четвъртък, 2 юни 2016 г.

БЪЛГАРСКАТА ТЕМИДА Е ГЛУХОНЯМА …12

 
Прекратиха разследването за корупция срещу Станимир Флоров .
03.02.2016
Секретното разследване за подкуп срещу бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров, за което в последните близо 3 години прокуратурата отказваше да дава каквото и да е информация, вече е прекратено.
На 13 януари тази година наблюдаващият прокурор е преценил, че няма достатъчно доказателства за да се продължи разследването и го е прекратил. Решението на прокурора може да бъде обжалвано пред Софийския градски съд.
Разследването срещу Флоров започна на 19 април 2013 г., след като секретни документи бяха разпратени по мейлите на няколко медии от представящ се за дългогодишен служител на службите. Започналата проверка в прокуратурата установи, че сканираните и изпратени документи са идентични с оперативните дела срещу Станимир Флоров, които бяха изискани от МВР.
Тогава от прокуратурата съобщиха, че от съдържанието на документите в тези оперативни дела, както и от други доказателствени източници е направен извод, че са налице достатъчно данни за извършеното от Станимир Флоров престъпление – подкуп в особено големи размери.
Покрай разследването срещу Флоров бяха открити данни за това, че бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е отказал да разпише одобрено от съд прилагане на СРС срещу антимафиот от Велико Търново, което доведе до второто обвинение срещу бившия вътрешен министър, завършило преди дни с оправдателна присъда.
Станимир Флоров беше посочен и за режисьор на скандала с Мишо Бирата, при който бяха публикувани записи от подслушани разговори между премиера Бойко Борисов и директора на Агенция „Митници“ Ваньо Танов с указания за митническа проверка в бирената фабрика на Михаил Михов.
Въпреки течащото разследване Флоров успя да се пенсионира от системата на МВР без проблеми и с полагащите се за това обезщетения.
В първите месеци от управлението на кабинета „Борисов“ 2 името на Флоров отново излезе на дневен ред след неочакваното предложение на министъра на транспорта Ивайло Московски той да бъде назначен за ръководител на Държавната агенция „Автомобилна администрация“.
 
Прекратиха съдебното производство за пране на пари срещу Христо Бисеров .
10.02.2016
 Съдия Атанас Атанасов прекрати съдебното производство срещу бившия депутат от ДПС Христо Бисеров и доведения му син Ивайло Главинков за пране на пари. Това съобщават от Софийския градски съд.
Магистратът е взел решението на основание постъпило писмо от Софийската градска прокуратура и приложено към него постановление от 3 февруари за прекратяване на наказателното производство срещу двамата.
Припомняме, че в началото на декември Бисеров бе оправдан по всички обвинения. Бисеров отговаряше пред българското правосъдие за неплащане на данъци, както и заради това, че не е декларирал сделки с валутни ценности и е затаил истина в писмена декларация.
Прокуратурата искаше четири години затвор за бившия депутат от ДПС и зам.-председател на парламента. Защитата му – адвокат Христо Ботев, настояваше процесът изцяло да бъде прекратен.
На 14 декември 2015 г. в Софийския градски съд са постъпили молби от Христо Бисеров и Ивайло Главинков. В тях те искат съдът да окаже на прокуратурата да внесе обвинителен акт или пък да прекрати разследването срещу тях. Основанието – изтекъл двугодишен срок.
На 21 декември съдия Атанас Атанасов е определил на прокуратурата законовия срок от 3 месеца, в който делото да бъде внесено в съда или да бъде прекратено, уточняват от съда.
Съдия Атанасов е прекратил наказателното производство днес.
Разпореждането на съдията не подлежи на обжалване, става ясно още от съобщението на съдебната институция до медиите.
По-късно от Софийската градска прокуратура (СГП) разпространиха в резюме мотивите за прекратяване на наказателното производство срещу Христо Бисеров и Ивайло Главинков.
Със свое постановление от 3 февруари СГП е прекратила производството, тъй като обвинението за пране на пари не е било доказано. Заради недоказаност било прекратено и обвинението на Ивайло Главинков за данъчно престъпление.
От прокуратурата поясняват, че в хода на разследването са изготвени и изпратени молби за правна помощ до Конфедерация Швейцария с искане за разкриване на банкова тайна на сметките на двамата обвиняеми. От получените отговори било видно, че Швейцария не разкрива банкова тайна. Именно поради тази причина не са могли да бъдат установени източниците на имуществото и да бъде изяснен произходът на средствата, както и основанието и начинът на придобиването им.
Разследването не е събрало достатъчно безспорни доказателства, за да обоснове престъпния произход на паричните средства, се посочва още в мотивите на прокуратурата.
Междувременно по искане на Христо Бисеров и Ивайло Главинков Софийски градски съд е дал тримесечен срок на СГП  да внесе за разглеждане на делото в съда или да го прекрати. В срока били изчерпани възможностите на обвинението за събиране на още доказателства, за да се предприеме внасяне на делото в съда, подчертават от прокуратурата.
 
Три години условно получават Тома Томов, Димитър Викентиев и Цецко Кривачков .
11.12.2012
Софийският апелативен съд намали издадената петгодишна присъда затвор за бившия депутат от „Коалиция за България“ и бивш районен прокурор на Оряхово Тома Томов на три години условно.
Историята започва в далечната 1998 година. През 2007 г. прокуратурата иска от Народното събрание сваляне на имунитета на Томов заради данни за извършени от него престъпления като районен прокурор на Оряхово през 1998 г., но на 1 юни същата година народните представители гласуват против. Тогавашният заместник-районен прокурор на Оряхово Димитър Викентиев също бе осъден и признат за виновен за това, че е изтръгнал неправомерно показания от свидетел и беше осъден на 6 години затвор и лишен от право да заема определени длъжности за девет години.
Томов се ползва с депутатски имунитет от 2001 г. и не може да бъде разследван. През февруари 2001 г. е определена комисия по предложение на окръжния прокурор на Враца за образуване на дисциплинарно производство срещу районния прокурор на Оряхово Тома Томов. През юли 2009 г. Софийската градска прокуратура възобнови делото срещу него. Заедно с Викентиев той трябваше да отговаря за престъпление по служба, подкуп и принуда. Тогава имунитетът на Томов бе поискан от главния прокурор. През октомври 2010 година Софийски градски съд прекрати частично наказателното производство срещу двамата поради изтекла давност, тъй като били минали 10 години, откакто са извършени престъпленията, а според обвинението те станали през 1998 година.
Преди година Тома Томов бе осъден от Софийски градски съд, който го призна за виновен за взимането на подкуп. Томов, който беше председател първо на партия „Рома“, а по-късно и на ПП „Европейска сигурност и интеграция“ (ЕСИ), няма да може да заема определени длъжности за 8 години. 
Променена е ефективната присъда и на другите двама подсъдими - Димитър Викентиев и Цецко Кривачков, които също получават условна присъда от 3 години за изтръгнати неправомерно свидетелски показания. За Тома Томов и Димитър Викентиев остана единствено задължението да платят в полза на САС по 125 лв., както и по 5 лв. държавна такса. Присъдите не са окончателни и подлежат на обжалване пред Върховния касационен съд.
 
Оставка на съдия Евелина Попова и уволнение на ПиАр-ката на съда Комитска .
29.02.2016
 
Оставка на съдия Евелина Попова и уволнение на ПиАр-ката  на Административен съд Варна Милена Комитска. Това очаква варненската общественост след поредица от гафове на двете и демонстрирано арогантно и нагло поведение, което се разкри след изтекли записи на двете.
Няколко записа изтекоха в интернет , след скандала с разпореждането на съдия Евелина Попова.
В записите ясно се чуват обвинения, че протестите пред съда били организирани от Община Варна, която видиш ли дори им подсигурила охрана от Общинска полиция.
В разговорите се чува ясно и как ПиАр-ката на съда Милена Комитска определи протестиращите като,,употребили алкохол и агресивни“.
Припомняме , че съдия Попова бе една от десетте съдии, които преди година обвиниха  председателя на съда, съдия Косева,  че в продължение на години принципът за случайно разпределение на делата е бил опорочаван чрез изключване на електронната система.
Проверката на Главния инспектор на ИВСС обаче показа друго. И доведе дори до уволнение на някои от съдиите.Проверката показа, че  изключвани от разпределения са били именно съдии заради съмнения на свързаност, какъвто е случая със съдия Дарина Генадиева – Рачева – на основание Заповед №РД – 0231/27.09.2011г. на Председателя на съда е изключена от разпределението по дела със страни Е.ОН България Мрежи АД и страни Е.ОН България Продажби АД, поради обстоятелството, че съпругът й – адвокат Св. Спасов в продължение на години представлява граждани и ЮЛ в производства срещу дружествата;
Значи, съдия Дарина Генадиева е изключена при разпределение на дела срещу Е.ОН , защото съпруга е бил страна в такива дела през годините.
Вашия случай не е ли идентичен съдия Попова?
Призоваваме Инспекторатът към Висшия съдебен съвет, да извърши проверка и да установи има ли конфликт на интереси при решенията и разпорежданията на съдия Евелина Попова по адм. дело № 471/2016 г, като вземе предвид доказателствата , че съпруга на съдия Евелина Попова /адв. Младен Попов/ е бил нееднократно съдебен представител на лице, което се явява и страна по дело 471/2016г. Същото лице извлича ползи от разпореждането на съдия Попова, с което тя допусна автомобилите в Морската градина на Варна.
Призоваваме съдия Евелина Попова, да покаже накрая и малко морал / за който сама твърди , че притежава/ и да си подаде оставката.
Призоваваме Председателя на Административен съд Варна, съдия Тинка Косева, да извърши проверка и да уволни ПиАр-ката на съда Милена Комитска за уронване на престижа на съда, както и за уронване престижа и обида на гражданското общество на Варна, позволило си да ползва правото си на свободен протест по обществено значим проблем.
Има ли ,,гнили ябълки“ в съдебната система и ако има такива, не е ли време те да се изхвърлят?
Обществото има нужда да възстанови доверието си в съдебната система. И всякакви съмнения за свързаности и решения продиктувани от подобни, пречат на това. Всякакви изявления на официални лица, които принизяват гражданското общество и му отнемат правото свободно да изразява мнение и позиция, петнят  лицето на институцията която представляват.
Казуса с Морската градина на Варна е въпрос, който вълнува гражданите на Варна и медиите сред които и ОВарна.бг, ще следят неговото развитие.
Призоваваме да се изпращат сигнали   за съмнения в конфликт на интереси при разпореждане на съдия Евелина Попова по  адм. дело № 471/2016 г., до  Инспекторатът към Висшия съдебен съвет, с настояване да се извърши проверка.
 
Честито! Златко Баретата е невинен! Решението е по делото за разпространение на наркотици и подлежи на обжалване .
30.05.2016
Спецсъдът оправда Златомир Иванов - Баретата по делото за разпространение на наркотици. Прокуратурата го даде на съд като ръководител на организираната престъпна група, която е действала от октомври 2011 г. на територията на Южното Черноморие, София и Казанлък.
Соченият за близък до Баретата Ивайло Борисов също е оправдан, както и Златко Гочев.
Стефан Грозданов беше осъден на пет години затвор. Три години условно с петгодишен изпитателен срок и 1000 лв. глоба получи Кристиян Лалев. Петър Цветанов ще лежи три години и шест месеца. На една година повече беше осъден Тодор Цветанов.
Дарин Лазаров получи четири години и 10 000 лв. глоба. Същата глоба получи Добромир Добрев, който ще лежи 6 години. Само на глоба беше осъден Тихомир Стоянов.
Решението не е окончателно и може да се обжалва пред Спецапелативния съд.
Както BIG5. вече писа преди броени дни Златомир Иванов бе осъден окончателно на 6 години затвор по друго дело за наркотици. Баретата обаче едва ли ще търка нара зад решетките, защото от началото на разследването срещу него до окончателната присъда минаха повече от седем години. През по-голямата част от тях Иванов беше в ареста.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар