сряда, 26 май 2010 г.

ЗА МАЛКАТА ПОСТНА ПИЦА 7

02.04.2010

Покупателната способност на българите спада

Покупателната способност на българите е спаднала. Дори големите търговски вериги отчитат свито потребление. Дали за тези празници пазаруваме с голямата количка или с малка кошница, провери Габриела Наплатанова.
Малки кошници и полупразни колички - това веднага се забелязва в хипермаркетите. Българинът засега не е ограничил драстично разходите за храна, но внимателно обмисля за какво харчи.
"Ще мислим повече какво купуваме. Миналата година беше по-спокойно от сега - перспективата е доста неясна”, смята Марин Бочков.
"Кризата се отрази на цените- този магазин е по-скъп от кварталния. Лиших се от дрехи, електрически уреди, които бях планирала да си купя”, признава Соня Ботева.
Като цяло тенденцията е за свиване на покупателната способност, отчитат мениджърите на търговски обекти.

11.04.2010

Отчитат скок в цените на хранителните стоки на едро

Цените на едро на хранителните стоки се покачват през първите десет дни на април, съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Индексът на тържищните цени се е повишил до 1.768 пункта. Това е близо едногодишен максимум. Най-високото си ниво индексът през миналата година имаше точно на Великден, когато достигна до 1.797 пункта.
Оранжерийните домати поскъпват с 2,5% - до 2.49 лева за килограм. Оранжерийните краставици са с 2,6% по-ниска цена и се продават средно по 2.66 лева за килограм. Картофите от миналогодишната реколта поскъпват с 6,8% и се продават средно по 0.63 лева за килограм. Цената на зелето се повиша с 3,3%, до 0.63 лева за килограм. Зрелият фасул поевтинява с 1,3%, до 2.23 лева за килограм. Цената на чесъна се повишава с 1,5%, до 4.65 лева за килограм.
Цената на ябълките се понижава с 3,7%, до 1.05 лева за килограм. Портокалите поскъпват с 6,1%, до 1.05 лева за килограм. Цената на лимоните се понижава с 3,4%, до 1.40 лева за килограм.

17.04.2010

Майки от Ямбол протестират заради забавянето на детските надбавки

Жените протестират заради забавеното изплащане на детските през последните осем месеца. Исканията на родителите са да отпадне подоходният критерий при получаване на детските добавки, фиксирана дата от 1 до 15 число на месеца за превеждане на парите по сметките на тези, които получават помощите по банков път. Жените са категорични, че повече не желаят да обикалят като „цветарки” от банкомат на банкомат със седмици наред. За пример една от инициаторките на протестните действия в Ямбол Мария Вирхов даде с изплащането на парите за февруари, което на места е станало чак в началото на април. Родителите настояват за коледни надбавки за всички деца, за увеличение на месечните помощи за деца от 35 лв. на 50 лв., както и децата с увреждания да имат право на сума, равна на пълния размер на минималната работна заплата за страната. Жените настояват и да се актуализира програмата за лични асистенти на родители на деца инвалиди. Според майките орязването на програмата е било крайно несправедливо както към децата, така и към родителите, тъй като сега майките на деца инвалиди трябва да се справят с около 240 лв. на месец, защото не могат да ходят на работа. Майките са подготвили и петиции с конкретните си искания, които ще бъдат изпратени до министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов. Исканията ще включват и такива за промени в Закона за семейните помощи за деца.

20.04.2010

8% дефицит и 300 хил. нови безработни!

Мария Капон, председател на Единна народна партия
Още в края на миналата година определих бюджет 2010 като бюджет на измамната стабилност и на тоталната задлъжнялост. Защото приходната част беше изключително надценена, а към днешна дата е факт и тоталната задлъжнялост - освен тази между фирмите държавата се оказа най-големият длъжник, а по този начин колабира икономиката. Фатално са изгубени 10 месеца време.
Приетите антикризисни мерки, освен че са импотентни, са и алиби за последващото действие - а именно покачване на ДДС най-вероятно на 24 или 25%.
Очаквам това да стане към 1 юни. Вдигнат ли ДДС, цените също ще поемат нагоре, а потреблението ще спадне. И макар сметките на правителството да показват, че от тази мярка в бюджета ще влязат 1,5-2 млрд. лева, заради намаленото потребление в крайна сметка тези пари ще са много по-малко.
Фискалният резерв вече е под 5 милиарда лева, като не трябва да забравяме, че в тях са включени 1,7 млрд. на Сребърния фонд, там са около 800 млн. на здравната каса, както и около 300 млн. на “Козлодуй”. Стигне ли се до критичните 4 млрд. лв., държавата няма да има пари, ще почнат да се бавят пенсии и работни заплати, еврото си отива и бордът ще падне.

26.04.2010

В болниците - с лекарства и чаршафи от къщи

Българското здравеопазване е с намаляващи жизнени функции: заради намалените с 30% направления за преглед при специалист и за изследвания лекарите пращат хората в болниците, където пък - заради икономиите и забавените плащания, ги карат да си носят консумативи, чаршафи и каквото е нужно от къщи.
"Подложени сме буквално на тормоз да не упражняваме професията, която сме учили", заяви председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов. За първото тримесечие на 2010-а направленията за преглед при специалист и за изследвания са с 30% по-малко спрямо същия период на м.г. Наред с това лекарите са следени и наказвани и за най-малкото отклонение от лимита.

Няма коментари:

Публикуване на коментар