петък, 18 декември 2015 г.

ГЕРБ ХРОНИКА 50





Цветанов спасявал корумпирани ченгета срещу 100 хиляди евро?

28.06.2013

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е блокирал разследвания за корумпирани висши полицаи, за което е получавал тлъсти рушвети от порядъка на 80 до 100 000 евро. Такава скандална информация е постъпила в прокуратурата, разбра в. "Всеки ден" от свои отлично запознати източници.

Данните за подкупите са получени по оперативен път по време на досъдебното производство срещу Цветанов, в рамките на което беше доказано, че той умишлено е спирал проверки. Още преди 2 седмици "Всеки ден" пръв разкри, че срещу екс вътрешния министър ще бъде повдигнато ново обвинение с този мотив и това стана факт преди дни.

Специализираната прокуратура официално обяви, че Цветанов е възпрепятствал използването на СРС-та срещу близък до него полицай. Докато по първото му дело той е обвинен в безконтролно подслушване, то по новото се оказа, че екс полицай номер 1 умишлено не е разрешил подслушване на телефона на приятеля си - директора на великотърновската служба "Борба с организираната престъпност" Орлин Тодоров.

Според прокуратурата бившият МВР шеф е нарушил служебните си задължения, като е забранил с 6 резолюции да се използват два вида СРС срещу Орлин Тодоров. Той е подсъдим за злоупотреба със служебно положение и изнасяне на държавни тайни. Аферата лъснала, докато магистратите работили по заведеното преди два месеца дело срещу бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров за подкуп.

При това разследване прокурорите се натъкнали на нови данни за извършени престъпления от други хора, сред които и Цветанов. Оказало се, че през 2009 г. по делото срещу Орлин Тодоров са изготвени 6 искания за прилагане на специални разузнавателни средства. Шефът на Окръжния съд във Велико Търново преценил, че те са аргументирани и законосъобразни, и в дните между 26 август и 18 септември 2009 г. издал разрешения за използването им.

Документите за това са пратени на министър Цветанов. По закон той е длъжен да издаде писмено разпореждане до СДОТО за включването на техниката. Висшият политик от ГЕРБ обаче не го направил. Той пренебрегва исканията на прокуратурата и разрешенията на съда и поставя собственоръчно резолюции "НЕ!!!". Така Цветанов брутално саботирал събирането на доказателства по делото срещу антимафиота Тодоров и другите двама заподозрени, които не можело да се съберат по друг начин.

Цветанов е нямал никакво право да откаже прилагането на СРС. След повдигането на обвинението самият бивш вътрешен министър направи опит да се оправдае, като каза, че не е подписал, защото бил изтекъл законовият срок от 180 дни, в които едно лице може да бъде записвано. От прокуратурата обаче коментираха пред "Всеки ден", че Цветанов сериозно се е объркал в защитната си теза.

Едно лице може да се слуша за 180 дни за извършено тежко престъпление, но в рамките на едно досъдебно производство. Само че срещу Тодоров са били образувани цели 6 производства, по които исканията за подслушванията са отделни. Според спецченгетата Цветанов е бранил с всичка сила шефа на БОП в Стара Загора поради комерсиален и личен интерес.

Първо, Орлин Тодоров е пръв приятел на основния спонсор на ГЕРБ в града бизнесмена Петър Христов. "Шефе, да ти докладвам", започвал антимафиотът почти всекидневните си сутрешни отчети към Христов, пише в самия обвинителен акт срещу Тодоров. Бизнесменът бил държан в течение за готвенаакция срещу печатари на фалшиви винетки случая с бебето от фризера, разследването на Килърите и поръчителя им Георги Вълев, международна акция с Белгия срещу група търновски бандити.

Христов пък давал напътствия как да се действа, препоръчвал кой прокурор да се поиска, сочи обвинението. Второ, Тодоров е личен приятел на бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров, което е било от огромно значение за лидера на ГЕРБ.

Цецо пенсионирал честните полицаи.

Цветанов не се спира само с блокиране на разследването срещу антимафиота, а дори започва лична разправа с ченгетата, които работят по този случай. Бившият шеф на "Вътрешна сигурност" в МВР-Варна Пламен Цолчовски е принудително пенсиониран.

След това той започнал работа във видеонаблюдението на община Варна. Тогава вътрешният министър се обадил на бившия варненски кмет Кирил Йорданов и попитал: "Оня с особената фамилия още ли е на работа?", при което Кирил Йорданов отвърнал: "Вече е уволнен!".

Още един провинциален служител на "Вътрешна сигурност" е бил принуден да напусне системата след жесток натиск. Навремето той работил активно по делото срещу великотърновския антимафиот и ръководството на МВР го пенсионирало набързо. Сега същият човек е един от основните свидетели срещу Цветан Цветанов.

Малко преди да сдаде властта, с цел да замете следите си от саморазправата, екс вътрешният министър Цветанов пенсионира всички хора, дръзнали да извършват проверка срещу Тодоров. Именно по този начин и след като извежда топ агентите извън МВР, зам.-лидерът на ГЕРБ направил опит да заличи следите към себе си и Станимир Флоров.

Прибрал 80 бона и от шеф на МВР в Пазарджик

Оперативна информация сочи, че за всички действия на Цветанов по казуса Велико Търново той се е облажил със 100 000 евро. Парите са били дадени от фирма, близка до Петър Христов, чрез двама посредници.

Щедрият спонсор на ГЕРБ в началото на 90-те беше представител на СИК в района на Търново и развиваше общ бизнес с Поли Пантев. Прокурори разкриха пред "Всеки ден", че това не е първият случай, когато се получават данни, че Цветанов е лапал рушвети.

Точно 80 000 евро поели към кабинета на бившия министър, за да бъде смачкано делото срещу шефа на антимафиотите в Пазарджик Георги Грозданов. Директорът на местния клон на ГДБОП беше арестуван на 16 юни 2010 г. при акция срещу укриване на данъци и акцизи при продажба на горива.

Грозданов и заместникът му Виктор Кожухаров бяха задържани за 72 часа. В касата на служебния кабинет на Кожухаров бяха намерени и голямо количество наркотици. Над 100 свидетели дадоха показания, в които разкриха корупционните схеми на пазарджишките антимафиоти.

През април месец 2012 г. с подкрепата на Флоров и Цветанов делото срещу приятелите им беше окончателно прекратено. Официалният мотив - липса на доказателства, че са извършили престъпления. Прокурорът, който скандално прекрати разследването, дори беше принуден да напише, че намерените наркотици в служебната каса са били за учебни цели.
Това становище развързва ръцете на всеки заловен с наркотици дилър да твърди, че стоката не е за продажба, а например се намира в него, защото иска да си прави научни експерименти.

 

 СКАНДАЛНО!ГЕРБ КУПУВАТ ГЛАСОВЕ В ПЕРНИК! КОИ СА СAШО И ЖЕНА МУ? ЗАЩО ТРЕТИ ДЕН МЕДИИТЕ МЪЛЧАТ?

04.10.2015

     На 1 октомври министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова обяви, че МВР е готово да се справи с купуването на гласове. Вярно е не уточни дали ще се справи, а само каза че е „готово“. По същото време в социалните мрежи се разпространи клип, на който се чува гласът на кандидат-кметицата от ГЕРБ Вяра Церовска. Госпожата обяснява на съратници на кои цигани ще плати и на кои не. Разбираме, че Сашо и жена му са сред одобрените за финансиране. Свършили са си работата значи. И понеже не става много ясно за каква точно работа става дума, главното действащо лице от записа заявява без комплекс „Просто си платихме вота!“.
      Надали някой е учуден, че се купуват гласове в България. Надали някой се съмнява, че техниката не е чужда на ГЕРБ. И все пак фактът, че този клип вече от дни се върти в пространството без никоя от традиционните медии, с изключение на вестник „Дума“, да му дава гласност е просто ужасяващ. От БСП вече заявиха, че ще се изправят срещу практиките на ГЕРБ, като предложат политика, а не пари. От там явно още разчитат на здравия народен разум. На това, че в България честните и работливи хора са повече от дребните далавераджии и плужеците на хранилка при силните на деня. Дано са прави! Ще видим. При всеки случай срещу ГЕРБ има организиран и силен противник, който ще смекчи ударите им по народа. Но кой ще ни пази от мълчанието на медиите? Без свободни медии не може да има демокрация. Без демокрация не може да има справедливост, а без справедливост стигаме до неравното, често жестоко общество, в което живеем сега.

 

Обискираха дома на кандидат-кмет от ГЕРБ за незаконно оръжие, намериха дрога .

14.10.2015

Кандидат за кмет от ГЕРБ бе привикан на разпит в полицията заради притежание на незаконно оръжие.
Домът на кандидат-кмета на белослатинското село Комарeво Тончо Тончев е бил обискиран. По думите му незаконно оръжие не е намерено, а само въздушна пушка. В двора обаче униформените открили стрък канабис. Тончев обаче твърди, че канабисът е бил подхвърлен и подозира, че конкурент от друга партия се опитва да го очерни пред съселяните му.
Тончо Тончев живее сам в Комарево. Вчера следобед, докато работел в двора си, го посетили полицаи, които обяснили, че на телефон 112 е подаден анонимен сигнал срещу него за стрелба. „Просто идват полицаите и казват има някакъв сигнал на 112, бил съм застрелял някакво куче, и оттук се започна едно търсене, откриха една въздушна пушка, която е детска играчка, може навсякъде да се намери”, обяснява Тончев.
Криминалистите не изземат пушката, но обръщат къщата с главата надолу и откриват бойни патрони. Според кандидат-кмета на селото те са собственост на брат му, който е ловец.
По време на обиска полицаите се натъкват и на стрък канабис. „При обиска, разбрах от полицаите, били намерили и някакъв стрък, обясниха ми, че е канабис, запознах се и аз с него, доста високо растение, откъснат от вашия двор, не, а как, подхвърлен в моя двор, значи правят се инсценировки предизборни, в предизборно време тези неща се случват, особено в села като нашето”, разказа Тончев пред бТВ.
Според кандидата за кмет не е изключено до изборите да бъде въвлечен в нов скандал, за да бъде опетнен, но не възнамерява да се отказва.

 

Общински съветник на ГЕРБ в Червен бряг пребил жестоко двама

17.12.2015

 35-годишен мъж е бил пребит от общински съвет. Става въпрос за Йордан Чеков, който разказа пред Нова телевизия, че е бил натикан в автомобил, увесен на ченгел и бит с тръба.
Кой е извършителят? Анатоли Иванов, който в Червен бряг е наричан „кметът в сянка”. Преди време излезе информация, че той разпределя парите от обществените поръчки в региона.
Всъщност Чеков не е единственият бит – има и втори човек, който се страхува да живее. И двамата са бити в имот на Иванов.
След като се разшумя по случая, полицай, пожелал анонимност, обясни, че и той е бил прибиран от Анатоли и за малко е щял да бъде бит. А патрулката, която проверява случая с Чеков, набързо е отзована. Същото се случва и на линейка, пристигнала на адрес. Полицаят твърди, че служителите на реда са видели увесения втори мъж. Лично Лидия Петкова, шефът на полицейското управление в Червен бряг, е отзовала полицаите. Тя отрича да го е сторила с простото изказване, че е в отпуск.
В болницата в Червен бряг твърдят, че нараняванията на Чеков са от „жестоко падане”. Йордан е категоричен, че това е постановка и медицинското заключение е фалшифицирано. В официален документ в болницата Йордан е записан с друга фамилия – Ицов. Йордан каза и, че Анатоли Иванов му е предложил 3000 лева, за да мълчи и го е заплашил с убийство.
Анатоли Иванов и синът му Мирослав вече са задържани от Върховна касационна прокуратура, с обвинения за тежко престъпление, като те могат да влязат за между 10 и 20 години в затвора или до живот. Прокуратурата разследва и сигнал за прикриване на тежко престъпление от полицията в Червен бряг.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар