понеделник, 25 януари 2016 г.

БЪЛГАРСКАТА ТЕМИДА Е ГЛУХОНЯМА …11


 
Отмениха присъдата на Цветан Цветанов . Делото ще се преразглежда .
19.06. 2015
Върховният касационен съд отмени 4-годишната осъдителна присъда на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов от февруари тази година и връща делото за ново разглеждане от друг състав на съда от стадия на съдебното заседание, предава БГНЕС.
През февруари тази година САС постанови решение, с което призна Цветан Цветанов за виновен по обвинение за неизпълнение на служебни задължения с цел осуетяване на наказателно преследване срещу 3 лица и бе осъден на 4 години "лишаване от свобода" при първоначален "общ" режим, както и забрана за заемане на длъжност в държавната администрация за срок от 5 години.
ВКС уважи жалбата на Цветан Цветанов срещу решението, с което е потвърдена осъдителната присъда на Софийския градски съд.
Върховните съдии приемат, че е нарушено правото на подсъдимия да получи правосъдие от безпристрастен съд, гарантирано от Конвенцията за защита правата на човека и от Наказателно процесуалния кодекс.
Решението е подписано с особеното мнение на съдия Жанина Начева.
 
Оправдаха Цветанов за шестте „не“
14.09.2015
Софийският апелативен съд оправда бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по делото, в което той отговаря за възпрепятстване на правосъдието.
В процеса за шестте „не”, както стана известен случаят, Цветанов беше осъден от две последователни инстанции на 4 години затвор. Върховният касационен съд обаче върна делото на предходната инстанция за ново разглеждане с мотива, че присъдата на Цветанов не е постановена безпристрастно.
Вчера като свидетели по делото се явиха Станимир Флоров - бивш шеф на ГДБОП, и Петър Христов.
Двамата бяха разпитани, за да се установи дали, отказвайки да разпореди подслушване на бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров, поставяйки шест пъти „не” под разрешени от съдия СРС, Цветанов е сложил чадър над него заради близостта на Тодоров със Станимир Флоров.
Прокуратурата може да обжалва решението пред ВКС.
 
Съдът оправда Веселин Георгиев - Батко и по второ дело
19.10.2015
Софийският градски съд оправда Веселин Георгиев - Батко и по второто дело срещу него.
Ексшефът на пътния фонд бе подсъдим за длъжностно присвояване на близо 100 000 лева от сключени 5 договора за направа на социологически проучвания.
Те трябвало да дадат представа за обществените нагласи към политиката на пътния фонд. Според прокуратурата обаче договорите, сключени през 2006 година, били сключени с фирми с коренно различен предмет на дейност.
По рано през деня прокурорът Севдалин Цанков поиска 3 години условна присъда.
По делото подсъдими бяха още двама души, но обвиненията срещу тях паднаха по давност.
По-рано през годината Веселин Георгиев бе оправдан и по делото "Батко". По него той бе подсъдим за 8 договора за обществени поръчки на стойност 120 милиона лева, сключени с фирми на братята му - Емил и Бойко Георгиев.
 
150 изгонени от Митниците заради подкуп и няма нито един осъден. Тече преструктуриране на Агенцията и е възможно да има и още закривания.
12.01.2016
 
В момента тече преструктуриране и на другите митнически учреждения и е възможно да има и още закривания. Това заяви директорът на Агенция "Митници" ген. Ваньо Танов пред БНР по повод закритата от вчера митница Свиленград.
Във всеки един град - Свиленград, Кърджали, Хасково, в целия регион има митнически бюра, които да обслужват бизнеса, уточни той. По отношение на митница "Свиленград", Танов обясни, че е закрито единствено митническото учреждание. Работата си са изгубили само трима души, които нямат достатъчно квалификация, за да работят на терен. Работните места на митничарите, срещу които има повдигнати обвинения след разбиването на организираната им група за събиране на подкупи, са временно закрити. През декември бе разкрито, че от преминаващи автомобили се вземат между 5 и 300 евро, за да бъдат пропускани без проверки.
Подкупи са получавани на пункта Капитан Андреево. "Тече структурна реформа и аз не изключвам и друго териториално-митническо учреждение да бъде закрито. В митницата на Капитан Андреево е закрита администрацията. Закрити са тези длъжности, за които има обвинения. Докато текат съдебните дела за тези бройки няма да бъде обявяван конкурс", каза Танов. По думите му около 150 души са освободени от Агенция "Митници" миналата година, заради подкуп. В същото време обаче, няма осъден митничар. 
Според него едно от средствата за борба с корупцията е повишаването на заплатите на служителите. Ето защо през периода 2009-2013 година пет пъти са били вдигани заплатите в Агенцията, а сега предстои ново увеличение. Заплатите ще бъдат повишени с 200 лв. Но на младшия състав парите ще бъдат вдигнати с около 30%, а за другия няма да има такова сериозно увеличение.
 
Съдът в Пазарджик прекрати делото срещу кмета-изнасилвач Евстатиев .
25.01.2016
 Съдът в Пазарджик прекрати делото срещу бившия кмет на Стрелча Иван Евстатиев.
Причината е, че няма кой да гледа обжалването на мярката "задържане под стража" на Иван Евстатиев. Той бе арестуван по обвинение, че е изнасилил 16-годишна ученичка.
15 съдии от Окръжен съд – Пазарджик са си направили отвод по делото, отказът им да не се забъркват в скандала те мотивират с това, че Евстатиев е бил прокурор от районната прокуратура, после адвокат и кмет на Пазарджик, съобщи БТВ.
Само двама съдии не са поискали отвод, но те не стигат да се сформира състав по делото.
Евстатиев остава в ареста. С разпореждане на председателя на съда Елеонора Серафимова делото е прекратено и изпратено на ВКС за определяне на друг, еднакъв по степен съд, който да го разгледа.

 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар