неделя, 1 юли 2018 г.

АНТОЛОГИЯ НА НЕОКОМУНИЗМА 68
Как висш съдия плаща по 202 лв. наем за 172 кв. м в един от най-престижните и скъпи квартали в София.

02.06.2018

Възможно ли е да живееш в просторен апартамент в един от най-престижните и скъпи софийски квартали, а да плащаш месечен наем колкото за панелна боксониера в Сеславци?
Като през това време получаваш заплата на върховен съдия, а мъжът ти, който е адвокат, има декларирани доходи далеч над средните за страната.
И, оказва се, дори не е било нужно да отделяш за наема от заплатата си, защото спокойно си можел да го покриваш от лихвите по банковия влог, който си открил с парите от продадено старо собствено жилище. И това далеч да не е всичко, защото от парите, които си спестил само от „наема“, да си купиш мезонет, както и по няколко декара земя: за лятото – на брега на морето, а за зимата – в планината, близо до столицата.
И дори когато заплата ти вече е станала към 7000 лв. на месец, пак да плащаш по 1 лев и 16 стотинки за един квадратен метър месечен наем. И всичко това, докато е трябвало да правораздаваш, съобразно законите и „вътрешното убеждение“. А вече и да определяш кадровото развитие на десетки и дори стотици съдии, да избираш техните административни ръководители, да отговаряш за натовареността им.
Като, на всичкото отгоре, и да имаш самочувствието да морализаторстваш по адрес на всеки, който се оказва неудобен за кръга, в услуга на който си се поставил, при това като член на висшия кадрови орган на съдебната власт.
Възможно е, ако се казваш Атанаска Дишева и си член на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, а мъжът ти – Генади Дишев, е бил втори в предизборната листа на „Да, България“ в Ловеч при провала на ГМО-партията на парламентарните избори през миналата година.
Възможно е и защото се оказва, че „Темида е сляпа“ за зараждащата се номенклатура на една върхушка съдии, за която моралните принципи винаги са зависили от това за кого се отнасят.

Да „спестиш“ четвърт милион като наемател.

„Дишевагейт“ започва преди повече от десет години, тогава настоящият член на ВСС и доскорошен съдия във Върховния административен съд Атанаска Дишева и семейството й живеят на площ от 173,08 кв.м. в елитния столичен квартал „Изток“.
Магистратската фамилия всяка сутрин има привилегията да се наслаждава на прекрасна панорамна гледка от 14-тия етаж в един от трите дипломатически блока, разположени на ул. „Фредерик Жолио Кюри“, на метри от метростанцията и в непосредствена близост до Борисовата градина.
Многостайният апартамент е едно от общо над 70 жилища, които съдебната власт притежава в цялата страна и които се предоставят за ползване на „нуждаещи се“ магистрати срещу символичен наем. „Нуждаещи се“, защото сумата, която Атанаска Дишева е плащала за наем през 2016 г., възлиза на 202,33 лева на месец. Поне това показва имуществената й декларация, която е подала през миналата година на два пъти пред Инспектората към ВСС – веднъж като съдия от ВАС и втори път – като избран от съдиите за техен представител във висшия кадрови орган.
Елементарната сметка показва, че семейство Дишеви плащат по 1,16 лв. за един квадратен метър на месец или под 60 евроцента. Справка в сайтовете за недвижими имоти показа, че пазарната цена на квадратен метър за трите блока на бившето БОДК в момента се движи от 5 евро, през 5,5, като достига до цели 6 евро (почти 12 лв.). В съседство на магистратския апартамент се отдават две жилища, с идентична квадратура, като средната цена на всеки от тях е около 1000 евро, в зависимост дали е с мебели или се отдава необзаведен.
Излиза, че Атанаска Дишева и съпругът й плащат поне десет пъти по-нисък наем от пазарния, т.е. месечно си „спестяват“ по около 1800 лв. Така, само от разликата в наемите, Дишеви „печелят“ годишно средно по около 21 600 лв.
За период от 11 години, това означава, че само от плащане на наем семейството юристи са „спестили“ близо четвърт милион лева, достатъчни за закупуването на над 100 кв.м. „ново строителство“ в престижен софийски квартал.
 И Дишеви купуват, но не в София и Софийска област, защото, ако го направят, ще нарушат нормативната уредба и ще трябва да напуснат уютния си дом, за който хиляди български семейства, изплащащи по над 20 години ипотечни кредити, могат само да мечтаят и да се задоволят с 60-70 квадратни кибритени кутийки или в най-добрия случай – „огромните“ 90-100 квадрата, макар и с общите части.
Колко всъщност са „спестили“ Дишеви, знаят най-добре те самите, защото при сключването на договора преди 12 години, месечната наемна цена е възлизала на 138,90 лв. за 173,08 кв. м. в „Изток“ срещу Интерпред. „Да, България“ – по 80 стотинки за квадратен метър.
Не е трудно да се досетим, че едва ли съдия от Върховния административен съд, със съпруг-адвокат, добил популярност покрай свързването си с проекти на „Зелените“, част от които разглеждани от самата Дишева, ще тръгнат да нарушават законите. Но дори и всичко да е изрядно, което, разбира се, би следвало да кажат компетентните органи, историята на апартамента на „нуждаещите се“ Дишеви и придобитите от тях в последните две петилетки недвижимости, са красноречив пример за погазване на всякакви морални и етични норми тъкмо от тези, които толкова често и шумно ги развяват.
А какво ли ще каже сега партийният началник на адвоката-политик Генади Дишев – Христо Иванов, та нали той толкова много настояваше магистратите да преминават през тестове на интегритет. Как му се струва, дали съдия Атанаска Дишева ще го издържи?

Жилището следва наемателя.

Семейството на Атанаска Дишева има за съседи дипломати, политици и други управленски кадри в софийския квартал „Изток“ поне от 18 април 2007 г., когато с протокол № 4 получава многостайния апартамент от Министерството на правосъдието. По това време то управлява ведомствените жилища на съдебната власт. Самият договор за наем датира още от 31 март 2006 г., като забавянето в настаняването може да се обясни с освежителните ремонти, които ведомствата правят при смяна на ползвателите.
Към настоящия момент Атанаска Дишева има 27 години стаж като съдия. От 1991 г. до 2005 г. е съдия във Варна, а от 21 февруари 2005 г. става съдия във ВАС, където правораздаваше до встъпването й в длъжност като член на ВСС през есента на 2017 г.
Когато идват в София преди повече от 12 години, Дишеви нямат собствено жилище. Макар условията към онзи момент да не бяха толкова рестриктивни, минават цели две години и два месеца, докато Дишеви получат апартамента, на основание на Закона за държавната собственост и на Правилника за прилагането му.
След прехвърлянето на жилищата от МП към ВСС преди две години, кадровиците (вкл. Дишева – бел.ред.) приеха нови „Правила за отдаване под наем на недвижими имоти частна държавна собственост, предоставени в управление на ВСС за жилищни нужди“. Право на настаняване имат магистрати и техните семейства, които не притежават в същото населено място собственост или право на ползване на недвижимо имущество.
Също според нормативната уредба, настаняването е „временно“, за не повече от пет години, като то е съобразено със срока на трудовите правоотношения, на командироването, на мандатите и т.н. Но както често се оказва, „временното“ е най-сигурният начин да се възползваш от облагите, които заеманата държавна длъжност ти осигурява, без това да ти пречи да се представяш за „борец срещу статуквото“.
На 31 март 2006 г. между МП и Атанаска Дишева е сключен договор № 1, който е със срок на действие пет години. Това означава, че към 1-ви април 2011 г. семейството юристи е трябвало да напусне многостайното жилище или да подпише нов договор, данни за което не са отбелязани в актуалната справка на ВСС за предоставените на магистрати апартаменти.
Отбелязано е друго, обаче, а именно – Атанаска Младенова Дишева ползва апартамент № 27, находящ се на етаж 14, в бл. 1 на ул. „Фредерик Жолио Кюри“, не в качеството си на съдия от ВАС, а вече като член на ВСС. Така се оказва, че „жилището следва наемателя“ и ако след пет години Дишева се върне във ВАС или пък премине в друг държавен орган, то и апартаментът й, ще бъде прехвърлен към съответната институция.

Наемаш в София – продаваш във Варна и прибираш лихви.

През 2003 г. Дишева със съпруга си купуват цял етаж от нова кооперация във Варна. Като за начало, фамилия Дишеви търси начин да се освободи от имот с отпаднала необходимост.
Справка в Службата по вписвания във Варна показа, че на 12 декември 2006 г., т.е. по-малко от девет месеца след като Дишеви вече имат сключен договор за апартамент в София срещу месечен наем от 138 лв. и 90 стотинки, семейството продава на Венета Петкова панелен апартамент от 62 кв.м. във варненския квартал „Възраждане“ за сумата от 72 365 лв.
Още през следващата година, 66 850 лв. от лесно спечелените пари от ненужния вече апартамент във Варна са декларирани от Атанаска Дишева пред Сметната палата като банков влог в евро.
Любопитно е, че декларираният годишен доход на адвокат Генади Дишев за 2006 г. е в размер на 6370 лв. или средно по 530 лв. месечно, но пък същата година той учредява консултантското си дружество „Мовика“ ЕООД. Това е първата „пълна“ година, в която Атанаска Дишева правораздава във ВАС, като дори пропуска да декларира фирмата на мъжа си, заради което от Сметната палата й напомнят да го направи.
2007 – годината, в която семейство Дишеви се настаняват в апартамента в София, Генади Дишев получава дял от наследство: части от къщи и земеделски земи в села в тетевенско и ловешко и дял от стар автомобил „Опел“. Доходите на адвокат Дишев нарастват почти пет пъти спрямо предходната година и са декларирани вече почти 27 000 лв.
През 2008 г. декларираните от Дишева спестявания нарастват с почти 10 000 лева, като достигат левовата равностойност на 38 000 евро или 74 320 лв. За произход на средства са посочени продажбата на панелния апартамент във Варна през 2006 г. и натрупаната от него лихва.
През 2009 г. Дишева не успява да спести почти нищо, но за сметка на това съпруга й реализира приходи от „друга стопанска дейност“ в размер на 32 000 лв.
79 993 лв. са декларираните през 2011 г. приходи от „друга стопанска дейност“ на Генади Дишев за календарната 2010 г. За самата 2011 г., Дишев вече декларира 125 330 лв. приходи от „друга стопанска дейност“ или средно по около 10 000 лв. на месец.
В имуществената си декларация за същата година Атанаска Дишева не публикува размера на банковия си влог в евро (този, който е от продажбата на панелния апартамент във Варна – бел.ред.), а единствено размера на лихвата, която достига 3708 лв., както и спестените година по-рано от заплата 5000 лв., които са станали 5155 лв. Съпругът й обаче декларира банков влог от 60 671 евро, като за произход на средствата е посочено „упражняване на свободна професия“.
В имуществената декларация за 2012 г. Дишева отново се ограничава да посочи единствено лихвите, които тя й съпругът й са получили, но не и размера на депозитите. Оказва се, че през календарната 2012 г. семейството на тогавашната съдийка от ВАС, плащащо месечен наем от около един лев за един квадратен метър, е получило само от лихви по банкови депозити 16 701 лв. През въпросната година доходът на адв. Дишев значително е намалял спрямо предходната и се е „свил“ до почти 40 000 лв.
През 2013 г. семейство Дишеви решава да инвестира част от натрупаните спестявания. Генади Дишев купува в село Извор край Радомир 116 декара земеделска земя. Макар и близо до София, имотът се води в област Перник, т.е. спазено е изискването да не се придобива недвижимо имущество в същото населено място, в което се ползва жилището с преференциален наем. Доходите като адвокат на съдийския съпруг отново скачат, защото достигат почти 100 000 лв.
Същата година Атанаска Дишева получава като наследство 12 декара ниви и 3 дка гори в землището на село Красноселци (Омуртаг), към които Генади Дишев добавя още 14 дка ниви, купени срещу 3500 лв. Банковите лихви, макар и доста по-скромни от предходната година, продължават да се трупат.
През 2014 г., Генади Дишев изглежда не е имал много работа, ако се съди по имуществената декларация на съпругата му, която в неговата графа е отбелязала като приход от „друга стопанска дейност“ малко над 20 000 лв. Самата тя е отбелязала почти 2500 лв. доходи от лихви върху банковия влог.
Годината е 2015 г., адв. Дишев решава, че е добре да инвестира в 17 дка ниви и 3 дка трайни насаждения в землището на с. Бенковски, община Аврен. Местността е в изключителна близост до Черноморието и в непосредствена близост до Варна. Вероятно за да наглежда нивите си край Радомир, Варна и т.н., Дишев се спира в избора си на чисто нов джип „Хонда“, купен на лизинг за близо 60 000 лв. Приходите от „друга стопанска дейност“ са 30 000 лв., но за сметка на това, като „необлагаеми доходи от наем на земеделски земи“ Дишев е декларирал 3008 лв.
Изглежда парадоксално, но от рента на земеделска земя, фамилията на тогавашния съдия от ВАС изкарва повече, отколкото е платило като месечен наем на апартамента, който обитава „временно“ вече повече от едно десетилетие. С уточнението, че въпросните ниви са придобити именно във въпросния период, трябва да отбележим, че Атанаска Дишева отново е декларирала приход от лихви, като за 2015 г. той е 2846 лв.
Годината вече е 2016 г., в края на която адв. Дишев ще се включи в политиката чрез участието си в създаването на „Да, България“. Това е и първата година, за която през 2017 г. съдия Атанаска Дишева ще трябва да попълни имуществена декларация не пред Сметната палата, а пред Инспектората към ВСС, който получава правомощията да проверява имуществото на магистратите, а самите декларации са по-подробни.

Пълният размер на „Дишевагейт“.

Междувременно, обаче, Атанаска и Генади Дишеви решават, че отново е време да инвестират в недвижимости. При това във Варна. Така на 8-ми юни 2016 г. купуват мезонет от общо 108 кв.м. на шестия етаж в нова жилищна кооперация на ул. „Генерал Скобелев“ № 10 в централната част на Варна за 150 568 лв. Като произход на средствата са посочени „заплата и доходи от свободна професия“. И ако някой си е мислел, че през 2004 г., след преместването си в София, Дишева е „скъсала“ с Варна и особено след 2006 г., когато панелката е била продадена, вероятно се е заблудил.
В началото на октомври 2017 г. Атанаска Дишева е задължена да представи две имуществени декларации – заради встъпването си в длъжност като член на новия състав на ВСС пред Сметната палата и пред ИВСС, защото бива освободена от длъжността „съдия във ВАС“. Двата документа разкриват пълните мащаби на „Дишевагейт“, реализиран в последните 12-години.
Декларация пред ИВСС разкрива факти за имущественото състояние на семейството юристи, неизвестни до момента, защото просто не са били посочени в декларациите пред Сметната палата.
Оказва се, че две години преди да се преместят в София, Дишеви купуват още един апартамент – в самия център на Варна, в близост до пешеходната зона и сградата на съда. Сделката е вписана на 5-ти юни 2003 г. и се отнася за придобиването на целия трети етаж от кооперация, находяща се на ул. „Петър Енчев“ 15, на която е разположен апартамент от 112 кв.м., заедно с мазе от 10 кв. м. и 1/3 от дворното място или около 70 кв.м. Цената е 66 916 лв.
На този адрес се оказва, че е първоначалната регистрация на фирмата за консултантски и правни услуги на адв. Генади Дишев. И макар че от няколко години „Мовика“ ЕООД да е с адрес на регистрация софийската улица „Княз Борис“ № 99, никъде в имуществената декларация на съдия Дишева пред ИВСС този факт не е отбелязан. Още повече, че по случайно стечение на обстоятелствата, офисът се намира на стотина метра от предишното работно място на настоящия кадровик – ВАС.
За сметка на това, от декларацията на Дишева пред ИВСС разбираме, че докато фамилията купува и наследява апартаменти, ниви, гори и прочие недвижимости в цялата страна, а живее срещу месечен наем в престижен столичен квартал, съпоставим с този на крайно нуждаещи се граждани, то парите, внесени в банка, от продадения апартамент във варненския квартал „Възраждане“, от първоначалните през 2006 г. под 70 000 лв., десет години по-късно вече надвишават сумата от 90 000 лв. Отделно от това, съдия Дишева декларира 12 000 лв. в брой, а съпругът й – спестявания в размер на 87 600 лв. Оказва се още, че Дишева е имала дял и от апартамент в Омургат от 1987 г.

Ще направили ВСС проверка по „Дишевагейт“?

И докато очакваме публикуването на следващата декларация на Атанаска Дишева, в качеството й на член на ВСС, за да установим дали пък случайно юридическата фамилия не е решила най-накрая да си закупи имот в София или да излезе на „пазарен“ наем, то добре би било Пленумът на Висшия съдебен съвет да прегледа собствените си правила за управление на поверените им държавни имоти.
За да се пресекат подобни порочни практики, при които се оказва, че действащ съдия буквално печели „на гърба“ както на истински „нуждаещи се“ негови колеги, а със сигурност и на държавата, която ако беше отдала под наем апартамента на Дишеви на пазарни цени, щеше да е калкулирала десетократно по-високи приходи.
Всъщност, реакцията на ВСС по този „Дишевагейт“ ще е показателна и доколко държавните органи са готови да сложат край на повторенията на историята като фарс. Защото дори и да е в рамките на закона, данните от имотните декларации на Атанаска Дишева, говорят за пълно несъответствие между декларираните високопарни намерения за проверки за интегритет на магистратите и грозното лице на изобличения тарикат, проспериращ заради „сляпата Темида“.
Що се отнася до самата Атанаска Дишева, за която едни кръгове толкова държат да изтъкват, че е избрана с прекия глас на съдиите, дори и да не намери смелост да поеме отговорност и сама да напусне ВСС, нейното оставане в кадровия орган на „сляпата Темида“ ще е най-голямото доказателство защо доверието на българите в правосъдието е някъде около статистическата грешка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар