вторник, 19 май 2015 г.

ПОСЛЕДСТВИЯ 37


Държавата съсипа Христо Бисеров. KУHΠИ зaпopиpa 1.2 млн.лв. oт cмeтĸитe нa Xpиcтo Биcepoв.
Дъpжaвнaтa в лицeтo нa KУHΠИ (Koмиcиятa зa ycтaнoвявaнe нa нeзaĸoннo пpидoбитo имyщecтвo) cъcипa Xpиcтo Биcepoв.
Oĸaзвa ce, чe Koмиcиятa e зaпopиpaлa cyмaтa oт 1 262 463 лв. нa Xpиcтo Биcepoв, ĸoйтo пpeди вpeмe бe oбвинeн в пpaнe нa пapи.
 Зaпoзнaти твъpдят, чe цeнaтa нa бъдeщия иcĸ cpeщy бившия зaм.-пpeдceдaтeл нa 42-тo Hapoднo cъбpaниe възлизa нa cтoйнocт oĸoлo двa милиoнa лeвa.
Инcпeĸтopитe в инcтитyциятa, ĸoятo e пoд pъĸoвoдcтвoтo нa Πлaмeн Гeopгиeв ca пpoвeли cвeтĸaвичнo нeoбxoдимитe дeйcтвия и ca пpoвepили вcичĸи бaнĸoви cмeтĸи нa Xpиcтo Биcepoв.
Oт извъpшeнитe пpoвepĸи cтaвa яcнo, чe Ивaйлo Глaвинĸoв, ĸoйтo e coчeн зa дoвeдeн cин нa бившия пoлитиĸ, нo иcтинaтa дaлeч нe e тaĸaвa, имa ĸoлoĸaлнo нecъoтвeтcтвиe в дoxoдитe.
Изтoчници пocoчвaт, чe cтaвa въпpoc зa paзминaвaнe в paзмep нa близo милиoн и пoлoвинa лeвa (1 387 000 лeвa).
Изтoчници пocoчвaт, чe зaпopиpaнoтo мy имyщecтвo e нa cтoйнocт oĸoлo 300 xиляди лeвa, a пpeтeнциятa нa дъpжaвaтa ĸъм нeгo нaдxвъpля 5 милиoнa лeвa.
И дoĸaтo ниĸoй нe мoжe дa oтĸpиe Xpиcтo Биcepoв, ce oĸaзвa, чe тoй ce шиpи нeoбeзпoĸoявaн oт ниĸoгo в пaлaтa cи в Xacĸoвo.Πpипoмнямe, чe бившият пoлитиĸ ce пoĸpи вeднaгa cлeд пoвдигнaтoтo мy oбвинeниe зa пpaнe нa пapи.
Πaлaтът нa Xpиcтo Биcepoв e paзпoлoжeн нeпocpeдcтвeнo зaд цъpĸвaтa „Уcпeниe нa Πpecвeтa Бoгopoдицa“ в poднoтo мy Xacĸoвo.
Πpeди бpoeни дни Koмиcиятa зa ĸoнфлиĸт нa интepecи oбяви, чe нe нaмиpa винa в Xpиcтo Биcepoв. Oт тaм пoдчepтaxa, чe бившият нapoдeн пpeдcтaвитeл нe e извъpшил нapyшeния в дeйнocттa cи ĸaтo тaĸъв. Πpeди дa нaпycнe Hapoднoтo cъбpaниe, Xpиcтo Биcepoв бe члeн нa KΠΠ (Koмиcиятa пo пpaвни въпpocи).
Зaпoзнaти yтoчнявaт, чe зaĸoнoпpoeĸтитe минaли пpeз тaзи ĸoмиcия ca cвъpзaни c пpoмeни в eнepгийния зaĸoн, внeceн в пpaвитeлcтвoтo нa 23 янyapи 2012 гoдинa.
Ha 18 юни cлeдвaщaтa гoдинa ca внeceни нoви пpoмeни пo cъщия зaĸoн и нoви тeĸcтoвe зa Зaĸoнa зa eнepгия oт възoбнoвяeми изтoчници.
Koмиcиятa e изпpaщaлa тpиĸpaтнo пoĸaнa зa изcлyшвaнe нa Xpиcтo Биcepoв.
Πoĸaнитe oбaчe тaĸa и нe cтигнaли дo нeгo, a били вpъщaни c peзoлюциятa, чe пoлyчaтeлят oтcъcтвa oт пocoчeния aдpec.
 

Прокуратурата обвини кмета на Карлово в злоупотреба по скандална сделка с Ковачки

30.4.2015
Районната прокуратура в Карлово е повдигнала обвинение днес в злоупотреба с имущество на общината на кмета Емил Кабаиванов. Става въпрос за скандалната сделка, която през 2007 година взриви медийното пространство. Тогава печално известният бизнесмен Христо Ковачки влезе в смесено дружество с местната власт. В дружеството общината има 34%. Според обвинението, на 10 юли 2007 общинският съвет в Карлово приема да бъде основано това общо дружество.
Общинският съвет предлага кметът да бъде представител на общината в дружеството. Тъй като местната власт няма пари, тя апортира в дружеството големия курортен комплекс в град Баня и земеделски земи на стойност 7,5 млн. лева.
От своя страна Ковачки пък поема задължение да инвестира 40-50 млн. лева, за да се развие курортът.
В приетия устав има много пропуски и затова окръжна прокуратура е изпратила писмо, в което съветва кмета да внимава как се разпорежда с общинското имущество в Баня.
Малко по-късно общинският съвет променя устава, съобразявайки се с това, че общинските имоти трябва да бъдат защитени.
„На 10 септември 2007 година на среща в Баня с инвеститорите кметът подписва документи, но те са според стария устав, без да се отчетни промените в новия устав”, гласи обвинението.
След това Христо Ковачки не изпълнява задълженията си, а и към момента община Карлово не може да се разпорежда с имотите си. Хората в Баня настояват и са в потрес от факта, че курортът вместо да се развива, тъне в забава. Спортният комплекс така и не заработва, а в него се намира единственият голям басейн, в който деца и младежи могат да спортуват.
Към момента Районната прокуратура не е поискала кметът Емил Кабаиванов да бъде отстранен от длъжност. Той обаче е бил викан днес на разпит.

„Политическите ме врагове след дълго и изтощително ровене на дейността ми като кмет не са намерил никакви улики и затова явно са прибегнали до съшиване на един екзотичен текст от закона, който не касае местното самоуправление и дейността ми като кмет. Член 217, по който съм обвинен, не касае дейността ми като длъжностно лице. Аз не съм притеснен, но явно политическата война с удари под кръста вече започна”, коментира пред БЛИЦ Емил Кабаиванов.
 

Известен бизнесмен от Гоцеделчевско и неизвестна млада жена в колата му загинаха в катастрофа. Големият търговец на гнайс Иван Партулов и 27-годишната му спътница издъхнали край Сливен.

02.05.2015
Известният в Гоцеделчевско бизнесмен Иван Партулов загина при нелепа катастрофа на автомагистрала "Тракия" край Сливен. Днес, по волята на брат му и семейството му, ще бъде погребан в София, съобщава "Инфомрежа".Тази сутрин за траурната церемония в столицата заминаха негови роднини от родното му село Балдево, община Гърмен, приятели и колеги от Огняново, Гоце Делчев и Благоевград.
Във фаталния ден бизнесменът пътувал с лекия си автомобил "Волво" за морето, където имал хотел, съобщават за "Инфомрежа" негови близки. Те споделят, че момичето, което е било с него в колата, е от София и вероятно е било от персонала на хотела му.
За 27-годишната жена, която е загинала при катастрофата заедно с Иван Партулов, засега не се знае почти нищо повече. Съпругата и дъщерята на Партулов от години живеят в София. Там е и неговият брат. Постоянният адрес на загиналия предприемач също бил в столицата, но тъй като бизнесът му бил свързан и с Гоцеделчевския регион, през по-голямата част от времето обитавал апартамента си в Търговския дом в Гоце Делчев.
Партулов бе един от крупните търговци на каменни тикли или така наречения гнайс, които се добива в Неврокопския край.
Тежката катастрофа, която отне живота на 63-годишния Иван Партулов и на 27-годишна жена от София, стана в четвъртък на автомагистрала "Тракия" край Сливен.
Двамата пътували с лекия автомобил „Волво" на Партулов, който бил управляван от самия него. Изпратеният на място полицейски патрул от ОД МВР - Сливен е констатирал, че загиналият на място мъж е известният търговец на тикли Иван Партулов, пише Инфомрежа. Униформените уведомили за трагичния инцидент негови приятели от Гоце Делчев, с които той последно е говорил по телефона си.
Нелепата и моментална смърт на Партулов и спътничката му според полицейската сводка е настъпила след като водачът изгубил контрол при изпреварване и се забил с висока скорост в крайпътна мантинела на магистрала "Тракия".
 
Прокуратурата повдигна обвинение срещу Мирослава Кадурина. Шефката на Клиниката по дерматология е източвала ВМА, на свобода е срещу 10 бона гаранция.
 
04.05.2015
 
Военноокръжна прокуратура – София привлече като обвиняема проф. Мирослава Кадурина – Илиева - ръководител на Катедра по дерматология, венерология и алергология на МБАЛ - София към ВМА –София и Началник на Клиника по дерматология и венерология за престъпление по служба/
Обвинението срещу не я е по чл. 282 ал.2, пр.1, във връзка с ал.1 от Наказателния кодекс, се казва в съобщение на прокуратурата.
В периода 29.11.2004г. -10.09.2014г. проф. Кадурина е превишила правата си, като е извършила служебни действия в нарушение на  Закона за лечебните заведения и Правилника за устройството и дейността на Военномедицинска академия. Деянието е извършено с цел да набави имотна облага за себе си и за „ДЕРМА – ПРИМ- МК” ООД, на което е мажоритарен собственик.
В качеството си на длъжностно лице във ВМА, проф. Кадурина е предоставила на „ДЕРМА – ПРИМ- МК” ООД ползването на   6 /шест/ медицински апарати, собственост на ВМА, свободно и неограничено във времето. Предоставила е на същото дружество,  без правно основание  и безвъзмездно, ползването на пет апарати, собственост на ВМА, на обща стойност 671 403 лв.
Възлагала е на служители на Клиниката по дерматология и венерология в работното им време, наред с изпълнението на задълженията им по трудово правоотношение с ВМА, да извършват и процедури на пациенти на „ДЕРМА – ПРИМ- МК” ООД с апаратура, собственост на ВМА. За тези процедури пациентите са заплащали възнаграждение на търговското дружество, а не на ВМА.
От престъплението са настъпили значителни неимуществени вредни последици за Военно-медицинска академия - „ДЕРМА ПРИМ-МК” ООД е осъществявало конкурентна търговска дейност, неразграничима от дейността на Клиниката по дерматология и венерология при ВМА, като дружеството е ползвало материални и кадрови ресурси на Военномедицинска академия за медицински услуги, които са били заплащани на дружеството.
Настъпили са и значителни имуществени вреди за ВМА, която е заплатила :
 - 45 289.68 лева за абонаментната поддръжка за периода 01.11.2007 год. - 10.09.2014 год. на лазерна хирургична система, която в този период не е била ползвана за нуждите на ВМА, но е ползвана без основание от  „ДЕРМА ПРИМ-МК” ООД;
 - 58 692,00 лева за абонаментна поддръжка в периода 18.02.2014 год. до 10.09.2014 год. и консумативи на стойност 13190,00 лева за периода 01.01.2012 до 31.12.2013 год., на лазерна система;
  -както и стойността на абонаментната поддръжка и консумативите, изразходвани при медицински услуги на пациенти на „ДЕРМА ПРИМ-МК” ООД, извършвани от служители на ВМА с  апаратура, собственост на ВМА на пациенти на „ДЕРМА ПРИМ-МК”ООД и заплатени на дружеството от пациентите, се казва още в съобщението на държавното обвинение.
Мирослава Кадурина е майка на актьора и режисьор Николай Илиев.
 

Зам.-кмет на Съединение взел 15 хил. лв. Подкуп. Арестът е станал на 13 ноември при операция на МВР-Пловдив .

14.11.2014
За даване на подкуп е задържан е Георги Трендафилов – зам.-кмет на община Съединение.
Арестът е станал на 13 ноември в резултат на проведена операция на МВР-Пловдив, под ръководството на Окръжна прокуратура-Пловдив, съобщиха от прокуратурата.
Днес на същия са повдигнати обвинения за длъжностно присвояване на сума в размер на 15 хил. лв., с което е ощетен общинският бюджет.
Обвиняемият е задържан с постановление на наблюдаващия прокурор за срок от 72 часа.
Съобразно законово установените правила на подсъдността, понастоящем делото е изпратено по компетентност на Районна прокуратура - Пловдив. Разследването продължава.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар