вторник, 10 февруари 2015 г.

АНТОЛОГИЯ НА НЕОКОМУНИЗМА 46

350 мил. за пенсии отиват за тлъсти заплати, бонуси и вътрешни хора
15.01.2015
Причината, която накара правителството да вземе решение, с което да се даде възможност на хората да прехвърлят парите си в НОИ, са неописуемите разходи за издръжка и бонуси на администрацията на частните пенсионни фондове. До дни ще стане ясно кой забогатява от спестяванията на хората, но вече се знае, че. 200 000 лева слагат месечно в джоба си началници на институции, които боравят с публични средствар като шефове на банки и частни пенсионни фондове. Разкритията станали ясни около скандала с прехвърлянето на средствата от частните пенсионни фондове към НОИ, взривил обществеността в края на миналата година.
Вместо да съхраняват и умножават парите ни, те ги изяждат - реалната доходност на фондовете е отрицателна, заяви наскоро Борислав Цеков от Гражданско движение "Модерна България". Въпреки този факт печалбите са тлъсти - 5% от нашите пари отиват за "такса управление". 35% от средствата в един от тези пенсионни фондове се изразходват за издръжка на администрацията му и за заплати. А 13% от парите в същия фонд, които са заделени от хората за допълнителна пенсия, са раздадени като бонуси. Данните са за 2013 г. Парите на гражданите, които са раздавани на вътрешни хора през 2014 г., тепърва ще станат ясни.
Това са гигантски суми - грубо около 350 милиона годишно. Сред лобистите на частните пенсионни фондове преобладават експерти и политици, техни консултанти, служители или пиари, други ползват пари от тях за свой бизнес, трети са от инвестиционни посредници, които работят с тези фондове. 
Парламентът подготвя промяна на закона за лицата, които ще бъдат длъжни да обявяват публично доходите и имотното си състояние, като включат в списъка и шефовете на банки, пенсионни фондове и други институции, които управляват публични средства. Имената на собствениците на тези фондове ще станат ясни именно около въвеждането на новите правила, както и по време на обсъждането на новите възможности за прехвърляне на частните пенсионни фондове в НОИ и обратно, които управляващите се канят да въведат.

Синът на хасковския кмет с имане за 3 млн. Лв

16.01.2015

Синът на кмета на Хасково Станислав Иванов, който е и депутат от Реформаторския блок, притежава близо 3 млн. лв. в собственост, дялови участия във фирми, пари в брой и вземания. Това показва встъпителната му декларация до Сметната палата.
Така 33-годишният депутат е поредният член от семейството на градоначалника на Хасково Георги Иванов, за когото става официално известно, че е милионер, съобщава BPost.bg.
Станислав Иванов е декларирал апартамент и два гаража в Хасково. Жилището е 207 кв.м., а цената му е 184 000 лв. Двата гаража пък струват общо 55 000 лв. Освен тях в Хасково депутатът притежава два магазина, единият 50, другият 16 кв. м., на обща стойност 52 520 лв. Иванов е декларирал и три ниви – една от 20 дка в Гарваново, струваща 24 000 лв., и две в Ябълково, общо 8 дка, на цена 8000 лв.
Миналата година той е броил 157 000 лв. за апартамент от 108 квадрата и гараж от 19 квадрата в София.
В графата “вземаният над 5000 лв.” Станислав Иванов е посочил 60 000 лева, които има да получава по договор, и “финансова помощ” от местно лице в размер на 853 240 лв ..
Народният представител е декларирал собственост в 6 дружества. Трите от тях са 100 процента негови. Това са “Пим продукт”, “Елба Бетон” и “Алфа “С”. Активите на първата фирма са оценени на 305 000 лв., на другите две – по 5000 лв.
Освен тях депутатът притежава 50 % от “Ес енд Джи” на стойност 863 250 лв., 19 % от “Ретро авангард”, с цена 150 000 лв. и 25% от “Строй продукт груп”, оценени на 1250 лв.
В графата “налични парични средства” Станислав Иванов е вписал 200 000 лв.

На фона на богатоството си, 33-годишният депутат показва изключителна скромност по отношение на автомобилите. Той е посочил, че е собственик на „Фиат Панда“ за 2825 лв.
Само за месец през 2012 г. майката на депутата Даниела Захариева реализира супер успешна сделка и се присъединява към милионерския клуб. Тя купува фирма, чиято единствена собственост е нива край Хасково с цена 5 000 лв., а само месец по-късно успява да пласира парцела за 1 320 000 лв. Щедрият купувач е фирма “Европът”, която по същото време сключва споразумение с Община Хасково за 2.5 млн. лв., за които дотогава се съдят и вазимно си блокират банковите сметки.


За 67 концесии не е платен и лев от 2008 г., щетите за 1 млрд. лв.

От 2008 г. за 67 находища на подземни богатства не е плащана нито концесионна такса, нито кариерна. Това е показал анализ на концесиите, изготвен от правителствения център за противодействие на корупцията БОРКОР.
До 2008 г. за тези находища се е плащала поне кариерна такса, каза шефът му Бойко Великов. Щетите могат да се изчислят на стотици милиони, дори и милиард лева, обясни още той. В анализа на БОРКОР обаче не е правено точно изчисление на претърпените от държавата вреди.
Тези концесии за добив на подземни богатства са давани без конкурси, а по право при приватизацията на държавни компании, обясни Великов.
Според анализа на БОРКОР първоначално концесиите по право са били 400-500 на брой. Такива били дори за големите находища като Челопеч, Медет, Елаците или плажната ивица към комплексите Русалка, Елените, Дюните и пр., се посочва в доклада на БОРКОР.
Проблем е и даването на концесии по много закони, а не само по един, се твърди в анализа.
Великов е категоричен, че концесиите трябва да бъдат събрани в един закон. В него трябвало да се премахне всяка възможност за даване на концесия без провеждане на състезателна процедура, смята той. Това ще намали възможностите за корупция при концесионирането.
БОРКОР е анализирал и концесионните договори за ски зоната в Банско, плажната ивица на Слънчев бряг и златното находище в Челопеч. И при трите договора са установени сериозни пропуски в работата на институциите и почти никакъв контрол по спазването на договорите.
Предложенията на БОРКОР са дадени на Министерския съвет, обясни шефът на центъра. Според него те трябвало да бъдат приети от парламента независимо от политическата ситуация.
БОРКОР предлага и въвеждането на типови договори за концесионирането на минерални води и по-добра уредба за концесиите на водоснабдителни мрежи.

 

Баневи фалираха 100 предприятия в страната

 Заводът в Троян – умишлено воден към дъното заради „Русалка“.
 
Открай време Евгения и Николай Баневи се опитват да заглушат десетките истории на оставените в мизерия от тях работници в цялата страна чрез насаждането на перфектен медиен образ за сполучливо семейство. Двамата богаташи публично демонстрират финансово благополучие и показно пръскат пари. Тях финансовата криза ги принуди „да слязат от самолета и да се качат на „Майбах“-а“, точен цитат.
„Всеки ден“ се порови само в част от историите за тъмните бизнес сделки на олигарха и съпругата му, но темата ще бъде продължена заради огромния интерес на читателите.
Стотици, ако не и хиляди, са мизерстващите в двата града, завладени от години от Баневи – Троян и Девня. Един от най-шокиращите примери за безграничното им нахалство е свързан с далечна роднина на създателя на българската социология проф. Иван Хаджийски.
Още преди години, когато стана ясно, че заводът за електромотори „Елма“ в Троян, собственост на Банев след приватизация чрез митичното сдружение АКБ „Форес“, е пред фалит, една от братовчедките на прочутия изследовател тъне в мизерия заради неизплатени заплати от предприятието. Една от последните роднини на големия учен е сред мизерстващите в малкия град, останала и без работа, и без обезщетение след съкращението. През 2011 г. заводът за електромотори окончателно фалира, като остава само един малък цех, в който все още има около стотина работници. В Троян покрай разсипването на предприятието след като Банев го приватизира в края на 90-те години, твърдят, че той е единственият собственик на такъв завод в целия свят, който е успял да го докара до закриване.
„Повече от 10 години продаваше продукцията под себестойността й, а от електромотори винаги е имало и ще има нужда“, разказа бивш управител на един от цеховете пред „Всеки ден“, пожелал да остане анонимен. Той разкри и че схемата на Баневи е била много проста – да крият печалбите от поръчките, за да могат да издържат скандалния си морски комплекс „Русалка“ заради който продължават да се водят купища дела. В същото време в „Елма“ в Троян повече от десетилетие не е бил инвестиран и един лев, а заплатите на работниците са се плащали отчасти и със закъснения от 6 месеца.
„Имаше случай, при който взеха само 100 лева преди Коледа, а не бяха получавали възнагражденията си от август. Банев се държеше с нас не просто като роби, а като измет“, твърди бившият служител на олигарха. Според него за фалита на завода се е знаело още през 2009 г. – 2 години преди да започне събарянето на по-голямата част от фабриката. Точно тогава започват най-големите проблеми за работниците, като се стига дори до протестна нота, изпратена до премиера Бойко Борисов и финансовия министър по онова време – Симеон Дянков. След множество проверки и разпоредби, в крайна сметка клетниците получават част от парите си.
Едва година и половина по-късно „Елма“ фалира и оставя хиляди семейства без препитание. Малцина обаче завеждат дела заради дължимите им заплати и обезщетения. В същото време Евгения Банева решава да продаде парцел под съборените мощности на една от големите вериги хипермаркети. „Искаше баснословната сума от 3 милиона лева, която не би могла да получи дори за центъра на София и това отказа чуждата фирма да купи „златния“ й имот разказва още бившият шеф на цеха. По абсолютно същата схема за пране на пари в името единствено за спорния комплекс „Русалка“, Банев е успял да фалира още поне 100 различни предприятия в страната, като другият фрапантен пример е с „Полимери“-Девня, от който мистериозно изчезна важна документация. През август миналата година синдикът на завода Иван Балабанов разкри, че по негови изчисления семейство Баневи са откраднали имущество за над 30 милиона лева.
Докато в морския край семейството на олигарха и съпругата му продължават да се мяркат, то в Троян, където обрекоха на мизерия стотици, не са засичани поне от 2 години. Последно там най-скъпите младоженци на България били в местен хотел с близо 10 души охрана и не смеели да се появят в центъра на града на проф. Хаджийски по светло, защото се страхували от линч.



 

380 млн. долара е българското участие в тоталната схема за данъчни измами на HSBC. "СуисЛийкс" разкри как HSBC е помогнала на свои клиенти да отклонят данъци за милиони .

 

09.02.2015

Седемдесет и четирима души, обявили се като български клиенти, са се възползвали от "швейцарската пътека” за укриване на доходи на британската банка HSBC, която е помагала на заможните си клиенти от около 200 държави да мамят местните власти и да спестят данъци за стотици милиони.
Първата българска сметка е открита през 1989 г. след смяната на режима. В най-тежките години на прехода у нас, между демократичните промени и еврочленството, във въпросната швейцарска банка са били открити 95 сметки на лица и организации с български адрес. Близо половината от тях са били анонимни – с номер, вместо име. Свързаните с България клиенти на банката са 74, само 11 на сто от тях обаче са имали българско гражданство. Най-голямата сметка на български клиент е била на стойност над 264 млн. долара, показва разследването.
Установено е, че някои от банковите сметки принадлежат на диктатори, корумпирани политици, трафиканти на наркотици и оръжие, а други – на звезди от света на киното, модата или спорта.
Сред цитираните в различни медии имена са тези на мароканския крал Мохамед Шести и краля на Йордания Абдула Втори, както и на актьорите Джоан Колинс и Джон Малкович, на италианския състезател по мотоциклетизъм Валентино Роси, на френския комик Гад Алмалех и пр.
Консорциумът на разследващите журналисти реши да не показва детайлна информация за страни, от които са по-малко от трима клиенти. Освен това над 19 хиляди клиенти не са свързани с нито една страна, а някои от показаните клиенти са свързани с повече от една страна, пише "Монд”.
Бивш шеф на НАП видял "колко и кои са" българските сметки
От 2013 г. между България и Швейцария действа спогодба за избягване на двойното данъчно облагане, в която има и текст за разкриване на банкова тайна. Така Националната агенция за приходите може да поиска от швейцарските власти и да получи информация за банковите сметки на българи, ако те са обект на данъчна ревизия.
Три години преди ратифицирането на спогодбата НАП шумно обяви, че се е договорила с германските власти да предоставят информация за българи с пари в швейцарски банки, която преди това Германия е купила. През 2010 г. тогавашният шеф на приходната агенция Красимир Стефанов заяви след посещение в Германия, че е видял кои българи присъстват в т. нар. "швейцарски диск". Ставало въпрос за хора със сметки за около 200 млн. евро.
Години по-късно обаче стана ясно, че всъщност Стефанов и германските му колеги се разбрали, че данни от диска могат да бъдат дадени официално на българските данъчни, ако те поискат информация за конкретен човек, за който имат съмнения, че укрива данъци. Според информация на сайта "Биволь" от миналата година такава справка така и не е искана, тъй като приходната агенция не е идентифицирала конкретно лице, за което е имала съмнения за избягване на плащането на данъци, за да се обърне към германските власти за помощ.
През 2014 г. от Министерството на финансите са заявили пред "Биволъ", че не съхраняват доклада от посещението на бившия данъчен шеф в Германия. Самият Стефанов, който впоследствие стана депутат от ГЕРБ, потвърждава в интервю пред в. "24 часа", че той и служителите на НАП са видели "колко са и кои са“ българите с швейцарски сметки: "Това, което видяхме на днешната среща, потвърждава цифрата от над 200 млн. евро влогове. Доклад ще бъде даден на премиера Бойко Борисов, парламента и службите.“, обяснява още той, но до момента не е известно да е предприето каквото и да е спрямо собствениците на въпросните сметки.

 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар