петък, 4 септември 2015 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 136


Делото срещу Марио Николов за източване на 7.5 млн. евро от САПАРД пак е в съда.

В Мюнхен, във връзка със същия случай разследването е приключило със споразумение и подсъдимите немски граждани са признати за виновни. Зная, че този пример не е повод за гордост за българската съдебна система, каза Сотир Цацаров в Германия.

16.01.2014

 Делото срещу Марио Николов и още шестима души за източване на над 7.5 милиона евро по програма САПАРД отново е внесено в съда. Това стана ясно от изказване на главния прокурор Сотир Цацаров на конференция в Мюнхен за създаването на Европейска прокуратура.
"Правен свят" научи, че делото, по което всички присъди бяха отменени през август 2012 г. и бе върнато на досъдебна фаза, на 13 декември 2013 г. е било внесено в Специализирания наказателен съд и дори е насрочено за 23 януари т.г. с разпореждане на съдия Пламен Панайотов.
Двете мегадела от аферата "САПАРД" са наблюдавани изкъсо от Брюксел и провалите по тях също бяха отразени. По делото за източване на милионите чрез подправяне на документи, Марио Николов бе осъден на първа инстанция на 12 години затвор, съпругата му Мариана Николова също бе призната за виновна и осъдена на 5 години затвор, а различни осъдителни присъди получиха останалите подсъдими – Ана Шаркова, Лазарина Георгиева, Иван Иванов и Валентин Ангелов. Осъден на първа инстанция с тях бе и Григор Главев, но той почина преди делото да приключи окончателно. Двама бяха оправдани - Радмил Петров и Петя Хаджииванова.
След това обаче, Софийският апелативен съд (САС) отмени всички присъди и върна това дело във фаза досъдебно производство заради допуснати съществени процесуални нарушения - противоречия, неясноти и пропуски при изготвяне на обвинителния акт.
След това, фиаско претърпя и делото за пране на пари, където подсъдим е и бизнесменът Людмил Стойков, който, според обвинението, е създал престъпна група, ръководена от Марио Николов, за пране на пари на над 12.8 млн. лева, отклонени от САПАРД.
Стойков бе оправдан на първа инстанция, но ефективни осъдителни присъди получиха останалите подсъдими - Марио Николов, съпругата му Марияна Николова, Ана Шаркова, Иван Иванов и Валентин Ангелов. Това дело не успя да тръгне повече от две години на втора инстанция и след като най-сетне това се случи през 2012 г., САС оправда всички подсъдими.
Голям скандал последва и след като прокурорът Стойчо Ненков оттегли протестите срещу оправдателните присъди точно на Марио Николов и Людмил Стойков, заради което обвинителят бе обвинен в престъпление срещу правосъдието.
Главният прокурор (по онова време Бойко Найденов бе и.д.) внесе искане във ВКС за възобновяване на делото за пране на пари като целта на държавното обвинение бе двете производства за аферата САПАРД да бъдат обединени, защото в няколко съдебни решения по казусите се казваше, че именно тяхното разделяне е създало проблеми за установяване на истината и доказване на вината на подсъдимите. Не е ясно защо прокуратурата се е отказала от това свое намерение, но, според юристи, това отново ще създаде проблеми при разглеждане на делото.
По време на речта си в Мюнхен, Цацаров днес е използвал за пример именно делата по САПАРД, тъй като обвинени за аферата имаше и в Германия, но те отдавна вече изтърпяха присъдите си.
"Без да отегчавам аудиторията с имена, дати и цифри, ще посоча, че предмет на разследване в България и Германия /по-точно в провинция Бавария/ е била крупна злоупотреба със средства от общия европейски бюджет, получени по т. нар. програма САПАРД. Касае се за документни измами и пране на пари в общ размер на близо 7 000 000 евро, осъществени в съучастие от български и немски граждани. Българските граждани са подсъдими по наказателни производства у нас и на първа инстанция са признати от съда за виновни и осъдени на различни срокове лишаване от свобода. На втора инстанция обаче те са оправдани по обвинението за изпиране на пари, а присъдата, касаеща документни измами е отменена и делото е върнато на прокуратурата за доразследване. Делото е внесено от специализираната прокуратура в съда през месец декември 2013 г., а по оправдателната присъда /касаеща изпирането на пари/ се очаква решението на Върховния касационен съд.
В същото време тук, в Мюнхен, във връзка със същия случай разследването е приключило със споразумение и подсъдимите немски граждани са признати за виновни. Зная, че този пример не е повод за гордост за българската съдебна система, но именно той е най-добрата илюстрация на разбирането ни за безусловната необходимост от създаване на Европейска прокуратура, като единен "федерален инструмент" за ефективна защита на "федералния бюджет" на Съюза", казва в речта си Цацаров.

 В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Иван Ангелов – Градуса .

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар