вторник, 28 май 2019 г.

СГРОМОЛЯСВАНЕ В ЧЕРВЕНО … 19



Съдбоносен пленум за БСП . Пленумът на БСП подмени евролистата на Нинова, Станишев е на пето място .
14.04.2019

След десет часа дебати и таен вот Националният съвет на БСП напълно размести предложената от лидера Корнелия Нинова листа с кандидати за евродепутати на изборите на 26 май т.г. Президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев, който тясното ръководство на партията искаше да отстрани, ще бъде кандидат за евродепутат, но на пето място в листата (вижте окончателната листа по-долу).
След Елена Йончева на второ и трето място се нареждат младите социалисти Петър Витанов и Цветелина Пенкова, които по вишегласие получиха по 97 гласа и отидоха на балотаж. Първоначално те бяха предложени за неизбираеми позиции.
Петър Витанов е на 37 г. и е депутат първи мандат в България. Цветелина Пенкова е на 31 г. и е зам.-председател на клуба на младите българи в чужбина "Милениум", чийто председател Румен Чолаков е водач на листата на "Път на младите". Тя е дъщеря на зам.-председателя на Градския съвет на БСП в София Марин Пенков.
В челната тройка Корнелия Нинова искаше да бъдат бившият зам.-председател на БСП Янаки Стоилов и настоящият - Деница Златева (вижте предложената от Изпълнителното бюро листа по-долу). Сега те трябваше да заемат съответно дванадесето и седмо място, но Стоилов се е отказал.
По волята на Нинова са определени само водаческото място и позициите на гражданската квота и коалиционните партньори. Изненадата в листата е началникът на кабинета на президента Румен Радев Иво Христов, който ще е на четвърто място. На десето място е бившият депутат от НФСБ и лидер на партия "Българска пролет" Велизар Енчев. На последно място е Емил Георгиев от "Екогласност".
След като тези места бяха определени чрез явно гласуване по-рано днес, се стигна до таен вот за останалите при критики към тясното ръководство на БСП, че не зачита номинациите на партийните структури. Преди пленума самият Станишев каза, че предложената от Нинова листа е подарък за ГЕРБ, а БСП се превръща във вождистка партия или ГЕРБ номер 2.
След Елена Йончева, Петър Витанов, Цветелина Пенкова, Иво Христов и Сергей Станишев в листата на шесто място се нарежда Иван Кръстев, който бе зам.-министър на образованието и науката в кабинета "Орешарски". На първия вот той получи 95 гласа, колкото и Станишев.
Целта на "Позитано" 20 е партията да има поне шестима евродепутати. На евровота водачът на листата не е бетониран, а прагът за преференции е нисък - 5%, т.е. са възможни размествания.
На седмо място е зам.-председателят на БСП Деница Златева, на осмо - депутатът Румен Гечев, който бе вицепремиер в правителството на Жан Виденов, а на девето - досегашният евродепутат Момчил Неков. Десетото място е за Велизар Енчев.
След него се нареждат депутатът Димитър Данчев, социалистът от Пловдив Тодор Стоилов, депутатът Валери Жаблянов, Мариела Модева, д-р Десислав Тасков, автомобилният състезател Крум Дончев и Емил Георгиев от "Екогласност".

Окончателната листа на "БСП за България":
1. Елена Йончева - журналист
2. Петър Витанов - депутат от БСП
3. Цветелина Пенкова - зам.-председател на клуб "Милениум"
4. Иво Христов - шеф на кабинета на президента
5. Сергей Станишев - лидер на ПЕС и евродепутат
6. Иван Кръстев - бивш зам.-министър на образованието
7.Деница Златева - зам.-председател на БСП
8. Румен Гечев - депутат от БСП
9. Момчил Неков - евродепутат от БСП
10. Велизар Енчев - бивш депутат от НФСБ
11. Димитър Данчев - депутат от БСП
12. Тодор Стоилов - социалист от Пловдив
13. Валери Жаблянов - депутат от БСП
14. Мариела Модева - социалист
15. Десислав Тасков - лекар
16. Крум Дончев - автомобилен състезател
17.Емил Георгиев - "Екогласност"

Предложената от Изпълнителното бюро листа:
1. Елена Йончева - непартиен кандидат
2. Янаки Стоилов - бивш зам.-председател на БСП
3. Деница Златева - зам.-председател на БСП
4. Иво Христов - шеф на кабинета на Румен Радев
5. Румен Гечев - депутат, вицепремиер на Жан Виденов
6. Иван Кръстев - бивш зам.-министър на образованието
7. Момчил Неков - настоящ евродепутат
8. Десислав Тасков - лекар
9. Цветелина Пенкова - зам.-председател на клуб "Милениум"
10. Велизар Енчев - бивш депутат от НФСБ
11. Петър Витанов - депутат от БСП
12. Димитър Данчев - депутат от БСП
13. Крум Дончев - автомобилен състезател
14. Тодор Стоилов - социалист от Пловдив
15. Иван Френчев - социалист
16. Мариела Модева - социалист
17. Емил Георгиев - "Екогласност"


Нинова тръгва из страната , иска да изхвърли Станишев от евролистата чрез преференции.

15.04.2019


Лидерката на БСП Корнелия Нинова, която след инфарктния пленум в неделя бе бламирана за решението си да изхвърли Сергей Станишев от листата и той получи пето място в списъка за евроизборите, тръгва на турне из страната за борба срещу него, съобщава Lupa.bg.
Според източници от Националния съвет, Нинова е задействала план "Б" за окончателното смачкване на шефа на ПЕС чрез възможността за пренареждане на кандидатите за евродепутати още веднъж.
След като предложената от нея и Изпълнителното бюро конфигурация за вота на 26 май не успя да запази вида си след гласуването от Националния съвет в неделя след дълги часове дебати, червената председателка е решила да запази доверието към себе си, получено от острите критици на Станишев в БСП чрез пряка агитация.
Идеята, която ще предложи на соцелектората е на изборите да не се гласува по предложението на пленума, а преференциално: така че Сергей да бъде избутан на неизбираемо място.
Не е ясно каква ще бъде директивата на Нинова, но по наша информация тя използва жалона "Гечев" за целта. Вицето на експремиера Жан Виденов, което от месеци успешно гравитира в близки отношения около Нинова, "кацна" в окончателния вариант на БСП листата на осмо място. Нашите източници твърдят, че Нинова ще го рекламира пред електората в страната в следващия месец с идеята той да измести Станишев и да стане пети. Социалистите се целят в поне шест места.
За вътрешнопартийно разместване на списъка за вота са заръките и от феновете на Нинова извън широкото партийно ръководство. Още вчера в централата на "Позитано" 20 са започнали да валят писма с искане - щом Станишев ще е в листата, или Нинова да поеме отговорност за решението на пленума, или да впрегне целия апарат за антиреклама на предшественика си по места до евровота. В противен случай вече се говори за оставки по високите етажи на БСП, намекват членове на пленума.


НИНОВА СРЕЩУ СТАНИШЕВ : Номер 5 трябва да изчезне !

20.05.2019


Лидерката на БСП Корнелия Нинова напълно е изолирала президента на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев не само от предизборната кампания на БСП, а и от предизборния клип на партията, научи Lupa.bg. Както вече писахме, Станишев е принуден да води собствен тур преди вота за нов състав на Европейския парламент, който е различен по програма, а и по същност, от обиколките на бесепарите, посочени от Нинова на предните места в списъка.
Същото е и с телевизионния спот, който се завъртя в последната седмица. Там блесват лицата едва на първите четирима в списъка, а Станишев е под номер 5 в него. Не е ясно защо поне първата десетка кандидати не е представена медийно, при положение, че Нинова твърди от месеци как се бори за поне 7 места за своите в Брюксел.
"Куриозното е, че самият лидер на ПЕС сякаш не фигурира в партията, докато левите в Европа го подкрепят и му стискат палци от различни точки на Стария континент", недоумяват дори в централата на БСП.
Истината всъщност била, че освен да е поставен вън от основната схема в Столетницата за провеждането на сбирките с електората по места, от бастиона на Нинова на "Позитано" 20 са спуснали и нареждане лидерът на ПЕС да бъде изхвърлен и от дебатите в медиите у нас. Оказва се, че вместо него, макар да е най-разпознаваемият, в диспутите се лансират и налагат далеч по-непознати за широката публика лица на Столетницата, които до момента не са имали какъвто и да е досег до европейските институции. И ако това важи с пълна сила и за самата водачка на листата Елена Йончева, все пак е разбираемо тя да е флагман на кампанията и да бъде по-често на екран, отколкото Станишев, коментират и опонентите на Нинова.
Още един парадокс изниква в рамките на предизборната битка по тази линия - в редките случаи, в които местата за агитация на Йончева и Станишев са съвпаднали в рамките на кампанията, а след това е бил предвиден брифинг за представителите на медиите, лидерът на ПЕС не е получил възможност да изложи тезите си. Справка на Lupa.bg показва и че до момента от старта на кампанията за европейския вот, той не е бил поканен нито веднъж като гост на партийната "Българска свободна телевизия".
За да е още по-красноречив опитът на соцръководството да заличи името на Станишев в битката, се води и война на всички червени фронтове за преференциалния вот.
Нинова е спуснала директива към голяма част от общопартийните организации да инструктират социалистическия електорат по места за преференциален вот в бюлетината в полза на Деница Златева. Т.нар. контролни числа, диктувани от "Позитано" 20, целят Станишев да бъде изместен и изобщо да не се класира за евродепутат.
По информация на Lupa.bg вторият в БСП Кирил Добрев стартира тази седмица финален тур из страната, за да "стегне" редиците и да гарантира на Нинова, че преференциален вот за Станишев ще има само по съвест и само в отделни общини.


Нинова: Поемам цялата отговорност за загубата .

28.05.2019


Аз поемам цялата отговорност за тази загуба. Подавам си оставката като председател на БСП. Това каза председателят на НС на БСП Корнелия Нинова в изявлението си в началото на днешното заседание на Националния съвет на партията, съобщиха от пресцентъра на БСП.
 „Искам да започна с благодарност към вас, към листата, към народните представители, към общинските председатели, към областните активисти, към всички, които гласуваха за БСП в една много трудна ситуация и много оспорвана кампания.
Да, ние загубихме тези избори, но трябва да си кажем и доброто, което постигнахме. Факт е, че сме единствената партия, която повишава в абсолютен брой гласовете, които я подкрепят на Европейските избори- близо 30 хиляди. Факт е и че всички други партии, от най-голямата до най-малката - губят подкрепа в гласове спрямо предходните Европейски избори. Факт е, че само ние увеличаваме евродепутатите си с един. Нека това ви служи за самочувствие и гордост. Да, знаем, че авторитарна власт се сваля трудно. Срещу нас беше изправена цялата държавна машина, медии, анализатори, купен вот, страх и изкарване на администрацията под команда да гласува. Дори и при тази ситуация, нашият основен опонент има около 500 хиляди гласа. Затова се обръщам към всички вас - да имате самочувствие, да не униваме и да продължаваме по същия начин и по същия път, с нови сили. Вярвам, че всичко, което направихме в последните 3 години, дава този резултат - подобряване в абсолютни стойности. Но е факт и че ние загубихме тези избори. Смятам, че трябва всеки да носи отговорност за това в цялата партия, че трябва да се проведат конференции с обективен анализ за причините и да се вземат съответните решения там, където организациите преценят, че е необходимо да се носи персонална отговорност от ръководството“, заяви Нинова.
Тя отбеляза, че при демократичните партии, в правовите държави, в модерното общество, отговорността винаги се носи от председателя.
„Затова аз поемам цялата отговорност за тази загуба. Подавам си оставката като председател на БСП. Предлагам свикване на Конгрес в съкратени срокове - от 15 дни, който да констатира по силата на Устава тази оставка. Дотогава да стартира кампания за номинации, приемане на правила и процедури за избор на председател по новия Устав, чрез пряк избор. Ако приемете това решение, ще ви предложим хронограма, по която да се състои, и това да бъде съчетано с анализа на резултатите на изборите, отчетите на изборите, подготовка за местните избори, номинации за председател и до края на юли да изберем новия предател такъв, какъвто партията реши. За да можем през август, септември, октомври- да се съсредоточим върху местната кампания и, дай Боже, да спечелим местните избори, в което вярвам. Благодаря ви още веднъж за всички усилия. Бъдете със самочувствие, че сме сила, че зад вас стоят хора, които ни вярват. Най-вече тях не трябва да предаваме. Да им дадем самочувствие, че сме на прав път и да им дадем енергия за местните избори“, каза още Нинова.


Георги Гергов поиска оставка на цялото ръководство на БСП .

28.05.2019

Оставката на цялото Изпълнително бюро на БСП поиска областният председател на БСП в Пловдив Георги Гергов на влизане на извънредния следизборен пленум на БСП.
"Искам да се носи политическа отговорност за това, което се случи на изборите. Този пленум е грешен, защото не може да няма реални резултати и ние да правим анализ на изборите. Искаме пълен анализ на евроизборите и всеки виновен да си понесе отговорността. Няма да стане тази пагубна схема, която предлага да отидем по места да се караме с хората", каза Гергов и даде пример с Австрия. Той посочи, че виновни са тези по върха, не може структурите да носят отговорност.
Според него пленумът неслучайно се свиква в неподходящия момент, още преди да излязат окончателните резултати. Той се закани, че няма да допусне да се влезе в подготвените схеми на ръководството.
„Трябва да има заседание на редовния Конгрес, който да обсъди ситуацията и да получи оставките на сегашното ръководство”, коментира Атанас Мерджанов също на влизане в централата на БСП.
„Самият факт, че заседанието на Националния съвет се насрочва за днес, когато не са ясни още резултатите, означава, че някой бърза да минимизира политическата отговорност и да избяга като я прехвърля на местните структури”, посочи той.

Няма коментари:

Публикуване на коментар