сряда, 14 януари 2015 г.

АНТОЛОГИЯ НА НЕОКОМУНИЗМА 45

 
България е загубила 25 милиарда долара в последните 10 години от незаконно изтичане на капитали и заема 33-то място в света от 145 държави в класацията на Global Financial Integrity за най-големите незаконни финансови потоци в периода между 2003 и 2012 г.
В разглеждания период страната ни е губела средно по 2,5 милиарда долара на година от незаконно изтичане на средства. През 2012 г. сме загубили 1,762 милиарда долара спрямо 1,792 през 2011 г. В разглеждания период най-малко незаконно изтичане на пари от България е отчетено през 2010 и 2009 г., съответно 730 и 866 милиона долара. Най-много пари са изтекли през 2008 г. - 5,3 милиарда долара и през 2007 г. - 4,6 милиарда долара.
Global Financial Integrity отчита, че близо един трилион долара са изтекли незаконно от развиващите се страни през 2012 г., което означава рекордно ниво на корупция, пране на пари и фалшиви търговски документи. Незаконните финансови потоци в света са нараствали с 9,4% на година в десетилетието до 2012 г., близо два пъти повече от темпа на икономически растеж, като от източването са пострадали най-вече бедните страни.
Най-големите изтичания идват от гигантски, но лошо регулирани икономики като Бразилия, Китай, Индия и Русия, отбелязва GFI. Незаконно източените пари от Китай са достигнали 125 милиарда долара на година в този период. В топ десет попадат обаче и редица динамични икономики от среден размер – Малайзия, Мексико, Саудитска Арабия и Тайланд. Мексико е на трето място в класацията за най-голямо изтичане на средства със средно 54 милиарда долара на година.
Общо незаконното изтичане на капитали от развиващите се и нововъзникващите икономики през 2012 г. достига 991,2 милиарда долара, повече от общата сума на влизащите чуждестранни инвестиции и чуждестранната помощ в тези страни.
През десетилетието общото незаконно изтичане на капитали е достигнало 6,6 трилиона долара или около 4% от цялата световна икономика. От гледна точка на средния размер на последиците най-пострадалите страни от изтичането са били в Близкия Изток и Северна Африка, както и в Субсахарска Африка.
Основният начин за изтичане на пари от страните е чрез фалшиви фактури при търговски трансакции, които позволяват на износителите и вносителите да запазят пари извън държавата. GFI отбелязва, че отделните страни и ООН трябва да се съсредоточат върху намаляването на незаконното изтичане, за да се борят с бедността и да стимулират растежа.
В топ десет на развиващите се страни с най-голямо изтичане на капитали през 2012 г. попадат Китай с 248 милиарда долара, Русия със 122 милиарда долара, Индия с 94 милиарда долара, Мексико с 59 милиарда долара, Малайзия с 48 милиарда долара, Саудитска Арабия с 46 милиарда долара, Тайланд с 35 милиарда долара, Бразилия с 33 милиарда долара, Бразилия с 33 милиарда долара, Южна Африка с 29 милиарда долара и Коста Рика с 21 милиарда долара.
Вашингтон / САЩ


6 млн. лв. отиват за коледни бонуси на магистратите и членовете на ВСС

19.12.2014

прогноз погодыВсички магистрати, съдебни служители и членове на Висшия съдебен съвет ще получат коледни премии. Бонусът няма да е цяла една заплата, а 34.28% върху основното възнаграждение, научи "Правен свят".
Общо около 6 млн. лева ще бъдат разпределени между служителите и магистратите. Решението бе взето на заседанието на ВСС в сряда. Но бе докладвано много витиевато от члена на бюджетната комисия Димитър Узунов.
Парите за коледни премии са от икономии от 10-те милиона лева, които правителството отпусна на 3 декември за възнаграждения на съдебни заседатели и за дължими обезщетения по Кодекса на труда, Закона за съдебната власт и Закона за отговорността на държавата и общините за вреди.
Освен това имало икономисани средства от неизпълнението на капиталовите разходи.
Според Правилата за определяне и изплащане на средства за допълнителни трудови възнаграждения бонуси няма да вземат онези магистрати, които имат дисциплинарни наказания.

 

 

Скандално! Депутат прибирал по 600 000 евро от Глобул!

 23.12.2014
 Настоящият депутат от Реформаторския блок Гроздан Караджов е получавал по 600 000 евро месечно от мобилния оператор „Глобул“.
Крупната сума той прибирал под формата на консултантски договор.
Сензационната новина съобщи във „Фейсбук“ бившия министър на вътрешните работи Богомил Бонев, установи проверка на BNews.bg.
„Този истински престъпен костовист имаше договор с ГЛОБУЛ за консултантски услуги.
В договора е записана сумата 600 000 евро на месец.
Според Грозданчо сумата е за БМБ, за да забави с 6 месеца европейската директива за по-ниски цени на роуминг, определени от ЕС.
Боко, ако не ти е давал парите, да имаш едно на ум, да му се не види““, пише Бонев, провокиран от днешното участие на Караджов в сутрешния блок на Нова телевизия.
BNews.bg направи няколко неуспешни опита да се свърже с Гроздан Караджов. Мобилният телефон на депутата е изключен.
 
 
60 депутати посрещат Нова година в Дубай, Пеевски с къща за $10 млн
Там отмарял и Александър Сталийски
 
29.12.2014
Близо 60 български депутати изкарали Коледните празници в приказен Дубай. Повечето от тях ще останат там и за Нова година. Българското присъствие се допълвало от неколцина влиятелни магистрати, банкерки и издатели на медии с дългове за десетки милиони.
Народните избраници пътували частно, но повечето минавали през ВИП-а на летище София и  демонстративно показвали дипломатически паспорти. Най-масово били използвани чартърни полети с пет до осем нощувки в Дубай – предпочитан пакет от депутатите. Някои туристически фирми дори направили сериозни отстъпки за народните избраници, въпреки че пътуват индивидуално, а не с група, твърди „Фрог“.
Депутатът от ДПС Делян Пеевски пък прекарал празничните дни в луксозната си вила в квартал „Емирейтс Хилс“. Тя е закупена през 2012 година за малко под 10 млн. долара. Имотът от близо 3 хил. квадратни метра е съоръжен с басейн, фитнес, помощни постройки за прислугата, бар, три гаража и изглед към езерото „Бурж Халифа“, в което се къпят само шейхове и чужди милиардери. През април 2012 г. „Булгартабак холдинг“ открива свое задгранично дружество, базирано в Дубай. Тогава съветът на директорите на „Булгартабак холдинг“  одобрява учредяването на дружество Bulgartabac Trade с регистрация в Jafza, Дубай. Jafza е една от най-големите и бързоразвиващи се свободни зони.
 Дружеството е учредено като съвместно между “Булгартабак холдинг” със 60% и дъщерното му  “Булгартабак трейдинг”, през което преминава дистрибуцията и което стана по-популярно под бранда Lafka. Масовото рекламиране на Lafka в българските медии през последния месец осигури  масово мълчание по темата, както и за самия Пеевски.
 Тогава така и не стана ясно какви са целите пред дубайското дружество и дали през него ще преминават операциите на “Булгартабак холдинг” за пазарите в Близкия изток.  Но беше дадена заявка за това колко важна за “Булгартабак” е дубайската връзка.
Запознати твърдят, че с Пеевски в луксозния имот отмарял и небезизвестния представител на „Котараците“ Сашо Сталийски. Той, заедно със своята партньорка в живота Вили Сечкова, имали влогове за над 30 млн в КТБ, които кой знае защо НАП избягвала да провери за произход.
Жената, с която пък живее Пеевски и дъщеричката му заминали в посока Дубай още преди месец, припомнят запознати. Те отпътували първо към Гърция с микробус, а оттам взели самолет. Придружавали ги бодигардове.
През последните години Дубай е любима дестинация за родните депутати, сочи статистиката. Десетки от тях ползват почивните дни и ваканциите, за да летят натам. Нерядко причината е пазаруване в суперлуксозните и скъпи магазини. Някои пък водят там любовниците си. Трети, като Пеевски, съчетават бизнеса, келепира и купона
Фирма на ексдепутатка от ДПС лапна 240 бона от парламента.
В момента Фатме Илияз е с парламентарен пропуск, сътрудничка е на Четин Казак.
 
3.01.2015
 
Роднина на ексдепутатка от ДПС е спечелил апетитни поръчки от Народното събрание.
Фирма на Хюсеин Муса Кулов – брат на Фатме Илияз, която беше и зам.-министър на околната среда и водите, е прибрала 115 808 лв. за строително – монтажни работи, научи МИГNews. Софийската фирма „Техно-Енерджи“ ООД, със собственици Хюсеин Кулов и Димитър Хрусафов, е определена от администрацията на Народното събрание да подмени амортизираната дограма с PVC дограма на жилищата на народните представители.
Фирма „Солар проджект“ ООД,  в която доскоро съдружник е бил съпругът на ексдепутатката Айнур Мустафов Гошкелов, е взела и 115 989.9 лв. без ДДС  за „строително – ремонтни дейности“ в почивната база на парламента във Велинград.
Почти 340 000 лв. са похарчени за ремонтни дейности и ново обзавеждане на сградите на Народното събрание и на ведомствените жилища от август миналата година, когато бе разпуснат предишният парламент, до момента. Ударните дейности са били извършвани основно през август и септември, когато нямаше депутати и празните сгради улесниха освежаването и поддръжката.
Фатме Илияз е бивш депутат от ДПС. Тя беше и зам.-министър на околната среда и водите в кабинета на Симеон Сакскобургготски. В момента е сътрудник на народния представител Четин Казак. Именно парламентарният пропуск й дава възможност да поддържа близки отношения с хора от администрацията, които определят коя фирма да спечели даден търг и коя не.
 

Грандиозна схема за измама в София! Служители на общината откраднали 5,1 млн. лева от нашите данъци

Трима служители на община „Лозенец“ в София са успели да отклонят 5,1 млн. лв. от събраните местни данъци и такси за период от четири години. Това показва проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), съобщава „Труд“.
Далаверата първо беше разкрита в началото на 2013 г. от инспектората на Столична община. Тогава общинарите хванаха, че тяхната служителка Елена Евтимова е успяла да отклони към собствените си сметки над 600 хил. лева.
Кметството поиска проверка и от държавните ревизори. Сега от АДФИ съобщиха, че сумата е значително по-голяма. Парите са били изтегляни на части в продължение на четири години. Евтимова е успяла да открадне парите, работейки на няколко работни места едновременно – и на касата, и при осчетоводяването на данъците.
Схемата била следната – хората си плащали данъците, тя прибирала парите, но заличавала сумите от компютъра на касата, а после ги е осчетоводявала като направени плащания на компютри на нейни колеги.
„Финансовите инспектори реагираха много бързо. Един служител е извършил измама в особено големи размери, двама са отклонили по-малки суми, а трима са административно наказани, защото не са осъществили контрол в община Лозенец”, обясни пред „Труд” зам.-кметът на София по финансовите въпроси Дончо Барбалов. Той добави, че общината вече е завела дело срещу служителите, за да върнат парите.
Барбалов обясни, че другите двама общинари, отклонявали средства, използвали по-проста схема – само прибирали за себе си парите от данъците на касата и ги заличавали на компютъра. Схемата с прикриването на липсите чрез достъп до други компютри била в разрез с правилата и колегите на данъчната неправомерно са й разрешавали този достъп.
Случаят в община “Лозенец” не е първият на отклоняване на данъци. Финансовата инспекция попадна на такъв случай и в община „Слатина” в началото на 2014 г. В нея липсваха 18 247 лева. От Столична община обявиха, че там нарушителят е един служител, който лесно е бил заловен. „Подобни измами вече не са възможни, сменили сме електронната система. Освен това направихме проверка във всички общини в София, за да се уверим, че няма подобни нарушения”, каза Барбалов.
Случаят в община „Лозенец” ще бъде предаден на прокуратурата.
42 322 лв. са изчезнали от Министерството на финансите покрай обществени поръчки, показва още докладът на Агенцията за държавна финансова инспекция. Проверката е направена през четвъртото тримесечие на 2014 г., а нарушението е свързано с поръчка от 2012 г.
Липсите лъснали, след като финансовите инспектори са проверили конкурси на министерството за ремонт на двореца “Кричим” и на апартамент в София на обща стойност 271 461 лева. Съставени са два акта. От ведомството на Владислав Горанов обясниха, че ще предоставят подробности по случая в понеделник./
 
 
 Няма коментари:

Публикуване на коментар