четвъртък, 17 март 2016 г.

АНТОЛОГИЯ НА НЕОКОМУНИЗМА 57

 
Чрез държавни поръчки към 1001 нощ! Ново 20: Български петролен бос брои 5 милиона за новото "Бугати" .
 15.03.2016
 
Возилото за милиони ще пристигне в България през септември или октомври.
Българин е сред поръчалите новия "Хирон" (Chiron) на "Бугати" (Bugatti), чиято цена е 2.4 млн. евро без данъци и такси, съобщи в. "24 часа".
Колата беше представена на автомобилното изложение в Женева миналата седмица. От нея ще бъдат произведени само 500 бройки, като 120 вече са поръчани.
Това е най-бързият автомобил серийно производство в света, който развива максимална скорост от 420 км/ч. Тя се постига само при включен специален режим. Иначе в стандартен режим на каране ограничението е 380 км/ч.
На въпрос на щанда на компанията в "Пал експо" дали българинът е собственик на предишната най-бърза кола на "Бугати" - "Вейрон" (Veyron) - служител отговори, че тези клиенти са с предимство, но не е задължително да си притежавал предходния модел, за да имаш новия суперавтомобил.
Петроленият бос Георги Самуилов - Жоро Инса е мистериозният роден баровец, броил шокиращите 5 милиона за новия модел на най-скъпия автомобил в света, пише вестник "Уикенд".
50-годишния собственик на обвитата в тъмна мистерия рафинерия "Инса ойл", която дълги години бе проверявана от покойния Ваньо Танов за схеми с горива, е направил поръчката за мощния автомобил още преди два месеца, след като спечелил няколко милиона от изгодна бизнес сделка. Според други обаче Самуилов си поръчал "Бугатито", подразнен от покупката на уникален "Ролс Ройс" за 1,5 милиона лева, направена от стария му бизнес враг Ветко Арабаджиев.
Двамата били от години в обтегнати отношения, твърдят източници на "Уикенд". Конфликтът помежду им датирал още от времето, когато работили съвместно с покойния Илия Павлов.
Това не е първата покупка за милиони на Самуилов. В гаража на католика от Раковски са паркирани три мерцедеса, единият от които - "Майбах", както и "Ламборджини Авентадор", купена за рождения ден на Самуилов преди 2 години. Тогава Жоро Инса е броял 700 000 за уникалният автомобил, който само месец по-късно бе потрошено от наследника му.
Поръчковото "Бугати" ще пристигне през септември или октомври, но Жоро Инса е предупреден, че колата му може да бъде доставена и по-късно, тъй като все още не е произведена. От модела Широн ще бъдат направени само 500 бройки.
Преди дни тръгна друг слух - че колата е поръчана от боса на "Биомет" Ваньо Алексиев, за което информира BNews. Алексиев проявил интерес към возилото за милиони, но в крайна сметка се отказал да брои крупната сума, твърди "Уикенд".
Макар че в България през последните 5 години икономиката е напълно ликвидирана и производство и индустрия не съществуват, българските олигарси основно се "изхранват" с държавни поръчки за милиарди, които потъват в джобовете на избрани, нищо, че от време на време им ги спират и пускат отново.
 
Бриго Аспарухов и Атанас Тилев: Заедно в застрахователния бизнес .
16 . 03 .2016
Бившият щатен служител на ДС Бриго Аспарухов е получил пост в застрахователния бизнес веднага след като през 1997 г. беше уволнен като директор на Националната разузнавателна служба | Източник:bultimes.com.
Бившият щатен служител на Първо главно управление (ПГУ) на ДС, директор на Националната разузнавателна служба (1991-1997) и депутат от БСП в 39-то Народно събрание (2001-2005) о. р. ген. Бриго Аспарухов и агентът на ПГУ под ръководство на КГБ и банкер след промените Атанас Тилев и са имали едновременно участие в застрахователния бизнес в България в една и съща застрахователно дружество.
Комисията по досиетата освети тяхното присъствие в застрахователна  компания "УНИКА" при проверката на ръководните ѝ органи (решение №2-622 от 10 март 2016 г.) като част от глобалната проверка за принадлежност към тоталитарните комунистически служби сред застрахователите в страната.
Проверката е обхванала общо 30 души, членове на управителните, контролните и надзорните органи на ЗК "УНИКА" АД и ЗК "УНИКА Живот" АД. Установени са 7 сътрудници на Държавна сигурност, от Комисията по досиетата е обявила 6-та, тъй като едно лице е починало и по закон в тези случаи информацията не става публична.
Сред обявените 6-ма сътрудници попадат именно Бриго Аспарухов и Атанас Тилев, съученици от Немската гимназия в Ловеч и приятели. Двамата са известни с това, че през 1993 г. в качеството на директор на Националната разузнавателна служба, наследник на ПГУ, се разпорежда за незаконно унищожаването на досието на Тилев, като сътрудник на ПГУ под псевдонима „РУМЯНЦЕВ”, който по това време става придобива популярност в България като собственика на Банка за земеделски кредит и Добруджанска банка, фалирали няколко години по-късно по време на банковата криза при управлението на еднопартийното правителство на БСП начело с лидера ѝ Жан Виденов.
Въпреки унищоженото досие миналата година Комисията по досиетата откри доказателства, че като агент на ПГУ „РУМЯНЦЕВ”-Тилев в определен период е контролиран от КГБ, тъй като успява да се ожени за дъщерята на финландския външен министър Ахти Каряляйнен.
Преди това Тилев беше разкрит от Комисията и като сътрудник на Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА под псевдонима „ЗИНГЕР”.
Новото решение на комисията при проверката на ЗК „УНИКА” показва, че веднага, след като през март 1997 г. Аспарухов е освободен като директор на НРС е заел позиция в застрахователната компания. Той е станал член на Съвета на директорите на застрахователя през юли същата година и е заемал този пост до март 1998 г.
По същото време Атанас Тилев е член на Съвета на директорите на (1994-2005), а също така член на Надзорния съвет на ЗК "УНИКА" АД (2005-2006).
Атанас Тилев участва като собственик в две дружества в България –  "Дару кар” ООД и "Дару АВ", в които държи съответно 80% и 90 %.
В „Дару кар” е назначен приятелят му о. р. ген. Бриго Аспарухов.
След фалита на БЗК Атанас Тилев напуска нелегално България, въпреки че по това време има забрана. Според бившия кадрови служител на ПГУ и директор на пресслужбата на кабинета Виденов Красимир Райдовски Аспарухов лично е извел приятеля си Тилев през ГКПП на аерогара „София”.
След другите разкрити сътрудници в ЗК „УНИКА” е Йордан Горанов Генчев, председател на Управителния съвет на застрахователната компания  (2005-2007) и председател на Управителния съвет и изпълнителен директор (2006-2008).
Комисията по досиетата обяви проверката и на ТОКУДА Здравно застраховане" ЕАД (решение №2-621 от 10 март 2016 г.).
Там проверката е засегнала 8 лица на ръководни позиции, от които с агентурно минало са разкрити двама – Кирил Димитров Пендев, член на Управителния съвет (2011-2012) и Юлиян Александров Стамболджиев, член на Управителния съвет на "ТОКУДА Здравно застраховане" (2007-2009) и член на Съвета на директорите на (2013-2014).
Проверени са и членовете на управителните, контролните и надзорните органи на МетЛайф Юръп Лимитид-клон България (решение №2-624 от 14 март 2016 г.). Проверката е обхванала 4 лица, от които с установена принадлежност към ДС е Лука Филипов Доков, изпълнителен директор (2001-2002).
Информации за всички проверени до момента застрахователни компании могат да бъдат намерени в секцията COMDOS, рубрика „Решения” на сайта.
 
Скандал: Меглена Кунева и Даниел Вълчев превърнаха МОН в партийно-семеен бизнес .
 
18.03.2016
 
Кумове и роднини са назначени на ключови позиции в Министерството на образованието. Служители на частното адвокатско дружество на Вълчев и кадри от времето на тройната коалиция ще разпределят над три милиарда лева до края на годината. Това пише сайта "Студия Трансмедия" в разследване на скандалните назначения в МОН
Скандал: Меглена Кунева и Даниел Вълчев превърнаха МОН в партийно-семеен бизнес
 
„Новият антикорупционен орган ще бъде нещо като българското ФБР.” Така Даниел Вълчев рекламира тези дни прословутия Закон за борба с корупцията на Меглена Кунева. От няколко месеца лидерката на ДБГ и министър на образованието се опитва да прокара спорния законопроект, като компенсира сериозните му недостатъци с активна кампания в медиите. Проблемът е, че само за месец на новия си пост Меглена Кунева успя да създаде изключително благоприятна корупционна среда в Министерството на образованието. И то под прякото ръководство на Даниел Вълчев, който умело я използва за параван. В рамките на няколко седмици той успя да овладее цялото ведомство, на което беше министър по времето на тройната коалиция, поставяйки свои хора, които на всичкото отгоре са в роднински отношения помежду си и в очевиден конфликт на интереси. 
 
За шеф на кабинета на Меглена Кунева е назначена Мария Карабельова-Маргаритова, която е съпруга на Димитър Маргаритов. Миналата година той оглави Комисията за защита на потребителите. По времето на тройната коалиция Димитър Маргаритов е бил директор на дирекция „Обществени поръчки” в Министерството на образованието. Публична тайна е, че сегашното му назначение е издействано лично от Даниел Вълчев.
 
Снимка на Мария Карабельова - Маргаритова от профила й във Фейсбук
 
Мария Карабельова-Маргаритова и Димитър Маргаритов са кумове на Красимир Вълчев и съпругата му Лилия Вълчева, която пък е служител в адвокатското дружество на Даниел Вълчев (само фамилиите тук са плод на случайно съвпадение). В настоящия момент Красимир Вълчев е главен секретар на Министерството на образованието. Той и съпругата му реципрочно са кумове на семейство Маргаритови, което говори за изключително близките им отношения.
 
Във Фейсбук може да се види колаж от сватбените снимки на двете двойки, направени в две последователни години, когато са си разменяли кумуването. Интересното е, че снимките са направени пред арката на Министерството на образованието, което очевидно е изключително близко до сърцата на двете двойки.
 
 
 
Но семейното овладяване на българското образование не спира дотук. Друга любопитна двойка е тази на Лора Йосифова и Любомир Йосифов, който пък е настоящият директор на Правната дирекция в МОН. Лора Йосифова, Мария Карабельова-Маргаритова и Лилия Вълчева са били членове на политическия кабинет на Даниел Вълчев когато той беше министър на образованието.
 
Освен това близо 80% от ключовите директори и шефове на отдели в Министерството на образованието са назначени по времето на тройната коалиция и открито бойкотираха бившия министър Тодор Танев. Това призна самият Танев - в интервю той разкри, че депутатите от ДБГ Димитър Танев (отново случайно съвпадение на имената), бивш главен секретар на Министерството на образованието по времето на Даниел Вълчев, и Бойка Маринска, депутат от ДБГ, непрекъснато са се срещали с директорите и шефове на отдели в министерството, за да си уреждат обществени поръчки и назначения.
 
Затова Тодор Танев се принудил да пусне заповед да няма срещи на депутати със служители на министерството. Това обаче не му спаси мястото. Въпреки че беше слаб министър с много недостатъци, той беше свален след изкуствено раздухан в медиите скандал за изучаването на турското робство. Макар Тодор Танев да бе министър от квотата на Гражданския съвет в Реформаторския блок, премиерът Борисов даде министерството на Меглена Кунева и Даниел Вълчев от ДБГ.
 
Тяхната припряност да свалят предишния титуляр и да овладеят министерството още в началото на тази година може да има много обяснения, а между тях е и следният конкретен факт: Само за тази година в рамките на оперативната програма „Региони в растеж” МРРБ ще подкрепи реформата в професионалното образование в страната.
 
За този тип училища ще бъдат осигурени над 130 милиона лева, които ще бъдат инвестирани освен в ремонти на сградите и подобряване на енергийната им ефективност, и в изграждането на лаборатории за практически занимания на учениците.
 
Това заяви лично министър Лиляна Павлова в края на януари, малко преди рокадите в МОН. Което означава, че парите за ремонти, най-апетитната и чиста схема за източване на бюджета през обществени поръчки, ще скочат неколкократно през настоящата година. Като прибавим към тях 3,1 млрд. лева, колкото е годишният бюджет на образованието, се получава една доста внушителна сума. Дали е уместно толкова много публични средства да се управляват от кумове, съпруги и съпрузи, бивши и настоящи служители в правната кантора и политическия кабинет на Даниел Вълчев, както и от активисти на партия с нулев електорат, е риторичен въпрос. Дали Меглена Кунева размишлява върху него, докато пише антикорупционния си закон? Или вече е време да напише оставката си.
 
Шефът на кабинета на министъра на образованието се забавлява. Снимка: Фейсбук
 
Мария Карабельова - Маргаритова и шефът на Агенцията за инвестиции Стамен Янев, друго ключово протеже на Даниел Вълчев в държавната администрация. Снимка: Фейсбук
 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар