събота, 8 май 2010 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 29

Алексей Петров

29.09.2008

В България често има голяма разлика между това, което се говори и онова, което е всъщност. Тази работа се отнася до нещата, но и до хората,които волю – неволю стават обществено обсъждани фигури. Сред най-често споменаваните имена през последните дни е Алексей Петров.
Роден е на 23 април 1962 г. Той е живото доказателство, че 40-годишнината е преломен момент в живота. Заради неуспешен атентат да бъде отнет животът му, неговото име става известно на широката публика.
Вниманието й е привлечено най-много от факта, че тогавашният главен секретар на МВР Бойко Борисов, който тогава медийно се изхвърля, че за броени дни да разкрие поръчителя и извършителите, фигурира като име във фирмените регистри редом до Петров. Дружеството им Будоинвест има за трети член Румен Николов – Пашата. То датира от времето допреди десет години.
Постепенно публиката научи, че атентатът преди 6 години е втори срещу Петров след подобен от 1999 г., който обаче впоследствие се смята за случайност и ненасочен към него.
Покрай случая от 2002 г., който МВР и до днес не е разкрило, станаха известни и други обстоятелства около Петров. До голямата промяна, също като Бойко Борисов, и Петров е служител на репресивния апарат на държавата, наричан за благозвучие “органи на МВР”. Но за разлика от Борисов, Алексей е член на елитното звено за борба с тероризма.
До 2000 г. е съучредител и член на борда на застрахователна компания „Аполо и Болкан”, а също и на ЗК „Спартак” и „Средец М”, а по-късно и ЗД „Левски Спартак”.
Той е в основата на организации с идеална цел, които обединяват бивши служители на българските служби и спортисти (Съюз на баретите, Българска национална федерация карате и Гражданска самозащита). Бил е треньор на българския национален отбор по карате като именно покрай този спорт се е запознал и с друг негов практикант – споменавания вече Бойко Борисов. Петров е член на консултативния съвет на Съюза за стопанска инициатива и в това свое качество дори е бил член на надзорния съвет Националния осигурителен институт. Развива и академична кариера по проблемите на сигурността, при това в най-добрия в момента университет в страната - УНСС. Преподаватели там са били експремиерите Костов и Инджова, финансовият министър Орешарски, а в момента са бившето вице Румен Гечев и други видни български икономисти.
Според различни фирмени справки, името на Алексей Петров фигурира в бордове на Лев интеркорпорация, Квон България, Спартак-холдинг, Булпетролиум.
Публикация на американското списание Конгрешънъл куотърли подхвърли, че Алексей Петров се намирал в остър конфликт с Бойко Борисов и неговото обкръжение, каквото и да означава това. Тази теза очевидно намира потвърждение в думите на бившия полицейски началник Ваньо Танов, който не просто е близък до Борисов, а бе и праволил се кандидат на ГЕРБ за кмет на Русе. Той пусна на заседание на парламентарната комисия по сигурността тиражираната от агенция Фокус информация: "Бившият служител на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) Алексей Петров е организирал и присъствал на срещата на министър Румен Петков с бизнесмените от Дупница Пламен Галев и Асен Христов, известни като братя Галеви”.
Тази информация доведе впоследствие до оставката на Петков и изявлението му, че Алексей Петров бил секретен сътрудник на Държавната агенция национална сигурност – ДАНС, което пък стана повод за разследване на видния политик.

DEJA VU …
http://angelyordanov.blogspot.com/2009/12/deja-vu.html
ПАК ЛИ ТОЯ, БЕ !!
http://angelyordanov.blogspot.com/2009/03/blog-post_31.html


В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Георги Гергов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар