петък, 8 януари 2016 г.

„Този идиот, който се обажда посред нощ“

 

„Курие ентернасионал“ за Борисов: „Този идиот, който звъни посред нощ“

Френският международен преглед на печата с подборка пасажи от интервю на българския премиер

Бойко Борисов Снимка Веселин Боришев
 
08.01.2016
 
Под заглавие „Този идиот, който се обажда посред нощ“ френският международен преглед на печата „Курие ентернасионал“ разказва за интервюто на българския всекидневник „Труд“ с министър-председателя Бойко Борисов.
„Интервютата на българския министър-председател, известен, с това че не държи езика зад зъбите си, радват българските любители на интернет“, отбелязва френското издание. „Последното, появило се в началото на годината, не ги разочарова“.
То припомня, че Борисов е нестандартна за политиката фигура – „бивш бодигард станал шеф на полицията, преди да се изкачи в ешелоните на властта“.
Следва подборка от „най-добрите пасажи“ в интервюто му.

За геополитиката

Епизодът със сваления от Турция руски самолет постави София в деликатно положение, пише „Курие ентернасионал“: „Членка на НАТО и на ЕС, родина на силно турско и мюсюлманско малцинство, България е също известна със симпатиите си към Русия, „големия брат“ от времето на СССР, но също и освободителка от „отоманско иго“ през 1878 година, обяснява френският вестник, посочвайки, че Борисов е бил пред дилемата чия страна да вземе.
„За министър-председателя не е имало никакво съмнение: „националният интерес трябва да е на първо място“. И България е показала, че тя е „лоялен член“ на евроатлантическите организации, преразказва изданието. „За разлика от другите народи на Източна Европа, българите не изпитват особена враждебност към Русия, но днес „младите българи пълнят самолетите за САЩ и Европа“, а не тези за Москва, „отсякъл“ Борисов.

Големите европейски лидери

„Франсоа Оланд, Ангела Меркел, Дейвид Камерън... Те всички са „колеги“ за Бойко Борисов“, пише „Курие ентернасионал“. „Той се хвали с привилегировани отношения с германската канцлерка“.
„Преди или след заседанията на Европейския съвет, ние винаги имаме разговор на четири очи, най-малко 30 минути“.
Цитатите не са съвсем прецизно преведени. Тук например Борисов в оригинала на интервюто казва: „Аз от нейно име не мога да давам оценка, но фактът, че беше в България и винаги правим срещи на четири очи преди или след Съвет, което е 30 минути, все едно си на държавно посещение. Последния път бяхме в библиотеката в Брюксел. Имаш възможност да те изслушат по всички теми, които те интересуват. Това не се прави за всеки“.
Вероятно той е имал предвид срещите на националните лидери по политически семейства (десница, левица, либерали и пр.), които предшестват Европейските съвети. Те са далече от „срещи на четири очи“, но в рамките им има място и за такива.
Последната среща на държавните и правителствените ръководители, които членуват в Европейската народна партия, беше в Кралската академия, а не в „библиотеката“ в Брюксел, където впрочем има различни обществени библиотеки.
„Освен това има го и "приятелят Дейвид“, продължава „Курие ентернасионал“, визирайки британския премиер Дейвид Камерън, който неотдавна беше в България. Вестникът отбелязва, че за Борисов това е било шанс да поиграе „голямата игра“ – прегръдки на летището, съвместни пресконференции, традиционен ресторант с нестинарки и най-вече – посещение по границата с Турция, за да покаже на госта си, че България съвестно изпълнява задълженията си по охраната на границите на Шенгенското пространство. Великобритания обаче не членува и не иска да е част от него.
Следва доста свободен превод на разказа на Борисов за това как накарал Камерън да стане в 4 часа сутринта, как летели първо с правителствения самолет, после – с хеликоптер до граничните застави и най-сетне как Борисов возил британския си колега с „джипка“ по граничната бразда, а охраната ги гонела с друга джипка.
„Резултатът: Дейвид Камерън си е тръгнал убеден в добрата воля на България“, пише „Курие ентернасионал“.  

За самотата в политиката...

„Не е лесно да си начело на правителство, подкрепяно в парламента от понякога нестабилна коалиция“, продължава преразказът на интервюто. „Но за Бойко Борисов  ГЕРБ, неговата консервативна партия, е полюс на стабилността. Което не му пречи да взема всички важни решения в пълна самота, често нощем, докато „гледа тавана с часове“.
„Силният е най-могъщ сам. Как гледаш на това определение?“, „подема любезно журналистът“, преразказва изданието. „Да, сто на сто“, отговаря министър-председателят.
После той разказва за навика си да звъни на министрите си в малките часове на нощта, за любезните им отговори, че те също не спят и за издайническите реплики на съпругите/съпрузите им: „Кой идиот ти звъни по това време“.

...и за футбола

Вестникът посочва, че футболът е „малкият грях“ на Борисов, че играе в аматьорския отбор на „Тигрите“ от Бистрица и често е фотографиран в спортен екип по терените на страната. Той обаче уточнява, че не се отдава на любимия с спорт извън двата часа след обяд.
„В обедната почивка за час и половина, като отидеш да поиграеш, да ти се изветри главата, след това като се изкъпеш и започва денят наново“.
Според Борисов този малък отдих е „единственият му недостатък“, отбелязва изданието.

Няма коментари:

Публикуване на коментар