петък, 28 май 2010 г.

МЪЖ НА ГОДИНАТА 9

18.12.2009

Пускат част от "Наглите" на свобода

Няма да бъдат повдигнати обвинения на всичките 25-ма души, задържани в рамките на операция "Наглите". Това съобщиха източници от прокуратурата, цитирани от БНР.
За някои от тях не са били събрани достатъчно доказателства, че са участвали в групата за отвличания.
За между 6 до 8 души държавното обвинение ще иска да останат за постоянно в ареста. Това са хората, които разследващите определят като "мозъците" на групата, наречена от МВР "Наглите".
На останалите, за които са събрани данни, че са съпричастни към нея, ще бъдат определени различни парични гаранции.
Утре в Софийския градски съд ще се гледат исканията на прокуратурата за постоянното задържане на ядрото на групата за отвличания. Тогава се очаква да станат ясни и основните доказателства, с които разследващите разполагат срещу тях.


25.05.2010

И Гейзо от "Крокодилите" напусна ареста - полицията пак пропуснала да събере доказателства

Софийският окръжен съд освободи окончателно от ареста Евгени Милев – Гейзо, който бе сочен от МВР за част от бандата за магистрални грабежи, станала известна като "крокодилите", защото от МВР не са предоставили данни за използване на неистински документ. В паспорта на Милев са открити единствено фалшиви печати, за което се предвижда глоба от 100 до 300 лева. Милев беше задържан по обвинения, че е използвал фалшив паспорт, за да влезе в страната.
След тази развръзка се оказва, че Гейзо е държан в ареста близо половин година, за да не се укрие от глоба в максимален размер от 300 лева. Софийският окръжен съд постанови, че мярката за неотклонение "задържане под стража" е твърде тежка за това възможно наказание и пусна Милев с мярка "подписка".
Преди пет дни Софийският градски съд окончателно оправда братята Емил и Евгени Милеви - Крокодилите и по дело за магистрален грабеж отпреди шест години.
Братята Милеви станаха обекти на една от първите акции на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.
През декември миналата година полицейски патрул уби Димитър Митров – Богоровеца след преследване на магистрала "Тракия", предизвикано от обира на турски гражданин.Тогава органите на реда съобщиха, че издирват още двама от нападателите на турчина, които били точно братята Милеви.
Братята бяха обявени за издирване, а няколко дни по-късно Гейзо се обади от Германия и каза, че е разбрал, че е издирван от интернет.След това вътрешният министър Цветанов обяви, че той е напуснал страната с фиктивно име с помощна на граничен полицай, който дори бе арестуван. Мерките на Цветанов бяха последвани от пристигането на Гейзо с автобус от Германия и зрелищен арест още на границата.


27.05.2010

Съдът освободи Тенчо Попов

Софийският апелативен съд окончателно освободи от ареста бившия главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов. След като миналата седмица градският съд го пусна под гаранция от 10 000 лева, сега апелативните магистрати потвърдиха това решение.
Попов беше задържан през април заедно с бившия министър на отбраната Николай Цонев и съдията от Софийския градски съд Петър Сантиров. Тримата бяха обвинени в предлагане на подкуп на следователя Петьо Петров, който води досъдебно производство срещу бившия министър за неизгодна сделка, ощетила държавата със 120 млн. лева. Според съда се наблюдава известно забавяне на разследващите по случая.

Преди дни Николай Цонев също внесе в съда молба, с която иска да бъде променена мярката му за неотклонение – също задържане под стража.


27.05.2010

Съдът: Цонев не е предлагал подкуп

Бившият министър на отбраната Николай Цонев не е предложил рушвета заради който беше арестуван. Това показват материалите, събрани със СРС, обяви съдия Мария Митева в Софийския апелативен съд. Тя решаваше вчера за свободата на ексглавния секретар на финансовото министерство Тенчо Попов, който беше прибран под стража по същото дело.
Попов и Цонев бяха задържани на 1 април заедно със съдията от Софийски градски съд Петър Сантиров. До арестите се стигна, след като следователят от НСлС Петьо Велков Петров съобщи на началника си Бойко Найденов, че тримата са извършили корупционно престъпление, като са му предложили 60 000 евро подкуп. Срещу тия пари той трябвало да потули разследване срещу бившия министър.
Вчера обаче апелативните съдии освободиха първия от триото обвиняеми. Тенчо Попов вече е на свобода срещу гаранция от 10 000 лв.


28.05.2010

„Факирите“ освободени! МВР се снимат с бандите за спомен и после ги пускат- с видео

„Факирите” е поредната полицейска акция, която се оказа „въздух под налягане”. Снощи срещу парична гаранция са освободени всички автоджамбази. Засега в ареста остава само лидерът на бандата- Стоян Дългия. Въпреки провала си, антимафиотите са горди с успеха си- задържането под стража на автокрадците. Според силите на реда, фактът, че изобща са се добрали до „Факирите”, е изключително важно събитие.
МВР и съда взаимно си прехвърлят отговорността, за това, че знакови бандити излизат на свобода само срещу парична гаранция. За полицията- проблемът е в тромавостта на съдебната ни система, както и във вихрещата се корупция там. От прокуратурата се оплакват, че МВР не събира достатъчно доказателства, за да се произнесе осъдителна присъда. И докато институциите само се оправдават, разбойниците продължават да се вихрят на свобода.


28.05.2010

Пускат Дидо Дънката срещу 200 000 лв.

Варненският бизнесмен Даниел Славов – Дънката може да излезе от ареста срещу гаранция от 200 000 лв.Tова реши днес състав на Варненския окръжен съд с председател Янко Янков. Храмът на Темида се превърна в тържище с наддаване за гаранцията.Славов е в ареста от 31 март, тази година, когато бе задържан при специализирана полицейска акция във Варна „Медузите”, заедно с бившият председател на Общинския съвет Борислав Гуцанов, прокуриста на "Градски транспорт " ЕАД Пенчо Пенчев и главната счетоводителка на транспортната фирма Йоанна Иванова.
Четиримата са разследвани като престъпна група, сключвала неизгодни сделки за автобуси на градския транспорт при условията на превишаване на власт и за лично облагодетелстване за периода от 2003г. до 2007 година. От четиримата задържани по това досъдебно производство само Славов остана в ареста. Пенчев и Иванова са с мерки за неотклонение „домашен арест” и „подписка”, а от вторник под домашен арест е и Гуцанов.
Към аргументите за изменение в по-лека на мярката за неотклонение ВОС прибави и обстоятелството, че Славов е единственият останал в ареста, което го поставя като гражданин в неравностойно положение пред закона, спрямо останалите трима обвиняеми по това досъдебно производство. Съдът се увери отново, че няма опасност бизнесменът, който е работодател на повече от 1200 души, да се укрие или да извърши друго престъпление.

В заключение предлагам за мъж на годината през месец май отново да бъде избран другарят Цветан Цветано – о – о – о в !

Няма коментари:

Публикуване на коментар