неделя, 27 март 2016 г.

ПОСЛЕДСТВИЯ 42



Този материал се посвещава на хилядите знайни и незнайни труженици на неокомунистическата престъпна мрежа в България.

 

Извънредно! Простреляха врачанския бизнесмен Краси Яричката . 6 пъти е стреляно по 50-годишният местен богаташ .

22.01.2016

Преди минути бе прострелян един от най-богатите хора във Враца, съобщава tribali.info. Пред дома му е бил гръмнат 6 пъти Красимир Николов, известен в цяла България като Краси Яричката. 50-годишният бизнесмен е паркирал джипа си и тогава поръчков убиец го е прострелял. Всичките изстрели са попаднали в тялото му.

Съпругата му Петя и брат му Тодор чули малко след 23.00 часа пукотевицата, но когато излезли, заварили само падналия на улицата бизнесмен. Брат му незабавно го качил в друга кола и го закарал в Спешния център в много тежко състояние.

Краси Яричката има транспортна фирма "Спътник 96" с над 100 тира и е един от най-богатите хора в града. На този етап не е ясна причината за поръчковия разстрел, но е изключено да е заради дългове, тъй като той е от дълго време в този бизнес и има име на коректен партньор. Има две дъщери.

Районът около къщата му, която е близо до училище „Васил Кънчов“, е отцепен от полицията. Очаква се всеки момент да пристигне групата за тежки престъпления от областната дирекция на полицията.

По ирония на съдбата днес във Враца се проведе мащабна полицейска операция срещу престъпността, в която участваха 14 екипа на полицията и жандармерията.

 

Запалиха колата на съпругата на Иван Тотев .

27.01.2016

Автомобилът на съпругата на пловдивския кмет Иван Тотев - Деница, е пламнала тази нощ. Разследващи по случая потвърдиха новината. „Хюндай", който ползва първата дама на Пловдив, е горял тази нощ.

Унищожено е купето. Возилото е било паркирано пред дома на семейство Тотеви.

От разследването казаха, че към момента се въздържат от коментар дали станалото е с умисъл и някой нарочно е драснал клечката или е случаен инцидент.

Сигналът за инцидента е подаден в 2,08 часа през нощта на телефон 112. Четвърто РУП-Пловдив разследва случая.

 

Арестуваха Ники Шванца.Той е обвинен като член на група за убийства .

06.02.2016

Николай Иванов – Шванца , обвинен като член на група за убийства, е арестуван. Той се укриваше от април 2015 г. когато МВР разби групата на бившия ВИС-аджия Иво Иванов-Гела, който заедно с Шванца успя да избяга преди арест.

Николай Иванов е бивш приятел на вдовицата на Георги Илиев-Мая. Специализираният съд ще реши днес дали да го остави в ареста, информира "24 часа".

 

Вечният кмет Ценко Чоков отива на съд за престъпление по длъжност

02.03.2016

 Районна прокуратура – Бяла Слатина внесе в съда обвинителен акт срещу кмета на с. Галиче Ценко Чоков за извършено от него документно престъпление в качеството му на длъжностно лице, съобщи официално Апелативна прокуратура-София.

Като кмет на селото обвиняемият Чоков имал правата по чл. 83 от Закона за нотариусите и нотариалната дейност – да удостоверява полагането на подписи върху частни документи, тяхното съдържание.

Свидетелката В. К. от Благоевград притежавала земеделска земя в село Галиче, която решила да продаде. За целта се свързала по телефона със свидетелката П. Ч. и я помолила да й съдейства. П. Ч. отишла при Ценко Чоков, който й предложил да закупи земята за себе си и свои близки.

На 09.09.2014 г. свидетелката П. Ч. отишла с документите и личните данни на В. К. в кметството на село Галиче, където пред обвиняемия Чоков положила подписи върху пълномощно и два броя декларации по ДОПК и ЗННД, като се опитала да наподоби подписа на В. К.

За да може да извършва нотариални заверки на подписите и съдържанието на документи, при закупуване на земеделски земи за себе си и свои близки, обвиняемият Чоков използвал за пълномощник по сделките – свидетеля Цв. Т. от с. Галиче. В нарушение на закона, Чоков удостоверил невярното обстоятелство, че подписите са положени лично пред него от В. К. Същият ден документите били изведени и в регистъра на кметството под съответни номера, а свидетелят Чоков е превел с пощенски запис сумата от 6 хиляди лева на В. К.

На 16.12.2014 г. заверените от Чоков неистински документи са използвани от свидетеля Цв. Т. пред нотариус Г. Х., който действащ като пълномощник на продавача В. К. прехвърлил собствеността върху земите на близката до обвиняемия Чоков – В. Кр.

По този начин обвиняемият Чоков в качеството си на длъжностно лице –кмет – в кръга на службата си съставил неистински официални документи, с цел същите да бъдат използвани като доказателство за сочените в тях обстоятелства.

Разпитана като свидетел В. К. потвърждава, че през 2014 г. не е ходила в село Галиче и не е подписвала документи. В хода на досъдебното производство, изготвената съдебно почеркова и техническа експертиза е доказала, че подписите за „упълномощител“ и „декларатор“ в използвани при сделката и заверени от Чоков документи, не са изпълнени от В. К., а от друго лице.

Разпитан в качеството на обвиняем Чоков не се признава за виновен и не дава обяснения по повдигнатото му обвинение, но твърди, че В. К. се е подписала лично в негово присъствие и е изписала имената си върху документите.

 

Ексклузивно! При спецакция: Арестуваха тартора на биячите от Околовръстното - Ториното!

10.03.2016

Дясната ръка на Златко Баретата - Ивайло Борисов-Ториното бе арестуван при спецоперация в София. Той е и тарторът на биячите от Околовръстното шосе.

В момента криминалистите отвеждат Ториното и охранителите му в Шесто РУ. Борисов, който е шеф на охранителна фирма, се придвижва с бял джип "Мерцедес" G-класа. Профилактиката на Ториното и компания е във връзка с операцията на полицията за респектиране на мутрите и добре облечените бизнесмени, пише Пик.

 

Агромах разбит при спецакция

11.03.2016

Любимците на 19 минути от пътната фирма Агромах, за чиито афери за стотици милиони пишем вече няколко месеца, бяха разбити. Специализираната прокуратура, ГДБОП и НАП проведоха специализирана операция срещу организирана престъпна група за данъчни измами Разследва се дейността на търговски дружества, които се занимават с големи инфраструктурни обекти, след спечелени крупни обществени поръчки. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Извършени са претърсвания и изземвания на територията на градовете Пловдив, Благоевград, Лом и София. Разследва се дейността на търговските дружества „Агромах“ ЕООД и „Пътища Пловдив“ АД, двете с основен предмет на дейност строителство.

Тези две дружества са регистрирали няколко свои дъщерни дружества, които участват като техни подизпълнители при изграждане на строителни обекти.

Дружествата от групата на „Агромах“ЕООД и дружествата от групата на „Пътища Пловдив груп“ АД ползват доставки от дружества, наречени „Буфери“ - „Кей пласт“ ЕООД и „Кей транс гео“ ЕООД. Чрез тези буферни дружества се осигурява документален поток, регулиращ задълженията за внасяне на ДДС на дружествата от строителните групи.

По този начин се намалява дължимия от тях към държавния бюджет ДДС за внасяне. От своя страна буферните дружества ползват документален поток от друга група дружества с характеристиката на „липсващи търговски“ – регистрирани на лица с нисък социален статус, с цел функциониране на създадената схема на данъчна измама.

С ползваното данъчно предимство от страна на големите строителни фирми, щетата за фиска за една година и половина е 14 млн. лева избегнат за внасяне ДДС.

При претърсванията и изземванията в гр. Лом са открити и иззети златни накити на стойност около 500 000 лв. При извършване на процесуално-следствените действия в базата на „Агромах“ ЕООД в района на гр.Благоевград, служителка от дружеството се е опитала да изнесе в сак сумата от около 1 000 000 евро.

"Пътища Пловдив" АД е продадена от Георги Гергов преди около година и половина на "Агромах", научи БЛИЦ от запознати със сделката. Така че цялата схема за данъчни измами е изцяло дело на крупната строителна фирма. Известна преди години като "фирмата на Костадин Паскалев". От няколко години обаче нещата са се променили, коментират запознати.

През 2011 година "Агромах" е била пред фалит, работници са напускали масово, изведнъж от 2012 година досега тя излиза в предните редици на строителния бизнес в България. През 2014 година купува пловдивската строителна компания  "Пътища Пловдив", печели строителството на отсечка по магистрала "Струма" и връзката между "Марица" и "Тракия".

Само от тези две спечелени поръчки фирмата е прибрала над 4 милиона лева. Според едно от проучванията на строителния бизнес, "Агромах" е спечелила в последните години самостоятелно поръчки за над 80 милиона лева, а в консорциуми- за над 180 милиона лева.

 

Обвиниха кмета на Братаница Георги Спасов за незаконно оръжие .

17.03.2016

 Районната прокуратура в Пазарджик внесе в съда обвинителен акт срещу кмета на пазарджишкото село Братаница 53-годишния Георги Спасов за държане на огнестрелно оръжие и боеприпаси без разрешение. Престъплението е по чл. 339 ал. 1 от Наказателния кодекс и във връзка с чл. 50 ал. 3 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

Обвиняемият Георги Спасов е предаден на съд за това, че през 2011 е придобил и до 11 декември 2015 година е държал в дома си един боен патрон за пушка, система „Мосин Наган“, без да има надлежно разрешение. Освен това от началото на юни до 11 декември 2015 година е държал в дома си в Братаница огнестрелно оръжие – пистолет „Макаров“, калибър 99 и 8 броя боеприпаси – патрони за пистолет „Макаров“, също без разрешение. От заключението на изготвената съдебно-балистична експертиза е видно, че оръжието и боеприпасите са годни за използване. От приложената справка на служба „Контрол на общоопасните средства“ при РУ на МВР-Пазарджик се установява, че на обвиняемия не му е било издавано писмено разрешително за посочените по-горе оръжия и боеприпаси.

Разпитан в хода на досъдебното производство, Георги Спасов не се е признал за виновен.

Обвинението се доказва от разпити на свидетели, експертизи, фотоалбуми, веществени доказателства и др.

 

Заради афера с фирма на Гриша Ганчев: Искат имунитета на депутатка от БСП .       

21.03.2016

 Разследват Светла Бъчварова за договор, ощетил държавата с над 1,3 млн. лв. Вместо за 80 лв. на декар отдала земята за 1,80 лв.
Депутатката от БСП Светла Бъчварова ще бъде разследвана за сключване на неизгоден договор, ощетил Селскостопанската академия (ССА) с над 1,3 млн. лв. Вчера главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане за сваляне на имунитета й в Народното събрание.
Делото за далаверата, в която е замесено и дружеството на бизнесмена Гриша Ганчев - „Литекс комерс“, започнало след ревизионен доклад на Агенцията „Държавна финансова инспекция" (АДФИ).
Престъплението е извършено през юли 2009 г. Тогава Бъчварова била председател на управителния съвет (УС) на ССА. Без решение на УС тя сключила договор с „Литекс комерс“ АД за съвместна научноизследователска и опитно-производителна дейност върху 9726 дка земеделски земи в землището на селата Стражица и Карвуна.
„Земята е била отдадена за срок от 10 години, а месечната цена е била в размер на 17 500 лв., което е по 1,80 лв. на декар на година с ДДС. Според извършените експертизи нормалната пазарна цена за отдаването на земя под наем или за обработване в този регион е между 70 и 80 лв. на декар. При това положение разликата между 70 лв. и 1,80 лв. представлява щета за държавата, която за целия период на действие на договора е в размер на близо 1,326 млн. лв“, обясни вчера главният прокурор. Агротехническите и икономическите експертизи показали още, че за обработваемата земеделска земя ССА е трябвало да получи приход от 680 835,68 лв. Главният прокурор вчера отбеляза и че земята, която Бъчварова отдала за обработка, е „една от най-плодородните земи в страната ни“. Освен това изобщо нямало практика ССА да отдава земи за съвместна дейност.
Попитан защо чак сега прокуратурата се захваща с червената депутатка, при положение че престъплението е извършено преди 7 години, главният прокурор обясни, че е отнело време на разследващите, защото са проверявали договор по договор и сделка по сделка.
„Разследването е изключително обемно с оглед на това, че докладът на АДФИ е обхванал изключително количество договори, оставки и всичко друго, което е било извършвано през проверявания период в Селскостопанската академия“, добави Сотир Цацаров. И уточни: „Анализирани са всички посочени договори в доклада на АДФИ, но не всичко в доклада на агенцията представлява престъпление. За тази конкретна сделка прокуратурата счита, че е налице престъпление."
Ако Бъчварова бъде призната за виновна от съда, я грози затвор от 3 до 10 години.

 Светла Бъчварова: Договорът е преподписван два пъти след мен

 В позиция Светла Бъчварова разясни, че казусът е от 2010 г., а самата тя не е председател на Селскостопанската академия от юни 2011 г. „Въпросът е бил проверяван и разследван няколко пъти от следствието и ДАНС. Мислех, че казусът е приключен. Но явно има интереси към земята или предстоящото преструктуриране на академията”, посочи Бъчварова. По-късно тя сама се отказа от имунитета си.
„Договорът е за съвместна научноизследователска и опитно-производителна дейност върху тази земеделска земя - нито за рента, нито за наем. Такъв тип договори са обичайна практика в Селскостопанската академия и имат за цел максимално оползотворяване на земята. Договорът е между Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево и „Литекс комерс“ АД, тъй като земята се намира на землището на института”, обясни Бъчварова. Тя поясни, че най-важното е, че този контракт е за съвместна дейност, т.е. и от едната, и от другата страна се правят инвестиции - институтът предоставя сортовете, фирмата ги произвежда, институтът взема семената. И допълни, че договорът е преподписва два пъти след оттеглянето й от поста. „Защо не е бил прекратен от следващите председатели след мен, ако е имало някакъв проблем?“, пита депутатката.


Няма коментари:

Публикуване на коментар