сряда, 17 ноември 2021 г.

АНТОЛОГИЯ НА НЕОКОМУНИЗМА 78

Арабаджиеви остават под домашен арест, Ветко също ще става депутат . Съдът реши, че семейството може да извърши друго престъпление.

08.06.2021

Специализираният наказателен съд отказа да пусне на свобода Маринела Арабаджиева и съпруга й Ветко и ги остави под домашен арест. Според магистратите, ако са на свобода, те могат да извършат друго престъпление, макар да няма опасност да се укрият. Съдът не се съгласи и с доводите, че двамата се кандидатират за депутати. Независимо от процесуалното поведение на подсъдимите, обстоятелството за регистрация им на предстоящите парламентарни избори, не следва да бъде водещо обстоятелство при определяне на предпоставките за изменение на мярката им за неотклонение, смятат съдиите.

Ден след като Маринела Арабаджиева се кандидатира за депутат от Бургас в листата на Александър Томов "Движение заедно за промяна", съпругът й Ветко Арабаджиев повежда списъка на същата формация, но в Пловдив-област и Пазарджик.

Арабаджиеви обясниха пред медиите, че са избрали да са част от листите на точно тази партия, защото в нея имали съмишленици и споделяли еднаква политическа идеология.

В двора на Спецсъда семейството се засече с Миню Стайков, който също поиска по-лека мярка за неотклонение, пишат от Dir.bg.

Бизнесменът разбра, че е успял да осъди България в Страсбург минути преди да влезе в българския съд. И коментира, че е важно "да постигнем справедливост". Това била една от причините да влезе в политиката.

Защитничаката му определи решението на Съда по правата на човека като шамар за българската система и като доказателство, че правото съществува. Стайков, който е обвиняем за данъчни измами, пране на пари и разпространение на акцизни стоки без бандерол, също ще се яви на изборите, но като кандидат за народен представител от партия "Бригада".

Пребиха общински съветник след заседание за 1 млн. Лева .

31.07.2021

Меле и взаимни обвинения между общински съветници и граждани по време на редовната сесия на местния парламент в Берковица. Напрежението ескалира заради проект на общината за ремонт емблематичния градски площад за над 1 милион лева.

Жителите на Берковица внесоха подписка срещу ремонта, но мнението им бе взето само за сведение от местната власт.

Спорът за ремонта на площада прерасна във физически сблъсък по време на сесията на общинския съвет, след като беше внесена докладна за цялостно спиране на ремонта и преработване на проекта. Малко по-късно независимият общински съветник бил нападнат от свой бивш съпартиец извън залата. "Удариха ме в главата. Един колега, зле ми е", коментира общинският съветник Милован Панталеев.

Пребитият бе закаран в болница с комоцио, а побойникът отказа коментар. "Не ми се коментират подобни смешни ситуации", каза общинският съветник Пламен Илиев.

Спорът за ремонта започва преди няколко месеца, когато емблематичният мрамор за туристическото градче е заменен с павета.

"По документация те са 10 на 10 на 10, което ще рече, че са равни от всичките си страни", сподели водачът на групата на БЗНС в ОБС-Берковица Калин Статков пред Bulgaria On Air.

Но дори с обикновено око се вижда, че това не е точно така.

Инициативен комитет събира близо 1000 подписа на жители на града, които са срещу ремонта в този му вид. Властта обаче взема мнението на хората само за сведение и дори не изпраща подписката за справка в ГРАО, както е по закон.

НОВИТЕ „СПАСИТЕЛИ“: Маджо поряза Мая Манолова, спря й кредитната карта.

05.08.2021

Новите ни „спасители“ май ще се окажат същите мутри като Бойко Борисов, научи Narod.bg. Мая Манолова е останала без пари, след като едрият бизнесмен Младен Михалев – Маджо спрял кредитната й карта, която тарторката на „Изправи се, БГ!

Ние идваме“ притежавала от една година в неговата „Интернешънъл Асет Банк“.

„Генералът (официалният мъж на Мая Манолова – Ангел Найденов, б.ред.) също я е отрязал и не дава лев, той отдавна се е отдръпнал, там нещата са на изстиване. Коалиционните партньори, които имат кеш – Татяна Дончева, Арман Бабикян и Николай Хаджигенов, просто я ползват като ракета-носител, тя го знае, но отказват да я финансират“, осветли цялата драма източник на Lupa.bg.

„ Веднъж на 4-5 месеца отнякъде влизат някакви пари и тогава започва да се разплаща с пиарите. В момента Мая дължи и поне четири наема за партийната централа до площад „Славейков“, която дели с адвокатска кантора, толкова финансово болна е Манолова“, пише сайтът. Мая дотолкова скъсала джоба, че не е плащала от месеци дори на официалните си пиари – за екипа от трима човека трябвали 10 000 лева на месец, които Манолова не успяла да осигури редовно.

Бившата депутатка от ДБ Албена Върбанова уличена в евроизмама за 9 млн. лв. от ОЛАФ, губи дело и пред ВАС .

07.10.2021

Става върпос за бившата депутатка от Демократична България (ДБ) Албена Симеонова Върбанова, която е уличена от ОЛАФ, белгийската и българската прокуратура в измама с евросредства за 9 млн. лева. По случая има и решение на Върховния административен съд, което може да видите в края на статията. Ето и целия материал на колегите от 19min.bg:

Вие никога не сте чували за кампанията с безумното име: Отиди, вземи, хапни биологично (храненето е един от 3-те основни биологични процеса, извършвани от човека и няма как да бъде друго, освен биологично), за която прословутият шеф на ДФ Земеделие Порожанов е дал сладка поръчка за 9 милиона лева. Но заради него депутатка от ДБ в последния парламент и кандидатка за новия се оказа замесена в разследван от ОЛАФ, белгийската и българската прокуратура проект на представляваната и оглавявана от нея Българска асоциация Биопродукти. Албена Симеонова Върбанова е част от зелените в коалицията и въпреки решението на Върховния административен съд, че изпълнението на проекта е „измамна дейност”, което е постановено първо от ЕК, продължава да се бута в политиката.

Скандалът обаче започва още с условията на поръчката. По договора, подписан от прословутия с нередностите за милиони по негово време и отстранен още от Борисов шеф на ДФЗ и земеделски министър Порожанов, са залегнали баснословни суми. Например дизайн и „произвеждане” (не производство, както е на български) на елементарен сайт е оценено на 44 140 евро, а реално струва десетки пъти по-малко. Неясно е колко каталози и листовки ще се произведат, в какъв формат, с каква цветност – задължителните за подобна поръчка професионални параметри, но сумата е завъртяна – 148 352 евро. 42 852 евро са предвидени отново за „произвеждане” и „дизайн” на клип (дизайн на клип е световна новост, в тази област се плаща за сценарий, режисура, заснемане) – на такъв бюджет дори и най-богатата фолкпевица ще завиди – това е републикански рекорд. Наш фаворит сред общо 477 157,50 евро, предвидени за подаръци, е „програмна тениска” – понеже брой не е описан, а нещото е договорирано в единствено число, за разлика от „подаръЦИ”, разбираме, че това е някакъв супер уникат – единичен и сигурно изцяло изработен от диаманти, защото струва 119 520 евро според Порожанов и депутатката. В същото време единственото подпомагане на земеделците у нас чрез проекта са 337 700 евро, предвидени по проекта за биопродукти – само дето и тук са пропуснали да напишат какви конкретно вид и сорт продукти, какъв брой, с какво тегло, на каква единична цена. И точно тук ОЛАФ – еврослужбата за борба с измамите се е заяла, защото се оказва, че са избрани поддоставчици, които са участвали в схема за фиктивни доставки и има необосновано завишаване на цените. Поради което наследникът на Порожанов на поста Живко Живков със заповед от 28.04.2017 г. на база разследването на ОЛАФ е спрял договора с депутатката от ДБ. Срещу тази заповед тя е започнала дело в съда, което е загубила и в Административния съд на София – град на 26 март 2018 и във Върховния административен съд на 17 юни 2019 г. Явно интересите, които са нарушени, са били доста сериозни, защото тогава започва атака с компромати срещу него и той е принуден да напусне поста, което, разбира се, може да е и съвпадение. Но може и да не е случайност.

Николай Младенов изплува с офшорка от Досиетата Пандора . Българският политик не е декларирал дружеството пред ООН .

07.10. 2021

Бившият военен и външен министър Николай Младенов е вторият български политик, чието име изплува от изтеклите документи "Пандора", съобщи разследващият сайт bird.bg. Той е регистрирал офшорната фирма Afron Enterprises Ltd на Сейшелите през швейцарски посредник, което се случва през август 2013 г., седмица след като става специален пратеник на ООН в Ирак.

Пред bird.bg Младенов обясни изнесената информация с това, че възнамерявал да започне консултантски бизнес след края на министерския си мандат в България, но възможността да работи в ООН променила намеренията му и той забравил за регистрираната фирма. "Регистрацията на фирма, която се появява на мое име, никога не е работила и никога не имала финансови потоци. През 2013, след края на мандата, реших да започна свободна практика, ново начало. За целта реших да регистрирам фирма, чрез която да работя. Свързах се с швейцарски финансови консултанти и започах кореспонденция с тях. После получих оферта от ООН и плановете ми се промениха”, обяснява Младенов.

Смущаващото в случая обаче е, че офшорната фирма е регистрирана дни, след като политикът започва работа в ООН. Назначението му е обявено официално на 2 август 2013 г., а във всички документи дружеството е учредено на 9 август 2013. Попитан за това несъответствие Младенов се оправда, че не можа да си спомни как е протекъл процесът на регистрация, но каза, че той е започнал преди мандата му в ООН.

Другият притеснителен факт е, че в ООН не знаят нищо за офшорната фирма на Младенов, въпреки че той е задължен да я обяви в имуществената си декларация пред международната организация. От отговор до bird.bg, подписан от говорителя на Главния секретар на ООН, се разбира, че там не знаят нищо за тази фирма и тя не е била декларирана.

След мандата си като специален представител на ООН в Ирак Николай Младенов беше назначен за специален координатор на ООН за мирния процес в Близкия Изток. През декември 2020 Съветът за сигурност на ООН одобри неговата номинация от Антонио Гутереш за специален представител на ООН за Либия. Младенов обаче отказа този пост, позовавайки се на лични и семейни причини, като оттогава не участва в активната политика. Вестник "Репортер" разкри, че бащата на министъра на външните работи е работил като шифровчик на Първо главно управление на Държавна сигурност, т.е. разузнаването.

В служебния архив на Първо главно управление на Държавна сигурност авторът на публикацията Антон Тодоров е открил документ, който, по думите му, "най-накрая слага точка по въпроса какъв е бил бащата на днешния ни външен министър и какво е правил". (Факсимиле от документа е приложено към публикацията в изданието.)

Евтим Николов Младенов е бил подполковник от Държавна сигурност, шифровчик в Първо главно управление или външното разузнаване.

Жестока свада в ИБГНИ: Хората на Мая изхвърлиха Дончева от листите в Хасково .

13.10.2021

Татяна Дончева няма да е водач на листата на „Изправи се БГ! Ние идваме“ в Хасково, както беше обявено по-рано от ръководството на коалицията в София.

Водач ще е Николай Колев, който обясни, че в последния момент от централното ръководство в София са решили да заложат на местни хора.

Победа или крах – какво говорят номерата на бюлетините за изборите 2 в 1

„Но ние не останахме безучастни“, допълни той. В листата не е и адв.

Меглена Гунчева, която беше депутат в последния парламент.

Този път тя е решила да не участва, съобщи haskovo.info.

„Листата е от познати хора от града, професионалисти, всеки достоен и честен човек. Очаквам да бъдем много добър екип. Не сме за пръв път на избори, познаваме се и си вярваме“, каза Колев. Той посочи, че основната им цел е промяната, за която са били на площадите и вече е крайно време да настъпи.

Клошар тегли 18 милиона лева от парите за АМ "Хемус" и умира .

17.11.2021

Изграждането на магистрала "Хемус" все повече започва да прилича на хорър със съмнения за криминално престъпление. Оказва се, че клошар е изтеглил част от преведените авансово пари за строежа на магистрала Хемус, за които Бойко Рашков обясни, че са изтеглени в торби и чанти. Малоимотният Красимир Димитров Митриков от монтанското село Златия е успял да изтегли над 18 милиона лева от парите за Лот 5 на АМ "Хемус", след което починал от COVID-19, съобщава Bird.bg.

Разследващият сайт съобщава, че за услугите на Миткриков му били обещани 20000 лв. Други над 11 милиона са изтеглени от ММА боец от името на други две фирми. В схемата са използвани общо 5 кухи фирми и четирима пълномощника. В източването на милионите участвали още три фирми. Едни и същи адвокати са обслужвали вписванията за трите фирми в Търговския регистър.

Именно Красимир Митриков е пълномощник на едната фирма, който по адрес е бил регистриран в с. Златия, област Монтана. Той е изтеглил 18 618 077 лв. и ги е предал на неизвестен човек, в който са се концентрирали всички пари изтеглени на каса от банка.

Според съседи на Митриков той е живял изключително бедно и е починал тази година от вируса. Преди това обаче се похвалил, че очаквал да му платят 20 000 лв.

Другите две филми са създадени от Ярослав Стаматов Илиев от село Казичене. Пълномощникът на двете фирми, който е изтеглил общо 11 242 408 лв., е Георги Стефанов Шкендов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар