понеделник, 14 март 2016 г.

ЪНДЪРГРАУНД 34

 
Жалбата за купуване на гласове стигна до Окръжна прокуратура .
02.11.2007
На 28 октомври кандидатът за кмет на с.Врачеш Йовелина Сърновска е подала жалба в Прокуратурата срещу своя опонет Нено Ганчев, както и срещу бизнесмена Иван Инински за купуване на гласове. Йовелина Сърновска разказа пред наш репортер, че в деня на изборите е получила сигнал по телефона, че Нено Ганчев и Иван Инински се намират в сградата на кметството с група роми. Тогава тя и застъпничката на партия „Атака” Вецка Петровска отишли на място, за да проверят дали това е истина. Оказало се, че посочените лица действително били в кметството. Йовелина Сърновска дори е заснела групата с моблиния си телефон. „Изпълняващата длъжността кмет на селото Цветоплама Езикиева също беше там и видимо изглеждаше притеснана от посещението ни” – разказа Сърновска.
От Районна прокуратура са отговорили, че няма доказателства Нено Ганчев и Иван Инински да са купували гласове, но на двамата са съставени предупредителни протоколи.
В понеделник Йовелина Сърновска е подала жалба по случая в Окръжна прокуратура. „Да приемем, че няма доказателства двамата да са купували гласове...Питам обаче какво правят те в сградата на кмеството в деня на изборите?! Надявам се, че компетентните органи ще се произнесат по въпроса” – заяви Йовелина Сърновска пред наш репортер.
Тя съобщи още, че е получила заплахи по мобилния си телефон. „Поискаха от мен да изтегля жалбата си, но това няма да стане” – категорична е Сърновска.


Висаджия в ръководството на БСП .
20.12.2013
Асен Манолов Димитров, който през май 2012 г. беше избран за член на Националния съвет на БСП е бил близък до убития криминален бос Георги Илиев, шеф на групировката ВИС-2.
Димитров в миналото се изявява като футболен бос, като през 2001 г. е управител на „Локомотив“ Пловдив заедно с Георги Илиев, показва справочника за „оперативно интересни лица“ на Международната организация за разследваща журналистика OCCRP.
Медийни публикации от началото на века също разкриват връзката на Асен Тодоров с мафиотската групировка ВИС-2, която впоследствие се преименува на ВАИ Холдинг. Според в. Капитал Димитров, който притежава рекламната агенция НЕСИ е „главен координатор, имиджмейкър и изразител на интересите на ВИС-2“ в българския футбол.
Георги Илиев, който е професионален борец, оглавява ВИС-2 след разстрела на брат му Васил Илиев през 1995 г. Други видни членове на тази групировка са безследно изчезналият през 2003 г. Методи Методиев – Мето Илиенски, застреляният в Амстердам Константин Димитров – Самоковеца и застреляният в България Антон Милтенов – Клюна. Сред останалите живи емблематични фигурни на ВИС-2 са Пламен Тимев – Ганди и Николай Цветин.
„Като най-големият играч на пазара на наркотици ВАИ контролира пътищата на трафика им, производствените обекти и разпространителките мрежи. Групировката се занимава и с трафик на крадени автомобили от западна Европа към бившия Съветски съюз. Други криминални дейности включват изнудване и рекет, незаконна търговия с оръжие, залагания, проституция и контрабанда.“ – пише за ВИС-2 американския посланик Джеймс Пардю в поверителен доклад от 2005 г., разкрит от Wikileaks.
Георги Илиев беше застрелян на 25 август 2005 г. в Слънчев Бряг, докато празнува победата на „Локомотив“ Пловдив над ОФК „Београд“. Запазена е снимка на Илиев по време на мач на „Локомотив“, на която в близкото му обкръжение се вижда Асен Димитров (долу вляво).
През 2007-2008 Димитров е продуцент на боксови шоу програми, т.нар. „Професионална лига“ заедно с Красимир Инински, който също е свързан с Георги Илиев чрез „Диамант Клуб“ ООД и „Рик-Г“ ООД. Една от звездите на лигата е Александър Пацов, задържан през 2012 като част от бандата за наркоразпространение на Христофорос Аманатидис – Таки (на снимката тук с Асен Димитров).
Красимир Инински

 

 
След ВИС-2 – политическа кариера
Според публикация в LiveNews, която вече не е онлайн, но е запазена в архива на сайта, Асен Димитров е започнал да работи за БСП още през 2009 г. и е близък със Сергей Станишев Той е сочен като автор и идеолог на известния предизборен клип от 2009 г. „Избираш Борисов получаваш Костов“ (клипа с брадвата), а също така и на клипа излязъл преди пленума на БСП през май 2012 г., на който Сергей Станишев и бившия президент Георги Първанов се стрелят на дуел („Я не архар, дорогой“).
За близките отношения между Сергей Станишев, настоящ президент на ПЕС и Асен Димитров, бивш представител на ВИС-2, проговори публично и бившият общинския лидер на БСП в Сливен Мартин Славов. След скандал с изтекъл в медиите запис, разкриващ как той иска 100 000 лв, за да не се кандидатира за кмет, Славов поиска оставката на Станишев и посочи Асен Димитров и Красимир Янков като негови противници, близки до ръководството на БСП.
В резултат от скандала Мартин Славов беше изключен от БСП, а на конгреса на партията през май 2012 г. Асен Димитров и Красимир Янков бяха избрани в Националния съвет – разширеното ръководство на социалистическата партия.
Репортажи и снимки от кампанията за събиране на подписи за АЕЦ „Белене“ от лятото на 2012 показват, че Асен Димитров плътно придружава Сергей Станишев из страната.
Потърсени за коментар по мейла за кариерата на Асен Димитров във ВИС-2 от пресцентъра на БСП и от кабинета на Сергей Станишев не отговориха на въпросите на Биволъ до редакционното затваряне на статията.
В България не е изключение свързани с подземния свят фигури да се ориентират към политическа кариера. Известен пример са дупнишките криминални босове Братя Галеви. Те се кандидатираха за депутати през 2009 г., за да получат имунитет и да избягнат наказателно преследване. В момента двамата се обявени за международно издирване след влязла в сила присъда за рекет и побой. Обвиняемият за рекет и изнудване Алексей Петров – Трактора се кандидатира за президент през 2011 г. В началото на 2013 г. топ-секретни документи изтекли в Болканлийкс (досието „Буда“) уличиха действащия министър-председател на България Бойко Борисов във връзки с организираната престъпност през 90-те.
Изобилието на подобни примери и мудното правосъдие кара международните наблюдатели да поставят България в групата „държави на мафията“, а Европейската комисия редовно сочи организираната престъпност като основен проблем за страната и причина за отказ на достъп до шенгенското пространство.
 
Алексей Петров – Трактора
 

Вижте украинеца Роман Логвиненко - поръчителят на Алексей Петров!
02.02.2016
Двама свидетели уличили украинеца Роман Логвиненко като организатор на атентата срещу бившата барета Алексей Петров. Това стана ясно на делото за мярката му за неотклонение в Софийския градски съд, пише 24 часа.
Логвиненко, който е роден през 1968 г, се е занимавал с бизнес преди 10-ина години, но от известно време, когато идвал в България, отсядал в хотели. Свидетелите, които го посочват като организатор, са Бойко Георгиев и Бухлев.
Двамата са разпитани пред съдия, Бухлев твърдял, че Роман е плащал за намирането на автомобили и за гранатометите, с които е извършен атентатът срещу Алексей Петров. Подобно нещо твърдял и Бойко Георгиев. По време на делото обаче не стана много ясно дали самият Роман се е похвалил пред тях. Друг свидетел пък - Евтим Евтимов твърдял, че Бухлев бил посещаван много често от рускоговорящи мъже и по този начин се подкрепя тезата на прокуратурата, отбелязва съдия Руси Алексиев.
По думите му причината за провала на атентата е неумението на стрелците. Съдията посочи още, ще доказателствата се определят не от количеството, а от тяхната тежест, а на този етап не е необходимо обвинението да бъде безспорно доказано.
Роман поиска да излезе на свобода, защото има здравословни проблеми. Съдът обаче каза, че за тях няма медицинска документация, както и че в България той няма постоянен адрес. Той пък обясни, че има приятели, при които може да отседне. При жалба делото ще се гледа следващия вторник - 9 февруари от Софийски апелативен съд.
Бойко Борисов е поръчвал убийства, той е мафиот, твърди сръбския вестник „Курир“.
„Чисти мафиотски бос е застанал на кормилото на властта в България“. Това съобщава от страниците си сръбският вестник „Куриер”. Журналистите от западната ни съседка предупреждават  Европейския съюз за заплахите, които носи премиерския пост на Бат Бойко. Сръбските журналисти обвиняват министър-председателя ни в една кола престъпления, че даже и в множество убийства.
Лично по повелята на Б. Борисов в България се извършиха много тъмни престъпления. Целта е била по този начин да си пробие път към властта, смятат разследващите журналисти. Журналистите в Сърбия  цитират свои източници от югославската полиция, която навремето разследвала близките контакти на Борисов с едни от най-зловещите и кървави сръбски мафиоти. „Необходимо е страната ни да алармира Евросъюза и да му предостави всички доказателствени документи за греховете на Бойко Борисов., пишат сръбските журналисти. А ЕС от своя страна трябва пък да преосмисли отношението си към България, защото тази държава в момента се управлява от мафиотски бос” – пишат още публицистите. Материалът-разследване не е против България, а срещу Б.Борисов. Все по-често по медиите на западната ни съседка се публикуват статии, уличаващи българския премиер в жестоки престъпления.
„Това е пълен абсурд и измислица! Вижте, че в статията няма нищо конкретно. „Куриер” за пореден път атакува нашия премиер, но имиджа на този вестник в Сърбия не е особено добър”, отговориха служители от българската правителствена „Информационна служба“. Ще има ли протестна нота към Сърбия от страна на нашето правителство- въпрос на време е да разберем!
 
Един от килърите на Алексей Петров е убит?
14.03.2016
Украинецът Артьом Темпински, който е сочен като един от физическите извършители на атентата срещу Алексей Петров, най-вероятно е бил ликвидиран малко след неуспешното покушение. Украински спецченгета на два пъти щурмували бащината му къща на ул. "Робоча" в град Днепропетровск. Разпитани са редица приятели и роднини на Темпински, които заявили, че не са го чували и виждали от близо половин година, пише "България днес".
По непотвърдена информация става ясно, че била проверена и семейна вила по крайречието на Днепър, в която ченгета подозирали, че се укрива килърът. Близките на бившия военен също подозират, че той може да е убит. Липсата на резултат по издирването, както и събраните до момента доказателства подсилили съмненията на криминалистите, че Темпински е заличен. Според достоверни източници акция по намирането му била предприета и на територията на Варшава.
Именно там му били издадени и документи за пребиваване в България, които Артьом представил на 13.09.2015 г. при кацането си на аерогара София. Излизане от страната не било регистрирано. Според разследващите 30-годишният украинец е забегнал през Дунав мост, като евентуалното му ликвидиране е станало зад граница. Подобна съдба вероятно е сполетяла и другите двама атентатори - Максим Чорний и Йевен Балков, коментират запознати. За тях единствено се знае, че са се регистрирали при излизане от България. Чорний е забегнал за Турция на 01.11.2015 г. през ГКПП Капитан Андреево, а Балков през ГКПП Дуранкулак на 21.10. м.г., седмица преди покушението.
Неуспешният атентат срещу бившия съветник на ДАНС Алексей Петров бе извършен на 29 октомври м.г. Бронираният "Мерцедес S500", в който пътуваха баретата и шофьорът му, бе попаднал в засада и обстрелян с два гранатомета РПГ 22 към 9 ч. сутринта.
Твърди се, че именно Темпински и Чорний са хората, натиснали спусъците на противотанковите оръжия. Само три месеца след това на влизане в България през Дунав мост е арестуван Роман Логвиненко. Бизнесменът моментално се сдобива с обвинения като поръчител и организатор на покушението. Главна роля в уличаването на Логвиненко изиграват показанията на двамата свидетели Константин Бухлев и Бойко Георгиев. Те посочили Роман като човека, организирал и осигурил финансово атентата.
Бухлев разказал как Логвиненко го е питал дали той може да му намери сигурни хора, които да убият Алексей Петров, а след като му отказал, Роман заявил, че сам ще си свърши работата. Георгиев разкрил откъде килърите си набавили колите и РПГ-та, внесени от Русия, как следели година и половина жертвата, предрешени като клошари, и целия механизъм на атентата. Тази информация те знаели, тъй като убийците живеели в техните апартаменти. По делото имало приложени и записи от телефонните разговори, които Логвиненко водел с наемниците. Според защитника му адвокат Владимир Манолов не клиентът му е организаторът, а именно свидетелите срещу него, които били истинските мозъци на операцията. Те изиграли своя ход много хитро, като решили да отърват кожите, като прехвърлят цялата вина на Логвиненко. На последното заседание в Софийски градски съд срещу Логвиненко, на което съдиите го оставиха в ареста, Манолов също изрази съмнение, че тримата килъри най-вероятно са убити. Тепърва предстои да се доказват участието и вината на замесените в покушението.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар