вторник, 6 януари 2015 г.

ПОСЛЕДСТВИЯ 34


Този материал се посвещава на хилядите знайни и незнайни труженици на неокомунистическата престъпна мрежа в България.

 
Прокуратурата разследва Доган и Етем за кредитните им карти от КТБ

 
30.10.2014

Прокуратурата разследва бившия министър по бедствията и авариите Емел Етем и почетния председател на ДПС Ахмед Доган за кредитните им карти от КТБ, съобщиха от държавното обвинение.

От там подчертаха, че прокурорите по делото за КТБ разследват всички данни за физически лица, които имат отношение към случая, включително и Етем и Доган, защото трябва да се изясни как те са получили кредитните си карти и как са ги убслужвали във времето. 

Ето какво точно пише в съобщението на прокуратурата:

"Прокуратурата разследва всички версии за КТБ АД

Във връзка с публикацията на в. „Капитал“ от 29 октомври 2014 г., озаглавена „Прокуратурата няма да се занимава с кредитните карти на Доган и Етем в КТБ“, пресцентърът на прокуратурата заявява, че изнесената информация не отговаря на истината.

Наблюдаващите прокурори по делото за КТБ АД разследват абсолютно всички данни за физически лица, които имат отношение към случая, без никакви изключения.

По отношение на твърденията на в. „Капитал“ в същата статия, че „В същото време прокуратурата разследва изпадналия в немилост Христо Бисеров именно заради това, че не е декларирал пред Сметната палата свои банкови сметки в чужбина.“, посочваме, че това също не отговаря на истината. За разследването срещу Христо Бисеров е изпратена съдебна поръчка до Швейцария за разкриване на банковите му сметки, и се очаква отговор от швейцарската страна".

На 5 август тази година, след публикация в "Капитал" стана ясно, че Ахмед Доган и Емел Етем имат кредитни карти VISA от Корпоративна търговска банка (КТБ), които не са декларирали пред Сметната палата.

Тогава се разбра, че само 67 души имат кредитни карти от банката на Цветан Василев, а лимитът на почетния председател на ДПС е най-висок - 78 хил. евро.

В статията на "Капитал", която се споменава в днешното прессъобщение на прокуратурата, се припомня информацията за кредитните карти на Доган и Емел Етем и се подчертава, че още тогава от прокуратурата казали, че това е работа на Сметната палата, а не тяхна.

В новият текст се подчертава, че в същото време обаче прокуратурата разследва "изпадналия в немилост" бивш зам.-председател на парламента Христо Бисеров именно заради това, че не е декларирал пред Сметната палата свои банкови сметки в чужбина.

 

Глоба от 10 000 лв. за семейството на Крисия



Родителите на детето чудо Крисия, която ще ни представи на детската „Евровизия” в Малта, са получили акт за 10 000 лв. Това се случило след данъчна проверка в механата им „Бохеми” в родния им Разград. Тогава било установено, че семейството укрива данъци чрез посочване на разходи от лично естество, пише „Монитор”.Проверка в „Дакси” установи, че повечето бизнеси на семейството са запорирани поради дългове към банки. Така родителите на талантливата Крисия Тодорова се оказват забъркани в сенчести финансови схеми. Баща й Марин Тодоров Петров не обслужва тлъсти кредити още през 2011 г. Оттогава той спира да плаща два огромни заема за близо 2,5 милиона лева. Месечните вноски били по 25 хиляди лева и с настъпването на кризата таткото на Крисия не можел повече да ги обслужва навреме.

Бизнесменът банкрутирал и така загубил собствеността на хотел „Тифани”, след като се наложило да го ипотекира, за да погаси задълженията си. Петров прехвърлил фирмата, с която открил хотела – „Калабрес”, на бизнес дамата Павлина Гешева от Велико Търново. Той обаче продължава да управлява хотела и да получава приходи от него.

В същото време справка в търговските регистри сочи, че семейството на Крисия се занимава и с още няколко вида бизнес като например застрахователна дейност и селско стопанство. Оказва се обаче, че фирмата, с която тръгнала търговията на Марин Петров с хранителни стоки, също е запорирана. Капиталът и активите на „Магма 5” ООД са собственост на банка и на фирма за бързи кредити. 150 хиляди лева са прибрали ищците от бащата на Крисия заради необслужени кредити. Заедно с двама свои съдружници Петров обаче продължава да върти компания за отдаване под наем на селскостопанска автоматизирана техника.

 

ДАНС нахлу в Държавен фонд Земеделие във Варна и арестува две служителки

 19.11.2014

Антикорупционна акция на ДАНС се провежда във Варна. Спецченгетата са нахлули в местната централа на Държавен фонд "Земеделие" в следобедните часове на вчерашния ден и са задържали две дългогодишни служители. БЛИЦ научи, че техните малки имена са Таня и Надя.

Арестуван е и още един човек, който преди време е работил в структурата. Днес са извършени т.нар. последващи действия. Изнесени са компютри и документация.

Към момента никой не потвърждава официално за арестите, но източници във фонда разкриха, че акцията е по сигнал за изнудване на бенефициенти по програмите за развитие на селските райони.

Двете задържани служители са се занимавали с теренни проверки и картиране на земите на производителите, които кандидатстват за субсидии. По непотвърдена информация те са изнудвали бенефициенти, за да им се отпуснат нужните средства. Според информаторите на БЛИЦ Таня и Надя са задържани на място с подкуп.

Очаква се днес или най-късно утре да бъде свикана пресконференция, на която да бъдат оповестени още подробности.

 

Още 4 обекта от лъскавия хотел на Богомил Бонев на търг заради дълг. Разчетът е да се изкарат около 4 милиона лева от продажбата.

 20.11.2014

Втора серия самостоятелни обекти от хотела на бившия вътрешен министър Богомил Бонев „Роял Тауърс” в Банско извади на тезгяха за публична продан съдебен изпълнител Виолина Тозева, съобщава "Струма".След като през лятото тя пусна за продажба обекти от 4-звездния комплекс за около 3 млн. лева, вече се продава и основният ресторант, който е с оценка от 1 126 388 лева, друг е оценен на 667 786 лева и още два имота за 1 070 000 лева.
Лъскавият хотел търси нови собственици заради няколко ипотеки в Инвестбанк, която при това е разкрила клон в имота.
Бонев и половинката му Нона Йотова доскоро лично менажираха хотела и дори живееха в него целогодишно, наслаждавайки се на собствеността си - първия голям проект в Банска, включващ 12 5-етажни блока с 320 апартамента. Повечето жилища от сградата са продадени отдавна на чужди и български инвеститори.
Банскалии твърдят, че хотелът е тръгнал назад през 2010 година, когато река Глазне преля и сериозно го наводни, отнасяйки летния бар, барбекюто и детските площадки.

 

Ганчев в съда, Василев в музея. Шедьоври на банкера отиват в Бояна, ловешкият бос с 3 обвинения.

06.01.2014

Бизнесменът Гриша Ганчев застава пред съда, а колекцията от картини, скулптури и монети на банкера Цветан Василев отива в музея. Ловешкият бос ще отговаря пред Темида като тартор на престъпна група за укриване на данъци, както и за заплаха за убийство срещу бивш шеф на данъчните. Това е развръзката по проточилото се от май 2012 г. досега дело "Захарната афера".
В същото време прокуратурата изнесе от централата на КТБ над 460 ценни произведения на изкуството, собственост на Цветан Василев.

Банкерът беглец е обвиняем за присвояване на над 206 млн. лева. Сред шедьоврите са безценни платна на Мърквичка, Златю Бояджиев и Майстора. Те са предадени за съхранение в Националния исторически музей в Бояна. Предстои експерти да се произнесат за цената им.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар