вторник, 13 март 2012 г.

ЗА МАЛКАТА ПОСТНА ПИЦА 14

Цецка Цачева: Може да е криза, но за депутатите трябва да има нови автомобили

18.11.2011


Не било редно по време на криза да се купуват нови автомобили за депутатите, но пък старите застрашавали живота на водачите и пътниците
Затова все пак трябва да има нови коли. Само 1 милион лева иска Цецка Цачева от бюджет 2012 за нови возила. Това оповести в предаване по ТВ 7.
Естествено парламентът трябва да гласува това предложение, но явно Цачева е сигурна, че то ще се приеме. Кое налага спешна подмяна автопарка на народното събрание? Голяма част от настоящите коли на депутатите вече били морално остарели и много амортизирани.
Но понеже кризата все още не е напълно отшумяла, за българските депутати ще бъдат осигурени коли от по-нисък клас, а не луксозни лимузини, но това трябва да стане реалност.
Председателят на Народното събрание знае, че с новия президент ще имат ползотворен диалог, защото са от една политическа партия. И каквото си решат, това ще си правят.
Ами нека! Нека българските депутати да се возят безопасно в нови коли, а средностатистическия български гражданин да ползва стари и амортизирани автомобили, защото на него държавния бюджет няма как да му осигури нови возила. А заплатите и доходите са безбожно ниски и смешни, та не стигат за прехрана, камо ли за модерни и безопасни автомобили.
То май в държавния бюджет за 2012 г. няма да има достатъчно средства и за болниците, и за образованието, и за пенсиите, и за майчинските, и за болните деца и възрастни със специфични нужди (онкоболни, диабет, хемодиализа и др.). За техните нужди ще си търсят спонсори и дарители, помощи с SMS-и, но 1 милион за нови депутатски коли ще има.

ГЕРБ отменя възможностите за увеличение на сегашните пенсии

29.11.2011


Съществено преизчисление ще има само за парите за старост, отпуснати от началото на 2017 г. Таванът няма да падне преди 2014 г.
Докато обясняват как ускоряват пенсионната реформа, за да осигурят по-адекватни пари за възрастните хора, управляващите всъщност подготвят поредния удар върху пенсионерите. С новите им идеи сегашните ниски пенсии ще замръзнат, а осъвременяването на всички пари за старост ще става много по-бавно.
Заедно с увеличението на пенсионната възраст ГЕРБ внася още две предложения за промяна в Кодекса за социално осигуряване, които до този момент не са обявявани публично. Единият текст на практика замразява пенсиите на нивото, на което ги остави тройната коалиция. Той предвижда осъвременяването в бъдеще да не се прави по швейцарското правило - с 50% ръст на инфлацията за предходната година и 50% ръст на осигурителния доход, а само според инфлацията. При това първата актуализация е оставена чак за 2013 г. - година на парламентарни избори. Така на практика ГЕРБ прави това, от което премиерът Борисов се оплаква най-често - че Станишев е вдигнал пенсиите непосредствено преди изборите през 2009 г. и ги е завещал да ги плаща новият кабинет.
Управляващите се застраховат и с още един ход срещу големи разходи в пенсионната система. Втората премълчана поправка в кодекса предвижда да отпадне текстът, според който всички пенсии, отпуснати до края на 2016 г., трябваше да се преизчислят по нова, по-изгодна формула. В нея всяка година осигурителен стаж ще участва при смятането на парите за старост с 1.2%, докато сега е 1.1%. Според последния вариант на промените новият коефициент ще важи само за пенсиите, отпуснати от началото на 2017 г. нататък.

"Сега": Най-бедните райони затъват

03.01.2012


Най-бедните райони у нас затъват въпреки еврофондовете, съобщава на първа страница "Сега". Регионалните различия в България нарастват, най-бедните райони на страната - Северозападен, в който попадат Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, обеднява все повече, и Северен централен, където са Велико Търново, Габрово, Русе, Разград, Силистра, продължават да изостават.
В същото време в София, тя е в Югозападния район, е концентрирана финансовата мощ на оперативните програми с най-голям дял договорени средства на глава от населението.
Различията се изразяват в нивото на БВП, годишен доход от заплата, заетост, привлечени чуждестранни инвестиции. Това става ясно от актуализирания план за изпълнение на Националната стратегия за регионално развитие за периода 2011 - 2015 г.
Шест областни града увеличават местните си налози, уточнява вестникът, а размерът на осигурителните вноски на над 2 млн. работници и техните работодатели се вдигат.
Замразени остават минималните осигуровки в строителството, пречистването на водите, производството на напитки и ремонтът на компютърна техника.

ДКЕВР: Парното ще поскъпне доста от 1 април

13.03.2012


Цената на природния газ ще повиши допълнително цените на електроенергията от когенерации, което ще повлияе и върху цената на тока, прогнозира Ангел Семерджиев.
Сериозно увеличение на парното очаква потребителите от първи април.Това стана ясно от думите на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.
В цените на топлинната енергия на всички топлофикационни дружества ще се отчете повишението на цената на природния газ от 1 април, като ще се добави и увеличението от 1 януари тази година, което беше 4,34% и не беше отразено в цените на парното, заяви Семерджиев.
Сега топлинната енергия ще поскъпне кумулативно, каза още той.Той отказа да потвърди и прогнозата си за поскъпването на електроенергията от 1 юли с до 10%, а само посочи, че значителното повишение на цената на природния газ ще повиши допълнително цените на електроенергията от когенерации, което ще повлияе и върху цената на тока.

Цените на храните скачат двойно, България в икономически колапс

13.03.2012


Само за една година, цените на хранителните продукти значително се увеличиха, като някои стоки поскъпнаха почти двойно. Най- рязък скок в цените си отбелязаха зеленчуците, млечните произведения и хлябът. Според екперти, тенденцията ще се запази и догодина ще продължи да нараства.

В края на 2010 се очаква покупателната способност на българина още да се свие. Мрачната прогноза на икономистите вещае, че през 2011, този фактор ще доведе до намаляване обема на производството, а оттам и до ново поскъпване на продуктите.
Цените на млечните продукти, за по- малко от шест месеца, отбелязаха скок с 30%. В момента средната цена на сиренето вече гони 9 лева, а на кашкавалът – 11 лева, като най- скъпият достига феноменалните 14 лева за килограм. Според представители на бранша, разходите за ток и транспорт доста са се увеличили, както и осигуровките на работниците. В същото време, млякото в продуктите почти или напълно е заменено от варианта на прах.
Зеленчуците също бележат драстично увеличение в цените. По принцип, летни зеленчуци като домати и краставици по това време на годината са по- скъпи. В момента на пазара се предлагат само вносни, тъй като у нас оранжериите масово затварят. Така се стигна до 2, 57 за кило домати и краставици, докато през есента на 2009 са стрували по 1, 76 лв. При сезонните зеленчуци като зеле и картофи също се наблюдава увеличение на цената в сравнение с миналата година.
Високите цени на месните стоки с логото на „Стара планина” доведоха по повсеместно увеличение на всички видове колбаси. Цените на продуктите по стандарт бяха още в началото изкуствено раздути, преди да стане ясно дали наистина са толкова качествени, колкото се говори.

Няма коментари:

Публикуване на коментар