понеделник, 27 юни 2016 г.

$150 млрд. минаха доброволно без кръв в ръцете на 300 червени фамилии


 
21.11.2014
 
За 25 години преход преките загуби за държавата са между 50 и 200 млрд. лв.
Лилов, Луканов и Младенов са авторите на сценария за трансформиране на политическата власт в икономическа
Малките партии в парламента са продукт на бандата на Държавна сигурност, казва пред Faktor.bg философът Андон Михайлов
До дни на книжния пазар ще се появи изследването „Българският преход – обяснението и спасението“. Авторът Андон Михайлов е завършил философ в СУ Климент Охридски. Чисто технически изследователят разкрива схемата на ограбването на имуществото, наследено от социализма. Изложена е и една особена идея за излизане на България от финансовата и икономическа криза.
Участието в премиерата на книгата ще бъде достъпно за всички желаещи, може да бъде заявено и чрез ФБ страницата на автора.
Корицата на книгата
Интервю на Мая Георгиева
- Г-н Михайлов, изследвате с погледа на философ българския преход, твърдите, че е уникален – какво е обяснението ви за него, как да се спасим от затворения кръг?
- Преходът ни наистина е уникален. За пръв път в световната история се случва един народ доброволно да предаде имуществото си, спестяванията и печалбите в ръцете на един малоброен елит. Това се е случвало до днес само с насилие, репресии, кръв... Обикновено един народ, по силен във военно отношение от околните, ги завладява и ограбва. Или тръгва на поход с кораби по света, тоя остров е наш в името на кралицата, онзи също... Следва ограбване, продаване в робство, експлоатация. България е била в такава ситуация цели 500 години. Също така е възможно в една страна по-силното и агресивно съсловие пак с репресии и кръв да зароби останалите и да им присвои имуществото. Но един народ да предаде доброволно имуществото и спестяванията си и да продължава да дава политическа легитимация чрез избори на елита, осъществил тази измама, наречена „преход“ - това е уникално за световната история!
- Защо наричате прехода от тоталитарно общество към демокрация „измама“?
- Грандиозна измама! Политическа и икономическа. Наследството от социализма, основни фондове стойност на близо 150 млрд. долара, заводи, цехове, складове, хотели, курорти и др бяха превхърлени в ръцете на около 300 фамилии, всичките свързани по линия на БКП и ДС! Това стана чрез две приватизации, едната при Виденов в периода 95 -96г., чрез ваучери и 30 приватизационни фонда, а втората при Костов, в периода 1998 – 2000 г. чрез прословутите РМД-та.
- Затова ли днес хората са бедни?
- Хората днес живеят в мизерия, най-вече възрастните поколения, именно, защото имуществото, което бяха съградили за 45 години „социализъм“, премина в ръцете на 300 фамилии. Сега те ползват печалбите, дивидентите от това имущество. За сведение – годишните печалби от туризма официално са 2 милиарда евро. Неофициално вероятно са два пъти повече. Но четири милиарда евро правят осем милиарда лв. – колкото държавата дава на година чрез бюджета на пенсионерите!
- Това ли е генезисът за бедността?
- Не само. Бяха ограбени и спестяванията на нацията при банковите фалити през 90-те години на миналия век. Ако едно семейство е имало 500 долара спестявания през 90 г., то в началото на 97 г. те се стопиха до ... 3 долара! Тарикатите от новосъздадената бизнес класа им прибраха останалите 497 долара.
Освен това в този период бяха тотално източени всички държавни предприятия, чрез организирането на т.н. „входно-изходна“ икономика. Предприятията работеха, но на входа, вътре и на изхода стояха частни фирми и прибираха печалбите. Предприятията теглеха непрекъснато заеми от банките, залагаха имущество, машини, земя... Накрая дълговете им ги прибра една банка по решение на правителството на Виденов. Според някои специалисти преките загуби на държавата от този период възлизат на над десет милиарда долара!
- Огромна сума, почти колкото външният дълг, който ни завеща Живков?
- Да, точно толкова бяха и заемите на режима на Тодор Живков, които България и до днес изплаща. Но общо загубите са значително по-големи. От всички приватизационни сделки българската държава е получила ... 23 милиарда лв. Разликата между 150 млрд. долара и 23 млрд. лева не е малка, нали?!
Приватизациите продължиха и след 2000 година. Бяха раздържавени пак по тарикатски начин мощности в секторите енергетика, водно стопанство, телекомуникации. Подписаните договори са изцяло губещи за държавата и супер печеливши за няколко десетки фирми, доста от тях офшорни или съмнителни.
Да не забравяме и заменките на парцели между 2000 – 2009 г. Чудесни парцели край морето, край зимните курорти, магистрали, минерални бани и пр. бяха заменени за ливади, пасища и гори на принципа „кон за кокошка“. Тези загуби се изчисляват на над 3 млрд. евро!
- Колко всъщност общо е изгубила България през 25-годишния преход?
- Сложен въпрос. Някои специалисти изчисляват загубите, но без да се взимат в предвид приватизациите, на „само“ 50 млрд. лв, други на 100 млрд. лв. Някои дори стигат до 200 млрд. лв! Става дума за неплащани данъци, мита, акцизи, откраднато ДДС, раздути търгове, поръчки и пр. на стойност между 2 и 5 млрд. лв на година. Така за 25 години преход преките загуби за държавата са поне 50 млрд. лв!!! Тези пари не са изнесени с чували от банките; те просто не са влезли в бюджета или пък са източени от него. Затова и днес пенсиите, социалните помощи, майчинските и пр. са толкова ниски. Ако тези пари бяха вътре в бюджета, вероятно пенсиите щяха да бъдат двойно по-големи, хората активно щяха да консумират храни и услуги, бизнеса щеше да работи на двойно по-силни обороти.
- А като добавим и загубите от приватизациите?
- На практика тези загуби са неизчислими. Вероятно само хотелската база от времето на социализма днес би струвала към 40 млрд. евро! Става дума за всички морски, зимни курорти...
Но има и друго – освен имуществото и спестяванията на българите, и печалбите от националния стокообмен преминаха в ръцете на 300-те фамилии, наричани днес олигархия или задкулисие. Техните фирми обират всички държавни и общински търгове, продават ни ток, газ, вода. Техните фирми държат банките, застрахователните дружества. Техните фирми внасят основните хранителни стоки, без които не можем, плодове, зеленчуци...
- Случайно ли се случи всичко това или е по сценарий?
- Случайни работи в една национална икономика няма. За да се промени икономиката, някой трябва да е приел конкретни закони. Преди това някой трябва да ги е написал и предложил. Като се проследи кой е предлагал и приемал законите – може да се установи кой стои зад този преход. Основните закони за тарикатския капитализъм са приети в периода 1990 – 96г.
- А сценаристите на прехода са...?
- Авторството е на Лилов, Луканов и Младенов. Те са осъзнавали, че икономиката ни е пред разпад без евтините суровини на Русия и гарантираните ѝ пазари. Знаели са, че рано или късно ще има раздържавяване. Тогава се решили като „патриоти“ имуществото, наследено от социализма, да бъде прехвърлено на проверени, отговорни другари – бизнесмени, които да го съхранят, модернизират, да плащат големи данъци и да делят печалбите си с работниците... Това съм го чувал от човек, присъствал на закрити партийни събрания в София и Благоевград. На тези събрания Лилов и Луканов са обяснявали на активистите какво искат – да не цепят партията, да не търсят лустрация на стария ЦК, за да се съхрани БКП/БСП цяла и чрез нея впоследствие да овладеят икономиката, но вече на „пазарен и капиталистически принцип“. Тяхната презумпция е била следната – ние построихме базата, защо сега разни американци, германци, французи, турци да ни я изкупят?! Редно е да остане в наши ръце, ние да я ползваме и развиваме... В крайна сметка преходът по сценария на Лилов, Луканов, Младенов доведе до разгром на българската икономика и голяма мизерия на възрастните поколения. Те бяха излъгани от ужким „лявата“ партия – столетница.
- Какъв е вашият прочит на ролята на ДС в изпълнението на този сценарий?
- ДС просто изпълни идеологическата поръчка на последното Политбюро на ЦК. Но не бива да се говори за цялото ДС, в тези органи и като цяло в МВР са работили към 65 000 души. Ясно е, че всички не могат да участват. Затова трябва да се говори за една банда от ДС. Тя е успяла да измъкне най-ценната информация от досиетата, есенцията така да се каже. С тази информация тя е „бабувала“ на раждането на опозицията. На прословутата „кръгла маса“ през 1990 г. почти всички са били агенти на ДС! Всъщност, всички парламентарно представени партии по време на прехода са били или изцяло, или частично под влияние на тези кукловоди от ДС. Малките партии в парламента до една са техни проекти. Чрез тях раздробяват политическото пространство и поставят в „пат“ обществото. Никой няма полезен ход в такава ситуация.
- Значи ДС е отговорна и за раждането на бизнес класата...
- Разбира се! Кой може да тегли пет, десет, двадесет милиона долара кредит от банка срещу два листа „бизнес план“? Само „отговорен бизнесмен“ от нашите другари... Чрез досиетата бандата от ДС е овладяла и политиката, и бизнеса. Тя е имала информация за всички кадри в банките, в митниците, в данъчното, в Съда, Прокуратурата и пр.
В прав текст казано – днес България е в ръцете на няколко бизнес и политически кланове, произлезли от ДС. И по-специално от онези, които са отмъкнали досиетата.
- Доколко е реалност и доколко е мит кражбата на досиетата?
- Не е мит, реалност е, за съжаление. През януари 1990 г. тогавашният министър на МВР издава заповед да се „прочистят и актуализират архивите на ДС“. Една група офицери изнасят и унищожават над 100 000 досиета от 40-те, 50-те и 60-те години като ги изгарят в пещите на леярната в Радомир. Друга група офицери преглежда, фотографира и просто товари най-интересните досиета на тогавашния финансов, партиен, интелектуален и криминален елит. Именно тази група после почва да дирижира прехода. Тя отваря или затваря едни политически врати дистанционно, назначава този или онзи някъде, осигурява заеми на „нашите другари“, пази ги от съд и прокуратура и пр, но това е тъжната истина за родния преход.


Няма коментари:

Публикуване на коментар