезпечителна мярка да падне, но се случва друго. „Миналия петък съдът реши синдикът да ме замени напълно като управител в двете компании. Така аз вече нямам никакви правомощия като управител, въпреки че ние нямахме никаква информация за втората фирма и фактура. Въпреки това ние платихме. Платихме един месец и половина преди делото. И въпреки това беше взето съдебно решение за моята замяна. Това е един нонсенс. Ние опитахме многократно да обжалваме - на всички съдебни нива и до върховния съд в София. Отлагането продължава, а имаше толкова бързо решение за това да бъда заменен като управител от синдика”, отбелязва Смирноф.
Случайно?

Гръцкият управител на френската фирма сподели с bTV своите сериозни подозрения, че преминаването на компанията в чужди ръце е част от сценарий. Съдийката, взела решението, е Румяна Ченалова от Софийския градски съд, а синдикът е Панайот Велков.
Съдия Ченалова е известна с това, че на случаен принцип получава почти всички съдебни спорове между компаниите, свързани с Цветан Василев и Делян Пеевски. След началото на войната на Пеевски с Василев, нейни съдебни решения отнемат управлението на ключови дружества от бившия банкер. Само през юни в СГС са внесени четири молби и искания, които са част от раздялата между Цветан Василев и фирми, свързани с депутата от ДПС. Три от тях са разпределени през системата за случаен подбор на един и същ съдия - Румяна Ченалова, при избор от 22-ма съдии. Четвъртият иск се пада на друг съдия, но е оттеглен още на следващия ден.
Синдикът Панайот Велков, назначен да поеме контрола над френската компания, е довереник, който съдия Ченалова и друг път е назначавала в корпоративни спорове. При делото за несъстоятелност срещу ТВ7, когато Николай Бареков прави иск за несъстоятелност срещу телевизията, отново случайно, за съдия е избрана Ченалова. И там Панайот Велков отново е избран за синдик. Телевизията е окупирана от гардове на фирмата „Делта гард”. Същата фирма вече охранява и френския производител на алкохол. Когато е назначен за синдик на ТВ7, Велков сключи договор за почти 1 милион лева за сметка на закъсалата телевизия с охранителната фирма.

„Това, което се случва на нас, е по същия сценарий, в който е направено с телевизионния канал ТВ7, но това не е единственият случай. Този случай просто е публичен. Има и други подобни казуси, за които аз не искам да споменавам, за да не говоря от името на други компании. Но това се случва и на други инвеститори в България”, категоричен е Смирноф.
Синдикът Панайот Велков има лиценз за дейността си от едва от май тази година. На фона на този опит, съдия Ченалова му поверява контрола върху поредна голяма компания.
От френската компания решават да направят проблема си публичен. „Решихме да се обърнем към властите на европейския съюз. Вече се свързахме и с френското посолство, защото това вече не е местен въпрос”, казва Смирноф.
„Ако случаи като нашия продължат да се случват в бъдеще, ако това продължава да се случва с други компании, тогава няма причина тук да се инвестира”, категоричен е бизнесменът.
В становището на Софийския градски съд се казва следното:
"В средата на 2013 година едното от дружествата и собственикът им са депозирали молби за откриване на производство по несъстоятелност с твърдения, че са неплатежоспособни. Към момента по настоящото дело, образувано по молба на кредитор, е приключила размяната на книжа и предстои насрочване. Наложени са предварителни обезпечителни мерки.

Сметките на едно от дружествата са запорирани изцяло по други производства и са основно за задължения към държавата. Съдът не е ограничавал дейността на дружествата и тя продължава и в момента. Запечатани са временно определени помещения в администрацията с цел осуетяване изнасяне или унищожаване на документация.
Към момента е сезирана прокуратурата за констатирани от синдика действия, целящи разпиляване на имуществото. Установени са и нови тежки умишлени действия по източване на имущество, за които предстои изготвянето на сигнал до прокуратурата.”
"Гнили ябълки"
Няма начин съдия да вземе решение, при което има платен дълг, а фирмата се дава на съдия изпълнител. Това означава две неща - или не е добър съдия, или става дума за корупция. Това мнение изрази пред bTV френският посланик у нас Ксавие дьо Кабан. „Никога не съм чувал за подобен случай във Франция. В съдебната система има "гнили ябълки", допълни дипломатът. По думите му 114 000 лева са задълженията на френската компания, а сега има охранителна фирма, разпоредена от синдика за 30 000 евро на месец, което е абсурдно.
Той заяви, че е говорил с правосъдния министър по темата. „Попитах го дали ще направи едно разследване на влезлия синдик в предприятието. Ние виждаме нещата логично, но съдът работи с доказателства. Нямам съмнения, че съдията Румяна Ченалова, която работи по казуса, има връзки със синдика”, каза Ксавие Лареп дьо Кабан. Според него страната ни има генерален проблем със съдебната си система.
По думите на посланика фирмата майка е една от немалките в родината му с обороти от 800-900 млн. евро годишно. Той каза още, че негови колеги знаят за инвеститори от страните си, които са имали същия казус, отново с Ченалова. На въпрос кой стой над този сценарий, Джо Кабан предположи, че може би са конкуренти.
Дипломатът показа в студиото разпечатка как работи критикуваната система за случайно разпределение на делата LawChoice. Предните две дела в същия ден - № 905 и 906 са разпределени в рамките на 4 минути - съответно в 9.23 ч. и 9.27 ч. Като се стига до въпросното дело № 907 на Търговската колегия, на софтуера са му трябвали цели два часа, за да се падне то на съдия Ченалова - в 11.30 ч.
На въпрос - какви са вашите съмнения в случая, посланикът каза през смях: "Аз нямам никакви! Аз съм сигурен".
Попитан как ще представи България в Париж на предстоящия бизнес форум, посланикът каза: "Хайде инвестирайте тука и някой ще ви краде фирмата с помощта на съдия!".

Скандалната съдийка Ченалова оправдала убиец, за да я "дръпнат" във ВАС

 09.12.2014


 

 
Скандалната съдийка  Румяна Ченалова, която френският посланик атакува заради опита чрез съда да "открадне" собствеността на френска фирма се появи и в афера като ищец по едно старо дело -процесът за двойното убийство пред дискотека "Соло" в София.
Магистратът оправда Илиян Тодоров по случая „Соло” с мотивите, че срещу него няма доказателства.
Тодоров беше осъден от Върховния съд на доживотен затвор заради убийството на Кирил Въжаров и Васил Александров на 18 април, 2009 година, а след това изчезна и е в неизвестност от една година. По времето, когато убийството става факт, бащата на Тодоров е общински съветник в Перник.
"Не знам защо това дело започна като делото „Соло”. Момчетата бяха убити на 30 метра от вратите на Съдебната палата. Това заяви бащата на загиналия Кирил Въжаров – Михаил, пред Нова телевизия. Той припомни, че съдия Ченалова е оправдала Тодоров по безпрецедентен начин – след като е обявила, че ще чете присъда и тогава насрочва нова експертиза от спорно медицинско лице. Съдия Ченалова промени отношението си към нас в средата на делото. Станахме едва ли не ние подсъдимите, а не Илиян Тодоров, посочи Михаил Въжаров, баща на на едно от двете убити момчета Кирил Въжаров. Той обясни, че с писмото разполага от много време, но доскоро не го е приемал на сериозно. Едва след като наяве излязъл случая с френската фирма, той решил да оповести съдържанието на писмото. То е написано от Росен Райков, адвокат на родителите на другото убито момче - Васил Александров. То е изпратено ден след прочитането на оправдателната присъда. В него пише за корумпираната ни съдебна система и се изтъкват връзки на съдия Румяна Ченалова с адвокатската гилдия. Тя е получила и обещание да я „дръпнат във ВАС, ако реши делото „правилно”.
"Убеден съм, че но го търсят, защото от девет месеца чакаме отговор от главния прокурор дали нещо се върши за това той да бъде заловен”, коментира още Михаил Въжаров. През годините той многократно намеква, че магистрати са помогнали на убиеца да избяга.
В нощта на 18 април 2009 г. бяха убити с нож Кирил Въжаров и Васил Александров. Обвинен за това бе Илиян Тодоров от Перник, чийто баща по това време бе общински съветник от БСП в града. Делото претърпя пълен обрат, след като на 9 декември 2011 г. състав на СГС го оправда заради косвени доказателства и липсата на пряк свидетел на убийствата.
Бащата на убития Кирил попита в ефира на Нова телевизия дали президентът Георги Първанов няма роднинска връзка с бащата на Илиян Тодоров. Той поясни, че няколко пъти е опитал да стигне до тази информация, но на определено ниво е разпъван чадър.

Писмото на адвоката Росен Райков до родителите на убитото момче беше предоставено на Ясен Тодоров от Висшия съдебен съвет, който обеща да направи проверка по случая.



Няма коментари:

Публикуване на коментар