вторник, 24 февруари 2015 г.

ГЕРБ ХРОНИКА 46

30.01.2015
 Грандиозен скандал се разразява сред управляващите.
Журналистът на „168 часа“ Слави Ангелов разказва, че е бил свидетел на сцена, в която депутат от властта получава подкуп.
Той обяснява как в ранния следобед на 20 януари (вторник) е имал среща в сладкарницата на малък хотел в центъра на София. „Трябва да уточня, че става въпрос за място, което хората не само не използват, за да се крият, а често по-скоро дори и да се покажат“, разказва Ангелов.
„Не след дълго в залата влезе един депутат от управляващото мнозинство, силно свързан с темата енергетика.
Народният представител седна през една маса на максимум 5-6 метра от мен,
свали палтото, шала и бомбето от главата си и почака 4-5 минути, докато в сладкарницата се появи един много известен енергиен бос, който седна на масата до него.
Босът дойде с охрана и ме върна директно в екзотиката на 90-те. Единият бодигард седна на масата зад гърба на боса, друг пред стъклената витрина, трети мъжага във фоайето и още един около автомобила отвън. Веднага забелязах, че охранителят в залата носеше торбичка от амбалажна хартия в ръка.
Помислих си – покупките на боса, но защо ги разнасят, а не са ги оставили в мерцедеса отпред?
Получих изчерпателен отговор само след 20-ина минути.
Тогава, докато босът и депутатът продължаваха разговора си, гардът сякаш по някакъв таен сигнал (или може би заучен чрез много повторения във времето маниер) взе торбичката, постави я мълчаливо на килима между шефа си и политика и се оттегли на поста си.
2-3 минути по-късно народният представител стана, облече си палтото, шала на врата, бомбето на главата, взе решително торбичката в ръка и с бърза крачка и стъклен поглед напусна невъзмутим сладкарницата. Енергийният бос си замина с яката свита максимум минута по-късно – колкото да не влезе в кадър с парламентариста на входната врата“, води историята си журналистът.
Той допълва, че изобщо не твърди, че в торбичката е имало пари и иронично изброява, че там може да е имало вестник, рекламен календар, луксозен тефтер, химикалка или ключодържател на фирмата на боса.
Няма как да отгатнем, ако не проследим парламентарната дейност на въпросния депутат –
какви законодателни инициативи е имал и ще има, каква активност и по какви теми ще демонстрира в енергийната комисия на Народното събрание и всичко това какви допирни точки ще среща с интересите на неговия събеседник от сладкарницата – боса с охраната, разсъждава Слави Ангелов.
Трябва да е ясно, че нямам абсолютно никакви притеснения да напиша имената на двамата герои. Единия съм описвал многократно. Въздържам се единствено защото нямах възможност да надникна в хартиената торбичка и не искам да пиша присъди. Те трябва да се издават от съда.
Едно обаче е извън всякакво съмнение – начинът на предаването и приемането на торбичката е повече от неестествен и неприемлив – особено на фона на двойните сметки за ток в Североизточна България. Сметки, които преди няколко зими свалиха цяло правителство.
„Ще отбележа само няколко нечистоплътни момента в тази история.
Първо, съгласно правилника народният представител не може да приема подаръци, освен ако те не са протоколни и на стойност до една десета от основното му месечно възнаграждение.
Депутатът в сладкарницата обаче не погледна и за секунда какво има в торбичката. Механично я взе като в слаб шпионски филм и си тръгна. Той нямаше как да разбере дали съдържанието ѝ е „протоколно“, а в случай че не е – дали не надвишава разрешената стойност (около 300 лева).
Второ, не е морално, етично и професионално депутат от енергийната комисия да се среща по хотели с енергиен бос.
С него може да разговаря в Народното събрание, а в сладкарницата – с девойки.
Сигурен съм, че така мислят до един избирателите, които са го вкарали в парламента, за да представлява интересите им. Избиратели, които всеки месец получават сметки за ток. Без съмнение те искат да плащат по-малко, а енергийният бос – точно обратното.
Едва ли, когато ни погалиха по главите с последния доклад, експертите в Европейската комисия са знаели за тази среща. Те напоследък изглеждат твърде неинформирани. Щом още не са разбрали, че организираната престъпност повече от 10 г. не е големият проблем на България. Големият проблем е паралелната власт – икономическите кръгове, които викат на инструктаж депутати и министри в сладкарниците.
Корупцията на високо ниво, срещу която имитираме дейност, докато в съседна Румъния вкараха в затвора вече 500 висши чиновници, между които премиер и министри.
Малко по-късно пред „24 часа“ Валентин Николов от ГЕРБ се припознава в този депутат, но отрича да е получавал подкуп.
„Досега в какво ли не съм бил обвиняван, но за подкуп досега никога не е имало и съмнение. Но доживях и това. Преди да опиша случката ще задам следните въпроси, на които трудно – не, невъзможно е да се отговори дори от него“, казва пред ежедневника Николов и задава следните питания:
1. Защо срещата , ако е за даване на подкуп, е на толкова оживено място, а именно „Кристал палас” на ул. Шипка, а не примерно в офиса или колата на господин Енергетика или на някое поне по-тайно и „задкулисно място”?
2. Ако бяха банкноти в една такава хартиена пазарна чанта, те щяха да са цяло състояние, не е ли по-лесно плик или нещо за джоб?
3. Защо господин Енергетика ще подкупва моя милост, след като си има своя парламентарна група?
4. За какво е даден „Подкупът” , след като в 43-то Народно събрание, все още не съм внесъл предложение за закон?
5. Кой всъщност с такава внушителна охрана, където всички гледат него, даваш подкуп на разпознаваем депутат в най-оживеното място в София и за какво?
Нека да опиша какво се случи: В края на месец декември по Нова телевизия имаше репортаж за проблем в мина Чукурово (на Христо Ковачки, б.р.) и разговаряйки с отговорни хора поех ангажимент да издиря телефона на изп .директор на мината, за да разбера проблема и да взема отношение.
Свързах се с колегата Филипов от БДЦ и го помолих да ми намери номера на телефона.
Той го намери, прати ми го на SMS и ми описа проблема.
След известно време ми се обади въпросният Енергетик , обясни ми проблема и предложи да се видим януари, за да обсъдим случая в мината. Аз поисках да се изплатят заплатите на миньорите възможно най-скоро и попитах дали поминъкът на хората може да бъде запазен.
Той предложи разговора да продължи на среща в неговия офис, но аз отказах и поисках да бъде на обществено място в центъра на София, защото такова е моето верую. Подчертавам, че кабинет в Народното събрание все още нямам, а във вторник 20.01 няма заседание, поради което в този ден в сградата на Народното събрание срещата е невъзможна.
„Да, на 20.01 вторник се видяхме в сладкарницата на въпросния хотел на пъпа на София.
Да, говорихме за енергетика. Да, аз видях въпросния журналист на съседната маса, който проявяваше нескрит интерес.
Да, господин Енергетика каза, че е донесъл разчети по темата и ги е сложил в чанта, заедно с бутилка вино и рекламни материали, понеже пропуснал да прати такива в Народното събрание за празниците.  Да, взех я невъзмутимо, защото нямам какво да крия и тръгнах пеша към Народно събрание с нея.
Мисля, че с разговорите съм защитил интересите на хората в мините. Проблемните разисквани между нас не касаят държавен , а трудовоправен интерес и няма как да са „задкулисие”.
Не съм търсил съгласие да назова името на мистър Енергетика, но съм сигурен, че вие се досещате за кого става дума“, завършва Валентин Николов, явно визирайки Христо Ковачки

 

 

Злоупотреби за милиони по времето на ген. Тонев във ВМА. Проверка на МО разкрила индикатори за измама и приватизация отвърте.

19.02.2015
Приватизация отвътре, прикрит договор за наем и индикатори за измама – това са цитати от проверката на Министерство на отбраната във Военномедицинска академия. И по-специално от заключенията на проверката, засягаща взаимоотношенията между ВМА и една частна фирма, съобщава bTV след свое разследване. Дружеството „Дерма Прим” работи на територията на Клиниката по дерматология във Военномедицинска академия. Взаимоотношенията между частната фирма и голямата държавна болница открехват завесата към проблема с българското здравеопазване и изпълват с конкретно съдържание клишето за боледуващата система.
Всичко започва през 2004 г., когато ВМА и „Дерма Прим” сключват договор за медицински услуги. Тогава началник на Военномедицинска академия е генерал Стоян Тонев. Дерматолог по специалност. Днес, на върха в българското здравеопазване, председател на ресорната парламентарна комисия, депутат от ГЕРБ.
„Ако няма такива договори с тези фирми, тогава освен загубата на средствата се получава още един момент – лекарите на военна болница отиват да работят извън болницата”, обяснява той и допълва, че основание да подпишете договор с „Дерма Прим” е с цел болницата да не губи средства, които могат да дойдат от извънболничната.
Държавната проверка обаче установява, че приходите на Клиниката по дерматология, между 2007 и 2014 г., са в размер на 2,1 млн. лв. А разходите са за повече от 12 милиона лева. Казано с прости думи – през последните 7 години ВМА е инкасирала загуба за над 10 милиона лева от Клиниката по дерматология.
Одиторите са категорични, че този „резултат се дължи на неразграничимостта между разходите за Клиниката и тези за естетичната дерматология на фирма „Дерма Прим”. Настоящото ръководство на ВМА също потвърждава това обвързване.
Според ген. Николай Петров може да се стигне до заключението, че причината за нерентабилното управление на кожната клиника е свързаността с „Дерма прим”, при която с публични и държавни средства се прави един частен бизнес.
Началник на клиниката по дерматология е професор Мирослава Кадурина. Безспорен специалист в тази област. Специализирала е в Германия, Швейцария, Франция, Съединените щати. Генерален секретар на Европейското дружество по лазерна дерматология.
"Това, което няма да откриете в нейната биография е, че тя притежава 84% от "Дерма прим" - фирмата, чиито разходи, според министерството на отбраната, са отчетени като разходи на клиниката, която тя ръководи във Военна болница. Тоест, както пише в доклада, разходите на тази фирма се покриват директно от бюджета на ВМА, който пък идва от бюджета на Министерството на отбраната, който пък идва от нашите данъци", прави изводи bTV.
Професор Кадурина не пожела да застане пред камерата ни. В писмото, което ни изпрати, тя прилага решение на комисията за конфликт на интереси от август 2014.
„Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси е прекратила производството по сигнал против ръководител на Катедра дерматология и венерология към ВМА”, пише тя.
 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар