четвъртък, 29 януари 2015 г.

ПОСЛЕДСТВИЯ 35

Този материал се посвещава на хилядите знайни и незнайни труженици на неокомунистическата престъпна мрежа в България.
 
14.01.2015
Мащабна полицейска акция на 11 адреса в София – разбита е организирана престъпна група за поръчкови убийства. Акцията е под ръководството на специализираната апелативна прокуратура. По неофициална информация до момента има 10 задържани.
Акцията започва малко след 10 часа сутринта, претърсени са 11 адреса в столицата –  един от тях е този на Мила Георгиева, по- известна като доведена дъщеря на бившия началник в агенция Митници Христо Кулишев.
От МВР съобщиха, че става дума за въоръжена организирана престъпната група, съпричастна към поръчкови убийства, наркотрафик, силови действия, палежи и съхранение и използване на оръжие и взривни вещества.
Зам.-главният секретар на МВР Георги Костов заяви, че групата е била наблюдавана повече от два месеца преди операцията. По неофициална информация Мила Георгиева е сочена за лидер на групата. Разследващи твърдят, че тя е склонила собствения си син да се занимава с престъпления. Името на Мила Георгиева не за първи път попада в криминалните хроники. Успяхме да са свържем и с Христо Кулишев.
Името на Мила Георгиева не се появява за първи път в медиите – преди две години тя разследвана от специализираната прокуратура за ДДС измами беше арестувана на летището в Белград преди да замине за Дубай. По-късно беше освободена, но разследването срещу нея продължава. Очакват се да приключат експертизи и делото да бъде внесено в съда.
Пред БНТ Христо Кулишев заяви, че Мила Георгиева е дъщеря на бившата му съпруга и той няма нищо общо с акцията.
Христо Кулишев заяви, бивш директор с Агенция “Митници”: Нямам нищо общо със случая, нямам и нищо общо с Мила Георгиева и не съм имал нищо общо с повече от 30 години с нейната майка.
БНТ: Как бихте коментирали днешната акция – доста шумна, 200 полицаи, на 11 места в София ?
Христо Кулишев заяви, бивш директор с Агенция “Митници”: Сигурно са имали основание, за да я проведат. Нямам и идея какво е и що е.
Издирват се двама души. Единият от тях е Мартин Георгиев, който е син на Мила Георгиева. В акцията участват общо над 200 служители от прокуратурата, криминална полиция и жандармерията.
 
Ето ги изпепелените коли на ексдепутата от ГЕРБ
22.01.2015
 
Неуредени сметки е основната версия, която ще разследва полицията в Пловдив по случая с двата изгорели мерцедеса на бившия депутат от ГЕРБ Антоний Йорданов, научи media-bg.eu от свои източници. Още днес бившият народен представител ще даде показания кой и защо толкова упорито изпепелява колите му. Както media-bg.eu съобщи, и миналата година Йорданов попадна в такава ситуация, неизвестни запалиха други автомобили на семейството.
Официално ексдепутатът твърдеше тогава, че няма идея защо се е стигнало до пироманското престъпление, нещо, което вероятно ще заяви пред разследващите и днес. Колите са запалени през нощта, това означава, че някой се опитва да сплаши Антоний Йорданов, а не да го убие.
Престъплението е идентично с миналогодишното. Предполага се, че поръчителят на тези палежи е един и същ, казаха още пред media-bg.eu разследващите.
 


Седмина обвинени за поръчковите убийства в София и Варна

 

26.01.2015

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на седем от общо деветима участници в организирана престъпна група, която стои зад убийствата на Борислав Манджуков и семейство Дамянови, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Предстои да бъдат привлечени и другите двама, които в момента изтърпяват наказания „лишаване от свобода“ по други дела.

На двама от групата обвиненията са повдигнати задочно.

Това са ръководителят на групата Радослав Калчев и на Недялко Цветков, които до момента са в неизвестност и се издирват, уточняват от държавното обвинение.

Обвинени като участници в престъпната структура са Николай Илиев, Галин Мирчев, Николай Тошев, Мирослав Михалев и Деян Михалев.

Предстои да бъдат повдигнати обвинения на Петър Благоев и Христо Георгиев, които са в затвора.

Николай Илиев бе задържан на 21 януари при специализирана операция на Главна дирекция „Криминална полиция“ под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура. На 24 януари Специализираният наказателен съд наложи на Илиев мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Делото по мярката му за неотклонение на втора инстанция е насрочено за 3 февруари.

В ареста са Галин Мирчев и Николай Тошев, те са задържани по друго дело на Специализираната прокуратура за наркоразпространение. На Мирослав Михалев и Деян Михалев е наложена мярка за неотклонение „подписка“.

Според събраните до момента доказателства групата е действала от 2004 г.

В неделя главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и зам.-главният прокурор Борислав Сарафов обявиха, че именно т.нар варненска група стои зад убийствата на строителния предприемач Митко Дамянов и съпругата му, както и на варненския бизнесмен Борислав Манджуков.
 

Арестуваха подпалвачите на колите на бивш депутат от ГЕРБ

29.01.2015

Пловдивският районен съд взе мярка за неотклонение “ Задържане под стража “ за Стефан Г.,Симеон Г.,Бисер Р. и Веселин З. Срещу тях е повдигнато обвинение, за това, че в периода 04.10.2014 г. – 22.01.2015 година в Пловдив при условията на продължавано престъпление в съучастие - Веселин З. като подбудител и помагач, а Бисер Р. и Симеон Г. като извършители, са запалили имущество със значителна стойност – лек автомобил „Пежо”, „Шкода Октавия” и „Мерцедес“, за който БЛИЦ научи, че е една от запалените миналата година коли на есксепутата от ГЕРБ Антоний Йорданов.

Срещу Стефан Г. е повдигнато обвинение за това, че на 24.01.2015 г. в гр. Пловдив е държал боеприпаси за огнестрелни оръжия-553 бр. патрони. Съдът прецени, че е налице реална опасност обвиняемите да извършат престъпление, ако спрямо тях бъде взета по-лека мярка. Определението не е окончателно и подлежи на обжалване и протест в 3 – дневен срок пред Окръжен съд.

По-рано днес пловдивски медии разпространиха информация, че рокерът е съпричастен с палежа на колите на бившия депутат от ГЕРБ Антоний Йорданов и на бившата си сътрудничка Павлина Хараланова, чийто автомобил „Шкода Октавия“ бил изпепелен миналата седмица. БЛИЦ потърси бизнесмена, но цял ден телефонът му е извън обхват.

Твърденията, че пловдивския бизнесмен Атанас Червенков - Райфъла, е замесен в палежи на коли и се издирва, не кореспондира с истината. Това казаха разследващи за БЛИЦ.
 

Шефът на Митница-Свиленград арестуван с два подкупа

29.01.2015

И.д. началник на Митница–Свиленград Тодор Караиванов е задържан с 2 подкупа и е оказал съпротива при ареста. От МФ коментираха, че това е изолиран случай.
Вчера в продължение на 30-40 минути, Караиванов е получил два подкупа, първият в размер на 600 лв., а вторият в размер на 600 евро, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. След получаване на втория подкуп, началникът на митницата в Свиленград е задържан на местопрестъплението.

Арестът на Караиванов бил показен - той бил проснат на земята по очи, предаде bTV. При задържането той е оказал съпротива.

Извършено е претърсване в кабинета на Караиванов в административната сградата на митницата, където е открит приетият подкуп в размер на 600 лв. и още над 12 000 евро.

В жилището на митническия шеф пък са открити 6000 лв. (във връхните му дрехи) и три чувала с митнически документи (оригинали и копия).

Върховната касационна прокуратура е образувала досъдебно производство Предстои привличането на Тодор Караиванов като обвиняем и задържането му до 72 часа с прокурорско постановление, както и внасяне на искане за постоянна мярка за неотклонение.

С постановление на главния прокурор Сотир Цацаров делото е разпределено за разследване на Специализираното звено за борба с корупцията, създадено между Софийска градска прокуратура и ДАНС.

Разпитани са множество свидетели, а следствените действия продължават и към момента.

Преди три дни Тодор Караиванов бе награден със златен почетен знак за проявен висок професионализъм и значителен принос към дейността на митническата администрация от директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов за Международния ден на митниците.

От ноември миналата година Караиванов за втори път управлява Свиленградската митница, където беше върнат от Агенция „Митници“. Тогава замени временно и.д. шеф Боян Тодоров.

Министерство на финансите: Това е изолиран случай

Министерството на финансите разпространи официалната си позиция във връзка с ареста на началника на Митница-Свиленград Тодор Караиванов. От ведомството заявяват категорично, че действията му са недопустими и неприемливи.

"Подкрепяме безусловно всички предприети от компетентните органи действия, разкриващи, доказващи и предотвратяващи корупционни практики на всички нива в администрацията и ще продължим да бъдем нетолерантни към тях. Изолираните случаи, какъвто е настоящият, няма да ни разколебаят да продължим да се борим с корупцията, независимо от къде се проявява тя - от страна на държавната администрация или от частния сектор", пише в съобщението на МФ.

Оттам допълват, че случващото се е доказателство за усилията на цялата държава да се изкоренят натрупалите се пороци, а за разработката и срока на реализация своевременно е бил уведомяван премиерът Бойко Борисов.

По-рано днес пък Хасковският окръжен съд
призна за невинни 9-ма митничари и гранични полицаи от ГКПП "Капитан Андреево", които бяха обвинени във вземането на подкуп. Те бяха задържани през юни 2010 г. при операция "Граница" на МВР.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар