сряда, 13 май 2015 г.

АНТОЛОГИЯ НА НЕОКОМУНИЗМА 48


Кметът на Пазарджик живее в имение с басейн, фитнес, джакузи и изкуствена река . Луксозният имот е построен през 2014 година, заплатата на Тодор Попов е едва 2000 лв.
21.04.2015
В ново имение с басейн, фитнес, джакузи, изкуствена река, къща за гости и много екстри живее кметът на Пазарджик Тодор Попов, съобщава bTV.Според общински съветници има несъответствие между начина на живот на градоначалника и доходите му. Луксозният имот на кмета е построен през 2014 година в село Паталеница и е скрит зад висока ограда.
От птичи поглед се вижда покрит басейн, голяма къща, фитнес зала, изкуствена река, скъпо озеленяване и още няколко постройки, включително парник.
„Сега, факт е и аз не се крия, че имам имот и селска къща в Паталеница и не се крия. На мое име. Нали, защото сега като стане зелено, като ти се покажат розите, това-онова, да седнеш вънка, уникално. Разбираш ли ме?”, каза Тодор Попов.
„Лично за себе си съм открил несъответствие между доходите, които са декларирани, и имотното състояние на кмета на общината”, заяви общинският съветник Румен Петков.
 
Любо Пъпката пратил юристката от КТБ да безчинства в ТВ7?
 
30.04.2015
 Юристката от КТБ Кристина Димитрова, която вчера се представи като частен съдебен изпълнител при изземането на техниката и сървърите на ТВ7, e била интимна с олигарха и първи собственик на медията Любомир Павлов. Наши източници твърдят, че изтеклата в мрежата снимка на Димитрова, на която тя лежи на легло и ухилена до уши вее пачка с банкноти от по 50 евро, е правена в спалнята на милионера, познат и като Любо Пъпката.
Заради тази връзка мнозина смятат, че зад опита за насилствено затваряне на телевизията стои именно бившият й шеф, като целта била акциите на медията да се обезценят и той срещу жълти стотинки отново да придобие контрол върху нея. Павлов, известен сред столичните дерматолози с обриващия си прякор, продаде телевизията на неизвестен собственик през 2008 г. Консултант по сделката тогава бе Нова Българска Медийна Група, собственост на майката на депутата от ДПС Делян Пеевски Ирена Кръстева. През 2009 г. телевизията отново смени собствеността си, като бе закупена от Австрийския фонд „България медия холдингс GMBH“. Консултант по сделката бе Цветан Василев.
През годините обаче стойността на телевизията се е покачила многократно, след като тя придоби национален лиценз, а с парите от КТБ се закупува скъпоструваща техника. Според запознати студията на телевизията са едни от най-скъпите в бранша, а камерите и апаратните са последна дума на техниката. Именно поради тази причина закупуването и на много по-ниска цена след обезценяването на акциите би била изгодна сделка.
Снимката на Димитрова и свързването й с Павлов обаче не изненадват никой в медийните и светските среди. Бизнесменът е известен в света на Калина Паскалева като човека със секс екскурзии с български манекенки в Милано. Недоумение сред колегите обаче предизвика фактът, че скандалната снимка на Димитрова изтече броени минути след появата й в сградата на телевизията, като това едва ли е случайно съвпадение. 
 
Кметът на Хасково с имение за 2,5 млн. лв.  Имотът му има пряк достъп с кей до язовир Клокотница .
 04.05.2015
 
Кметът на Хасково Георги Иванов живее в къща за 2,5 млн. лв. (по консервативна оценка). Домът му разполага с басейн, кемпер, къща за гости. Намира се точно до язовир Клокотница, до който има пряк достъп с кей. Това показа разследване на bTV.
През 2007 кметът на Хасково обявява в декларация пред Сметната палата, че същата година със съпругата му са придобили 12 декара ниви и 500 кв.м. сграда със смесено предназначение в землището на село Гарвново. Купили ги със заеми. Всичко за 70 хиляди лева. От проверка на ДНСК през 2011 обаче става ясно, че постройката със смесено предназначение се е появила не през 2007, а през 2005 година.
Намирането на експерт, който да оцени имота, се оказа трудна задача. В крайна сметка Георги Георгиев изчисли: „Тази къща е много голяма, тя е над 500 квадрата, два етажа, поне 1000 квадрата е. Има три вида стандарти: стандартна, подобрена и луксозна. Тука е луксозна, вижда се по дограмата, по покривите, по тези ламарина тука, тази е цинкова ламарина и т.н. Ще се даде 1000 лв. на квадратен метър. Значи имаме 1000 по 1000 стават 1 000 000”.
Освен сградата със смесено предназначение има и друга, която вероятно се ползва като къща за гости. И още две помощни постройки, чието предназначение не знаем, но тази между тополите е разположена непосредствено до водата.
„Малката сграда да я вземем на половина, ако тя е обслужваща и нямаме тези луксове, ще я вземем на половин, 500 квадрата. Още една малка има, тази е съвсем малка, тази е стопанска, тази ще я вземем, тя е пак направена хубаво и семпло, това е 50 квадрата. 1 500 000 събрахме. Обикновено правим така - до 30% от тази строителна стойност, която събрахме, трябва да сложим така наречените административно-инженерингови разходи”, обясни още оценителят.
От птичи поглед се вижда, че имотът на кмета опира в язовир Клокотница. Алея, която минава през аранжираните зелени площи, води да кей над водата. А достъпът до брега на язовира е запазен само за кмета и семейството му. Според архитекта Марин Бакалов това не е законно. 
 Регионалната преса твърди, че проверката на строителния контрол от 2011 установила, че семейството на кмета е строило неправомерно върху земя, която се води пасище. Наложили глоба за това. И наредили да бъдат съборени къща за гости, барбекю и прилежаща към него ограда на кметската. В имота на кметското семейство има също басейн, детска площадка, оранжерия с обработваема площ пред нея и градина наоколо.

Преди години кметът се скарал със своя съсед - бившият депутат Иван Стаматов, разказа ни самият Стаматов. Тогавашният депутат забранил на кмета и семейството му да минават през неговия имот, както било години наред, и затова кметът си построил собствен път, който завършва с паркинг.
Хоби за милиони
Освен недвижимо имущество за милиони, общински съветници в сигнал до парламентарната комисия за борба с корупцията алармират, че кметът има и хоби за над милион: колекционира ретро автомобили. От декларациите му се вижда, че между 2006 и 2013 е купил шест автомобила, за които може да се предположи, че са ретро. Общата им стойност е малко над 53 хиляди лева.
Истинската колекция на кмета обаче се води на името на автокъща в града, твърдят запознати, с която той формално няма нищо общо. Според младата собственичка на автокъщата, която е наследила бизнеса от баща си - приживе приятел на кмета, споделяли страстта към ретро колите.

Както за ретро колите се знае, че са на кмета, въпреки че се водят собственост на автокъща, така и за комплекс - бъдещ шоурум в града се говори, че пак е на кмета, въпреки че по документи е на фирми, с които той привидно няма нищо общо. 
 

Щерка на прокурор в кражба за 100 бона от мол. Съдят я, че изнесла над 100 артикула от марков магазин.

11.05.2015
 
Дъщеря на обвинител от окръжна прокуратура - Перник е участвала в кражба на дрехи от магазин на "Гес" в столичен мол, при която са били заявени липси за близо 100 000 лева, пише "Телеграф". 23-годишната Никол Димитрова е подсъдима, тъй като според колегите на баща й от Софийска районна прокуратура има събрани доказателства, че момичето е изнесло около 110 артикула от магазин в The Mall на бул. "Цариградско шосе". Само една от мъжките тениски струвала 153 лв., като сред трофеите имало рокля за 502 лв, и дамска блуза без ръкави за 238 лв. Никол действала в комбина с продавач консултантката Силвия Соколова, с която живеят на една улица в Перник, става ясно от обвинителния акт. Силвия оставяла дрехите в съблекалнята, а Никол ги изнасяла. Продавачката имала още една съучастничка - Христина Георгиева, която по същата схема си тръгнала със 7 артикула.
При един от случаите Соколова сама излязла от магазина с блуза на райета за 195 лв. Кражбите са извършени през 2012 г., а до края на тази година се очаква съдебен състав да излезе с присъда по делото. Според разследващите водеща роля в схемата имала продавачката. За целта оставяла набелязаната за крадене стока в чанта за дрехи, с която идвала на работа. Самата чанта оставяла в склада. За да изнесе обувките и дрехите незабелязано от магазина, продавачката издебвала момента, в който колежките й излязат в обедна почивка или отидат да си купят нещо за ядене. После местела чантата от склада в някоя от съблекалните, след което веднага се обаждала на свои съучастници, мотаещи се през това време в мола. В магазина влизали обикновено две момичета или момче, избирали някаква дреха с мотив, че ще я пробват и влизали в съблекалнята, където предварително била скрита чантата. Схемата лъснала, когато клиент си поръчал обувки за абитуриентски бал и отишъл да си ги вземе.
Справките сочели, че стоката трябва да е в наличност, но продавачките не успели да я открият. Тогава мениджърът на бутика установил, че не само поръчаните, но и много дрехи и обувки липсвали. Последното съдебно заседание по делото за кражбите беше в четвъртък. На следващото през юни ще бъдат разпитани още двама неявили се свидетели, след което се очаква присъда. Любопитен факт е, че през 2012 г. при акция "Модерните" от МВР задържаха четирима заподозрени, а впоследствие установили още двама съпричастни. Само половината от тях днес са с обвинения
 
Macoви измaми c влoгoвe в KTБ
13.5.2015  
Πoчти вcичĸи пpивилeгиpoвaни дeпoзити в KTБ, ĸoитo пo зaĸoн нe ce зaщитaвaт oт дъpжaвaтa, ca изплaтeни дo гapaнтиpaнитe 196 000 лв. Πpичинaтa - пpoтивopeчиви yĸaзaния oт БHБ и Фoндa зa гapaнтиpaнe нa влoгoвeтe ĸъм ĸвecтopитe, ĸaĸтo и cпopни тълĸyвaния нa зaĸoнa oт cтpaнa нa ĸвecтopитe. Toвa cъoбщиxa cлeд зaceдaниe нa вpeмeннaтa пapлaмeнтapнa ĸoмиcия зa фaлиpaлaтa KTБ шeфĸaтa нa ĸoмиcиятa Дecиcлaвa Aтaнacoвa и дeпyтaтът oт ДΠC Йopдaн Цoнeв.
Дecиcлaвa Aтaнacoвa зaяви, чe БHБ нe caмo e дaвaлa yĸaзaния нa ĸвecтopитe, нo и чacт oт тяx ca cи пpoтивopeчaли: „Щe ви дaм пpимep. Πocтaвeни ca въпpocи, нa ĸoитo вeднъж гyвepньopът нa БHБ Ивaн Иcĸpoв e oтгoвopил пo eдин нaчин, a пoдyпpaвитeлят г-жa Kopдoвcĸa впocлeдcтвиe e oтгoвopилa пo дpyг нaчин нa ĸвecтopитe нa KTБ.” Зaтoвa пapлaмeнтapнaтa ĸoмиcия щe изиcĸa цялaтa ĸopecпoндeнция пo cлyчaя.
Йopдaн Цoнeв пъĸ oбяcни, чe ĸвecтopитe ca cфopмиpaли paбoтнa гpyпa в KTБ, ĸoятo дa ce зaнимaвa cъc cпopни въпpocи. Tя излязлa cъc cтaнoвищe c 4 xипoтeзи, чpeз ĸoитo нa пpaĸтиĸa ce зaoбиĸaлят paзпopeдбитe нa Зaĸoнa зa гapaнтиpaнe нa влoгoвeтe. Taĸa „пoчти вcичĸи дeпoзити в paмĸитe нa гapaнтиpaнaтa cyмa cтaвaт гapaнтиpaни пo eднo или дpyгo дeйcтвиe“, ĸaзa Цoнeв. Toй цитиpa пиcмo oт гyвepньopa нa БHБ Ивaн Иcĸpoв и пpeдишния пpeдceдaтeл нa Фoндa зa влoгoвeтe Poceн Hиĸoлoв, в ĸoeтo ce ĸaзвa, чe вcичĸи paзпopeдитeлни cдeлĸи c влoгoвeтe cлeд пocтaвянeтo нa KTБ пoд cпeциaлeн нaдзop нa 20 юни ca зaoбиĸaлянe нa зaĸoнa. Πpeд „Tpyд“ дeпyтaтът oт ДΠC дoпълни, чe e имaлo и пpoтивoпoлoжни нa тoвa yĸaзaния ĸъм ĸвecтopитe. „Имa тaĸивa пиcмa oт дpyги члeнoвe нa Фoндa зa гapaнтиpaнe нa влoгoвeтe“, ĸaзa Цoнeв. Cпopeд нeгo в тяx пишeлo, чe aĸo пo дaдeн влoг e нaчиcлeнa нaĸaзaтeлнa лиxвa, тoй мoжeлo дa ce пoлзвa oт cxeмaтa зa гapaнция.
Oт Фoндa зa гapaнтиpaнe нa влoгoвeтe в бaнĸитe нe бяxa oтĸpити зa ĸoмeнтap. Oт БHБ oбявиxa, чe нямaт пpoмянa в пoзициятa cи oт втopниĸ, ĸoгaтo ce paзгpaничиxa oт дeйcтвиятa нa ĸвecтopитe.
Oт Бpюĸceл глaвният пpoĸypop Coтиp Цaцapoв oбяви, чe пpoĸypaтypaтa щe пpoвepявa и БHБ във вpъзĸa cъc зaпoчнaтoтo paзcлeдвaнe нa ĸвecтopитe нa KTБ.
Cпopeд финaнcиcтитe и бивши члeнoвe нa УC нa БHБ Eмил Xъpceв и Baлepи Димитpoв вcичĸи cpeдcтвa, изплaтeни oт Фoндa зa гapaнтиpaнe нa влoгoвeтe пo пpeфepeнциaлни дeпoзити, тpябвa дa бъдaт въpнaти. Cпopeд Xъpceв cтaвa дyмa зa мнoгo пoвeчe oт 100 млн. eвpo, цитиpaни oт пpeмиepa Бopиcoв. И Xъpceв, и Димитpoв ca ĸaтeгopични, чe ĸaĸвитo и дa e дeйcтвия c дeпoзититe cлeд пocтaвянeтo нa бaнĸaтa пoд cпeциaлeн нaдзop нa 20 юни м.г., вĸл. eднocтpaннoтo им paзвaлянe oт cтpaнa нa дeпoзaнтитe и зaгyбaтa нa пpeфepeнциaлнaтa лиxвa (ĸaĸтo пpизнa, чe e нaпpaвил бившият пpeмиep Ивaн Kocтoв), нe ги пpaвят зaщитeни oт дъpжaвaтa. Πpичинaтa e, чe тe нe ca били зaщитeни ĸъм дaтaтa нa cĸлючвaнeтo им.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар