вторник, 5 януари 2016 г.

АНТОЛОГИЯ НА НЕОКОМУНИЗМА 53



Съдия Веселина Тенева от ВАС получила 4 имота с покупко-дарения от възрастната си майка

27.12.2013
zx450y250_2207324
 
Номинираната за поста главен съдебен инспектор, съдия Веселина Тенева от ВАС, е получила между 2004 и 2008 г. четири дарения от възрастната си майка Марийка: два апартамента в София, апартамент в Бургас и терен във вилна зона Росенец на обща стойност около 130 000 лв. 
 
Странното е, че госпожата на достолепна възраст над 80 г. влага солидни суми в тези имоти като ги купува от… самата Тенева и нейния съпруг Георги Георгиев.
На 27.01.2004 Марийка Тенева купува от Веселина Тенева и Георги Атанасов апартамент в София с площ 75 кв.м. за 48 378,8 лв. По-малко от месец по-късно, на 16.02. тя го дарява на дъщеря си Веселина Тенева безвъзмездно.
2004-sofia-maman-app-75
2004-sofia-maman-darenie-app-75
Схемата се повтаря на следващата година, когато на 20.07.2005 баба Марийка купува от Веселина и Георги друг апартамент с площ 81 кв. за 43 592,7 лв. Произходът на този имот е право на строеж, което Веселина и Георги са закупили от Балканстрой през 2003 г., като в Агенцията по вписвания не е отбелязана сумата на придобиване. Истинска загадка е защо семейство Теневи е решило да продаде апартамента на Марийка Тенева, а два месеца по-късно, на 14.09 тя го дарява пак на тях.
2003-sofia-balkanstroy-app-81
2005-sofia-maman-app-81
2005-sofia-maman-darenie-app-81
Третото покупко-дарение е за урегулиран терен от 1300 кв.м. във вилна зона Росенец отчужден от държавата и община Бургас през 2006 г. за 35 768 лв. Бенефициенти са Марийка Тенева и двете й дъщери – Веселина и Фани Тенева – Найденова (също съдия във ВАС). В декларацията си за 2007 г. съдия Тенева е декларирала придобиването на 1/3 от този терен за 12 000 лв. Фани Тенева е декларирала безвъзмездно придобиване на 1/3 от имота. Остават 23 768 лв, които явно са платени от Марийка Тенева.
2006-Rosenec-Obshtina
На 27.08.2007 г. съсобствениците се договарят за доброволна делба, а на 04.09.2007 Марийка Тенева вече като едноличен собственик дарява дъщеря си Веселина с целия терен.
2007-Rosenec-delba
2007-Rosenec-maman-darenie
Това обаче не е всичко. На 05.09.2007 85 годишната Марийка Тенева купува от фирма „Домино“ ЕООД апартамент от 85 кв.м. в центъра на Бургас на невероятната за времето си цена от 17 000 лв. Година по-късно, на 11.08.2008 г. тя го дарява на дъщеря си Веселина Тенева.
2007-Burgas-maman-85
2008-Burgas-maman-darenie-85
Покупко-даренията като семеен специалитет
Покупко-даренията в семейство Теневи са с утвърдена традиция, показва имотната партида на Марийка Тенева. Още през 2001 г. тя купува от двете си внучки 84 и 86 набор (дъщерите на съдия Фани Тенева-Найденова, сестра на Веселина Тенева), апартамент от 87,22 кв.м. с гараж в Бургас за 53 435 лв. Година по-късно, на 31.07.2002 бабата дарява апартамента на по-възрастната внучка. А през 2005 г. дъщерята надарява майка си Фани Тенева – Найденова. Месец по-късно Фани Тенева тегли кредит 60 000 лв. от Райфайзен банк и ипотекира същия този апартамент.
2001-Burgas-maman-87
2002-Burgas-maman-darenie-87
В крайна сметка съдията от ВАС Веселина Тенева се явява собственик на 2 апартамента в София, апартамент в Бургас и терен на морето без нито тя, нито съпругът и да са прибягвали към ипотечни заеми. За 7 години родената през 1922 г. Марийка Тенева е похарчила следните суми за имотите на своите деца:
2001: 53 435 лв. апартамент 87 кв. Бургас – дарен на Фани Тенева-Найденова
2004: 48 378 лв. апартамент 75 кв. София – дарен на Веселина Тенева
2005: 43 592 лв. апартамент 81 кв. София – дарен на Веселина Тенева
2007: 23 768 лв. терен 1300 кв. в.з. Росенец – дарен на Веселина Тенева
2007: 17 000 лв. апартамент 85 кв. Бургас – дарен на Веселина Тенева
Общо: 186 173 лв., чийто произход остава мистериозен, тъй като Марийка Тенева не е продавала други имоти, с които да финансира покупките от децата си.
Съдия Веселина Тенева стана известна в публичното пространство с оневиняването на Ахмед Доган за хонорара от близо 2 млн. лв., получен за консултации по хидрогеология. Според Медияпул номинацията й за поста съдебен инспектор, лансирана от ДПС, е била обсъждана предварително от партиите в Народното Събрание, като БСП и ГЕРБ не са имали възражения. За да бъде избрана на поста главен съдебен инспектор е необходимо мнозинство от 2/3 от гласовете на народните представители.
 
 60 депутати на Коледа в Дубай, Пеевски в къща за $10 млн

29.12.2014

Близо 60 български депутати изкарали Коледните празници в приказен Дубай. Повечето от тях ще останат там и за Нова година. Това разкриха за Фрог нюз техни колеги от парламентарните групи на ДПС, ГЕРБ и БСП. Българското присъствие се допълвало от неколцина влиятелни магистрати, банкерки и издатели на медии с дългове за десетки милиони.

Народните избраници пътували частно, но повечето минавали през ВИП-а на летище София и демонстративно показвали дипломатически паспорти.
Най-масово били използвани чартърни полети с пет до осем нощувки в Дубай - предпочитан пакет от депутатите. Някои туристически фирми дори направили сериозни отстъпки за народните избраници, въпреки че пътуват индивидуално, а не с група.
Депутатът от ДПС Делян Пеевски пък прекарал празничните дни в луксозната си вила в квартал „Емирейтс Хилс". Тя е закупена през 2012 година за малко под 10 млн. долара. Имотът от близо 3 хил. квадратни метра е съоръжен с басейн, фитнес, помощни постройки за прислугата, бар, три гаража и изглед към езерото „Бурж Халифа", в което се къпят само шейхове и чужди милиардери. През април 2012 г. "Булгартабак холдинг" открива свое задгранично дружество, базирано в Дубай. Тогава съветът на директорите на "Булгартабак холдинг"  одобрява учредяването на дружество Bulgartabac Trade с регистрация в Jafza, Дубай. Jafza е една от най-големите и бързоразвиващи се свободни зони.
Дружеството е учредено като съвместно между “Булгартабак холдинг” със 60% и дъщерното му  “Булгартабак трейдинг”, през което преминава дистрибуцията и което стана по-популярно под бранда Lafka. Масовото рекламиране на Lafka в българските медии през последния месец осигури  масово мълчание по темата, както и за самия Пеевски.
Тогава така и не стана ясно какви са целите пред дубайското дружество и дали през него ще преминават операциите на “Булгартабак холдинг” за пазарите в Близкия изток.
Но беше дадена заявка за това колко важна за “Булгартабак” е дубайската връзка.
Запознати твърдят, че с Пеевски в луксозния имот отмарял и небезизвестния представител на "Котараците" Сашо Сталийски. Той, заедно със своята партньорка в живота Вили Сечкова, имали влогове за над 30 млн в КТБ, които кой знае защо НАП избягвала да провери за произход.
Жената, с която пък живее Пеевски и дъщеричката му заминали в посока Дубай още преди месец, припомнят запознати. Те отпътували първо към Гърция с микробус, а оттам взели самолет. Придружавали ги бодигардове.
През последните години Дубай е любима дестинация за родните депутати, сочи статистиката. Десетки от тях ползват почивните дни и ваканциите, за да летят натам. Нерядко причината е пазаруване в суперлуксозните и скъпи магазини. Някои пък водят там любовниците си. Трети, като Пеевски, съчетават бизнеса, келепира и купона.


Бахри Юмер: Напускам омерзен, вече съм свободен човек
27.12.2015
Лидерът на ДПС в Кърджали и кмет на Джебел Бахри Юмер обяви, че напуска поста на областен председател на партията, предаде БНР. Мотивите му са несъгласие с водената в момента политика на Движението. Той уточни, че той е един от учредителите на ДПС и винаги е следвал политиката му.
Сега обаче не одобрява начина, по който лидерът Лютви Местан е бил отстранен. През последните два дни Бахри Юмер беше неотлъчно до Местан при обиколката му в района на Кърджали.
„Вие днес не ме разбрахте в Момчилград, аз ви казах точно това, малко в стила „думам ти, щерко, сещай се, снахо,“ каза Бахри Юмер, цитиран от БГНЕС.
“Не мога да преглътна това безчинство спрямо каузата, с която бе създадено ДПС. Областната организация бе учредена в моя дом в Кърджали и каузата беше ясна – правата и свободите на човека. Още тогава предупредих съучредителите, че ако й изневерят, ако се отклонят дори на милиметър от нея, аз нямам място сред тях. Разочарован съм, гневен съм от онова, което направиха с Лютви Местан. Не може така да се забиват ножове в гърба, не може да си седиш в Сарая и да режеш глави“, заяви остро Бахри Юмер. Той беше категоричен, че абревиатурата ДПС е лишена от съдържание, каузата – загърбена и опошлена, а партията в този си агресивен образ е лишена от съдържание. Запитан какво предстои оттук нататък, ще има ли нов политически проект, той отговори с „ще видите“.
Бахри Юмер бе несменяем областен председател на ДПС около 20 години и също толкова кмет на община Джебел. Кърджали е единственият областен град, където ДПС запази влиянието си, а останалите 6 общини също са под управлението на партията на Доган. „Движението за права и свободи брутално нарушава правата и свободите, каузата е мъртва. Но аз съм свободен да работя за тази кауза, не и в тази партия. Не за едното „браво“ съм печелил избори толкова пъти, а заради клетвата пред избирателите ни. Напускам омерзен, вече съм свободен човек,“ заключи той.
 
Откриха мъртъв свидетел срещу братя Галеви 
31.12.2015
Пламен Миланов, собственик на една от големите таксиметрови фирми в Дупница и основен свидетел срещу „Братя Галеви“ е открит мъртъв тази вечер. До неговия е открит трупът и на 35- годишна жена, негова служителка.
Телата са открити в помещение в центъра на Дупница, срещу ГУМ, в офис, пригоден и за жилище на първия етаж. Апартаментът няма електрическо захранване и е ползван бензинов генератор. Не се изключва версията за задушаване.
Няма следи от насилие върху телата, при първоначалния оглед, каза за Дарик говорителят на ОД МВР- Кюстендил Катя Табачка. Местопроизшествието се обслужва и към момента. Образувано е дознание.
Сигналът е получен малко след 20:30 ч.  Полицейските огледи на мястото продължават, съобщава БНР.
Миланов е основен свидетел по делото срещу братя Галеви. Мъжът имал разностранен бизнес. Освен таксиметрови услуги, той бил основен представител на телекомуникационна компания, чийто служител е младата жена, съобщава Нова телевизия.
 
 
 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар