неделя, 21 ноември 2021 г.

ЖИВИТЕ МЪРТВИ ...35

„ Не чакайте Страшния съд.Той заседава всеки ден. „ Албер Камю

На 13.11.2020 почина най-известният тотомилионер от Перник Росен Русимов - Джуджето. Той е издъхнал в съня си в дома му в кв. "Монте Карло", съобщи "За Перник". Причината обаче не е коронавирус, споделят запознати. Не е ясно дали 55-годишният мъж е боледувал от нещо. "Боледуваше" от чувство за хумор", споделят приятели на Росен.

Росен Русимов, мъжът, който втрещи цяла България с признанието си, че е спечелил джакпота, всъщност отдавна е милионер. Поне по документи. В началото на медиите бе подавана тенденциозно информация, че уж той е човек от народа. Бегла справка във фирменото му досие показва, че той върти сделки за милиони, превърта собственост от една фирма в друга и купува предприятия не само в България, но и в чужбина. Сред последните му сделки е завод за малки вериги в Крагуевац, Сърбия, който той купува, след като ТБ “Инвестбанк” му предоставя кредит от 800 хиляди евро, разкрива в новия си брой "ШОУ". Сделката е извършена през “Централна ремонтна база Перник”, където доскоро управител и собственик е приятелят му Ангел Христов, по-известен с прозвището Анрито. Самият Русимов има 100% собственост върху капитала на дружеството през “Верига груп”.

Друга интересна сделка, която пернишкият тотомилионер извършва, е със закупуването на мина “Витрен”. През лятото на миналата година Росен Русимов взима решение да стане собственик на фирмата, като купува от кюстендилската “Каусто голд” 5 хиляди акции за 1 млн. 680 хиляди лева. Същата мина е продадена през 2002 г. за над 4 млн. лева и за нея наддава Христо Ковачки, но в крайна сметка се оттегля.

Интересна подробност е, че енергийният бос си съперничи с Русимов и за завода в Сърбия, но също се отказва в последния момент. Хора на Ковачки се интересуват и от ремонтната база в Перник, където официално е съсредоточен най-големият бизнес на Русимов, твърдят източници на ШОУ.

Към момента за открития рудник на мина “Витрен”, стопанисвана от тотомилионера, действа план на МС, съгласно който той трябва да се превърне в открито езеро. Обсъжда се и проект на това място да бъде изградено сметище, което да поеме част от боклука на София.

В Перник самият Росен Русимов минава за човек на Ангел Христов и всички там твърдят, че всъщност

Анрито е човекът с парите

Самият тотомилионер разкрива името на приятеля си още, когато печели джакпота и се изпуска, че двамата ще харчат парите общо: “Ние с Ангел работиме отдавна, имаме завод, базата... Джакпотът ще отиде за фадроми, камиони и машини, за бизнес. Може да оставим някой лев и за некои глезотийки”, признава Росен в първото си интервю, дадено пред репортер на “ШОУ”.

Анрито също е добре известен в Перник. За него се твърди, че в миналото гравитира около хората на бившата групировка ВИС. Ориентира се навреме към бизнеса с метали. Името му се свързва и с ДДС измами. Работи и като международен съдия по футбол. През 2007 г. Анрито получава първото си “предупреждение”, когато неизвестни подпалват луксозното му БМВ, паркирано пред дома му в Перник. Още тогава се появяват коментари, които свързват Ангел Христов с политически лобита около НДСВ. Твърди се още, че той работи за каузата на партията и е обещал солидно финансиране за изборите същата година. След като НДСВ губи позиции, Христов внезапно се оттегля от движението и дава заявки за друга политическа сила.

Покрай Ангел Христов Росен Русимов се забърква и в ДДС измами за милиони. Той прехвърля една от фирмите си в момент, когато тя е натрупала дългове за над милион лева. Схемата, по която Русимов и Ангел Христов действат, е класическа. Фирмата “Билд инженеринг” се оказва

с над 1,323 млн. лева задължения към държавата

след като неин управител става криминално проявеният Бойко Генчо Илиев от село Медковец, Монтана. Дълговете са установени с ревизионни актове. По време на делото срещу него ромът се признава за виновен и дори отказва адвокат. “В обясненията си заявява, че е мислел, че подписва документи за работа, като признава, че не ги е чел, макар да му се сторило съмнително, че се подписва на толкова много места, а и получава 150 лв. за това. Моли съда да бъде снизходителен, защото има четири малолетни деца, които зависят изцяло от него”, пише в мотивите по делото.

Според официалните документи “Билд инженеринг” първоначално е била регистрирана с управител Ангел Христов. През март 2009 г. същата фирма е прехвърлена на Росен Русимов, а след това на Сашо Миланов Спиридонов (той е също е сред добрите познати на Росен Джуджето, има фирми в Лом, Варна и Пловдив, една от които купува от настоящ депутат – б. а.).
На 25 септември 2009 г. управител на “Билд инженеринг” става Бойко Илиев. Месеци по-късно той разбира, че вече е станал кредитен милионер, без изобщо да подозира това.

В интервю пред репортер на “ШОУ” измаменият Бойко Илиев твърди, че освен него по същия начин изгарят още десет души. “Един ден бяха дошли при нас, бяха четири, пет души с две коли, хубави, западни. Предложиха ни работа в София в една фирма. Казаха:

“Ще имате хубава заплата, вода, ток, квартира”

Предложиха да ни направят трудови договори във фирмата и ни поискаха личните карти. След една седмица дойдоха пак, бяха подготвили някакви документи и казаха: “Ето, това е адвокатът на фирмата. До една седмица договорът ви ще бъде готов, трябва да подписвате. Ние ще ви се обадим, чакайте.” Дадоха ни по 100 лева и така. Заминаха си, повече не ги чухме”, спомня си Бойко Илиев. Когато е измамен, той дори не знае имената на тези, които са го прецакали. Едва когато Росен Русимов се появява по телевизията и се хвали със спечеления джакпот, разпознава в него мъжа, който го прилъгвал да работи в София.

“Тогава не знаех, че е от Перник, само го видях с другите. Като удари джакпота, го гледах по телевизора и казвам на жена ми: “Този, дето удари шестицата, ми е познат”, връща лентата назад Бойко Илиев. Тогава си спомнил, че именно Русимов бил този, който преговарял с него и съселяните му да започнат работа и да си дадат личните карти уж за съставянето на трудов договор.

“Дойде тука, взе ни личните карти и обеща, че след седмица ще дойдат с коли да ни вземат да почваме в София работа всичките от тази група в село Медковец Например аз трябваше да съм общ работник, защото той ме пита какво мога да правя и аз му отговорих, че нямам образование и съм бил на строителството. Той ми вика: “Ти си яко момче, физически здраво, може ли да вършиш обща работа?””, разказва Бойко Илиев.

Мистификация

Независимо, че почти не е останала медия, в която Росен Русимов да не се е появил, мистериите около него продължават. Самият той уж охотно разказва за личния си живот и двете си жени, но никъде не споменава откъде всъщност е натрупал парите си. Вместо това разказва, че е с редки пръсти, дори признава, че си пада по хазарта.

Тотомилионерът се хвали, че той е късметлията часове, преди да провери фиша си. По-късно ще твърди, че просто чул, печелившият фиш е с няколко комбинации и е от Перник. “Нямаше как да не е моят”, твърди убедено Росен Джуджето. Затова и веднага изтичва до късметлийския пункт, където вече са се струпали телевизионни екипи. Щом вижда репортери от “Нова телевизия”, той сам се изпречва пред тях и се хвали: “Аз съм този, който удари джакпота!” Журналистите просто не могат да повярват, че някой би могъл да се издаде по такъв начин и си тръгват, без да му повярват. Късметлийският фиш засега е в трезор, твърди самият Росен Русимов. Не го е виждала дори жена му, на която той показал предварително направено ксерокопие (още един странен факт – б. а.).

Мария НИКОЛАЕВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар