четвъртък, 13 май 2010 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 30

Георги Гергов – част I

26.09.2008

Георги Гергов, който прави паметници на коня си

Във всяка работа си има степени. Шофьорът на такси, мечтае да подкара лимузина. А свиневъдът - да го запомнят като коневъд.
Така накратко може да бъде обрисуван жизненият път на един от най-цитираните в пресата червени олигарси Георги Гергов.
Новият член на БСП, който според мълвата се гласи да атакува следващия парламент я като водач на пловдивската листа на столетницата, я като мажоритарен кандидат. Даже се говори, че заради него Първанов предлагал квотата от 31 всенародни любимци – по един от всеки избирателен район, които да влязат с мажоритарен вот.
Но да се върнем на новата му страст – конете, заменила старата – свинете. Приятели на изкуството разказват, че бизнесменът е спонсорирал паметника на Крум в Пловдив, освен от родолюбиви чувства, и поради факта, че това е бил начин да остане увековочен за поколенията любимият му жребец. В този град любовта към гордите животни е отколешна. Знае се, че е основан от Филип македонски, чийто велик син Алещксандър е кръщавал на своя кон Буцефал градове и го е произвел в благородник и генерал. Та Гергов спокойно може да мине за наследник на отколешната традиция.
Започнал като обикновен свиневъд, той завърта пълен цикъл в хранителната индустрия. После се разделя с този бизнес и се хвърля в туризма. Покрай него прави връзки и контакти и успява да стане управляващ, макар и миноритарен акционер, на Пловдивския панаир. Купува с цената на почти непосилни кредити и ЦУМ.
Не закъсняват и политическите приятелства, които го издигат в ранг олигарх. На неговата 50-годишнина в ресторанта на хотела му Санкт Петербург на крака му се строяват президентът на България Георги Първанов със съпругата си Зорка, министътът на финансите Пламен Орешарски, министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова, Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, главният редактот на вестник Труд Тошо Тошев, шефът на Лукойл Валентин Златев. Посланикът на Русия у нас награди юбиляра с орден за особени заслуги към културата и подпомагането на хора на изкуството (казваме ви ние, че е приятел на изкуството), а по-късно го направи дори почетен консул на Русия.
Последния бизнес, в който се хвърли Гергов е медийният. По любимия си начин, с парите на Панаира, той взе контрола над Евроком Пловдив. Има амбициите да превърне кабеларката в национална информационна телевизия. Шегаджии вече я нарекоха PIG TV. А можеше да я кръстят по-аристократично – например Crazy Horse.
/препечатано със съкращения/

В следващата част от поредицата - Георги Гергов – част II.

Няма коментари:

Публикуване на коментар