сряда, 4 юли 2018 г.

ЖИВИТЕ МЪРТВИ ...13


„Не чакайте Страшния съд.
Той заседава всеки ден.“
Албер Камю


Почина проф. Божидар Димитров

01.07.2018

Почина професор Божидар Димитров. Историкът си отиде на 72-годишна възраст.
Той е бил намерен днес около 20 часа в безсъзнание на ул. „Елемаг“ в София. Линейката е пристигна за две минути, но медицинският екип е могъл само да констатира кончината на проф. Божидар Димитров. Предполага се, че историкът си е отишъл заради белодробна емболия.
Божидар Димитров е роден през 1945 г. в Созопол и завършва средното си образование в Бургас, а по-късно История в Софийския университет Климент Охридски. През 70-те години на 20 век той проучва архивите на Ватикана, където попада на част от „История на България“ на Петър Богдан Бакшев, написана през 1667 г. Димитров я намира в архива на Борджиите.
Излиза от печат книгата на професора “ За кожата на едно ченге – Тервел, Кардам”. В нея той публикува и досието си от Държавна сигурност! Историкът продължава скандалния си разказ ексклузивно пред “ШОУ” - за уволнението си от ДС, за любовните си истории в Италия и за своята “следа” в опита за убийство на папа Йоан-Павел Втори - открехва завесата пред неизвестни факти от своя живот – в ДС и извън нея. „ Като млад агент от ДС чуках наред!“ твърди професорът.

Голяма част от академичната му кариера е свързана с Националния исторически музей. Той ръководи институцията от 1994 до 1998 г., когато е уволнен. През 2001 г. Димитров е възстановен на този пост и ръководи НИМ до 2017 г.
Освен като учен Димитров бе известен и като политик. Той е член на БКП от 70-те години, а по-късно и на БСП. Два пъти е бил в листите за народни представители на БСП – в окръзи Кърджали и в Шумен през 1997 и 2001 година, но на по-задно, неизбираемо място.
Като член на Висшия партиен съвет на БСП в края на 2005 година Божидар Димитров се обявява открито против решенията на ръководството на БСП. Той не подкрепя кандидатурата на Татяна Дончева за кмет на София и подкрепя независимия кандидат Бойко Борисов, с когото е в приятелски отношения. За това си действие е снет от поста водач на групата на общинските съветници на БСП в Столичния общински съвет. След това престава да изпълнява поста, на който е избран, като не се явява на сесии. Той напусна партията през 2009 г., когато обяви, че подкрепя ГЕРБ. Димитров заемаше поста в първото правителство на Бойко Борисов министър с ресор българите в чужбина. Историкът наскоро създаде и своя политическа формация "Кан Кубрат".

Няма коментари:

Публикуване на коментар