сряда, 30 септември 2015 г.

ГЕРБ ХРОНИКА 49


 
Ново разкритие! Иван Тотев близък приятел с Венко Измамата . Двамата са част от пловдивската структура на ГЕРБ - Предприемачи през 2009 година.
 
21.08.2015
 
"Не се учудваме, че пловдивският кмет Иван Тотев се разследва за далавери. Все пак негов пръв приятел е Венко Измамата, който бе пратен в затвора." Това казват за "Стандарт" разочаровани ГЕРБери под тепетата.Те припомниха една от най-скандалните измами в туризма. Венелин Качаков и съдружниците му от "Еврохолидейз" прибраха авансово парите на 226 души за екскурзии до Малдивите и остров Корфу. Пътувания обаче нямаше, макар че фирмата бе събрала над 300 000 лева. Ужилените заведоха дело, заради което Качаков бе пратен в затвора за 4 години и половина. След като гръмна скандалът, Тотев заяви, че не познава Венко Измамата и никога не е бил близък с него. Истината обаче е друга. Двамата са част от пловдивската структура на ГЕРБ-Предприемачи през 2009 година. Кметът пък е пътувал до Брюксел в компанията на Качаков и други активисти на организацията, за което "Стандарт" разполага със снимки.

В същото време стана ясно, че Тотев по документи не притежава нищо. Цялото му имущество се води на името на майка му, както съобщи агенция БЛИЦ позовавайки се на свое разследване. Градоначалникът живее в къща в центъра на Пловдив, която е оценена на 700 хил. лв. Ползва джип за 100 хил. лв. и апартамент в Гърция на брега на морето. Семейството притежава и хотел "Империал" в Пловдив. Скъпият имот, в който живее кметът, и разширението на хотела на семейство Тотеви са построени от една и съща фирма "Главболгарстрой - Пловдив" - през 2011 г. и 2012 г., когато Иван Тотев вече е избран за градоначалник.

Проверката на БЛИЦ установи, че същата фирма е спечелила обществени поръчки за 6,5 млн. лв, възложени от Тотев. Прокуратурата вече работи по сигнал срещу градоначалника, който е подаден от депутатите на Патриотичния фронт Борис Ячев и Валентин Касабов. Според сигнала "Главболгарстрой", която е един от основните изпълнители на строежа на Колодрума, дава в заем на "Квалификация консулт" ЕООД, чийто собственик е майката на Иван Тотев - Роза Тотева, над един милион лева.
 
 
Портних имаше време да открие музей
социализма, но не и да уважи жертвите на социализма
24.8.2015
Отсъствието на варненският кмет Иван Портних от честванията в памет на загиналите от репресиите на тоталитарните режими, направи изключително лошо впечателние. Коментарите варираха от раздразнение и обида, до горчив хумор, свързан с очакваната кметска липса и неговата „дясна“ идентичност.
Най-кратко се изказа младеж, дошъл да се поклони пред паметника на репресираните във Варна: „Портних имаше време да открие Музея на социализма, но не и да уважи жертвите на социализма. Жалко!“.
 
ГЕРБ издига кандидатурите на скандални кметове оплетени в далавери
25.08.2015
ГЕРБ издига скандалните кметове на Ивайловград Диана Овчарова и на сатовчанското село Плетена Румен Арнаудов, съобщава бТВ. Кметовете на двете места нашумяха след разследване на медията, която изнесе данни за незаконни кариери в общините им, както и за сериозни съмнения за конфликт на интереси.
При регистрацията на партията в ЦИК председателят на предизборния щаб Цветан Цветанов не видя никакъв проблем и в двете кандидатури. По думите му Арнаудов е единственият в региона, който има разрешение за кариера за инертни материали, като след това уточни, че дейността се извършва от семейството му. За случая с Овчарова от преди месец, Цветанов каза, че ще се запознае по-късно днес.
Диана Овчарова стана известна с това, че започнала да си "затваря очите" за незаконния бизнес в Ивайловград, при който пасища се преобразуват в доходоносни кариери без разрешително, но след като бизнесмените са "отчели" дарения към кметицата.
В община Сатовча пък се оказва практика фирмите да се водят на името на кметските жени, а да се ръководят от самите тях. Такъв е случаят с кмета на Плетена Румен Арнаудов, който сега е издигнат от ГЕРБ. Първият кабинет Борисов дава концесия на съпругата му Айтен да добива в местността Ерковище. А в землището на село Долен само да проучва. Тя обаче добива и на двете места, твърдят в селото.
 
Цачева изхарчила повече пари от допустимото за протоколни подаръци
28.08.2015
Народното събрание, председателствано от Цецка Цачева, е харчило огромни средства при покупката на протоколни подаръци, които по принцип се връчват на чуждестранни ръководители при срещи на високо равнище у нас и зад граница.
„В резултат на неефективен предварителен контрол е допуснато закупуване на подаръчни предмети, които са със стойност над определените във вътрешните правила на НС и които не са свързани с посрещане на гости от чужбина или провеждане на обществени мероприятия”, гласи одитния доклад на Сметната палата за финансовото управление на парламента в периода между 2012 г. и средата на 2013 г., когато начело на институцията отново бе Цецка Цачева.
Таванът за отделните дарове е до половин минимална работна заплата, която в този период средно бе 290 лв. При проверката обаче е установено, че са купувани предмети за доста по-солени суми - от 400 лв. до 1300 лв. Един от най-честите подаръци, които Цачева поднасяше в първия си мандат, бе умалено копие на парламентарния звънец, което струва 500 лв. Общо за одитирания период пръснатите за такива предмети средства са 198 294 лв.
Освен това в част от фактурите не се посочва наименованието на закупената стока, с което не е спазен принципът за прозрачност, отбелязват още от Сметната палата.
„Не е осъществен ефективен контрол върху разходите за стационарни телефони”, констатират още в доклада към парламентарното ръководство.
 
Корупцията на ГЕРБ: Да похарчиш 30 млн. евро за нещо безплатно
11.09.2015
 Британски сайт се подиграва с намирисващи на корупция практики в България: „Българското правителство ще плати 30,000,000.00, да, 30 милиона евро за такси за използване на продуктите на  Microsoft Windows OS and Office – пакети, които администрацията ще използва в следващите 3 години.Тези пари се плащат на всеки три години. Получава се, че 10 милиона евро се харчат всяка за нещо, което може да се вземе без пари или да се замени с безплатна алтернатива.
Звучи ли ви логично?
Не съвсем, но не забравяйте, че става дума за българското правителство. Неговите висши сановници има едничка цел, докато са на власт – да я осребряват в кеш.
А от безплатната алтернатива Linux OS кеш не може да се изкара!
За никого няма да прозвучи учудващо, че добра част от харчените всяка година 10 милиона евро ще се върнат в джобовете на онези, които правят поръчката и харчат парите.
Иначе има ли обяснение, че една и съща компания „печели” всички търгове през последните 14 години, нищо че дава най-високата цена. Общата похарчена от бедната държава сума отдавна надмина 100 милиона евро. Какъв повече коментар може да се направи?
100 милиона евро се инвестираха в българското образование, вместо да пълнят джобовете на корумпирани държавници и на баснословно богатия Microsoft? Не можем да знаем отговора на този въпрос, защото това никога не се е случвало!
Моля, не възразявайте, че windows е по-лесен за използване от безплатния Linux, защото такова нещо може да каже само някой, който никога не е използвал OS.
Ние спряхме да използваме Windows в сайта ни Olimex от години и единственият проблем, пред който можеше да сме се изправяли някога е невъзможността да се свърже с някой възстар принтер Cannon, който по случайност не е изхърлен отдавна на боклука. Но ние, също като българската администрация имаме HP принтери за щастие.
Накрая: някои хора може да кажат – голямата работа: 30 милиона евро не са много пари за харченене от правителство. Не забравяйте, че за малка България с нейния бюджет 61 пъти по-малък от британския, изразходването на 30 милиона евро е като кабинетът на Камерън да прахоса 1, 830 млрд. А примерът също така показва колко ефективно работи българското правителство и колко разумно харчи парите на данъкоплатеца”.
19 минути не за първи път пише по тази корупционна тема. И трябва да напомни още нещо  – правителството ни не само не използва безплатна алтернатива, то наема за срок на цени по-високи от тези за купуване за вечни времена на въпросните програмни продукти за милиони.Затова няма пари за болниците, та искат да ги продават на фармаолигарсите, а театрите са пред затваряне другия месец, след като турихме ножа на филхармонии и опери.

Няма коментари:

Публикуване на коментар