петък, 27 февруари 2015 г.

ПОСЛЕДСТВИЯ 36

Държавата иска от Ивайло Зартов 2,2 млн. лв., придобити незаконно
05.02.2015
В началото на март в бургаския окръжен съд тръгва гражданското дело, образувано по искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество срещу Ивайло Зартов.
Съдът е насрочил делото още на 17.10.2014 г., за да се спазят процесуалните срокове за публикуване на обяви в държавен вестник и за размяна на съдебни книжа. Промяната в календара на почивните дни за 2015 г. налага ново насрочване на процеса.
Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество претендира за отнемане в полза на държавата на имущество на обща стойност 2 236 091,35 лв. от Зартов и още един ответник.
Основанието за иска е влязла в сила присъда срещу бившия кандидат за общински съветник от Бургас по наказателно дело за присвояване. магистратите го признаха за виновен, че е източил проекта "Инглиш вилидж4, по който край село Димчово трябваше да се появи ваканционен комплекс.
Гражданското дело срещу Зартов се води по старата редакция на Закона за отнемане на незаконно придобито имущество, когато условие за сезиране на бе влязла в сила присъда.
 
ДАНС разби група за данъчни измами, ощетила държавата с над 2 млн. Лева
05.02.2015
Служители на Държавна агенция „Национална сигурност” под ръководството на Специализираната прокуратура проведоха на 21 януари операция срещу организирана престъпна група, извършваща нарушения на данъчното законодателство в София, Ихтиман, Елин Пелин, Костинброд и Костенец. За срок от 24 часа са задържани двамата ръководители на престъпната група – български граждани, съобщиха от пресцентъра на ДАНС.
Действията са предприети по образувано досъдебно производство. При извършените претърсвания на 16 адреса – офиси и жилищни помещения, както и на автомобили, са иззети счетоводни документи с невярно съдържание, печати, електронни подписи и електронни носители на дружества от типа „липсващ търговец" и мобилни телефони. На един от адресите е открит таен склад, в който са съхранявани счетоводни документи на дружества от типа „липсващ търговец", участващи в престъпната схема. Иззети са веществени доказателства.
Установено е, че организаторите на престъпната група, със съдействието на още пет лица, са изградили схема, при която чрез контролирани от тях множество фирми от типа „липсващ търговец”, регистрирани на социално слаби лица от региона на Лом и Видин, се отчитат фиктивни доставки на стоки и услуги към дружества с реална дейност, при което се приспада неправомерно дължимия от тях ДДС. Отчитаните фиктивни доставки касаят извършвани строително-монтажни работи, продажба на тежкотоварни камиони от държави-членки на ЕС, разнородна търговска дейност и услуги. Дейността по осчетоводяване на фиктивните сделки е организирана в офиси в София, Ихтиман и Елин Пелин.
Вследствие на незаконната дейност на престъпната група, за периода 2013-2014 г. са нанесени щети на държавния бюджет в размер на над 2 млн. лева.
Работата по случая продължава.
 

Вечния Георги върти 2 млн. митничарски рекет на месец

06.02.2015
Общо 2 млн. лв. на месец, или 24 млн. лв. на година, са приходите от т.нар. малки бакшиши само от митниците на Капитан Андреево и Свиленград, показва разследване на "168 часа".
Миналата седмица агенти на ДАНС арестуваха шефа на Капитан Андреево Тодор Караиванов, докато получаваше два подкупа - от 600 лева и от 600 евро. Така че за момента не е ясно дали въпросните 24 милиона от "дребен рекет" на пункта са лично негова схема, или парите са отчитани на по-високо място, обясняват източници на вестника.
При обиска в дома на Караиванов агентите на ДАНС намериха 6000 лв. в джобовете на различни негови дрехи, а в кабинета му - още 12 000 евро. Пловдивският апелативен съд потвърди решението на Хасковския окръжен съд и го остави за постоянно в ареста, за да не се укрие. Митническият шеф няма право на по-нататъшно обжалване.
Точно два дни преди ареста на пункта, при който Караиванов лежа няколко часа по очи на земята с белезници на гърба, той бе награден за висок професионализъм от шефа на агенцията.
Според Ваньо Танов предложението за отличието дошло от шефовете на смени на Капитан Андреево, а не било решение на ръководството. Последвалият арест и мащабната афера с рекета над преминаващи шофьори на пункта обясняват в голяма степен симпатията на началниците на смени към шефа на най-атрактивната митница в страната, коментираха запознати.
Интересът към Капитан Андреево и на контрабандисти, и на политици винаги е бил много силен заради огромния поток от стоки, който минава оттам. Поради тази причина на този пункт винаги е съществувала корупция, а схемата дори и само на "дребния рекет", в който бе хванат Караиванов, е носела десетки хиляди левове на служителите на тези ГКПП всяка седмица.
Реално според източниците на "168 часа" е имало случаи, когато около 40 служители само на митницата са делили за едно денонощие около 7 хиляди лева.
Месеци преди ареста на Караиванов в ДАНС са получени общо 3 много подробни сигнала за системата за тотален рекет, която той е въвел на пункта.
Отчисленията от по-сериозната контрабанда на пункта обаче са много по-смущаващи.
100 хиляди лв. е тарифата за незаконен внос на камион с цигари на ГКПП Капитан Андреево, съобщи Григор Здравков от легия "Антимафия", който също бе потърсен от вестника за коментар на скандалния арест.
В един камион се побират по 940 мастербокса цигари, които са между 10 или 12 милиона къса в зависимост от това дали са дебели, или тънки. Тези 100 хиляди лв. са за всички служби по трасето, обяснява Здравков.
Цигарите се пишели в документите като салфетки, тоалетна хартия и дамски превръзки, защото обемът, плътността и тежината на един камион с такива артикули са горе-долу еднакви с тези на папиросите.
Тарифата за бусове в зависимост от дължината им е между 10 000 и 14 хиляди лв.
 

ВСС отстрани от длъжност Владимира Янева.Тя е отстранена и от длъжността председател на СГС и от длъжността съдия.

 19.02.2015

Висшият съдебен съвет гласува единодушно отстраняването на председателя на Софийския градски съд Владимира Янева от длъжността председател и от длъжността съдия.
След разглеждане на писмено становище, изпратено от съдия Янева и явно гласуване, магистратите решиха председателят на СГС да бъде отстранен до приключване на съдебното производство срещу нея.
Дебатът между членовете на ВСС бе в посока на това дали Янева да бъде отстранена само от длъжността на съдия или и в качеството си на председател на Софийския градски съд.
"Смущава ме това, че се предлага временно отстраняване и като съдия, и като председател, дотолкова, доколкото деянието в досъдебното производство би могло да извърши само в качеството на председател", заяви членът на ВСС Юлияна Колева.
"Не мога да си представя хипотеза, в която двете качества ще бъдат разграничени. Няма вариант, при който това да се случи. Що се отнася до това, че действително в конкретния случай ВВС трябва да вземе решение след не малка информираност затова дали наистина се налага отстраняване, тук сме изправени пред още една трудност, защото имаме документи с гриф за сигурност", репликира главният прокурор Сотир Цацаров.
"Законът не прави хипотеза за позицията, която даден магистрат заема", аргументира се друг член на ВСС Румен Боев.
"Несъвместимо е лице, срещу което е образувано производство, да продължава да правораздава",коментира пред журналисти Цацаров.
По думите на обвинител номер едно при съдия Янева става дума за документни престъпления и престъпления, свързани с противозаконно прилагане на СРС, като исканията за използване на СРС-та не са подробно мотивирани.
Според Цацаров става дума за това да се подслушват лица, които неправомерно са влизали в информационните масиви на МВР с цел да манипулират информацията.
По-рано днес главният прокурор обясни, че в случая участва и Тодор Костадинов, който първоначално е работел в дирекция "Сигурност" в МВР, а към днешна дата в ДАНС.
Запитан дали ще поиска и неговото отстраняване, Цацаров заяви, че това не е необходимо, защото след уведомлението за образуване на досъдебно производство, допускът му до класифицирана информация автоматично е спрян.
Главният прокурор заяви, че разследващите не смятат, че Костадинов е действал самостоятелно и се търсят и хората, дали нареждането да се изготвят исканията за СРС.
Цацаров потвърди, че няма данни за подслушвани протестиращи по разработката "Червеи".
Междувременно съдиите от Върховния касационен съд решиха да запазят досегашните заместник-председатели на съда. Това стана ясно след гласуване на върховните магистрати, които избраха наказателната колегия на ВКС да продължи да ръководи Павлина Панова.
Другият заместник-председател на съда, който запазва поста си, е ръководителят на гражданската колегия Красимир Влахов.
Търговските съдии избраха заместник-председател на поста да остане Таня Райковска.
До този избор се стигна, след като новият председател на ВКС Лозан Панов сам предложи на колегите си да изберат негови заместници.
 

Потрошиха зверски колата на Корнелия Нинова. Апашите удряли по возилото пред блока на депутатката.

26.02.2015
 Жестоки вандали потрошиха чудовищно колата на червената депутатка Корнелия Нинова. През нощта срещу четвъртък бандитите грабнали камъни и дебели клони и яростно заудряли по личния автомобил на народната представителка. Едва на сутринта, като тръгвала за работа, тя видяла погрома и сигнализирала полицията.Колата е била оставена пред блока, в който Нинова живее, в столичен квартал и никой от съседите не е сигнализирал за безмилостното нападение. В ранните часове много от живеещите наоколо цъкали с език заради ужасната гледка и коментирали, че е възможно да е дело на наркомани в района, които да са търсели оставени без надзор пари или други ценности. Нищо от автомобила обаче не липсвало, а вандалите оставили дори касетофона на място, като той останал непокътнат.

Заради потрошената кола Корнелия Нинова отиде в парламента за редовното заседание с такси и въпреки нервите и изживения шок, тя не закъсня нито с минута за началото на пленарния ден. Органите на реда реагирали бързо и за няколко минути оформили протокол, с който депутатката ще може да си възстанови щетите, както и да се търси отговорност на неизвестните нападатели. Автомобилът й още днес е бил закаран на оглед при застраховател и вероятно му предстои сериозен ремонт, за да се оправят всички изпотрошени части,  съобщи „Всеки ден".

Най-жестоко са пострадали стъклата и огледалата на колата, които са и едни от най-скъпите чаркове за сервиз. Поражения обаче имало и на места по бронята и боята на автомобила. Нинова била изплашена целия предиобед, но с деня се поуспокоила и избягвала да лансира каквито и да е версии за бруталното нападение, разказаха пред „Всеки ден" нейни съпартийци. Возилото от народната марка „Шкода" е застраховано напълно, като каското ще покрие всички щети.
За Корнелия Нинова това не е първият подобен инцидент. Докато бе зам.-министър на икономиката в правителството на Сергей Станишев, тя сама разказа, че се е разделила с два автомобила, задигнати от неизвестни и до днес лица - последователно през септември и през март 2007 г.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар