вторник, 7 юни 2016 г.

АНТОЛОГИЯ НА НЕОКОМУНИЗМА 60

 
 
„Софийски имоти“ - богата фирма, бедна община . Помагало за всеки, който търси отговор на въпроса защо парите на столицата все не достигат.
14.02.2004
Общинската фирма „Софийски имоти“ ще престане да съществува в досегашния си вид. Най-хубавите и имоти ще бъдат прехвърлени в нова инвестиционна компания. Тя ще се управлява прозрачно и ще бъде контролирана от обществен комитет. В него ще участват изтъкнати инженери, архитекти, публични личности, в това число и журналисти. това предлагат общинари, подтикнати от тримесечните скандали около общинската фирма, превърнала се в емблема на корупцията през миналите два мандата.
По самата идея за клониране на „Софийски имоти“ може да се спори много. Странното е, че никой от общинарите не обясни защо се закрива най-богатата общинска фирма, която по думите на нейния бивш шеф Тошко Добрев е „създадена за ефективно управление на общинската собственост“. Назначената преди три месеца проверка е в задънена улица. Не се забелязва и особено желание от страна на натоварените с тази задача общинари да вадят на светло факти от миналото на скандалната фирма. Това нито е лесно за осъществяване, нито политически здравословно, като се има предвид, че зад част от схемите стоят бивши силови групировки.
Ето защо е обясним мълчаливият консенсус, с който общинарите лансират идеите за „преструктуриране“ на дружеството. Премълчаната истина за миналото на фирмата засега е най-яркото доказателство за безпринципния характер на шумно сформираната в края на миналата година дясна коалиция. Лидерите на всички партии в нея многократно обещаваха, че ще извадят на светло далаверите от предишните два мандата, но три месеца по-късно се видя, че волята им стига само до изземване на оцелелите имоти от дружеството.
Да се изредят всички кранчета за източване на компанията, е равносилно на това да се отговори на въпроса защо парите в бюд­жета на столицата все не достигат. През последните месеци „Капитал“ направи собствено журналистическо разследване на скандалната общинска фирма, при което бяха анализирани около 200 по-големи сделки, сключени в периода 1998 - 2003 г. Без да претендира за изчерпателност, тази проверка хвърля достатъчно светлина върху схемите, при които е била източвана фирмата в последните осем години.
Схема 1:
Купувай скъпо, продавай евтино
Това, изглежда, е бил принципът, по който се е работило в „Софийски имоти“. Като един от основните играчи на пазара на недвижими имоти в столицата фирмата не само е продавала, но е и купувала парцели, предназначени за строителство. Докато обаче всички покупки на земя са били по действащи към момента пазарни цени, повечето от продажбите на имоти са ставали по силно занижени стойности.
Един пример. „Софийски имоти“ купува имот от 348 кв.м в „Лозенец“, намиращ се на ул. „Вискяр планина“ 1. Продавачи са „Феърплей интернешънъл“ ООД и две физически лица. Цената е 130 000 долара, като в тази сума е включена и стойността на жилищна сграда с обща застроена площ от 107 кв.м. Според нотариалния акт стойността на земята е 121 000 долара, което прави по 347 долара на квадратен метър. Като се сметне по курса на БНБ към онзи момент, цената е близо 741 лв. на кв.м, което е около пазарните стойности на парцелите в този район на столицата.
Сделката е вписана в съда на 17 май 2002 г. Година по-късно „Софийски имоти“ продава подобен имот, намиращ се също в „Лозенец“. Цената е значително по-ниска, въпреки че логиката диктува да е обратното, тъй като за това време цените на парцелите за строителство са се повишили. Става дума за терен от 322 кв.м на ул. „Джеймс Баучер“ 19. Купувач е фирмата „Скуиз“ ООД, собственост на Кънчо Стойчев и Андрей Райчев. Те са платили за терена 47 300 лева, което прави по около 147 лева на кв.м. Разликата в цените е близо пет пъти.
Това съвсем не е най-скандалният случай на евтина продажба, но е подходящ за сравнение, тъй като става дума за имоти в един и същ район на столицата. В списъка от сделки на „Софийски имоти“ могат да бъдат открити още десетки случаи на продажби по занижени цени. Не става дума за еднократни удари от типа „София сити къмпани“, а за съз­нателно организиран и осъществяван процес на разпродажба на собственост на ниски цени (виж таблицата на стр. 10).
Най-фрапиращи може би са шест продажби на парцели в местността „Погребите“, която се явява продължение на Борисовата градина. Мястото е предпочитано за строителство на бизнес центрове и офиси, тъй като в съседство минават два от големите столични булеварди - „Симеоновско шосе“ и бул. „Никола Вапцаров“. В непосредствена близост пък се намира най-скъпият столичен квартал - „Лозенец“. Въпреки всички тези предимства „Софийски имоти“ е продавала големи парцели на цени около и под 50 лева за квадратен метър. По каквито и методи за оценка да бъде смятана стойността на земята в този район на столицата, тя няма как да е толкова ниска.
Първата такава продажба е в полза на фирмата „А енд Д“ ООД. Тя е купила парцел, който според акта за общинска собственост е с площ от 3380 кв.м, а по скица е 3020 кв.м. Цената е 127 984 лева. Това прави по 37.8 или 42.3 лв. на кв.м в зависимост от това коя стойност за големината на парцела ще бъде приета за вярна. И в двата случая става дума за цена, далеч по-ниска от пазарните нива на земята в този район на столицата. Сделката е сключена на 14 юли 1999 г. Година по-късно на същата фирма е продаден още един парцел от 6550 кв.м в „Погребите“. Цената този път е 335 787 лв., което прави по 51.2 лв. на кв.м.
Евтино е купила земя и „Българска холдингова компания“ АД. Тя е закупила парцел от 4356 кв.м в „Погребите“ за 217 193 лева, което прави по 49.8 лв. на кв.м.
Подобен е случаят и с „Елит лизинг - холдинг“ АД, който купува незастроен парцел от 22 220 кв.м в „Погребите“. Цената е 1 145 000 лв., което означава по 51.5 лв. на кв.м. „Елит лизинг холдинг“ е структура, за която се смята, че е близка до бившата силова групировка ВИС-2. Собственикът и Димитър Цеков е бил съдружник на бившия бос на висаджии Васил Илиев в дружеството „Шанс - 93“ ООД. Цеков е близък и до сегашния шеф на групировката Георги Илиев. Двамата имат общо съдружие в „Заложна къща Карпатия“, в която мажоритарен собственик е фирмата на Георги Илиев „Джорджио“.
Добра цена е договорила и фирмата „Интко-Брендс“ ООД, която се занимава с търговия на алкохол и цигари. Тя е изключителен представител на Jim Beam Brands Co. и Pernod Ricard Groupe за България. Неин собственик е Заки Ареф Маджид. Фирмата е купила парцел от 4819 кв.м в Борисовата градина заедно с производствено хале и двуетажна постройка. Платената цена е 250 000 лева. В нотариалния акт е отбелязано, че постройките струват 4000 лв., а земята е оценена на 246 000 лв. Сметката показва, че в този случай стойността на квадратен метър площ е 51 лева.
Последната регистрирана сделка с имот в местността „Погребите“ е станала на 2 август 2001 г. Купувачи са Андон Стойчев Коцинов и фирмата „Окта 2000“ ЕООД. Те купуват урегулиран имот с площ от 7470 кв.м за 390 000 лв. Цената и в този случай излиза 52.2 лв. на кв.м.
Вероятно от „Софийски имоти“ биха възразили, че продажната цена невинаги съвпада с изповяданата пред нотариуса. Публична тайна е, че при покупката на имоти в нотариалния акт често пъти се вписва доста по-ниска стойност с цел да бъдат спестени пари за държавни и съдебни такси. Но ако това е разбираемо при сделки между частни лица, то за една общинска фирма е недопустимо да мами държавата по този начин. Ако е така, значи със сделките на фирмата би трябвало да се заемат държавният финансов контрол и прокуратурата.
Схема 2:
Апорт на имоти в смесени дружества
 В предишни публикации на „Капитал“ подробно бяха описани методите на скрита приватизация, извършвана чрез големия брой смесени дружества, в които е участвала „Софийски имоти“. Схемата е следната: създава се ново дружество, после се увеличава капиталът му чрез апортиране (прехвърляне) на земя или сгради, след което „Софийски имоти“ продава своите акции. Обикновено апортите са извършвани по занижени цени на имотите, което води до чиста печалба за частния акционер. Разбра се, че по тази схема са били приватизирани доста магазини в центъра на столицата. Става дума за дружествата „Симетра 1“ и „Астрима“, в които „Софийски имоти“ вече не е акционер. Печеливш и в двата случая е била Евелина Стефанова, дъщеря на президента на футболен клуб „Славия“ Венцислав Стефанов.
Има съмнения, че подобна е била съдбата и на друго подобно дружество - „Артемида БСИ“. В него са били прехвърлени двуетажна къща с дворно място на бул. „Патриарх Евтимий“ 7 и пет магазина в центъра на столицата - два на площад „Славейков“ и други три на бул. „Витоша“. Съдружник на общинската фирма е частното дружество „Бексим“ ЕООД. Първоначално то е било собственост на строителния предприемач Благой Пишинов, а впоследствие е било прехвърлено на името на неговата съпруга Аделина Пишинова. За да участва в увеличението на капитала на смесеното дружество, „Бексим“ ЕООД апортира част от имот и семеен хотел в село Стойките с площ 640 кв.м. След тези апорти дяловото участие на „Софийски имоти“ в капитала на фирмата спада под 50%.
По подобен начин е било процедирано и със смесеното дружество „Дигеста - СИП“ АД. При неговото създаване „Софийски имоти“ е апортирала два имота. Първият е масивна къща и терен на бул. „Скобелев“ 55, на около стотина метра от Петте кьошета. В същата сграда преди години се помещаваше офисът на строителната фирма „Анжел“. Вторият апортиран имот е парцел в квартал „Иван Вазов“, разположен на ул. „Бяла черква“, с площ 20 074 кв. м. Съдружник в това смесено дружество е частната фирма „Плада“ ЕООД, собственост на Иванка Лозанова. В „Дигеста - СИП“ допълнително са били апортирани след изборите в края на миналата година два имота на ул. „Братя Миладинови“, срещу Централна гара, с обща площ 1962 кв.м. Заедно с тях в капитала на дружеството е прехвърлена и триетажна постройка. Оценката на тези имоти е 270 000 лева, което пак е доста под пазарните цени за този район.
Доста шум в медиите предизвикаха и други четири апорта в смесени фирми. Най-известната от тях е „София сити къмпани“ АД, в която съдружници на общинското дружество са два бивши приватизационни фонда - „Стара планина холд“ АД и „Слънчев бряг холдинг“ АД, за които има подозрения, че са свързани със СИК. В тази фирма бяха прехвърлени 54 декара от Южния парк за
6 239 000 лева, тоест значително по-евтино от пазарната цена, което беше потвърдено и от специалната проверка на общинската комисия.
Второто дружество е „Парк Мария Луиза“ АД, което е контро­лирано от свързаната с ВИС-2 фирма „Енджел“ ЕООД. В него бяха апортирани къпалнята „Мария Луиза“, летният парк в Борисовата градина и 55 973 кв.м от парка. Земята е включена в капитала на дружеството при цена
2 076 900 лева, което прави по около 37 лв. на кв.м. Според брокери на недвижими имоти реалната цена на земята в този район е минимум 50 евро за кв.м.
Третото дружество е „Търговска верига - София“ АД, в което след изборите миналата година бяха прехвърлени складовата база „Божурище“ с обща площ 64 662 кв.м заедно с построените върху тях 20 сгради. В този случай земята е била апортирана на цена от около 1.33 лв. за кв.м. Заедно с това на фирмата са били прехвърлени четири магазина на площад „Възраждане“ в центъра на столицата. Партньор на „Софийски имоти“ в това смесено дружество е „Наш дом“ АД, в което основният пакет от акции се държи от кипърската офшорка „Фелингтън холдинг ко лимитид“, а другият по-голям акционер е „Наш дом - комерс“ ООД. Сред съдружниците в него е общинският съветник от БСП Стефан Василев.
„Софийски имоти“ е съдружник и в „Професионален футболен клуб Славия 1913“ АД. В това дружество фирмата е апортирала 242 декара от района на „Овча купел“, като стойността на земята е определена от вещи лица на 3 230 000 лева. Това прави по 8.57 долара за кв.м, или 14.2 лева по курса на БНБ към момента на апорта. По това време съдружници на „Софийски имоти“ в дружеството са Младен Михалев-Маджо, Венцислав Стефанов и още няколко физически лица, за които се знае, че гравитират около СИК. Впоследствие техните акции са прехвърлени на офшорната фирма „Анфийлд файнанс лимитид“, регистрирана на Британските Вирджински острови.
Схема 3:
Замени на принципа „кон за кокошка“
 
Замените на имоти отдавна са компрометирани като форма на раздържавяване заради възможностите за злоупотреба, които дават. Причината е, че при замяна цената на имотите не се определя от пазара, а от назначени от съда вещи лица. Известно е, че стойността на един имот може да стане по много методи и единствено от вещите лица зависи кой от тях ще бъде приложен в дадена сделка. Така стойността на заменяните имоти може да варира, като разликата между различните стойности понякога е два или три пъти.
Принципно колкото по-голям е субективизмът в една сделка, толкова по-големи са и шансовете за корупция. Това обяснява нежеланието на столичните общинари да прилагат прозрачните процедури на търгове и конкурси. Достатъчно е да се припомнят големите скандали, които избухваха през последните години със замени на големи парцели общинска земя. През юли 1997 г. Столичният общински съвет разреши да бъдат заменени 21 декара от местността „Погребите“, срещу които синята депутатка Юлия Берберян прехвърли на кметството 15 панелни апартамента. При тази сделка стойността на един квадратен метър земя в Борисовата градина излезе около 14 долара. Скандалът, съпроводил тази сделка, дълго време отекваше по страниците на вестниците.
Кметът Стефан Софиянски и предишният председател на СОС Антоан Николов се оправдаваха, че общината няма възможност да строи нови жилища и затова се налага да правят замени. Никой обаче не обясни защо при тях не се провеждат търгове или конкурси, а новият собственик на имотите се избира в срещи „на четири очи“.
Изглежда, замените са били предпочитан метод и за „Софийски имоти“. В списъка от сделки на фирмата за последните осем години има над десет прехвърляния на имоти ала Берберян, при които на различни фирми и лица са били прехвърляни парцели, отредени за строителство на жилищни сгради. В замяна фирмата е получавала апартаменти, ателиета или гаражи (виж таблицата). Трудно е да се прецени целесъобразността на тези замени, особено от дистанцията на времето.
Едва ли обаче общинският интерес е бил защитен в достатъчна степен при сделката с „Балкан - Г“ ООД, сключена през октомври 1999 г. На тази частна фирма е прехвърлен имот, представляващ 275/556 идеални части от парцел в „Красно село“. Назначени от съда вещи лица са го оценили на 87 925 лева. В замяна „Балкан - Г“ е прехвърлила на общинската фирма едно ателие на ул. „20-ти април“ 6 с площ 72.10 кв.м и едно мазе. Те са оценени от вещите лица на 88 235 лева. Страните са декларирали пред нотариуса, че нямат претенции за уравнителни суми.
Доста спорна е и сделката с фирмата „Авеста трейд“ АД, сключена на 28 март 2003 г. Тя получава имот в квартал „Иван Вазов“ с площ 194 кв.м. Срещу него „Софийски имоти“ е получила само едно ателие на ул. „Васил Априлов“ 10-12, което е с площ 50 кв.м. Според вещите лица оценката на земята е 39 098 лв., а на ателието - 41 900 лв. Излиза, че „Софийски имоти“ дори следва да доплати разликата в цените на „Авеста трейд“. В нотариалния акт обаче е отбелязано, че страните нямат претенции за уравнителни суми и че не си дължат доплащане. Вместо това „Софийски имоти“ доброволно се е съгласила да преведе на „Авеста трейд“ дължимия ДДС по сделката.
„Авеста трейд“ е новото име на бившата общинска фирма „Триадица“, която спада към лобито на бившия шеф на СОС Антоан Николов. Самият той беше председател на надзорния и съвет, преди да стане общинар. След това начело на дружеството беше избран приближеният му Николай Даковски, който беше шеф и на работническо-мениджърското дружество „Триадица приват“, което изкупи фирмата през 1999 г. „Авеста трейд“ участва и в дружеството „Райли“ ООД, което издава вестник „Новинар“. Съдружник в него е и съпругата на бившия шеф на „Софийски имоти“ Тошко Добрев - Евелина Добрева. Може би това обяснява и щедростта, проявена от Тошко Добрев в тази сделка.
Схема 4:
Право на строеж без търг или конкурс
 Тази схема е разновидност на замяната, тъй като едната страна в сделката прехвърля правото на строеж върху притежаван от нея имот срещу процент на обезщетение под формата на апартаменти или офиси в бъдещата сграда. На практика и тук има размяна, само че на различни по вид активи.
По принцип учредяването на право на строеж върху общински имот е обичайна практика за решаване на проблема с липсата на достатъчно жилища в град като София. Срещу разрешението за строителство общината получава апартаменти, които може да даде под наем или да продаде на крайно нуждаещите се. Логиката в такива случаи изисква да се провеждат търгове или конкурси за парцелите, тъй като конкуренцията между строителните фирми прави по-голям процента на обезщетение. В случая със „Софийски имоти“ правото на строеж е било възлагано на избрани от ръководството на фирмата лица и дружества. При това срещу символични обезщетения.
В списъка от сделки се набиват на очи два особено фрапиращи случая с фирмата „Артстрой 2000“ ООД. През април 1999 г. тя получава възмездно право на строеж върху парцел на ул. „Лайош Кошут“ с площ 277 кв.м. Имотът е отреден за четириетажна жилищна сграда със сутерен, партер, ресторант и две подпокривни нива с обща площ 1157 кв.м. На фирмата са прехвърлени и 90/100 идеални части от земята. В замяна „Артстрой 2000“ се ангажира да построи със свои средства и материали и да предаде на „Софийски имоти“ един мезонет с площ 114.15 кв.м. В нотариалния акт е посочено, че „Артстрой 2000“ става собственик на новопостроената сграда и жилищата в нея с изключение на въпросния мезонет.
Вторият случай със същата фирма е също за строителството на четириетажна сграда на ул. „Орел“ 6. Освен четирите етажа жилища е предвидено да има сутерен, партер, ресторант и две подпокривни нива с обща застроена площ 937.26 кв.м. Заедно с това на фирмата са прехвърлени 83/100 идеални части от дворното място. Срещу това „Артстрой 2000“ прехвърля на „Софийски имоти“ два апартамента от бъдещата сграда. Единият е с площ 97.75 кв.м, а вторият с площ 66.03 кв.м.
Схема 5:
Наеми на ниски цени
Приходите от наеми са един от основните източници на приходи за дружеството. Никой не знае обаче на какви цени са били отдавани стотиците имоти, стопанисвани от фирмата. Преди години шефът на дружеството Тошко Добрев твърдеше, че близката до ВИС-2 фирма „Селф-соф“ ООД е плащала наем за стопанисването на плувния комплекс „Мария Луиза“ в размер на 15 000 лева на година. Това е едно от малкото места в столицата, където човек може да избяга от жегата през лятото. В разгара на сезона къпалнята се пука по шевовете от жадни за прохлада софиянци и приходите от дейността вероятно сто­кратно са надхвърляли плащания от фирмата наем.
Подобен е случаят и с базата „Щъркелово гнездо“, която е дадена под наем на „Айриш пъб“ ООД до началото на 2006 г. Става дума за сграда и три бунгала, разположени върху терен от 4380 кв.м до язовир „Искър“. В съседство с нея се намират базите „Терснаб“, „Викинг“ и „Академика“. Договорът предвижда годишен наем в размер на 1066 лв. за първата година и по 2132 лв. на година за оставащото време. Това прави по около 177 лв. на месец, което е почти колкото наем на гарсониера в Люлин. Наемната цена се плаща на две вноски, дължими до 15 януари и до 15 юли, пише в договора. Сумата се актуализира на всеки шест месеца съобразно официалния индекс за инфлацията по данни на НСИ. Договорът е подписан лично от Тошко Добрев.
Доста нисък наем е договорила и фирмата „Ная инвест“ ООД. Тя е получила за 10 години имот в столичния квартал „Надежда“ 1. Теренът е с площ 7235 кв. метра и е предназначен за кооперативен пазар. Месечната наемна вноска е определена на 760 лева, като е договорено сумата да се актуализира на всеки шест месеца според индекса за инфлация в страната. Срокът на договора изтича през април 2008 г. Манол Велев е съпруг на бившата състезателка по спортна стрелба Весела Лечева.
Схема 6:
Изкупуване на лоши кредити
 Не е ясно защо и трябва на една общинска фирма да изкупува лоши кредити от действащи частни банки. В списъка от сделки на „Софийски имоти“ има поне един такъв случай с извършена цесия (откупуване) на вземане. Сделката е сключена на 27 юни 2002 г. Общинската фирма е откупила вземане на Първа източна международна банка, за която се смята, че е контролирана от бившата силова групировка СИК.
Според договора „Софийски имоти“ се съгласява да плати задълженията на ЕТ „Джи Би Ай - 91 - Жанета Младенова“ в размер на 1 588 000 лева. С подписа на Тошко Добрев „Софийски имоти“ се е съгласила да изплати на банката цялото вземане по номинал чрез разсрочено плащане. В замяна общинското дружество е получило правата върху учредените като обезпечение по вземането ипотеки на имоти, повечето от които се намират в района на Банкя.
Около предисторията на тази сделка има доста въпросителни. От приложените към договора документи може да се направи заключение, че вземането на ПИМБ е произлязло от кредит, отпуснат първоначално на фирмата ЕТ „Румен Марков - Джоинт билдинг инвестмънт“. След това е сключен договор за встъпване в дълг с фирмата ЕТ „Джи Би Ай - 91 - Жанета Младенова“. Собственичка на последната е Жанета Цветанова Младенова, която фигурира сред собствениците на строителната фирма „Строймикс“ ООД. В нея като съдружник участва и Румен Георгиев Марков, който е собственик на ЕТ „Румен Марков - Джоинт билдинг инвестмънт“. Не е ясно защо „Софийски имоти“ се е решила да стане страна в тези взаимоотношения, подписвайки договора за цесия и ставайки по този начин кредитор на ЕТ-то.
Схема 7:
Спонсориране с пари на данъкоплатците
 Докато през годините кметът Стефан Софиянски непрекъснато се оплакваше, че парите на общината не стигат, фирмата развиваше мащабна благотворителна дейност. Милиони левове са били пръскани за спонсориране на всякакви начинания. Най-много пари са налети в издръжка на отборите на „Славия“ по футбол и баскетбол (жени), в чието ръководство участваше лично Тошко Добрев. Пари са давани и на федерацията по бадминтон, в чието ръководство участва председателят на борда на директорите на „Софийски имоти“ Симеон Симеонов, и още най-различни спортни мероприятия.
Чрез агенция „Прима“ са раздавани щедро пари и за стотици културни прояви. Спонсорирани са концерти, изложби, турнета на музиканти в страната и чужбина, издаване на албуми и други. В подкрепата на културния живот, разбира се, няма нищо лошо, стига да не се прави с чужди пари. Не е нормално, когато като меценат №1 в държавата се изживява една общинска фирма, а в същото време нейният принципал тръби наляво и надясно, че парите не му стигат за почистване на улиците и за заплати на служителите.
В края на миналата година кметът Стефан Софиянски предложи ликвидация на фирмата с аргумента, че през годините тя е загърбила изцяло целите, за които е била създадена - да служи като гарант по кредити за общината. „От гаранционен фонд дружеството се превърна в своеобразен хибрид между агенция за приватизация, холдинг и фондация“, аргументира се тогава Софиянски.
Кметът е прав. Ако трябва в предмета на дейност на „Софийски имоти“ да се изредят най-често извършваните от нея сделки, то сигурно той би изглеждал така: продажба на имоти на силно занижени цени чрез „преговори с потенциални купувачи“; скрита приватизация на активи чрез апортирането им в капитала на смесени дружества с участието на силови групировки; икономически необосновани замени на имущество; изкупуване на лоши кредити от банки; спонсориране на футболни и баскетболни отбори, концерти, турнета и други културни прояви.
 

ПО-ГОЛЕМИ ПРОДАЖБИ НА „СОФИЙСКИ ИМОТИ“ В ПЕРИОДА 1999 - 2003 г.
КупувачИмотЦенаЗабележкаДата
Вита Медикъл ООДдва етажа от сграда на ул. „Буная“ 14 с обща площ 183.66 кв. м.41 930 лева-4.06.1999 г.
О'кей супертранс АДимот в „Редута“, ул. „Боян Магесник“ 1 с площ 3400 кв. м. заедно с постройките330 010 лева-4.06.1999 г.
Радка Вълкова Вълковаимот във вилната зона „Киноцентъра“, втора част, с площ 890 кв. м.35 000 леваПо 39.3 лева на кв. м.7.06.1999 г.
Стемар - Р ЕООДимот на „Цариградско шосе“, Караулката, с площ 1640 кв. м.30 000 леваПо 18.2 лева на кв. м.30.06.1999 г.
А енд Д ООДимот в „Лозенец“, Борисова градина, Погребите I-ва част, с площ 3 380 кв. м.127 984 леваПо 37.8 лева на кв. м.14.07.1999 г.
Кас - 2 ООДимот в „Индустриална зона Искър“ с площ 5117 кв. метра и сграда с площ 566 кв. м.102 000 леваПо 7.8 лева на кв. м.15.07.1999 г.
ЕТ „Владимир Владимиров - Грив“имот в местността „Военна рампа - изток“ от 2380 кв. метра заедно с постройките71 945 леваПо 30.2 лева на кв. м.29.07.1999 г.
Рамстор България АДимот на бул. „Александър Стамболийски“ и бул. „Вардар“ с площ 9150 кв. м.600 000 долара-15.09.1999 г.
ЕТ „Изгрев Диана - Пламен Димитров“имот в местността „Военна рампа - изток“ с площ 2714 кв. м.38 060 леваПо 14 лева на кв. м.6.10.1999 г.
Иван Любенов Ковачевимот в „Лозенец“, жилищна група „Южен парк“, с площ 1020 кв. м.153 000 лева-17.12.1999 г.
Велислав Величков Минековнерегулиран имот в местността „Малинова долина“ с площ 1910 кв. м.4850 леваПо 2.5 лева на кв. м.5.11.1999 г.
Френдшип чуждестранни инвестиции - 2000 ЕООДимот на площад „Солни пазар“ с площ 3 470 кв. м.1 100 000 долара-29.02.2000 г.
ЕТ „Димитър Агура - Къмпани“имот в „Хладилника“, между бул. „Черни връх“ и бул. „Филип Кутев“, с площ 700 кв. м.55 151 леваПо 78.7 лева на кв. м.15.06.2000 г.
А енд Д ООДимот в „Лозенец“, Борисова градина, Погребите I-ва част, с площ от 6550 кв. м.335 787 леваПо 51.2 лева на кв. м.14.08.2000 г.
Пламен Младенов Марковимот в „Павлово“, бул. „Ген. Суворов“ с площ 3600 кв. м.73 100 леваПо 20.3 лева на кв. м.13.09.2000 г.
Българска холдингова компания АДимот в „Лозенец“, Борисова градина, Погребите I-ва част, с площ от 4356 кв. м.217 193 леваПо 49.8 лева на кв. м.15.11.2000 г.
Елит лизинг - холдинг АДимот в „Лозенец“, Борисова градина, Погребите I-ва част, с площ от 22 220 кв. м.1 145 000 леваПо 51.5 лева на кв. м.17.01.2001 г.
Надежда Михайлова Георгиеваимот на „Солунска“ 19 с площ 356 кв. м.240 000 лева-29.03.2001 г.
Интко-Брендс ООДимот в „Лозенец“, Борисова градина, Погребите I-ва част, с площ от 4819 кв. м.250 000 леваПо 51.8 лева на кв. м.25.04.2001 г.
Санита трейдинг АДнерегулиран имот на бул. „Цар Борис III“ 53 с площ 328 кв. м.41 700 лева-25.04.2001 г.
Санита трейдинг АДнерегулиран имот на бул. „Цар Борис III“ 55 от 294 кв. м.38 600 лева-25.04.2001 г.
Санита трейдинг АДнерегулиран имот на бул. „Цар Борис III“ 57 от 270 кв. м.28 700 лева-25.04.2001 г.
Корпоративна търговска банкатри етажа от сграда на ул. „Граф Игнатиев“ 10 с обща площ 1865 кв. м.1 397 684 лева-3.05.2001 г.
Веселин Йорданов Георгиевимот в жк „Красно село“, бул. „Цар Борис III“ 69 с площ 280 кв. м.28 100 леваПо 100 лева за кв. м.8.05.2001 г.
Марс електроник ЕООДчетириетажна сграда в „Искър - юг“ с разгърната застроена площ 3161 кв. м.163 804 лева-8.05.2001 г.
Екоинвест ООДимот в жк „Иван Вазов“ с площ от 2757 кв. м.315 000 лева-9.05.2001 г.
Юлия Василева и Юлия Благоеваимот на бул. „Витоша“ 142-144 с площ 506 кв. м., сграда с площ 138 кв. м. и гараж159 720 лева-17.05.2001 г.
Билдекс 99 ООДимот в местността „Камбаните“ с площ 1500 кв. м.45 000 леваПо 30 лева на кв. м.16.05.2001 г.
Билдекс 99 ООДимот в местността „Камбаните“ с площ 1400 кв. м.43 000 леваПо 30.7 лева на кв. м.16.05.2001 г.
Милена Михайлова Милева-Вутова8/14 от имот в „Лозенец“, бул. „П.К. Яворов“ 22, с площ 245 кв. м. заедно с два етажа от сграда25 446 лева-31.05.2001 г.
ЕТ „Лалев - син - Иван Лалев“имот в Горубляне, ул. „Поручик Мороз“ с площ 1193 кв. м.25 000 леваПо 20.9 лева на кв. м.21.06.2001 г.
Димитър Димитров Серевимот в жк „Младост“ 2 с площ от 525 кв. м.18 750 леваПо 35.7 лева на кв. м.22.06.2001 г.
Андон Коцинов и „Окта 2000“ ЕООДимот в „Лозенец“, Борисова градина, Погребите I част, с площ от 7470 кв. м.390 000 леваПо 52.2 лева на кв. м.2.08.2001 г.
Румяна Кукова и Биляна Веневаимот на бул. „Сливница“ с площ 315 кв. м.7100 леваПо 22.5 лева на кв. м.28.11.2001 г.
Румяна Кукова и Биляна Веневаимот на бул. „Сливница“ с площ 315 кв. м.7100 леваПо 22.5 лева на кв. м.28.11.2001 г.
Румяна Кукова и Биляна Веневаимот на бул. „Сливница“ с площ 550 кв. м.12 300 леваПо 22.3 лева на кв. м.28.11.2001 г.
Румяна Кукова и Биляна Веневаимот на бул. „Сливница“ с площ 600 кв. м.13 500 леваПо 22.5 лева на кв. м.28.11.2001 г.
Строй инженеринг БС ЕООДимоти в „Лозенец“, ул. „Джеймс Баучер“ 3 и 5 с обща площ 2618 кв. м.305 000 лева-29.11.2001 г.
Евробанк АДимот в „Лозенец“, отреден за паркинг, с площ 1500 кв. м.131 000 леваПо 87.3 лева на кв. м.4.12.2001 г.
четири физически лицаимот на бул. „Мадрид“ 41-43 с площ 320 кв. м. заедно с едноетажна къща с площ 101 кв. м.65 000 лева-7.12.2001 г.
Умран АДимот в „Света Троица“ с площ от 11 700 кв. м.480 500 леваПо 41 лева на кв. м.20.12.2001 г.
Евросервиз Тандер ЕООДимот на бул. „Ген. Столетов“ 82 с площ 250 кв. м.13 500 леваПо 54 лева на кв. м.12.02.2002 г.
Кристалекс ООДнерегулиран имот в „Лозенец“, ул. „Симеоновско шосе“ 20, с площ 1760 кв м.112 288 леваПо 63.8 лева на кв. м.21.03.2002 г.
Видеотон - Бългериан холдингс ЕООД,имот в „Изток, ул. „Тинтява“ 13, с площ 1080 кв. м.138 000 лева-19.04.2002 г.
Контракт холдинг къмпани ООДимот в местността „Панорамен път“ с площ 1680 кв. м.80 000 леваПо 47.6 лева на кв. м.26.04.2002 г.
Конвентот ЕООДимот на бул. „Витоша“ 180 с площ 448 кв. м. заедно с 5/6 идеални части от магазин221 300 лева-10.05.2002 г.
Фимен ЕООДимот на „Скобелев“ 18 с площ 460 кв. м. и сграда с площ 126 кв. м.320 000 лева-17.05.2002 г.
Софийска компания за строителство и развитие АД1500/5000 идеални части от имот в жк „Белите брези“ с площ 5000 кв. м.75 000 леваПо 50 лева на кв. м.31.07.2002 г.
Имоти България ООДимот на бул. „България“ и бул. „Димитър Несторов“ с площ 2200 кв. м.1 100 000 лева-7.08.2002 г.
Фондация „Ценности“двуетажна сграда на ул. „Шести септември“ 34 с площ 274 кв. м.145 364 лева-22.08.2002 г.
Нотеб ЕООДимот в местността „Военна рампа - изток“ с площ 2 670 кв. м.30 600 леваПо 11.4 лева на кв. м.17.10.2002 г.
Тигър ООДдва имота в местността „Киноцентъра“ с обща площ 2800 кв. м.125 000 леваПо 44.6 лева на кв. м.22.10.2002 г.
ЕТ „Клер-Д-Димитър Георгиев“два имота в местността „Военна рампа - запад“ с обща площ 267 кв. м.7280 леваПо 27.2 лева на кв. м.27.11.2002 г.
Черноморски холдинг АДимот в жк „Младост“ 4 с площ от 10 580 кв. м.537 000 леваПо 50.7 лева на кв. м.18.12.2002 г.
Магинед ООДимот в жк „Младост“ 4 с площ 7000 кв. м.338 338 леваПо 48.3 лева на кв. м.18.12.2002 г.
Йордан Вихъров Найденовимот на ул. „Бели брези“ 3 с площ от 430 кв. м.17 500 леваПо 40.6 лева на кв. м.23.01.2003 г.
Рад 98 ЕООДимот в „Лозенец“, ул. „Криволак“, с площ от 380 кв. м.99 000 лева-10.02.2003 г.
Тилия ООДимот в жк „Младост“ 4, бул. „Александър Малинов“, с площ от 5392 кв. м.366 000 леваПо 67.8 лева на кв. м.20.03.2003 г.
Иво стар ЕООДтри имота на бул. „Тодор Александров“ 119 и 120 и ул. „Одрин“ 86 с обща площ 889 кв. м.118 641 долара-25.04.2003 г.
Буларко АДимот в „Лозенец“, трета част, с площ 310 кв. м.82 000 лева-23.05.2003 г.
Милена Павлова и Ангел Павлов1/3 от имот в Лозенец, ул. „Персенк“ 67 с площ от 1032 кв. м. заедно с 1/3 от сграда73 080 лева-28.05.2003 г.
Скуиз ООДимот в „Лозенец“, ул. „Джеймс Баучер“ 19, с площ 322 кв. м.47 300 лева-24.06.2003 г.
Комфорт 2000 ООДимот в местността „Военна рампа - изток“ с площ 12 190 кв. м.70 345 леваПо 5.7 лева на кв. м.23.07.2003 г.
Васкони - Нинови ООДимот във „Възраждане“, на ул. „Гюешево“ 80 с площ 750 кв. м.66 640 леваПо 88.8 лева на кв. м.30.07.2003 г.
Рами ЕООДимот на ул. „Средна гора“ 57 с площ 467 кв. м.151 000 лева-13.08.2003 г.
МД Инженеринг ООДимот в „Горубляне“ с площ 2 366.45 кв. м.214 000 леваПо 90.4 лева на кв. м.14.08.2003 г.
Балкан Ай Ти Си ООДимот на ъгъла на ул. „Златовръх“ и ул. „Стоян Михайловски“ с площ 1 041 кв. м.331 000 лева-26.08.2003 г.
Биовет АДдва офиса на бул. „Джеймс Баучер“ 33, на ъгъла с ул. „Теодосий Търновски“, с площ 513 кв. м.536 740 лева-30.09.2003 г.
ЛМВ ЕООДимот на „Цариградско шосе“, 7-11 километър, с площ 3159 кв. м.165 300 леваПо 52.3 лева на кв. м.21.10.2003 г.
Група технология на металите АДимот в „Хладилника“ с площ 1860 кв. м.103 780 леваПо 55 лева на кв. м.28.10.2003 г.
Камстийл ЕООДимот на ул. „Осогово“ 55 с площ от 602 кв. м.124 000 лева-28.10.2003 г.
ЕТ „Флавико - Антоанета Петракова“имот в „Красно село“ от 475 кв. м.43 020 леваПо 90.5 лева на кв. м.29.10.2003 г.
Тигър ООДимот в Драгалевци с площ 10 940 кв. м.486 530 леваПо 44 лева на кв. м.29.10.2003 г.
Веселин Георгиев Дюлгеровимот в „Манастирски ливади“ с площ от 1940 кв. м.91 500 леваПо 47.1 лева на кв. м.29.10.2003 г.
Манхатън партнерс ООДимот на ул. „Три уши“ 131-133 с площ от 672 кв. м.71 000 лева-29.10.2003 г.
Ангел Стоянов Ангеловимот на „Ломско шосе“ с площ от 539 кв. м. и сгради18 900 лева-30.10.2003 г.
ЕТ „Цветан Найденов - Цецо Б“два имота в жк „Христо Смирненски“ с площ 417 кв. м.15 500 леваПо 37.1 лева на кв. м.31.10.2003 г.
ЕТ „Данион - Данаил Рангелов“имот в „Овча купел“ с площ 5385 кв. м.185 230 леваПо 34.3 лева на кв. м.31.10.2003 г.
Соня Славчева Пападопулуимот на ул. „Народен герой“ 10 с площ 800 кв. м.26 800 леваПо 33.5 лева на кв. м.31.10.2003 г.
Асен Ненков Тоневимот в „Овча купел“, на ул. „Лиза Кало“, с площ 610 кв. м.25 420 леваПо 40.6 лева на кв. м.31.10.2003 г.
Димитър Стойков Иванчевимот в „Овча купел“ с площ 615 кв. м.31 890 леваПо 51.8 лева на кв. м.3.11.2003 г.
ЕТ „Чолаков - Пейо Чолаков“имот в „Овча купел“ с площ 2050 кв. м.55 910 леваПо 27.2 лева на кв. м.3.11.2003 г.
Атанас Иванов Атанасовимот в „Овча купел“ с площ 284 кв. м.7808 леваПо 2.7 лева на кв. м.3.11.2003 г.
ЕТ „Време - Христов“имот на ул. „Нишава“ 36 с площ 380 кв. м.53 800 лева-4.11.2003 г.
Цако Димитров Витевимот в Горна баня с площ 1340 кв. м.25 150 леваПо 18.7 лева на кв. м.5.11.2003 г.
Барди ЕООДимот в „Овча купел“ с площ 1450 кв. м.39 700 леваПо 27 лева на кв. м.7.11.2003 г.
Азалия - МК ООДимот в „Лозенец“, ул. „Кожух планина“ 9, с площ 544 кв. м.180 000 лева-7.11.2003 г.
ЕТ „Иван Николов - Инженеринг“имот и сграда на ул. „Кюстендил“ 11 с площ 380 кв. м.21 000 леваПо 55.2 лева на кв. м.14.11.2003 г.
Европлан ООДимот, ремонтно хале и склад в „Люлин“, ул. „Маслиново клонче“ 2 с площ 4206 кв. м.68 000 леваПо 16.1 лева на кв. м.14.11.2003 г.
Забележка: Списъкът не включва продажби на магазини, апартаменти и ателиета.
Източник: Софийски районен съд

ЗАМЕНИ, СКЛЮЧЕНИ ОТ „СОФИЙСКИ ИМОТИ“ В ПЕРИОДА 1998-2003 Г.
Фирма или лицеЗаменян имотСрещу какво е замянатаЗабележкаДата
Автомотор корпорация АДтерен на бул. „Цар Борис III“ 124 с площ 4028 кв. м. заедно със седем помещения с площ 1185 кв. м.седем автомобила Ситроен „Ксантия“ и „Ксара“Стойността на автомобилите е 155 642 027 неденоминирани лева, а на имота е 133 444 850 неденоминирани лева24.06.1998 г.
София Франс ауто ЕООДдва етажа от административна сграда на ул. „Св. София“ 7 с площ 1043.88 кв. м.седем автомобила Пежо 406 и 17 автомобила Пежо 306Стойността на автомобилите е 633 237 952 неденоминирани лева, а на имотите е 123 802 450 неденоминирани лева27.07.1998 г.
Балкан - Г ООД275/556 идеални части от имот на ул. „Дукатска планина“ 12, Красно селоателие на ул. „20-ти април“ 6 с площ 72.10 кв. м. и мазеПазарната цена на имота, определена от вещи лица, е 87 925 лева, а на ателието 88 235 лева5.10.1999 г.
Младост сити ООДдворно място в Дианабад, ул. „Никола Габровски“ с площ 3400 кв. м10 апартамента в Младост 4, бул. „Александър Малинов“Апартаментите са със 75% степен на завършеност. За уравнение „Младост сити“ ООД доплаща 30 140 лева7.02.2000 г.
„Трейдърс КНД“ ЕООДИмот в „Лозенец“, ул. „Сребърна“, с площ 764 кв. м.офис на ул. „Евлия Челеби“ 42А, с площ 172 кв. м.Пазарната цена на двата имота според оценител е 75 080 лева2.03.2000 г.
„Фимен“ ЕООДмагазин на бул. „Витоша“ 54, с площ 39 кв. м. и мазеимот в с. Стойките с площ 580 кв. м. и вила с площ 147 кв. м.Пазарната стойност на магазина е 121 400 лева, а на другите дваи мота 111 250 лева. „Фимен“ ЕООД доплаща 10 150 лева19.09.2000 г.
БКС Средец АДимот в „Лозенец“, ул. „Арх. Йордан Миланов“, с площ 2 570 кв. м.два апартамента на пл. „Славейков“ 6АОт оценката на апартаментите са приспаднати извършените подобрения от наемателя в размер на 120 000 лева22.05.2001 г.
Ангел Павлов, Милена Павлова, Христо Тодоров и Татяна Тодороваимот на ул. „Брегалница“ 40 с площ от 454 кв. м.офис от 47.88 кв. м. на ул. „Голо бърдо“ 6А и магазин в груб строеж в жк „Люлин“ 8 с площ 76.73 кв. м.Оценката на имота, определена от вещи лица, е 49 172 лева. Оценката на офиса е 35 660 лева, а на магазина 26 300 лева22.06.2001 г.
БКС Средецимот в „Лозенец“, на ул. „Вискяр планина“ 15-17 с площ 655 кв. м. и имот в „Лозенец“, на ул. „Света гора“ с площ от 832 кв. м.имот на бул. „Гоце Делчев“ 29 с площ 320 кв. м. заедно със сграда, имот на ул. „Бигла“ 50 с площ 330 кв. м.,имот на ул. „Чипровци“ 4 с площ 362 кв. м.Оценката на прехвърлените от „Софийски имоти“ парцели е 425 400 лева. Имотите на „БКС Средец“ са оценени на 336 329 лева27.03.2002 г.
Артстрой 2000 ООД, Емил Терзиев, Атанас Десов, Анелия Терзиева и Силвия Десова1/2 от имот на бул. „Джеймс Баучер“ 73 в „Лозенец“ с площ от 450 кв. м.1/4 от имот в „Лозенец“, ул. „Кап. Тодор Ночев“ 15 с площ 300 кв. м.Цената на първия имот е 323 866 лева, а на втория 158 196 лева. „Артстрой 2000“ и четирите физически лица доплащат 165 670 лева27.11.2002 г.
Заводпроект ЕООД26 апартамента, 4 ателиета, 3 гаража, офис на пл. „Славейков“ и парцел на бул. „Пенчо Славейков“три етажа в административна сграда на ул. „Гурко“ 12Разликата в цената на заменяните имоти е определена на 669.90 лева и е в полза на „Заводпроект“16.12.2002 г.
Авеста трейд АДимот на ул. „Д-р Стефан Сарафов“ 17, квартал „Иван Вазов“, с площ 194 кв. м.ателие на ул. „Васил Априлов“ 10-12 с площ 50 кв. м.Оценката на имота е 39 098 лева, а на ателието е 41 900 лева. Страните декларират, че нямат претенции за уравнителни суми.28.03.2003 г.
Дарриком ЕООДимот в „Лозенец“, ул. „Любата“ 5 с площ 950 кв. м.1/2 от имот на бул. „Джеймс Баучер“ 65 с площ 400 кв. м.„Дарриком“ доплаща 112 994 лева29.04.2003 г.
Янко Петров Харизанов и Генчо Петров Харизановапартаменти2/9 от имот на „Джеймс Баучер“ 67 с площ от 330.50 кв. м.„Софийски имоти“ доплаща 50 000 лева13.05.2002 г.
Международна туристическа компания ЕООДдва апартамента в „Лозенец“ с обща площ 315 кв. м.мезонет от 304 кв. м. и два гаража в кв. „Иван Вазов“ Международна туристическа компания ЕООД доплаща 2533 лева5.08.2003 г.
Заводпроект ЕООДшест апартамента, шест гаража, офис на ул. „Голо бърдо“ 6А, магазин на „Граф Игнатиев“ 5, магазин на бул. „Витоша“ 56 и 1/2 от магазин на „Патриарх Евтимий“ 53трети етаж с площ 482.13 кв. м. и сутерен с площ 240 кв. м. в административна сграда на „Гурко“ 12„Софийски имоти“ доплаща 668.70 лева6.08.2003 г.
„Филто-С“ ООДтри имота в Зона Б-4 на обща площ от 1075 кв. м.пет апартамента и три подземни гаража в „Слатина“Филто - С доплаща 94 533 лева24.11.2003 г.
Забалежка: Списъкът с всички замени на „Софийски имоти“ е значително по-дълъг
Всички шефове на комсомола вече милионери . Соколите от ДКМС и техните наследници от БДМ успешно прелетяха в бизнеса и политиката . Бившите шефове на Комсомола днес са все милионери.
26.08.2011
ДКМС е абревиатурата на Димитровския комунистически младежки съюз. В него до 1989 г. задължително членуваха всички младежи от 15 до 28 години и бяха наричани комсомолци по популярното съкращение в Съветския съюз - Комсомол (от "КОМмунистический СОюз МОЛодежи").
В официалния марш на ДКМС се пееше:
Комсомол, Комсомол,
ти летиш като сокол!
Соколът е граблива птица, но пък е най-бързо летящата - достига до 400 км/ч при пикиране и до 200 км/ч при хоризонтален полет. Предполагам, че летежът и хубавата рима са наддяляли соколът да бъде одобрен за символ на комсомолците.
Димитровският комунистически младежки съюз умря на конгрес в края на февруари 1990 г. и на освободеното място избуя Българска демократична младеж (БДМ). Последният първи секретар на Комсомола Евгени Узунов предаде щафетата на Росен Карадимов и той оглави Бадема, както иронично нарекоха новото младежко създание. После БДМ тихомълком се спомина.
Бизнесът и политиката приютиха някогашните шефовете на Комсомола и БДМ - "бойния резерв на БКП", както гласеше популярното идеологическо клише. Днес повечето от тях са преуспяващи бизнесмени или известни политици в лявото пространство.
Енчо Москов ръководи ДКМС от декември 1971 до 23 март 1976. Свален е на пленум на ЦК на БКП заради "лоша кадрова политика". Всъщност е заради голи купони с много жени и водка. След разжалването му Москов е пратен директор на малък завод в Гара Искър, после оглавява Комбинат за полуцелулоза и хартия в същия град. След няколко години е изпратен в Коми като секретар на районния комитет на БКП.
Оттам се издига до секретар на партийния комитет в Москва
 Връща се в България през 1987 г. и става зам.-директор на Комитета за горите и горската промишленост. През 1990 г. започва частен бизнес заедно с двамата си братя.
Създават фирма "Инекскар" за машинен дизайн, програмиране, производство, продажба и сервизно обслужване на автомобили и електронна апаратура. След няколко години я разделят на три и Москов кръщава своята "Инекс интернационал".
Изнася американски системи за Русия. Около две години работи при Илия Павлов - ръководи дърводобивното му предприятие в Украйна.
Сега Енчо Москов е и лидер на Националното движение "Русофили".
Казват, че шеметната комсомолска кариера на студентката от Сливен Станка Вангелова (Шопова по мъж) се случва благодарение на танц с Тодор Живков на един 8 декември. Не се знае с какво тя го омайва, но само след няколко дни става секретар на ЦК на ДКМС. На 24 декември 1981 г. е издигната за първи секретар.
През 1986 г. вече е секретар на ГК на БКП в София. На 4 юли 1989 г. едновременно с Владимир Живков става завеждащ отдел в ЦК на БКП. Сигурно щеше да расте още нагоре, но след 5 месеца покровителят й Живков падна от власт.
Пред политиката Станка Шопова избра бизнеса. Бе съдружник на Добромир Гущеров, после стана партньор на тогавашния московски кмет Юрий Лужков. Нейната фондация "Устойчиво развитие за България" заедно с московския фонд "Сътрудничество", строи вилно селище при устието на Камчия Станка Шопова има успешни търговски връзки и с Куба.
Твърди се, че днес Станка Шопова е една от най-богатите бизнес дами в България.
В средата на юли 1989 г. Тодор Живков вика при себе си Евгени Узунов, бивш секретар на ЦК на ДКМС, и му казва: "Освобождаваме Андрей Бунджулов. Ти оглавяваш новия екип в ДКМС като преходна фигура на промяната. Трябва да подготвиш нови млади хора за година, година и половина и се връщаш към други дейности..."
Тогава държавата тихо клокочеше, подклаждана от активизиралите се дисиденти и неформали, от изпуснатата енергия на конгресите на творческите съюзи и, разбира се, от Горбачовата перестройка. И сроковете се оказват много по-кратки от прогнозите на Живков. На 4 август 1989 г. Узунов оглавява ДКМС, на 10 ноември Живков пада, на 24 декември Росен Карадимов оглавява наследника на Комсомола - БДМ.
След като е зам.-министър на финансите в двете правителства на Андрей Луканов, Евгени Узунов, последният лидер на ДКМС, запазва поста си (от квотата на БСП) и в кабинета "Попов", когато министър става Иван Костов. От 6 август 1990 г. до 24 май 1992 г е началник на Главно управление "Митници".
През 1993 г. става изпълнителен директор на Първа източна международна банка (ПИМБ), известна като банката на СИК и "Интергруп" АД. Сред акционерите тогава са Румен Николов-Пашата и Младен Михалев – Маджо .
В едно интервю Евгени Узунов ми каза, че отишъл в банката след 8 месеца без работа и след покана на преподавателя си по бюджет от Висшия финансово-счетоводен институт "Д. А. Ценов" в Свищов проф. Методи Христов.
През юли 1996 г. по предложение на Красимир Премянов Евгени Узунов става подуправител на БНБ. Само след половин година правителството на Виденов пада и през юни 1997 г. със Закона за валутния борд е прекратен мандатът на целия управляващ екип на БНБ.
Евгени Узунов става един от шефовете на "Стара планина холдинг", правоприемник на бившия Централен приватизационен фонд. Холдингът е акционер с 34% в акционерното дружество "София сити къмпани". Той нашумя в скандала с 11-те общински парцела, апортно внесени от "Софийски имоти" между двата тура на местните избори през 2007 г.
През 2007 г. Сергей Станишев прибра Евгени Узунов под червените знамена на "Позитано" и го направи член на Висшия съвет на БСП.
След промените в Изпълнителното бюро Узунов стана един от шестимата секретари на Станишев и оглави постоянния предизборен център. На парламентарните избори през 2009 г.
Евгени Узунов стана единственият червен депутат от Ловеч.
Ямболецът Росен Карадимов като шеф на БДМ участва в Кръглата маса (1989-1990) от квотата на БКП. Беше червен депутат във ВНС и 37-ото НС. От 1991 до 1997 г. е зам.-председател на Обединението за социална демокрация (ОСД) в БСП. После премина в Евролевицата, през 1998 г. стана член на ръководството и говорител на партията.
След провала се отказа от политиката и регистрира адвокатска кантора "Карадимов". Една от главните задачи бе да се грижи за доброто юридическо здраве на "Литекс". Всекидневието на новоизпечения адвокат преминаваше предимно сред пищните селянки на Стоян Венев и мистичните жени на плевенския художник Петър Мичев - картини от колекцията на Гриша Ганчев, украсяващи кабинета на Карадимов .
Когато през 2005 г. Сергей Станишев стана премиер, направи Карадимов свой съветник по въпросите за присъединяването ни към ЕС. За изборите през 2009 г. той се опита да влезе в парламента като мажоритарен кандидат от Добрич, но не успя.
В едно свое интервю Весела Лечева каза, че в края на управленския мандат на Станишев двама управлявали държавата - Росен Карадимов и Делян Пеевски .
Днес Карадимов отново се е посветил на адвокатството.
"Комсомолът беше като бушон, изгаряше пръв при разклащането на пластовете в БКП. Така стана и през 1989 г.", каза ми Андрей Бунджулов. Той беше скоропостижно сменен като първи секретар на ЦК на ДКМС на среднощен пленум в края на юли 1989 г. Пращат го за зам.-министър на образованието, откъдето подава оставка след 10 ноември 1989 г. Известно време е безработен, след което печели конкурс и постъпва в НЦИОМ. От 1994 г. е доцент в Пловдивския университет, където чете лекции по социология на политиката и на историята, от 2007 г. преподава и в Университета за национално и световно стопанство.
Известно време беше шеф на партийния съвет на ПД "Социалдемократи" с лидер Николай Камов. От 2005 г. досега е секретар на президента Георги Първанов.
Николай Камов също бе секретар на ЦК на ДКМС. След 1990 г. изкара два парламента като червен депутат и един като евролястовица. След като се скараха с лидера Александър Томов – Лупи  създаде ПД "Социалдемократи" и се върна в парламента под крилото на майката БСП. Но вече си беше спечелил славата на ренегат, колегите му не го долюбваха и той изпадна безславно от червената каруца на следващите избори.
Друг виден комсомолски лидер бе Красимир Премянов - секретар на ЦК на ДКМС по международните въпроси и културата по времето на Станка Шопова. Когато тя е сменена от Бунджулов,
Премянов е изпратен като партиен секретар на район "Приморски" в родната Варна.
10 ноември го сварва на същия пост, но в кметство "Прогрес". Едновременно с това учи политология в Академията за обществени науки в Москва.
Бе депутат във ВНС и в 36-ото НС, а в 37-ото оглави червената парламентарна група. Като дясна ръка на Виденов не бе допуснат на избираемо място и не влезе в 38-ото НС. Стана зам.-шеф на Съвета по законност, ред и сигурност във ВПС на БСП.
Започна да изкарва хляба си като адвокат със собствена кантора. Беше и зам.-председател на българо-гръцкия юридически клуб. Неотдавна Премянов замрази членството си в БСП, тъй като оглави Съюза на тракийските дружества.
Като секретар в ДКМС Премянов е сменен от Александър Мирчев, който остава и при Росен Карадимов. Мирчев бе говорител на БКП на кръглата маса. После печели стипендия за обучение в САЩ и остана зад океана. Сега ръководи консултантска агенция във Вашингтон, която съветва американското правителство по балкански проблеми.
Освен Мирчев ролята на мост приемник между Евгени Узунов и Карадимов, е пловдивският комсомолец Антон Величков. Той е един от мозъците на БДМ. Величков премина в бизнеса.
Завъртя фабрика за кроасани в Пловдив, нейно производство беше марката "22 карата". Днес на името на в Антон Величков ДАКСИ са записани 8 фирми, от които личи, че агробизнесът е най-новата любов на комсомолеца бизнесмен.
Иван Атанасов, който смени Карадимов в БДМ, беше депутат в 37-ото НС и влизаше в групата на най-заклетите виденовисти. През 1997 г. влиза в управата на "Соди" - Девня и се издигна до изпълнителен директор. По времето на Сергей Станишев става ръководител на програмно-целева група за координация, контрол и мониторинг на проекта АЕЦ "Белене" в Министерството на икономиката и енергетиката. След това става председател на Надзорния съвет на Националната агенция "Пътна инфраструктура" (НАПИ). През октомври 2008 г. премиерът дори го направи и.д. изпълнителен директор на агенцията. През август 2009 г. подава оставката си от НАПИ.
Двама от последните елитни комсомолци-бадеми се гмурнаха в дълбоките води на банкирането. От секретар на община "Кремиковци" Иво Георгиев бе издигнат до секретар на БДМ
През 1994 г. създава Елитбанк, която бе наречена банката на бившите комсомолци. Съучредител е и Борислав Гуцанов, днес председател на БСП-Варна и председател на Общинския съвет в града.
През 1997 Елитбанк бе обявена в несъстоятелност. През 1999 г. медиите писаха, че Иво Георгиев и още двама от ръководството на Елитбанк са обвинени в длъжностно присвояване в особено големи размери. Сумата, присвоено от тях била 8 милиарда лева.
На 4 декември 2003 г. около 22 часа пред входа на дома си Иво Георгиев е нападнат и жестоко пребит от двама маскирани. В информационната система "Сиела" по това време Георгиев имаше участие в 13 фирми - "Бест кар комерс", Г.Е.И., "Грамекс", "Клуб-ББ", "Макском", "Нордком холд", "Юниън кар" и др.
Според бивши колеги на Иво Георгиев от години той живее в чужбина.
Много по успешен като банкер се оказа Иван Радев, секретар на ГК на ДКМС в София със своята Юнионбанк. Нейното създаване е доста любопитно. През 1991 братята Иван и Светослав Радеви и още двама основават "Борас" ООД. Дружеството е лицензирано от БНБ, като едно от първите дружества за търговия с чуждестранна валута.
През 1992 - "Борас" създава Финансово-брокерска къща "София" АД и тя е лицензирана от БНБ като небанкова финансова институция. Две години по-късно "София" АД е пререгистрирана, преименувана и лицензирана от БНБ като ТБ "Юнионбанк" АД, като по този начин се явява неин исторически и юридически правоприемник.
През май 2006 МКБ Банк, третата по големина банка в Унгария, купи 60% от акционерния капитал на ТБ "Юнионбанк" АД. Чрез "Борас" ООД и "Юнион груп" ООД Иван Радев и съдружниците му държат 34% от акционерния капитал на МКБ "Юнионбанк" АД. "Юнион груп" има над 20 дъщерни дружества, които освен с банково дело се занимават и с туризъм, енергетика, недвижими имоти. Притежава няколко малки веца, вятърни електроцентрали, луксозни пасажерски кораби по Дунав и др.
Любомир Кючуков и Ивайло Калфин движеха международните международните дела в БДМ. След 1989 г. Кючуков започна устремна партийна и политическа кариера, но от години вече минава за "човек на Калфин".
Кючуков става заместник на Лилов, когато след падането на Живков той оглавява БКП и после БСП. Но след оттеглянето на Стратега партийната кариера на Кючуков секва. Нито веднъж не става депутат. Работи като анализатор в ББСС "Галъп Интернешънъл". Бил е главен съветник в Секретариата по европейска интеграция на Министерския съвет, член на Съвета по европейска и евроатлантическа интеграция към президента.
Когато Калфин оглавява външното министерство, го прави свой заместник. В края на мандата го праща посланик в Лондон. Очаква се да бъде отзован, заради принадлежността му към ДС.
За разлика от Кючуков Ивайло Калфин първо опитва в бизнеса .
От 1990 до 1994 г. е управител и старши съдружник в консултантски фирми. През 1994 г. влиза в 37-ия парламент с листата на БСП, член е на комисията по външна политика. Изкарва си прилежно мандата и през 1997 г. напуска БСП - мотивът е, че лидерите на партията връщат неизпълнен мандат за съставяне на правителство.
През април същата година става секретар на новоучредената партия Българска евролевица с председател Александър Томов. И влиза в 38-ия парламент като евролястовица. През 2000 излита от гнездото на Томов и става съучредител на ПД "Социалдемократи", както и старши преподавател в "Интернешънъл Юниверсити"-София.
През 2002 г. президентът Пъ«рванов го кани за секретар по икономическите въпроси. От 2004 г. Калфин е член на Консултативния съвет на БНБ.
През 2005 г. и Партията майка му прощава изневярата и го прави депутат. Премиерът Станишев го избира за свой заместник и му дава да управлява външното министерство.
На 16 юли 2011 г. Ивайло Калфин е издигнат за кандидат-президент на БСП.
 
Гръмна нов корупционен скандал! И шефът на държавната банка за развитие с офшорка, купил си яхта за 650 000 евро!
05.04.2016
Финансистът не отрича, 13-метровата яхта е купена на лизинг през януари 2015 г, но не става ясно каква част от лизинга е платил. Преди сделката лодката се намирала на пристанище в Хърватия, наричала се е “Анто Мария” и плавала под флага на Сиера Леоне
Името на изпълнителния директор на Българската банка за развитие /ББР/ Билян Балев изплува в панамските документи, пише „24 часа“.
Банкерът е регистрирал миналата година офшорка на Британските Вирджински острови, за да менажира яхта в Монако. Това признава самият той, потърсен по повод глобалното журналистическо разследване Panama Papers.
“Да, така е, но лодката вече е в процес на продажба. Има предварителен договор и до месец сделката вероятно ще бъде финализирана”, казва Балев пред изданието.
Името на Балев и свързаната с него офшорка бе споделено от френски журналисти, защото банкерът използвал адрес в Монако при регистрирането на фирмата.
13-метровата яхта е купена на лизинг през януари 2015 г. Според договора цената на морския съд била 650 000 евро, но не става ясно каква част от лизинга е платил банкерът. Преди сделката лодката се намирала на пристанище в Хърватия, наричала се е “Анто Мария” и плавала под флага на Сиера Леоне. Скоро след продажбата името ѝ става Grace. С цел регистрацията и менажирането ѝ през април 2015 г. на Британските Вирджински острови е регистрирана фирма, наречена Finco Grace LTD. В искането за създаването на новата фирма, направено чрез посредническа агенция в Монако, се обяснява, че яхтата, която фирмата трябва да менажира, ще е за частно ползване и ще бъде базирана главно в Монако.
Билян Балев е единственият засега българин, определен в кореспонденцията на посредническата фирма в Монако с “Мосак Фонсека” като PEP - Politically Exposed Person. Най-общо казано, това е човек, на когото е поверена важна публична позиция. Балев попада в тази категория, когато проверките на “Мосак Фонсека” установяват, че той е изпълнителен директор на българска държавна банка - Банката за развитие.
Когато обичайните проверки откриват подобни клиенти, от офиса на “Мосак Фонсека” са били задължени да прилагат по-засилен контрол и да изискват доста повече документи и детайли при регистрацията на офшорни дружества.
Така сред документите освен няколко позитивни банкови и други референции за Балев се оказват още подробности. Роденият в България банкер предоставя българска лична карта и адрес в Монако на един от централните крайбрежни булеварди - “Луи II”, до едно от яхтените пристанища. “Жилището е наето”, пояснява лаконично той.
Билян Балев е изпълнителен директор на държавната Българска банка за развитие от септември 2013 г. В декларацията си пред Сметната палата при встъпването си в длъжност декларира, че притежава 99 на сто от базираната в Лондон “Фининвест”. Според публично достъпните фирмени регистри във Великобритания собствеността на компанията се дели между него и съпругата му Гергана Дрянкова. “В тазгодишната си декларация пред Сметната палата съм декларирал и Finco Grace”, каза банкерът.
Според неофициална информация, заплатата на изпълнителния директор в ББР е между 20 000 и 30 000 лева.
Целта и идеята на съществуването на ББР като държавна банка е да осъществява политика по насърчаване развитието на малките и средните предприятия чрез облекчен и по-лесен достъп за тях до финансиране. Освен че кредитира директно предприемачи, банката прави и on-lending кредитиране (през други кредитни институции, като им предоставя ресурс под формата на кредитни линии, които те отпускат на крайни клиенти )
Кой е Билян Балев?
 Балев ероден на 10 декември 1969 година. Работил е предимно в сферата на сливанията и придобиванията на фирми. Бил е управляващ партньор на “ИЮ консулт”, “Нобел адвайзърс” и “Форем консултинг България”. В последно време е икономист към фондация “Институт за нов икономически напредък”. В началото на демокрацията е един от водещите в икономическото предаване “Плюс минус” на БНТ. В банка се е трудил само през 90-те години, но като валутен дилър.
“За мен журналистиката винаги е била хоби, никога не съм бил щатен водещ на предаване. От 1990 година съм работил в различни банки, някои от които съществуват и до днес, притежавах финансови къщи, медии. Всичко това приключи преди 3-4 години и оттогава се занимавам само с консултантски бизнес”, казва Балев в едно от интервютата си.
Според публикация във в. “Банкер” Балев е работил като дилър през 1992 г. в държавната по онова време Пощенска банка. А след това във Финансово-брокерска къща “София” на братята Иван и Светослав Радеви, която през 1994 г. получава банков лиценз под името ЮНИОНБАНК. Десет години по-късно Иван Радев признава пред медиите, че името на банката е измислено именно от Билян Балев.
Работил е за Красимир Стойчев като шеф на неговата компания “Нюз холдинг”. Представлява контролираната от него “Европа капитал мениджмънт”, която подава оферта за придобиването на Стопанска банка.
По-късно Биби, както журналистите наричат Балев, е управител на компанията “Кампан”. Тя участва в няколко големи дългови сделки, свързани с БАЛКАНБАНК, КАПИТАЛБАНК и по операции с облигации по ЗУНК на ДСК.
През 1999 г. управляваната от Балев компания, носеща вече името “Капман Джелсор”, встъпва в преговори с още държавната БУЛБАНК (сега “УниКредит Булбанк”) за покупката на дъщерната ѝ по онова време Корпоративна банка. Но до сделка така и не се стига.
През годините Балев е работил за “Нобел Адвайзърс”, бил е съдружник във “Форем Консултинг България” с Марио ал Джебури– брат на заместник-министъра на финансите Гати ал Джебури от времето на правителството на Симеон Сакскобургготски. Притежавал е дялове в дружествата “Българска винена компания”, където мажоритарен собственик е била “Кампан Консултинг”, чийто собственик е “Юнион груп”. Нейният капитал пък бе разпределен между братята Иван и Светослав Радеви, Емануил Манолов и Емил Иванов.
Понастоящем Балев заедно със съпругата си Гергана притежават регистрираната във Великобритания компания “Фининвест”.
Хората, които са си имали вземане-даване с Балев, твърдят, че бизнесменът първоначално дава вид на човек, който е много надежден, и го канят за партньор. После обаче той ги оплита с интриги и в крайна сметка партньорството се разпада, твърди публикация на „Стандарт“.
Затова е странно, че Българската банка за развитие, на която е определена водеща роля в политиката на кабинета “Орешарски” за стимулиране на икономиката, е поверена на човек, който може да е на “ти” с консултантската дейност и спекулациите, но не и с чисто банковата дейност.
 
Патриот номер 1 отваря хотел на границата с Турция .
19.05.2016
Лидерът на НФСБ Валери Симеонов трайно навлезе в хотелиерския бизнес. Приватизираният от него стар мотел край Малко Търново е вече спретнат, видя репортер на вестника. От порутената сграда няма и помен. Соцмотелът, който беше единствен по времето на комунизма  в градчето е претърпял пълна промяна и може да спечели висока категория. В него ще има басейн и се очертава като твърде модерен за района.
Симеонов върти базата от доста време, но най-накрая дойде време да я реконструира, като се надява сега бизнесът да потръгне още повече и капиталовложенията да се възвърнат, след като бе ремонтирана отсечката до граничния пункт с Турция.
В момента в района на Малко Търново заради командированите полицаи има остър недостиг на хотелска база, обикновено граничните ползват квартири под наем в къщите за гости в Малко Търново и съседното село Бръшлян, но пък местните хора, които ги отдават, се жалват, че заради тях не могат да приемат туристи.
Според източници на „Черноморски фар“ хотелската база ще бъде открита на 28 май, когато в града ще се проведе национален фолклорен фестивал „Хоро в Странджа“, който ще бъде два дни и се очаква базата да се напълни. Нощувката ще бъде предлагана на съвсем тънки цени със закуска и дори вечеря, научи още „Черноморски фар“.
Това е втората хотелска база на политика, който има подобна и в Златоград. Към двата погранични района Симеонов има определен сантимент, редовно посещава патриотични тържества както в Златоград, така и на Петрова нива. Сега е един от двигателите на издигането на оградата с Турция, с която да се даде отпор на бежанците.
 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар