понеделник, 5 март 2012 г.

МНОГО ЗДРАВЕ ОТ ГЕРБ 10

09.08.2011

Жена 3 месеца в кома поради лекарска грешка


31-годишната Лина Петкова е приета през месец май в болницата в Своге за операция от апендицит. Поради лекарска грешка младата жена изпада в клинична смърт и вече трети месец е в кома, съобщиха от bTV.
Майката на Лина живее на пътя между Лакатник и столицата, след като дъщеря й е транспортирана в София, където е реанимирана в болница “Света Анна”.
Според родителите случилото се е категорично заради лекарска грешка, тъй като медиците от болницата в Своге не са подготвили дъщеря им за анестезия и тя е изпаднала в шок.
Лекарите, които са провели операцията, са анестезиологът д-р Аламуров и хирургът д-р Тодоров. В момента и двамата не може да бъдат открити, тъй като след случая с Лина и двамата изпадат в силен стрес, по думите на Любица Тончева – управителката на болницата в Своге.
Аламуров си взима отпуска, а колегата му излиза в болнични.
Разбра се, че преди младата жена да попадне при тях е минала през “Пирогов” и Военна болница, откъдето не са открили някакви причини да бъде оперирана от апендицит. Такава обаче двамата медици правят, а впоследствие са установени редица нарушения за случилото се в операционната.




16.01.2012

Скандално! Пробутват отровна ваксина на 30 000 момиченца!


Ваксина срещу рака на маточната шийка причинява автоимунни заболявания, паралич, умствено изоставане и смърт. За продукта, от който вече има пострадали и дори починали десетки хиляди момичета и жени, родната здравна каса ще получи два милиона лева бюджетни пари. Ваксината е предназначена за около 30 000 момичета от набор 1999-а, които са на възраст около 12 години.
В дъното на скандалната история е д-р Лъчезар Иванов /Лъчо Мозъка/, твърди сайтът ideyazabulgaria.org, като се позовава на публикации в “Атака”, “Монитор” и “Труд” . Негова била заслугата в Закона за бюджета на НЗОК-2012-а, да се вмъкне между първо и второ четене лобистки текст, който гарантира на касата въпросните пари за реимбурсиране на ваксината “Гардасил”, популярна в Европа и като “Силгард”. Според публикацията в България вече има лоби, което упражнява натиск имунизацията срещу полово предавания рак да влезе в задължителния календар. Средството, което трябва да предпази момичетата и младите жени в България от болестта, е продукт на корпорациите „Мерк & Ко“ (САЩ) и „ГлаксоСмитКлайн“ /Великобритания/. Близко е до ума, че от това някой в родината ще спечели много пари.

16.01.2012

Анестезиолозите бягат, болниците в чудо


Около 50 души протестираха пред Паметника на Съветската армия в неделя и отново настояваха той да се демонтира. Полицията задържа младежа Кубер Сапарев, който намаза с малко боя барелефа на болшевишкия флаг. След един час разправии служителите на реда го освободиха заради недоволството на привържениците на инициативата.
Болници са принудени да намаляват броя на операциите, да търсят лекари пенсионери и дори да прилагат рискови практики заради недостатъчния брой анестезиолози. Това съобщиха за “Труд” началници на лечебни заведения и специалисти от цялата страна.
“Не само че анестезиолозите ни са по-малко от необходимото, но в последните месеци още четирима заминаха на гурбет в Испания, Германия и Англия”, заяви доц. Бойко Коруков, директор на столичната университетска болница “Царица Йоанна” - ИСУЛ. По тази причина именно там, където се “коват” бъдещите специалисти, принудително се намалява броят на хирургичните интервенции. Доц. Коруков се опитал да повиши възнагражденията им, за да спре текучеството. Това обаче предизвикало реакция у доценти и професори, които така се изравнявали по доходи с дефицитните специалисти.

17.02.2012

Бонуси за силикон.Здравната каса раздала милиони на приятелски болници.



Шефката на здравната каса Нели Нешева е раздавала солидни бонуси освен на себе си и на приятелски болници. Така 43 избрани здравни заведения са взели през 2011 г. около 50 млн. лева повече, отколкото им се полага. Това алармираха пред "Стандарт" шефове на клиники. Сред най-драстичните примери е център за пластична хирургия край Елин Пелин. Вместо планираните по бюджет 120 000 лв. лечебницата е получила цели 425 000 лв. Като мълва се носи, че в същия център със силиконови гърди са се обзавели няколко високопоставени служителки на здравната каса.
Много от облагодетелстваните клиники са свързани с настоящи депутати или с хора от ръководството на касата, твърдят още здравни шефове. "Не познавам мои колежки със силиконови гърди. Плащаме допълнително на болниците, които са привлекли повече здравноосигурени пациенти", коментира Нешева за "Стандарт". Според нея становище на юристите на НЗОК я оневинявало за взетите 12 516 лева бонуси за 2011 г., които тя няма намерение да връща.

05.03.2012

Повреда в техниката в основата на смъртта на жената в "Пирогов"


Блокаж в апаратурата е основната причина за смъртта на Галина Мигохосян-Николова в "Пирогов". Това каза доц. Христо Цеков, началник на Трета хирургия в лечебното заведение. Младата жена почина миналата седмица при рутинна операция.
Пациентката е отишла в болницата с болки в корема на 26 февруари и след преглед й е предложено да й се направи операция от апендицит. Тя обаче е отказала и си е тръгнала. На следващия ден жената отново посещава "Пирогов" със същите оплаквания и се съгласява да й бъде направена операцията, обясни Цеков.
Поради определени показания най-напред й е извършена лапароскопия. Именно при тази процедура заради блокаж на системата, прибираща острието на скалпела, се получава разкъсване на артерия в коремната кухина. Незабавно е направена операция за зашиването на артерията, по време на която е отстранен и апендицитът, уточни доцентът.
Няколко часа по-късно се е наложила нова операция, тъй като лекарите отчели, че поради повишаване на кръвното налягане в резултат на тромбоза на долните крайници мястото на зашитата артерия пропуска кръв, а конците са се скъсали.
По думите на доц. Цеков ситуацията е била овладяна, но 48 часа след хоспитализацията възможностите за повлияване са се изчерпали. След настъпване на полиорганна недостатъчност се е стигнало до летален изход.
Според проф. Милан Миланов, началник на анестезиологично- интензивното отделение това е нещастен случай.
Апаратурата, с която е извършена лапароскопията, е преминала профилактичен технически преглед преди 20 дни, увери той. По думите му подобен случай в "Пирогов" е имало преди 7-8 години, но не е настъпила смърт.
Не е укривана документация и информация от близките на починалата, уточни проф. Миланов. По случая е образувано досъдебно производство, а разследващите органи са разпоредили аутопсията да бъде извършена в Александровска болница.

Няма коментари:

Публикуване на коментар